Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Atskaņas no Krētas: prezidents Vējonis un fani ceļ godā spēlētājus un Banki

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Atskaņas no Krētas: prezidents Vējonis un fani ceļ godā spēlētājus un Banki
Latvijas izlase Grieķijā. Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlase vakar nodrošināja vietu 2023. gada Pasaules kausa izcīņā. Krētas salā varēja novērot grieķiem piemītošo nesteigšanos, kā arī mazu vilšanos atmosfērā tribīnēs. Līdz atbraukušie fani turpināja svinēt nozīmīgo panākumu, bet LBS prezidents Raimonds Vējonis ar runu atceļā pateicās spēlētājiem un galvenajam trenerim Lukam Banki.

Pārliecība. Tas ir viens vārds, kas pašā labākajā šī vārda nozīmē raksturo Latvijas basketbola izlasi visa 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas atlases cikla laikā. Par to spilgti varēja pārliecināties tie, kuri ar valstsvienību devās uz Krētas salu, lai atbalstītu 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē pret Grieķiju. Ieskaitot priekškvalifikāciju, Latvija sasniegusi bilanci 12-1, un visai pelnīti pirmo reizi vīriešu izlases vēsturē spēlēs 2023. gada Pasaules kausā.

Ceļazīmi uz to Lukas Banki vadītā izlase nodrošināja Krētas salas pilsētā Iraklijā, ar 80:60 sakaujot grieķus. Spēles laikā bija pamanāms, ka uz to latvieši koncentrējušies divtik, vēloties jau piektdienas, 11. novembra vakarā, darbiņu padarīt līdz galam. ''Mums ir savs mērķis, uz kuru mēs ejam. Negribam neko atlikt uz vēlāku laiku,'' uzreiz pēc mača portālam ''Sportacentrs.com'' teica Jānis Strēlnieks. Trio Strēlnieks, Dairis Bertāns un Jānis Timma spēlē guva 51 no Latvijas 80 punktiem, viņu spēli pēc mača uzteicot gan Lukam Banki, gan Dimitrim Itudim.

Šo rindu autoram pārsteidzoša šķita atmosfēra Iraklijas sporta halles tribīnēs. Lai arī tas pārsvarā bija piepildītas, nevarēja izjust nokaitēto atmosfēru, kas Grieķijā basketbola spēlēs nav retums. Iespējams, tas tamdēļ, ka nozīmīga daļa līdzjutēju bija bērnu un jauniešu vecumā. Visemocionālāk līdzjutēji cēlās kājās pēc trāpītajiem tālmetieniem, taču to nebija daudz - tikai septiņu. Šajos brīžos tika vicināti Grieķijas karodziņi, tuvāk laukumam sēdošie svinēja tā, it kā tās izlase tikko uzvarētu visā spēlē. Pie veiksmīgām aizsardzības darbībām varēja bieži dzirdēt vārdu ''bravo'', bet otrajā puslaikā, kad Latvijas uzvara jau bija praktiski skaidra, hallē valdīja līdzvērtīga atmosfēra teātrim, bet daļa fanu maču pameta priekšlaicīgi.

Grieķiem piemītošo nesteigšanos varēja pamanīt ik uz soļa. Tādu novērot bija iespējams arī tad, kad Latvijas mediju pārstāvji ieradās pēc piešķirtajām akreditācijas kartēm. Telpu, kurā tās tiek piešķirtas, praktiski bija jāatrod pašiem, jo neviens pie mediju ieejas īsti nezināja, kur ir jāiet. To atrodot viena no gaiteņa galiem, kāds darbinieks ne pārāk labā angļu valodā un vairākkārtējas apstiprinājuma e-pasta izskatīšanas laiski izprintēja akreditācijas kartes un varējām doties uz zāli. Kopumā Latvijā uz izlases spēlēm organizatoriski šie jautājumi sakārtoti ir krietni rūpīgāk.

Tanī pat laikā no grieķu atnākušajiem žurnālistiem tika izrādīta cieņa. Pēc spēles tie apsveica mūs ar izcīnīto uzvaru, īpaši uzsverot, ka Latvijas basketbola izlasei ir paveicies ar galveno treneri, bet tās panākums vakardienas spēlē bija vairāk nekā pelnīts.

Ja grieķu faniem nebija iemesla priekiem, tad tāds bija Latvijas līdzjutējiem. Uzreiz pēc spēles tie kuplā skaitā savējos cēla pašā augstākajā godā, jo to sēdvietas tika iekārtotas tieši aiz Latvijas izlases rezervistu soliņa. Ar ovācijām uz rezervistu soliņa spēles beigās tika sagaidīts Jānis Timma, kura vārds tika izbļauts gan lidostā, gan vēlāk arī lidmašīnā. Līdzvērtīgu fanu mīlestību izpelnījās galvenais treneris Luka Banki un visi izlases basketbolisti kopumā. Visticamāk, ilgi šo spēli neaizmirsīs tie latviešu līdzjutēji, kuriem šī bija pirmā jebkad apmeklētā basketbola spēle. Tādi bija un, lūgti raksturot pieredzi pēc mača, tika dzirdētas tikai pozitīvas atbildes.

Ar pateicības runu jau atceļā uz mājām lidmašīnā uzstājās Latvijas Basketbola federācijas prezidents Raimonds Vējonis, kurš īpaši pateicās Lukam Banki un visam treneru korpusam par paveikto darbu. Tāpat lielas uzslavas saņēma spēlētāji un arī ''sestais spēlētājs'', kas bija atbraucis līdzās. Līgumreiss, kas no Iraklijas izlidoja aptuveni pēc plkst. 23:30, nedaudz pēc trijiem naktī ielidoja Rīgā. Ja jāsalīdzina abi lidojumi, tad krietni jautrāks bija turpceļš, kamēr atpakaļceļā vien daži no lidmašīnā sēdošajiem uzvedās ne līdz galam cienīgi.

Līdzjutēji nu jau var domāt par došanos uz Japānu, Indonēziju vai Filipīnām 2023. gada augusta beigās un septembra sākumā. Tikmēr daudz darba būs arī Latvijas Basketbola savienībai (LBS), jo vienošanās ar galveno treneri Luku Banki ir līdz kvalifikācijas cikla beigām.

  -3 [+] [-]

, 2022-11-12 12:05, pirms gada
mani arī, turpmāk, lūdzu godājiet kā prezidentu. esmu pizģuku prezidents.

  +2 [+] [-]

, 2022-11-12 12:27, pirms gada
Domāju, ka federācijai būs krietni jāpaver maciņš, lai sadarbība ar Banki turpinātos un ka arī Banki grib turpināt vadīt mūsējo izlasi.
Tikai ko izdomās tie šeftmaņi?

  +3 [+] [-]

, 2022-11-12 12:38, pirms gada
Es domāju ka banki būs jānoslēdz līgums līdz Parīzei

  +2 [+] [-]

, 2022-11-12 13:01, pirms gada
Pareizi būtu, noslēgt līgumu uz pasaules čempionātu, tālāk uz Eiropas čempionātu, jādomā arī par olimpiskajām spēlēm, pirmo reizi piedalīties. Novēlam Banki kungam stipru izturību.

  +2 [+] [-]

, 2022-11-12 15:26, pirms gada
Viss bija Ok ja neskaita to ka turpceļā dupelī bija trešdaļa no reisa un atpakaļceļā ņemot vērā vēlo nakts stundu viena piektā daļa Nu un protams ka beigās menti ar goda eskortu aizveda no lidmašīnas trapa vienu otru pa taisno uz iecirkni, bet nebija vismaz nebija taksis jāsauc P.S. Ieteiktu varbūt tomēr nākotnē LBSam varbūt nedaudz piestrādāt pie šī jautājuma...

  +1 [+] [-]

, 2022-11-12 17:41, pirms gada
Tos lidmašīnā pīpmaņus un pārdzērušos purnus vispār uz basi nelaist… Bļe, kauns par tautiešiem.

  +2 [+] [-]

, 2022-11-12 17:52, pirms gada
zidans rakstīja: Tos lidmašīnā pīpmaņus un pārdzērušos purnus vispār uz basi nelaist… Bļe, kauns par tautiešiem.
Var apbrīnot Smartlynx pielaidību šajā gadījumā, B2B ir saprotams un nauda ir vajadzīga, bet ja tavas aviokompānijas noteikumiem naturāli liek kluci uz galvas virsū izmantojot dažu VIP personu līdzdalību lidojuma laikā, tad tas nav labs tonis.

  +1 [+] [-]

, 2022-11-12 22:50, pirms gada
L'igums ar Banki jāslēdz vismaz līdz 2025.gada čempimkas būs Rīgā.PČ ir garš turmīrs tur visādi var būt,bet nu būtu labi,ja tiktu vismaz uz OS kvali.Nu un RĪGAS EČ būtu dāvana visiem ,jo neatkarīgi no tākā izies nākamgad un 24 gadā Luka ir izdarijis ko neviens negaidija no apakšas izvilka līdz PK 3 KĀRTAS PIRMS TURNĪRA BEIGĀM,JA TO PATEIKTU 20 gada vasarā tad laikam tikai pasmietos.Bet tagad esam zirgā,veiksmi visiem.

     [+] [-]

, 2022-11-13 08:36, pirms gada
Ceru, ka drīz lasīsim ziņu, ka Banki pagarinājis līgumu līdz Parīzei. Esmu diezgan drošs, ka arī Banki grib vadīt LV izlasi, tāpēc neprasīs kosmiskas summas.