Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Austrālija trešo reizi pēc kārtas triumfē regbija-13 PK

Juris Miņins
Juris Miņins

Austrālija trešo reizi pēc kārtas triumfē regbija-13 PK
Foto: Reuters/Scanpix

Šodien Anglijas pilsētā Mančestrā noslēdzās 2021. gada Pasaules kauss regbijā-13, kur finālspēlē Austrālija ar 30:10 pārspēja Samoa un izcīnīja savu trešo čempionu titulu pēc kārtas.

Regbija-13 Pasaules kausam, kā var noprast pēc nosaukuma, bija jānorisinās 2021. gadā un turnīra rīkotāji līdz pēdējam brīdim cerēja, ka šo ideju arī izdosies realizēt, taču Covid-19 pandēmijas dēļ tas tika pārcelts uz 2022. gadu.

2021. gada Pasaules kausa fināls norisinājās Mančestrā, "Old Trafford" arēnā. Tiesa, fināla dalībnieki īsti nebija tie, kurus gaidīja, ka 7. oktobrī čempionāts tika atklāts. Atklāšanas mačā Anglija ar 60:6 sagrāva Samoa un likās, ka samoāņiem šajā PK nebūs pa spēkam sastādīt konkurenci vadošajām izlasēm, taču mazliet vairāk kā pēc mēneša, 12. oktobrī, samoāņi ar 27:26 pagarinājumā pārspēja tos pašus angļus un pārsteidzoši tika līdz finālam.

Viņu pretinieki bija Austrālijas regbija-13 valstsvienība, kas pilnīgi pamatoti tiek saukta par vienu no spēcīgākajām planētas izlasēm un ir arī 2017. gada PK čempioni. Arī šajā turnīrā, ceļā līdz finālam, austrālieši nebija piedzīvojuši nevienu zaudējumu, kas lika saukt viņus par šīs cīņas nomācošiem favorītiem.

Spēles ievadā samoāņi mēģināja pārsteigt austrāliešus un diezgan droši devās uzbrukumā, taču "Kangaroos" aizsardzība bija uzbūvējusi necaursitamus vaļņus un "Toa Samoa" bija spiesti nogaidīt.

Austrālieši, iztaustījuši šodienas pretinieku spēku, gan neko negaidīja un ātri saprata, kas viņus šajā spēlē varētu aizvest līdz uzvarai – ātrums. Divi ātrie uzbrukumi īsā laikā ātri rezultātu padarīja 10:0 par labu Austrālijai. Piezemējumi Latrela Mičela un vienības kapteiņa Džeimsa Tedesko kontā. Mazliet vēlāk trešo reizi bumbu ieskaites zonā nogādāja arī Laiems Mārtins.

Nevar teikt, ka Samoa komanda būtu negatava šai spēlei, taču austrāliešu pārākums bija pamanāms, turklāt, vairākās situācijās, kad mača gaita varētu tikt saasināta, samoāņi pieļāva sāpīgas kļūdas un tāpēc pēc 40 nospēlētajām minūtēm salinieki tā arī nebija guvuši nevienu punktu.

Otrajā puslaikā notikumu laukumā bija vairāk un arī kopējā rezultativitāte bija ievērojami lielāka, taču nevar apgalvot, ka kādā no brīžiem samoāņi reāli apdraudēja Austrālijas "ķenguru" ceļu pretim trešajam PK titulam pēc kārtas.

Samoāņi guva divus piezemējumus, vienu pēc veiksmīga pozicionāla uzbrukuma, otru – pēc pārtvertas bumbas, taču tas, kā minēts spēles gaitu nemainīja, jo Mičels un Tedesko guva savus otros piezemējumus un vēl viens četru punktu uzbrukuma noslēgums Kamerona Mareja kontā.

Austrālijas izlasei šis, kā iepriekš minēts, bija trešais PK čempionu tituls pēc kārtas un 13. turnīra pastāvēšanas vēsturē. Viņi ir arī tituliem bagātākā regbija līgas nācija. Faktiski tikai četros PK austrālieši nav bijuši čempioni. Trīs reizes uzvarēja Lielbritānija (tagad spēlē kā atsevišķas nācijas) un reizi – Jaunzēlande.

Par turnīra veiksmīgāko piezemējumu guvēju kļuva austrālietis Džošs Ado-Kars, kuram bija lielisks mēģinājums pusfinālā pret Jaunzēlandi, taču šovakar, lai arī sanāca vairāki lieliski izrāvieni, tajā skaitā tādi, kas noveda pie punktu guvumiem, papildināt savu kontu neiznāca. Viņam 12 veiksmīgi uzbrukuma noslēgumi.

Jāpiebilst, ka Austrālijas regbijam šī nebija vienīgais panākums, jo iepriekš par Pasaules kausa ieguvējām kļuva arī dāmas, kas ar 54:4 pārspēja jaunzēlandietes.

Nākamais Pasaules kauss regbijā, ko spēlē pēc līgas noteikumiem, norisināsies 2025. gadā, Francijā.

2021. gada Pasaules kauss regbija līgā

MājiniekiViesiRezultāts
AustrālijaSamoa30:10

2021. gada regbija-13 PK fināla labākie momenti