Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

2009.gads: Pasaules futbols "Barcelona" zīmē

Agris Suveizda

2009.gads: Pasaules futbols "Barcelona" zīmē
Šis gads tika zīmēts "Barcelona" kluba krāsās
Foto: AP/Scanpix

Platiem soļiem noslēgumam tuvojas 2009.gads, kas pasaules futbolā noteikti visvairāk asociēsies ar Spānijas superkluba "Barcelona" izcīnītajām trofejām, kā arī bēdīgi slaveno Tjerī Anrī spēli ar roku. Piedāvājam atskatīties uz šā gada interesantākajiem un, iespējams, jau aizmirstajiem notikumiem.

Anrī roka un Maradonas asā mēle

Šogad norisinājās izšķirošās spēles Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā. Beigu beigās iztika bez lielām sensācijām, taču bez skaļiem notikumiem neiztika gan. Lielākais skandāls, protams, bija Francijas izlases uzvara (divu spēļu summā) pār Īrijas futbolistiem, kuru francūži guva, lielākoties pateicoties kapteiņa Tjerī Anrī spēlei ar roku. Tika daudz un dikti runāts, kā Anrī vajadzēja rīkoties, taču laiku pagriezt atpakaļ nav iespējams. Arī Īrijas Futbola asociācijas protesti (brīžiem pat smieklīgie - prasība kļūt pat finālturnīra 33.dalībnieci), protams, tika noraidīti. FIFA šajā ziņā tika kritizēta, tomēr tas šoreiz bija vienīgais iespējamais pareizais lēmums. Toties Zeps Blaters & Co var parūpēties, lai tamlīdzīgi notikumi neatgadītos nākotnē, taču arī šajā jomā pagaidām bez pārmaiņām. Tomēr, ja var ticēt šveicietim, turpinājums sekos. Kārtējo reizi avīžu pirmajās lappusēs pagozējās viens no visu laiku labākajiem futbolistiem Maradona, kurš pēc uzvaras pār Urugvaju Argentīnas žurnālistus sūtīja uz poda un ieteica vēl citas jaukas nodarbes. Kvalifikācijas turnīrs nu ir noslēdzies (vēl jāpiemin arī nesmukie notikumi Ēģiptes galvaspilsētā Kairā), un interesantākie notikumi pieaugušo izlašu mačos vēl tikai priekšā - nākamajā gadā Dienvidāfrikā.

Tjerī Anrī pēc skandalozās spēles pret Īriju tika pakļauts milzīgam publikas spiedienam. Foto: AP/Scanpix

Tāpat aizvadītajā vasarā notika FIFA Konfederāciju kausa izcīņa, kas ir kā ģenerālmēģinājums nākamās PK izcīņas rīkotājvalstij. Pirmo nopietno pārbaudījumu DĀR izturēja diezgan veiksmīgi, bet par Konfederāciju kausa ieguvējiem kļuva brazīlieši, kas finālā ar 3:2 pieveica ASV. Mājinieki dienvidafrikāņi cīņā par trešo vietu pagarinājumā ar 2:3 piekāpās Eiropas čempionei Spānijai. Par turnīra vērtīgāko futbolistu tika atzīts brazīlietis Kakā.

"Barcelona" Čempionu līgā piezemē angļus

Čempionu līgas finālā Romas Olimpiskajā stadionā, ar 2:0 apspēlējot Mančestras "United", triumfēja "Barcelona" vienība. Katalāņi ļoti pārliecinoši un, šķiet, bez lielas piepūles aizkļuva līdz pusfinālam (uzvara grupā, izslēgšanas mačos uzvarētas Lionas "Olympique" un Minhenes "Bayern"), kur divu spēļu summā, pateicoties izbraukumā gūtajiem vārtiem, apspēlēja Londonas "Chelsea". Nav brīnums, ka par turnīra rezultatīvāko futbolistu kluva tieši "Barcelona" pārstāvis - Lionels Mesi (9), kurš ar precīzu sitienu atzīmējās arī finālā. Bez Barsas triumfa noteikti jāatzīmē arī Anglijas Premjerlīgas klubu dominance - pusfinālā spēlēja pat trīs šīs līgas pārstāves. Iespējams, šosezon šī dominance varētu tikt pārtraukta, jo ar lielu blīkšķi no turnīra izlidoja "Liverpool", bet starpība meistarībā (parādītajā sniegumā) un/vai komplektācijā starp Premjerlīgas komandām un pārējo Eiropu ir izlīdzinājusies. Tiesa, domājams, īsto angļu klubu spēku redzēsim tikai astotdaļfinālā, kad "Chelsea" un "Manchester United" tiksies ar divām Milānas pārstāvēm (attiecīgi - "Inter" un "Milan").

"Barcelona" skrējienā pēc UEFA Čempionu līgas kausa apsteidza gan angļus, gan arī pārējo Eiropu. Foto: AFP/Scanpix

Tikmēr pēdējā UEFA kausa izcīņā triumfēja Doņeckas "Shakhtar". Interesanti, ka pusfinālā savā starpā tikās divi Ukrainas klubi - "Shakhtar" un Kijevas "Dynamo" -, kā arī divas Vācijas vienības - Brēmenes "Werder" un "Hamburg". Savā pārī sīvā cīņā (divu spēļu summā 3:3) pārāka bija "Werder", tomēr finālā tā piekāpās ar 1:2. Doņeckas ogļrači UEFA kausa izcīņā dalību uzsāka ar sešpadsmitdaļfinālu un pa ceļam līdz tronim pārspēja "Tottenham Hotspur", Maskavas "CSKA", Marseļas "Olympique" un jau pieminētās "Dynamo" un "Weder". Savukārt šosezon pēc Eirokausu reformas tika uzsākts pavisam jauns turnīrs (Eiropas līga), kurā diezgan veiksmīgi piedalījās arī Latvijas bijusī čempione "Ventspils". To, kas triumfēs šajā izcīņā, šobrīd prognozēt nav iespējams, taču jāatgādina, ka tajā spēlēs arī tādi grandi kā "Liverpool" un Turīnas "Juventus".

"Manchester United" ar un bez Ronaldu

Anglijas Premjerlīgā trešo sezonu pēc kārtas triumfēja "Manchester United”. Lai gan lielākais spiediens tika gaidīts no "Chelsea”, sezonas izskaņā visbīstamāk mančestriešu līderpozīcijas apdraudēja Rafaela Beniteza "Liverpool”. Un tomēr turnīrs noslēdzās gluži tāpat kā iepriekšējās divās sezonās – pirmo vietu izcīnīja "Manchester United”. Titulu Aleksa Fergusona vīri nodrošināja pirmspēdējā kārtā. Jāsaka, ka līdz ar šo triumfu Mančestras superklubs atkārtoja pats savu rekordu – uzvarēt Premjerlīgā trīs reizes pēc kārtas (vēl tā notika 1999.-2001. gadā). Savukārt no Premjerlīgas izkrita divas tās ilgdzīvotājas - "Newcastle" un "Middlesbrough". Starpsezonas transfēru periodā Mančestras "United" zaudēja savu līderi Krištianu Ronaldu, par rekordsummu pārdodot viņu Madrides "Real". Tikmēr "Liverpool", vasarā zaudējusi Šabi Alonso, pagaidām rāda ārkārtīgi nestabilu sniegumu un, ilgu laiku spēlējot bez diviem līderiem Stīvena Džerarda un Fernando Toresa, pamanījās neizkļūt no grupas UEFA Čempionu līgā.

Vai "Manchester United" spēs iegūt Premjerlīgas titulu arī bez sava bijušā līdera Krištianu Ronaldu? Foto: AP/Scanpix

Viens no patīkamākajiem sezonas pirmās puses atklājumiem noteikti ir "Birmingham", kas pirms diviem gadiem izkrita no Premjerlīgas. Taču jau ar pirmo piegājienu skotu treneris Alekss Maklīšs spēja pakāpties atpakaļ uz augstāko līgu. Birmingemieši ir uzņēmuši lielisku tempu, nezaudējot jau 11 mačos pēc kārtas, un ar 32 punktiem šobrīd atrodas astotajā vietā turnīra tabulā (tikai par uzvaras tiesu atpaliekot no piektajā pozīcijā esošās "Manchester City"). Tikmēr "Manchester United” lūko pirmo reizi Premjerlīgas vēsturē izcīnīt pirmo vietu ceturto reizi pēc kārtas. Pēc nedaudz vairāk kā pussezonas priekšā ir "Chelsea”, taču londoniešu pārsvars pār konkurentiem ir sarucis līdz diviem punktiem (ja Fergusona vadītie futbolisti šovakar savā laukumā pārspēs "Wigan"). Tāpat nedrīkst aizmirst par Londonas "Arsenal", kas joprojām aktīvi meklē pastiprinājumu priekšējā līnijā, un ambiciozo "Manchester City", kas cītīgi min uz papēžiem Anglijas lielklubiem. Pirms gada "United” bija tikai trešajā pozīcijā (aiz "Chelsea” un "Liverpool”), bet beigās tik un tā sezonu pabeidza ar titulu. Kā būs šoreiz, kad komandā vairs nav Krištianu Ronaldu?

"Barcelona" uzvar, Madrides "Real" izraisa sen nebijušu ažiotāžu

Aizvadītais gads Spānijas klubu futbolā (tāpat kā visā pasaulē) aizritēja "Barcelona” kluba zīmē. Katalonijas vienība šo gadu iesāka ar desmit punktu pārsvaru pār tuvāko sekotāju "Sevilla”, bet Madrides "Real" 2009.gadu iesāka apņēmīgi un, pateicoties "Barcelona" neveiksmēm, pietuvojās katalāņiem nieka četru punktu attālumā. Kā jau tika prognozēts, čempionu likteni vislielākajā mērā izšķīra "El Clasico", kurā "Barcelona" ar 6:2 pazemoja madridiešus to atbalstītāju acu priekšā. Barselonieši palielināja pārsvaru līdz septiņiem punktiem, praktiski nodrošinot zelta medaļas, bet vēl pēc pāris nedēļām "Barcelona" futbolisti triumfēja arī Karaļa kausa izcīņā, finālā ar 4:1 apspēlējot Bilbao "Athletic". Par čempionāta rezultatīvāko spēlētāju, vienlaikus iegūstot Zelta futbola zābaku, ar 32 precīziem sitieniem kļuva Madrides "Atletico" urugvajiešu uzbrucējs Djēgo Forlans.

"Barcelona" šogad triumfēja gan "La Liga", gan Čempionu līgā, gan Pasaules klubu kausa izcīņā, kā arī ieguva Karaļa kausu un UEFA Superkausu. Foto: digitale/Scanpix

Tikmēr starpsezonu transfēru periodā karaliskais Madrides "Real" parūpējās par īstu jautrību. Jūnija pašā sākumā "Real" prezidenta amatā atgriezās Florentino Peress, kurš savulaik uz "Santiago Bernabeu" atveda tādus kājbumbas meistarus kā Ronaldo, Luišu Figu, Devidu Bekhemu, Zinedinu Zidānu u.c. Šoreiz, šķiet, Peress atkal pārspēja pats sevi, iztērējot teju 300 miljonus sterliņu mārciņu un iegādājoties tādas zvaigznes kā Krištianu Ronaldu, Kakā, Šabi Alonso un Karimu Benzemā. Tikmēr "Barcelona" sastāvā notika tikai viens patiesi skaļš darījums - aizvadītās sezonas kluba labāko bombardieri Semjuelu Eto'o nomainīja Zlatans Ibrahimovičs (barselonieši vēl klāt piemaksāja 30 miljonus sterliņu mārciņu). Kritiķi steidza nomelnot šo darījumu, tomēr staltais Ibrahimovičs paspējis sevi apliecināt no labākās puses, kļūstot par vienu no "Barcelona" vilcējspēkiem un nodrošinot klubam uzvaru arī "El Clasico" (1:0). Jauno gadu līderpozīcijās sagaidīs tieši katalāņi, kamēr Madrides "Real" jaunā trenera Manuela Pelegrini vadībā iepaliek par diviem punktiem. Tiesa, aizstāvībai jāteic, ka madridieši divus mēnešus iztika bez spilgtākās zvaigznes Ronaldu. Izskatās, ka arī šajā sezonā spāņu grandi no citām vienībām neizjutīs spēcīgu konkurenci ("Sevilla" no līderiem atpaliek par deviņiem punktiem). Atkāpjoties no notikumiem turnīra tabulas augšgalā, izskatās, ka pagājušās sezonas panākumu (4.vietu) neizdosies atkārtot citai Madrides komandai "Atletico", kas pagaidām atrodas vien 15.vietā. Savukārt neapšaubāmi šīs sezonas pagaidām sensacionālākais notikums Spānijā ir "Real Madrid" apkaunojošais zaudējums Karaļa kausa izcīņā pēc spēka 3.līgas vienībai "Alcorcon".

Kas apturēs Milānas "Inter"?

Itālijas A Sērijā visi jau labu laiku pieraduši pie Milānas "Inter” dominances. Šī gada pavasarī "Inter” jau ceturto sezonu pēc kārtas kļuva par Itālijas čempioni. Pēdējo reizi Itālijā kas tāds izdevās "Torino”, taču tas bija ļoti, ļoti sen – uzreiz pēc otrā pasaules kara 1946.-1949. gadā. Vēl jo vairāk – arī jauno sezonu "Inter” sācis ļoti pārliecinoši – Žozē Mourinju komanda apsteidz tuvāko sekotāju "Milan” par astoņiem punktiem, un reti kurš šaubās, ka "Inter" pavasarī iegūs čempionu titulu. Lielā mērā šāds viena kluba pārākums ir skaidrojums ar citu komandu vājumu – "Milan” starpsezonu periodā šķīrās no Kakā (taču "Inter" atvadījās no Ibrahimoviča, vietā iegūstot gan labu uzbrucēju Eto'o veidolā, gan arī labu naudas summu), ar dažādām problēmām cīnās arī Turīnas "Juventus”, kamēr "Inter” šo gadu laikā ieguvusi apbrīnojamu stabilitāti, labu treneri, kā arī sabalansētu un plašu sastāvu.

Milānas "Inter" pagājušajā sezonā triumfēja Itālijas A Sērijā. Vai šosezon izdosies panākumu atkārtot? Foto: digitale/Scanpix

Vācijā priekus aizēno traģēdija

Arī Vācijas Bundeslīgā 2009. gads bijis notikumiem bagāts. Pērnās sezonas pusē čempionāta līdere sensacionāli bija Bundeslīgas jaunpienācēja, naudasmaisa Dītera Hopa atbalstītā "Hoffenheim". Tomēr gada sākums šajā komandā bija neveiksmīgs – gatavojoties otrajam aplim, ceļgala krustienisko saišu plīsumu guva superbombardieris bosnietis Vedads Ibisevičs, kuram līdz ar to sezona bija praktiski beigusies. Pamazām "Hoffenheim" atkāpās no līderpozīcijām, bet Jirgena Klinsmana vadītā Minhenes "Bayern" turpināja buksēt, kas deva iespējas citiem. Piemēram, Berlīnes "Hertha", kas, pateicoties ukraiņa Andreja Voroņina lieliskajam sniegumam, pavasarī sapņoja par čempionu titulu. Beigās gan viss nostājās savās vietās – izcilā stratēģa Fēliksa Magata vadībā pirmoreiz čempionu tronī kāpa pārliecinoši spēlējošā "Wolfsburg" ar uzbrukuma superduetu Grafite-Džeko priekšgalā. Jups Hainkess, kurš trenera krēslā nomainīja nepārliecinošo Klinsmanu, ar "Bayern" izrāva 2. vietu, savukārt jauniņais treneris Markuss Babels spēja aizvest "Stuttgart" līdz 3. pozīcijai. Toties Brēmenes "Werder", kas līdzjutējiem sagādāja vilšanos (Bundeslīgā tikai 10. vieta), triumfēja gan valsts kausa izcīņā, gan tika līdz finālam UEFA kausā, mazliet uzspodrinot Vācijas apsūbējušo tēlu starptautiskajā arēnā.

Vārtsargs Roberts Enke uz mūžu paliks bijušo kluba biedru, visa Vācijas futbola un tā cienītāju sirdīs. Foto: AFP/Scanpix

Starpsezonā krietni pastiprinājušās, vadošās Vācijas komandas cerēja uz veiksmīgu sezonu gan savā čempionātā, gan Eiropā. Līdz galarezultātiem gan vēl jāgaida, taču jau tagad var teikt, ka "Wolfsburg" bez Magata vairs nespēj turēt līdzi labākajiem, pat neskatoties uz ne tikai saglabāto, bet pat pastiprināto sastāvu. Luisa van Gāla pārņemtā "Bayern" tikai decembrī sāka uzņemt sev ierastos apgriezienus, bet priekšā visiem soļo Hainkesa Leverkūzenes "Bayer 04" trupa, aiz sevis atstājot gan Magata jauno darbavietu "Schalke 04", gan bavāriešus. Gada skumjākais notikums ne tikai Vācijas, bet, iespējams, visā pasaules futbolā ir pazīstamā vārtsarga Roberta Enkas depresijas rosinātā pašnāvība rudenī.

Žuninju aiziet; "Bordeaux" ēras sākums?

Šo gadu Lionas "Olympique" Francijas čempionātā sagaidīja līderes lomā. Varēja šķist, ka lionieši turpinās uzvaru sēriju un trofeju skapim pievienos astoto titulu astoņu sezonu laikā, taču tam nebija lemts notikt. Lai arī "Lyon" bija labi nokomplektēts sastāvs, teju visu sezonu klubu nomocīja savainojumi (daži spēlētāji pat divreiz tika izsisti uz vairākiem mēnešiem), un Francijas granda sekmes lielā mērā bija atkarīgas no divu futbolistu snieguma - brazīlieša Žuninju un talantīgā uzbrucēja Karima Benzemā. Nu jau Madridē dzīvojošais Benzemā svarīgākajos brīžos iekrita formas bedrē, un klubs gan izstājās no Čempionu līgas, gan sāka iepalikt vietējā čempionātā. To sekmīgi izmantoja 1998.gada pasaules čempionu kapteiņa Lorāna Blāna trenētā "Bordeaux", kas pārtrauca "Lyon" dominanci. Taču maijā ne tikai tika pārtraukta "Lyon" ēra (septiņi čempionu tituli pēc kārtas ir visu laiku labākais sasniegums Eiropas "Top 5" līgās!), bet arī "Ligue 1" zaudēja savu simbolu un vienu no labākajiem leģionāriem visā turnīra vēsturē - brazīlieti Žuninju, kurš pārcēlās uz Kataru. Pasaulē nedaudz nenovērtētajam brazīlietim tika sarīkotas pienācīgas atvadas, par kurām gan lielā mērā parūpējās viņš pats,- Žuninju savā sezonas pēdejā spēlē nopelnīja 11m soda sitienu un guva savus simtos vārtus kluba labā (44 vārtus brazīlietis guva ar soda sitieniem).

"Bordeaux" izcīnīja sesto čempionu titulu, pārtraucot Lionas "Olympique" septiņus gadus ilgušo valdīšanu. Vai tas ir "Bordeaux" ēras sākums? Foto: AP/Scanpix

Interesantu notikumu netrūka arī starpsezonā. Marseļas "Olympique"
kardināli izmainīja sastāvu (tiesa, liela daļa komandas balstu tika noturēti), nomainīja arī galveno treneri, kā arī jāpiemin kluba īpašnieka Robēra Luī-Dreifusa nāvi (leikēmija). Tomēr marseļieši joprojām ir savas spēles meklējumos un no "Bordeaux" atpaliek par 11 punktiem (tiesa, viena spēle ir rezervē). Tāpat "Ligue 1" ne visai veiksmīgi klājas "Lyon", kas starpsezonā zaudēja ne tikai Žuninju, bet arī Benzemā. Taču prezidents beidzot atvēra maciņu un iegādājās četrus augstas klases futbolistus. Savukārt "Bordeaux" sastāvs praktiski nemainījās, bet tas tika vēl pastiprināts ar vārtsargu Sedriku Karaso un pussargu Jaroslavu Plašilu. Šķiet, transfēru politika ir nesusi augļus, jo "Bordeaux" šobrīd ļoti pārliecinoši spēlē "Ligue 1", kā arī Čempionu līgā. Šīs sezonas pirmā puse liek cerēt uz tikpat interesantu turpinājumu, jo uz medaļām (vai vismaz labāko piecinieku) pretendē vairāk nekā desmit komandas.

Šveice šokē pasauli, Gana pārsteidz Brazīliju

Tāpat šogad tika aizvadīti vairāki jauniešu čempionātu finālturnīri. Protams, kārtējo reizi tika runāts par to, ka kāds Āfrikas futbolists īstenībā ir vecāks, nekā uzrāda viņa dokumenti, tomēr lieli skandāli izpalika. Pasaules U-17 izlašu čempionātā, finālā ar 1:0 uzvarot vienus no galvenajiem favorītiem mājiniekus nigēriešus, sensacionāli triumfēja Šveices jauni censoņi. Šveiciešu bilance finālturnīrā bija nevainojama - septiņās spēlēs septiņas uzvaras. Tika pārspētas tādas futbola lielvalstis kā Brazīlija, Vācija un Itālija. Savukārt pasaules U-20 čempionātā nedaudz negaidīti triumfēja Gana, kas finālā skaistā spēlē pēcspēles sitienu sērijā pārspēja pašu Brazīliju. Jāpiebilst, ka ganieši ar varenajiem brazīliešiem spēja kā līdzīgs ar līdzīgu cīnīties pat mazākumā. Bet par Eiropas čempioniem kļuva Vācijas (U-21 un U-17 grupā) un Ukrainas (U-19 grupā) futbolisti. Tikmēr pludmales futbolā turpina dominēt Brazīlija, kas pasaules čempionāta finālā ar 10:5 pārmācīja šveiciešus. Brazīlijas kontā ir 13 no iespējamajiem 15 tituliem.

Ganas jaunie futbolisti finālā pelnīti uzvarēja Brazīliju un kļuva par pasaules U-20 čempioniem. Foto: AP/Scanpix

Kurš, jūsuprāt, ir 2009.gada nozīmīgākais notikums pasaules futbolā?

  • 335

  • 67

  • 24

  • 36

  • 5

  • 11

  • 17


  +3 [+] [-]

, 2009-12-30 13:54, pirms 15 gadiem
Patīkams raksts.

Interesanti par katru futbola lielvalstu pagājušajām gada ziņām izlasīt.

  +5 [+] [-]

, 2009-12-30 14:04, pirms 15 gadiem
LABS RAKSTS.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-30 14:11, pirms 15 gadiem
tā īsti nevar izlemt par ko balsot
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-30 16:14, pirms 15 gadiem
plus rakstīja: rijiet visi miinusus
bet tu rij no sākuma Valteram un tad Biedriņam

     [+] [-]

, 2009-12-30 16:16, pirms 15 gadiem
klakmens rakstīja: Raksts patīkams
P.S. Nākamais gads būs United zīmē
In your fuc*ing dreams!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-30 18:25, pirms 15 gadiem
Agrim žetons

vispār interesants gads bijis pasaules futbolā...

  +1 [+] [-]

, 2009-12-30 18:29, pirms 15 gadiem
sasperjods rakstīja: anrī
par to runās vēl 50 gadus
bet par Barcas triumfu piemirsīs jau pēc 10 gadiem
ko piemin biežāk Dieva roku vai MU sensacionālo uzvaru???!!!
beidz , Barselona izdarīja šogad to, ko neviens iepriekš nebija izdarījis.

  +5 [+] [-]

, 2009-12-30 18:48, pirms 15 gadiem
Futbols for 4. Ceram uz interesantiem notikumiem 2010.gadā - galvenais notikums - PK!!! Laimīgu jauno gadu visiem īstajiem pasaules sporta karaļa faniem!!!

  -3 [+] [-]

, 2009-12-30 20:10, pirms 15 gadiem
labs raksts. tikai, kā nav kauna nosaukt Xavi (Ksavi vai Havi) par Šabi