Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"Rhinos" 14. reizi triumfē Izaicinājuma kausā

Juris Miņins
Juris Miņins

"Rhinos" 14. reizi triumfē Izaicinājuma kausā
Līdsas "Rhinos" Foto:Reuters/Scanpix

Līdsas "Rhinos" vakardien dramatiskā regbija līgas Izaicinājuma kausa finālmačā ar 17:16 pārspēja Selfordas "Red Devils" un izcīnīja savu 14. čempionu titulu, ko veltīja ar smagu slimību sirgstošajam bijušajam kluba spēlētājam Robam Burovam.

Regbija līgas Izaicinājuma kauss ir viens no prestižākajiem šī sporta veida klubu turnīriem pasaulē, jo tas tiek rīkots kopš 1896. gada un ik gadu cīņā par titulu iesaistās vairāk kā 80 komandas (šogad – precīzi 80). Obligāta dalība Izaicinājuma kausā ir visām profesionālajām Anglijas un Velsas komandām, kamēr citas, kā profesionālās, tā amatieru vienības var pieteikt savu dalību kausa izcīņai. Turklāt, komandām nav ierobežojumu to atrašanās vietas dēļ, tā kā turnīra pastāvēšanas laikā tajā ir cīnījušās arī vienības kā no Īrijas un Skotijas, tā arī Francijas, Kanādas un Serbijas.

Šogad, kā jau minēts, turnīru sāka 80 komandas, kuras piedalījās deviņu kārtu kausa izcīņā. Līdz finālam, protams, tika vien divas – Līdsas "Rhinos" un Selfordas "Red Devils".

Jāatzīmē, ka abas šīs komandas jau kādreiz bija uzvarējušas Izaicinājuma kausā, tiesa, ja Līdsa pēdējo 11 gadu laikā jau sesto reizi cīnījās par titulu, tikmēr Selfordai vienīgais triumfs šajā turnīrā ir datējams ar 1938. gadu.

Kā jau 2020. gadā ierasts, fināls noritēja bez līdzjutējiem tribīnēs. Tas bija diezgan neierasti, ja ņem vērā, ka parasti Izaicinājuma kausa fināls Vemblija stadionā pulcē lielu skatītāju skaitu (pēdējos gados – ne mazāk kā 50 tūkstošus).

Tiesa, pie ekrāniem esošos regbija-13 līdzjutējiem šī spēle nelika vilties, jo cīņa par līderību, ko demonstrēja abas komandas, bija ārkārtīgi interesanta – vispirms divreiz vadībā izvirzījās Līdsa, taču otrajā puslaikā Selforda, izmantojot kārtējo "Rhinos" neuzmanību aizsardzībā, revanšējās panākot 16:12.

Šādās situācijās, protams, ir vieta maziem varoņdarbiem un Līdsas komanda to paveica. Vispirms Ešs Hendlijs guva savu otro piezemējumu šajā mačā, bet pēc tam, spēles 76. minūtē, ar precīzu dropsitienu "Rhinos" vadībā izvirzīja Lūks Geils un, lai arī uz to brīdi tā nebija garantija uzvarai, beigās tas arī izrādījās izšķirošais mača moments.

Līdsas vienībai tas bija 14. Izaicinājuma kausa čempionu tituls (26 mēģinājumos) un viņi ir otrā visu laiku veiksmīgākā komanda šajā turnīrā, atpaliekot vien no deviņpadsmitkārtējiem čempioniem Viganas "Warriors".

Vēl pirms mača tika paziņots, ka Līdsas "Rhinos", ja uzvarēs šajā mačā, veltīs to bijušajam vienības spēlētājam Robam Burovam, kurš šīs komandas rindās pavadīja visu savu profesionālo karjeru, 16 gadus, spēlēja arī Anglijas un Lielbritānijas izlasē, bet pirms diviem gadiem bija spiests pārtraukt aktīvā sportista gaitas, jo viņam konstatēja amiotrofo laterālo sklerozi (ALS). Interesanti, ka savulaik 165 cm garo un 65 kg smago spēlētāju sauca par mazāko regbistu regbija līgā. Neskatoties uz to, viņa kontā ir astoņi Superlīgas čempiona tituli, divi Superlīgas fināla MVP tituli, divas uzvaras Izaicinājuma kausā un trīs – Pasaules klubu izaicinājuma kausā.

Jāatgādina, ka Anglijas regbija līgas sezona gan vēl nebeidzas, jo klubi turpina cīņas Superlīgā, bet Austrālijas Nacionālajā regbija līgā (NRL) vakar tika izspēlēti pusfināli pēc kuriem noskaidrojās, ka finālā cīnīsies Melburnas "Storm" un Pernitas "Panthers".

Izmantotie resursi:
https://www.rugby-league.com/