Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Francijai regbija svētki beidzas, pusfinālā spēlēs DĀR

Juris Miņins
Juris Miņins

Francijai regbija svētki beidzas, pusfinālā spēlēs DĀR
Foto:Reuters/Scanpix

Dienvidāfrikas Republikas regbija komanda 2023. gada Pasaules kausa ceturtdaļfināla mačā, ļoti skatāmā cīņā, ar 29:28 pārspēja turnīra rīkotājus, Franciju.

2023. gada regbija Pasaules kausa finālturnīra izslēgšanas maču pirmo kārtu noslēdza mājinieku, Francijas, un esošo čempionu, Dienvidāfrikas Republikas, komandu cīņa. Līdzīgi kā vakardienas maču starp Īriju un Jaunzēlandi, arī svētdienas cīņu daudzi sauca par pāragro finālu, kam, protams, var arī piekrist, jo šīs divas vienības tika minētas starp favorītiem vēl pirms PK starta.

Kā tām veicās līdz šim? Francija sāka ar Jaunzēlandes pieviekšanu, taču otrajā spēlē negaidīti smagi viņiem klājās pret Urugvaju. Jā, mačs tika aizvadīts ar tālākiem rezervistiem un uzvara bija kabatā, taču šī spēle daudziem lika kļūt skeptiskākiem par mājinieku spēku. Skepse pazuda pēc mačiem pret Namībiju un Itāliju, taču jautājums uz kuru Francijas komandai būs jāatbild – vai tik liela pauze bez visaugstākā līmeņa prakses ir pluss vai mīnuss?

DĀR turnīru sāka ar nelielu, bet pārliecinošu panākumu pret Skotiju, turpināja ar Rumānijas sagraušanu, bet tad sīkstā spēlē piekāpās Īrijai un nebija tā, ka Tonga tiktu apspēlēta bez piepūles. DĀR, ja kaut kādus secinājumus jāizdara pašlaik, iet smagi, taču ne tā, ka slikti, turklāt, arī viņiem ir jāspēj atbildēt uz jautājumu par garām pauzēm, jo iepriekšējo spēli "Springboks" ir aizvadījuši pirms divām nedēļām.

Izaicinājumi abām komandām bija līdzīgi – atrast to spēli ar kuru var uzvarēt, jo ne vieni, ne arī otri īsti savu labāko regbiju nebija demonstrējuši. Tāpat abas komandas cīnījās ar spēlētāju savainojumiem, tiesa, Francija pirms izslēgšanas spēlēm saņēma labu ziņu, ka Antonijs Duponts, kurš mačā pret Namībiju, guva vaiga kaula lūzumu, spēlēt varēs.

Francijas izlase uzreiz izlēca no starta blokiem, noorganizējot spiedienu uz DĀR, kādu parasti nākas redzēt spēles vidū vai otrā mača pusē un Damjens Peno, neesot skops, piespēlēja bumbu uzbrucējam Sirilam Bailē, kuram atlika vien iekrist ieskaites zonā. Ar to gan DĀR murgs nebeidzās, jo Francija apstaties nedomāja un atkal ar bumbu tika līdz piecu metru zonai, taču tur veiksmīgi nospēlēja Ebens Etzebets.

Atguvušies no starta šoka, dienvidāfrikāņi paši "izšāva", šoreiz viss pārsteidza un pa flangu izrāvās Kurts-Lī Arendsē, bet Menijs Liboks rezultātu izlīdzināja. Ātrajā uzbrukumā, pēc vēl dažiem "Les Bleus" mēģinājumiem izvirzīties vadībā, tostarp neveiksmīga sitiena pa vārtiem, "Springboks" guva arī otro piezemējumu, kad lielisks reids padevās Damjenam de Alandem, kurš beigās atkal saņēma bumbu un pats to arī piezemēja.

Ilgi gan DĀR vadībā neatradās, jo atkal nespēja tikt līdz Francijas uzbrukumam un Peato Mauvaka bija tas, kurš rezultātu izlīdzināja, bet Tomass Ramoss nespēja iesist realizācijas sitienu, jo Česlins Kolbī to veiksmīgi nobloķēja, kas visaugstākā līmeņa mačos, tomēr, ir negaidīts pavērsiens.

Kolbī bija arī tas, kurš vēlreiz lauza spēles gaitu – parādīja savas ātruma īpašības un noskrēja visus oponentus, laukuma malā savācot Džeses Krīla sperto bumbu, aizbēga no Damjena Peno un piezemēja bumbu ieskaites zonā.

Komandas neplānoja mainīt spēles iniciatīvas šūpoles un "slaktiņš" turpinājās - abas vienības neplānoja apstāties, regbisti nežēloja ne sevi, ne citus, devās uz priekšu un Sirils Baljē atkal bija tas, kurš nogādāja bumbu ieskaites zonā, kas iezīmēja galveno pirmā puslaika parādību – katra ofensīva abām komandām beidzās ar simetrisku rezultatīvu darbību.

Pirmais puslaiks DĀR noslēzās uz bēdīgas nots, jo dzeltenā kartīte tika parādīta Ebenam Etzebetam, kurš ar galvu ieskrēja Uini Atonio galvā, kas arī ļāva Francijai izpildīt soda sitienu, ko Ramoss arī realizēja.

Francija pirmo puslaiku noslēdza esot vadībā ar 22:19, taču šis pārsvars noteikti nebija tāds, lai to uztvertu kā lielu argumentu uzvarai.

Otrais puslaiks savā intensitātē neatpalika no pirmā, bet rezultativitāte jau bija mazāka, jo mazākumā esošie dienvidāfrikāņi nebija gatavi iet uz priekšu, taču aizsardzībā cīnījās sparīgi un lika francūžiem vairākas reizes kļūdīties un zaudēt bumbu.

Mājinieki, sapratuši, ka piezemējums viņiem var arī nesanākt, ņēma to, ka DĀR deva, proti, Ramoss sita pa vārtiem un palielināja pārsvaru līdz sešiem punktiem.

DĀR, jau labu laiku pēc tam kā tika atpakaļ pilnā sastāvā, kā arī nonākuši iedzinējos ar sešiem punktiem, sāka audzēt spiedienu uz Francijas laukuma pusi, taču pie punktiem viņi netika un galvenais iemesls bija pašu kļūdas, noteikumu pārkāpumi un tehniskās neprecizitātes. Tādēļ spēle arī kļuva nervozāka gan viņu pašu izpildījumā, gan laukumā kopumā.

Mača 67. minūtē par savu dzelteno kartīti revanšējās Ebens Etzebets, kurš noslēdza ar lielu spiedienu veikto DĀR uzbrukumu, kuram Francija vienkārši nespēja fiziski pretoties. Savukārt precīzs realizācijas sitiens Handrē Polarda izpildījumā atnesa vadību "Springboks" vienībai un viņš arī realizēja sodu no savas laukuma puses, panākot jau četru punktu pārsvaru uz pēdējām desmit minūtēm spēles.

Francija kā vienu no atspēlēšanās scenārijiem izvēlējās sitienu pa vārtiem un Ramoss samazināja rezultāta starpību līdz vienam punktam, kas solīja ļoti nervozu un spraigu spēles izskaņu.

Pirmie gan izškirt maču nolēma DĀR, kad Česlins Kolbī mēģināja realizēt dropsitienu, taču tas bija pagalam neprecīzs. DĀR arī bija labas iespējas gūt piezemējumu, taču uz priekšu zaudēta bumba visus viņu mēģinājumus nodzēsa.

Pēdējais vārds šajā mačā piederēja Francijai, kura ar tempa maiņām un ātriem uzbrukumiem pat tika DĀR laukuma pusē, taču "Springboks" aizsardzība darbojās precīzi un neļāva ne pārāk ieskrieties, ne pārkāpa noteikumus, ne arī ļāva veikt dropsitienu mēģinājumu līdz brīdim, kad "Les Bleus" paši zaudēja bumbu uz priekšu un ar to spēle bija galā.

Dienvidāfrikas Republika pusfināla maču aizvadīs pēc nedēļas, kad viņu pretinieki būs Anglijas izlase. Atgādināsim, ka otrajā pusfinālā tiksies Argentīna un Jaunzēlande. Šo komandu mačs paredzēts nākošajā sestdienā.

Francija – DĀR 28:29 (22:19)

Piezemējumi: S.Bailē (4, 31), P.Mauvaka (22) – K.-L. Arendsē (8), D. De Alande (18), Č.Kolbī (26), E.Etzebets (67)
Realizācijas: T.Ramoss (5) – M.Liboks (10, 28), H.Polārds (67)
Soda sitieni: T.Ramoss (41, 54, 73) – H.Polārds (69)
Dropsitieni:

  +1 [+] [-]

, 2023-10-16 00:33, pirms 11 mēnešiem
3 no 4 spēlēm jau pēc 80min vēl pēdējās cerības uzbrukumi iedzinējiem, 4.spēlē atspēlēšanās spēles beigās, šāds čempionāts nekad nav bijis.

  +1 [+] [-]

, 2023-10-16 00:36, pirms 11 mēnešiem
Vēl viena varena spēle 1/4 finālā.Šķiet ka tādi,pie kam visi,1/4 fināli PK vēl nav bijusi līdz sim,ar tādu spriedzi.
DĀR prata ar to lielo spiedienu 67 min.atspēlēties un tikt pie piezemējuma.Etzebets tur bij varens.Nu un Polards arī 69 min.,no sava laukuma puses iesita to supertālo sodiņu.
Varbūt ka Francija nokļūdījās izvēloties sist to sodiņu spēles 73 min..Viņi bij tuvu pie DĀR ieskaites zonas.Vajadzēja izvēlēties mēģināt ienest piezemējumu,jo ar to realizēto sodiņu viņiem vienalga nepietiktu uzvarai.

     [+] [-]

, 2023-10-16 12:11, pirms 11 mēnešiem
Nobloķētā realizācija izšķīra beigu galā. No kurienes tas džeks tur iznira...?