Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: Vimbldona vai Īstborna - kādas ir tenisa turnīru atšķirības?

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Sporta špikeris: Vimbldona vai Īstborna - kādas ir tenisa turnīru atšķirības?
Aļona Ostapenko. Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas labākā tenisiste Aļona Ostapenko jūnija beigās triumfēja WTA 500 raudzes turnīrā Īstbornā, bet 3. jūlijā piedzīvoja zaudējumu prestižajā Vimbldonas čempionātā, no cīņas par trofeju izstājoties. Abi šie turnīri tika aizvadīti uz zālāja seguma, taču - kāda starp tiem ir atšķirība? Turpinot ''Sporta špikera'' rakstu sēriju, nolēmām to noskaidrot, kā arī apzināt citas dažādo tenisa turnīru nianses.

ITF Pasaules tenisa tūre

Jebkura tenisista profesionālā karjera sākas Starptautiskās tenisa federācijas (ITF) rīkotajos turnīros. Tā norisinās ar mērķi radīt iespēju gūt reitinga punktus topošajiem profesionāļiem. Sākotnēji šos turnīrus dēvēja par satelītiem, kas norisinājās četru nedēļu garumā. 20. gadsimta deviņdesmitajos tiem paralēli tika izveidoti arī ''Futures'' turnīru kategorija, nodrošinot plašāku sacensību pieejamību.

Satelītu eksistence tika izbeigta 2007. gadā. ''Futures'' turnīri, savukārt, norisinājās līdz 2019. gadam, kad Starptautiskā tenisa federācija veica sacensību reformu, kas palīdzētu jaunajiem tenisistiem pēc iespējas ātrāk iekļūt profesionāļu apritē. Reformas rezultātā tika mainīts arī tūres nosaukums - ''ITF World Tennis Tour'' jeb Pasaules tenisa tūre.

Turnīri šajā līmenī tiek iedalīti pēc kopējā balvu fonda. Vīriešu sacensības norit M15 un M25 līmenī, kuros attiecīgi tiek sadalīta 15 tūkstošu un 25 tūkstošu ASV dolāru lielas naudas balvas. Par uzvaru M15 līmeņa turnīrā iespējams iegūt desmit reitinga punktus, bet M25 sacensībās - pat 20. Lai izcīnītu vienu reitinga punktu, Pasaules tenisa tūres sacensībās jāiekļūst starp 16 labākajiem viena turnīra ietvaros.

Pasaules tenisa tūres sieviešu sacensībās balvu fondi un turnīru dažādība ir krietni lielāka. Sieviešu konkurencē turnīri tiek iedalīti W15, W25, W60, W80, W100 kategorijās. Arī šajā gadījumā skaitlis pie turnīra kategorijas norāda uz kopējā balvu fonda apjoma. 25 tūkstošu ASV dolāru turnīros dāmas par uzvaru var nopelnīt līdz pat 65 reitinga punktiem, bet 60 tūkstošu sacensībās triumfa gadījumā iespējams izcīnīt līdz 110 reitinga punktiem. Prestižākajos, 80 un simts tūkstošu turnīros, iespējams sakrāt attiecīgi līdz 130 un 150 reitinga punktiem.

ATP Challenger tūre

ATP jeb Tenisa profesionāļu asociācijas rīkotā ''Challenger'' tūre ir pēc spēka otrais sacensību līmenis vīriešu tenisā. Tās aizsākumi meklējami 1978. gadā, kad sešus gadus pēc ATP izveides tika paziņots par tūres izveidi. Sākotnēji ''Challenger'' turnīri norisinājās tikai Amerikas Savienotajās Valstīs, bet pēcāk kļuva arvien populārāki, norisinoties teju visās pasaules malās.

Šajā turnīru kategorijā iespējams nopelnīt pietiekami daudz reitinga punktu, lai kvalificētos attiecīgās ATP tūres sacensībās. ''Challenger'' turnīros regulāri piedalās jaunie tenisa talanti, reitingā zemāk esošie, kā arī pieredzējušie tenisisti. Patlaban tieši šī līmeņa sacensībās visbiežāk piedalās Latvijas labākais tenisists vīriešu konkurencē Ernests Gulbis.

''Challenger'' tūrē naudas balvas ir no 30 līdz pat 220 tūkstošiem ASV dolāru lielas. Turnīri tiek iedalīti piecās kategorijās - 80, 90, 100, 110, 125, kas šajā gadījumā apzīmē iegūstamos reitinga punktus par uzvaru turnīrā. Salīdzinājumam ar Pasaules tenisa tūri - ''Challenger'' sērijas sacensībās piecus reitinga punktus iegūst par iekļūšanu starp turnīra labākajiem 32 tenisistiem.

Tāpat ''Challenger'' turnīru balvu fonds ir atkarīgs no tā, vai sacensību rīkotāji nodrošina ēdināšanas un naktsmītņu pakalpojumus. Piemēram, 80 punktu ''Challenger'' turnīrā bez viesmīlības pakalpojumiem starp dalībniekiem tiek sadalīti vien 40 tūkstoši dolāru, kamēr 125 punktu turnīrā ar spēlētāju ēdināšanu un izmitināšanu norisinās cīņa par 220 tūkstošu lielu balvu fondu.

WTA 125K series

Šādi tenisā tiek dēvēti otrās raudzes sieviešu sacensības. Dāmu konkurencē krietni izplatītāki, naudas un reitinga punktu ziņā - ražīgāki, ir Starptautiskās tenisa federācijas rīkotie turnīri. Tāpēc Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) pēc spēka otrā līmeņa sacensības jeb ''WTA 125K series'' notiek vien 14 reizes gadā.

Līdzīgi kā ITF turnīros, arī šajā gadījumā skaitlis pie tūres nosaukuma apzīmē sacensību balvu fondu. Visos 14 šajā sezonā paredzētajos ''WTA 125K series'' turnīros tenisistes cīnās par 125 tūkstošu ASV lielu dolāru sadalījumu.

''WTA 125K series'' pēc būtības ir analoģija vīriešu ''Challenger'' tūres sacensībām. Sieviešu turnīros gan vienmēr tiek nodrošināti viesmīlības pakalpojumi, kā arī katrā posmā ir iespējams izcīnīt līdz pat 160 reitinga punktiem.

ATP un WTA tūre

ATP tūre ir pats augstākais sacensību līmenis vīriešu tenisā. Tenisa profesionāļu asociācijas turnīri tiek iedalīti trīs kategorijās - ATP Tour 250, ATP Tour 500 un ATP Tour Masters 1000.

Kā jau iespējams noprast, skaitlis pie katra turnīra līmeņa apzīmē par uzvaru tajā iegūstamos punktus. Respektīvi, triumfs ATP Tour 250 sacensībās ļaus iegūt 250 reitinga punktus, bet ATP Tour 500 turnīrā 500 punktus, savukārt ATP Tour Masters 1000 - tūkstoš punktu.

Šajā sezonā paredzēti 38 ATP Tour 250 posmi, 13 ATP Tour 500 sacensības, kā arī astoņi ATP Tour Masters 1000 turnīri. Augstākā līmeņa 250 reitinga punktu ienesīgajās sacensībās balvu fonds svārstās no 416 tūkstošiem līdz vienam miljonam ASV dolāru. ATP Tour 500 sacensībās dalībnieki savā starpā sadalā no 750 tūkstošiem līdz pat nedaudz vairāk nekā diviem miljoniem dolāru. Savukārt astoņu Masters 1000 sacensību balvu fonds ir no divarpus līdz trīsarpus miljoniem dolāru.

ATP Tour 250 raudzes sacensībās reitinga punktus iespējams nopelnīt, iekļūstot turnīra kvalifikācijas otrajā kārtā, bet 500 punktu posmā, tiekot tikpat tālu, spēlētājs rangā pievieno četrus reitinga punktus. ATP Tour Masters 1000 par kvalifikācijas otrās kārtas sasniegšanu tiek iegūti astoņi reitinga punkti.

Identiski turnīru nosaukumi ir arī Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) tūrē. Tiesa, atšķiras iegūstamo punktu sadalījums. Piemēram, par uzvaru WTA 250 sacensībās čempione tiek pie 280 reitinga punktiem, bet WTA 500 turnīrā - 470 punktiem. WTA 1000 sacensības atsevišķi no pārējām tiek izdalīti obligātie turnīri (Indianvelsa, Maiami, Madride, Pekina). Dalība tajos tiek skaitīta starp spēlētāja sezonas 16 labākajiem rezultātiem, bet pārējie WTA 1000 turnīri (Dubaja vai Doha, Sinsinati, Monreāla vai Toronto, Roma, Uhaņa) čempionei nodrošina vien 900 punktus un dalība tajos nav obligāta.

Grand Slam

Paši zināmākie un prestižākie tenisa turnīri gan vīriešiem, gan sievietēm ir Grand Slam. Katrā no tiem pamatturnīrā piedalās 128 spēlētāji, bet sacensību uzvarētājs tiek pie 2000 ranga punktiem, kas negaidīta čempiona gadījumā ļauj pamatīgi pakāpties rangā. Piemēram, Aļona Ostapenko pēc uzvaras 2017. gada French Open reitingā uzleca par veselām 35 vietām - no 47. uz 12. vietu.

Sezonas gaitā tiek aizvadīti četri Grand Slam - sezonas pirmais ir Austrālijas atklātais tenisa čempionāts jeb Australian Open, kas parasti norisinās janvāra otrajā pusē. Tā kopējā naudas balva sasniedz 52 miljonus dolāru. Pēc Australian Open maijā seko French Open jeb Francijas atklātais tenisa čempionāts, kurā pēdējā desmitgadē latviešu sportistiem izdevies gūt atzīstamus panākumus - Ernests Gulbis 2014. gadā spēlēja pusfinālā, bet Ostapenko izdevās triumfēt 2017. gadā. Arī par Roland Garros dēvētā turnīra balvu fonds sastāda 41 miljonu ASV dolāru.

Par pašu prestižāko tenisa turnīru pasaulē uzskatāms Vimbldonas čempionāts, kas ir sezonas trešais Grand Slam turnīrs. Tas jūnija beigās un jūlija sākumā ik gadu norisinās Londonā. Vimbldonas čempionāts ir pašas senākās tenisa sacensības un tiek spēlētas uz zālāja seguma, pretēji pārējiem Grand Slam turnīriem, kas norisinās uz visai tradicionālajiem tenisa spēles segumiem - cietā un māla jeb tenisīta. Vimbldonas čempionāta balvu fonds ir nedaudz vairāk nekā 48 miljoni dolāru.

Sezonas noslēdzošais Grand Slam augusta beigās norisinās Ņujorkā - US Open jeb Amerikas atklātais tenisa čempionāts. Tā balvu fonds vīriešu un sieviešu konkurencē kopā sastāda 53,4 miljonus ASV dolāru.

     [+] [-]

, 2021-07-09 14:41, pirms 3 gadiem
Labs raksts, bet tikai viena neprecizitāte - "Tenisa profesionāļu asociācijas turnīri tiek iedalīti četrās kategorijās - ATP Tour 250, ATP Tour 500 un ATP Tour Masters 1000." Minētas 4 kategorijas bet redzu trīs, saprotu ka 4tā ir Grand Slam, bet būtu korekti tā arī rakstīt

     [+] [-]

, 2021-07-09 15:15, pirms 3 gadiem
NorchaN rakstīja: Labs raksts, bet tikai viena neprecizitāte - "Tenisa profesionāļu asociācijas turnīri tiek iedalīti četrās kategorijās - ATP Tour 250, ATP Tour 500 un ATP Tour Masters 1000." Minētas 4 kategorijas bet redzu trīs, saprotu ka 4tā ir Grand Slam, bet būtu korekti tā arī rakstīt
Paldies par vērību, labots.