Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Samoa sabojā regbija svētkus Anglijā – uzvar pagarinājumā, finālā tiksies ar Austrāliju

Juris Miņins
Juris Miņins

Samoa sabojā regbija svētkus Anglijā – uzvar pagarinājumā, finālā tiksies ar Austrāliju
Samoa izlase pēc uzvaras pusfinālā Foto:Reuters/Scanpix

Vakar un šodien Anglijas sporta arēnās norisinājās 2021. gada regbija-13 Pasaules kausa pusfināli un tajos pie panākumiem tika Austrālija un Samoa.

Šajā nedēļas nogalē tika aizvadīti abi 2021. gada Pasaules kausa mači regbija līgā. Pirmajā cīņā tikās kaimiņvalstis, Austrālija un Jaunzēlande, bet otrajā spēlē spēkiem mērojās mājinieki, angļi un samoāņi.

Piektdienas vakara mačs, kurš norisinājās Līdsā, protams, ka bija principiāls un tā tas bija ne tikai tāpēc, ka spēkiem mērojās kaimiņi, bet tāpēc, ka laukumā devās esošie Pasaules reitinga līderi, jaunzēlandieši, un 2017. gada Pasaules kausa uzvarētāji, t.i., esošie čempioni, austrālieši.

Cilvēki, kas regbijā-13 neorientējas, bet vēroja šo spēli gan jau tāpat saprata, ka laukumā ir tikušās komandas, kuras gan grib, gan var spēlēt.

Līdz pat otrā puslaika vidum spēles rezultāts mainījās te par labu vieniem, te otriem, arī mača tiesnešiem bija ko darīt, jo bija jālūdz gan video tiesneša palīdzība, gan jāizšķir asumi, kas sākās laukumā, taču Kamerona Mareja 53. minūtē gūtais piezemējums, kā vēlāk izrādījās, atnesa austrāliešiem uzvaru. Pirms tam ar piezemējumiem uzvarētāju labā izcēlās arī vecmeistari, 2017. gada PK labākais piezemējumu guvejs Valentains Holmss un Džošs Ado-Kars, kuram šajā turnīrā ir jau 12 piezemējumi, kas ir pašlaik labākais rezultāts.

Džoša Ado-Kara piezemējums

Jaunzēlandes labā piezemējumi Džaroma Hjūza kontā, kurš arī atklāja mača rezultātu, un Dilanam Braunam.

Spēles beigu rezultāts – 16:14. Tiesa, nevar teikt, ka Jaunzēlandes komandai nebija iespēju izraut uzvaru, taču , kas bija acīmredzami, izšķirošajam izrāvienam viņiem, no smagās cīņas teju 80 minūšu garumā, vienkārši pietrūka fiziskā spēka.

Otrajā mačā tikās laukuma un visa turnīra saimnieki, Anglija un Samoa izlase, kura, protams, pirms tam, ceturtdaļfinālā, jau bija "noskalpējusi" Tongu, taču pret Pasaules reitinga trešo komandu, mājiniekiem un 2017. gada PK finālistiem viņu izredzes uz labu rezultātu bija, maigi sakot, niecīgas.

Laukumā gan salinieki parādīja, ka viņiem visi aprēķini ir pie kājas, jo, strauji sākuši maču, viņi drīz vien pieteica savas pretenzijas uz uzvaru un tieši šādā sīvā un bezkompromisa cīņā pagāja viss mačs, kura pamatlaiks beidzās ar 26:26. Tas nozīmēja, ka komandām ir jāgatavojas pagarinājumam, kurā par uzvarētājiem tiks pasludināta tā komanda, kura pirmā būs guvusi punktus.

Uzsākuši uzbrukumu, samoāņi nemēģināja izaicināt likteni un izspēlēt ofensīvas visas piecas kārtas, bet, nonākuši kaut nedaudz izdevīgā pozīcijā, nogādāja bumbu Stīvenam Kraitonam, kurš izpildīja dropsitienu un raidīja bumbu vārtos. Ar to visas angļu cerības uz otro finālu un revanšu pret Austrāliju tika satriektas – 27:26 Samoa labā.

Samoa varēja sākties lielie prieki, jo vēl nekad iepriekš samoāņi nebija kvalificējušies pat Pasaules kausa pusfinālam, par finālu nemaz nerunājot.

2021. gada Pasaules kauss regbijā-13 noslēgsies 19. novembrī, kad Austrālija un Samoa aizvadīs finālmaču Mančestras "Old Trafford" arēnā.