Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:138, Did:0, useCase: 3

Vācijas skeletonistiem neveiksmīgā brauciena anulēšana - nekorekta rīcība

Rolands Eliņš

Vācijas skeletonistiem neveiksmīgā brauciena anulēšana - nekorekta rīcība
Foto: LBSF

Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis sarunā ar Sportacentrs.com ļoti kritiski vērtēja šodien PK posmā Vinterbergā pieņemto lēmumu atcelt pirmā brauciena rezultātus, taču atzina, ka iesniegt apelāciju Latvijas pusei šoreiz nemaz nav izdevīgi, tiesa, to varētu darīt Krievijas puse. Savukārt Dainis Dukurs, bijušais Siguldas trases direktors, norādīja, ka, lai arī tehniski žūrija savu lēmumu var pamatot, pēc būtības tas nav atbalstāms un uzskatāms par nekorektu.

"Nav ievērots ledus tīrīšanas protokols, tāds bija rakstīts pamatojums," sacīja Zintis Ekmanis. "To, kas tieši tika pārkāpts, šobrīd nezinu. Visticamāk, skaidrojums būs tāds, ka kādā vajadzīgajā brīdī netika notīrīts ledus. Te gan pat smiekli nāk - kad Melbārdim 2015. gadā Kēnigszē vispār no sliedēm sniegu neizslaucīja un atstāja pilnas, tad laikam viss bija kārtībā."

"Bet nu principā šī neizskatās pēc korektas rīcības," turpināja Ekmanis. "Vācijas trasē vācieši tīra ledu un vācieši pēc tam raksta protestu, ko žūrija, kas uz Vācijas izlasi skatās ar platām acīm, pēc tam apstiprina. Nu, tad jau būtībā šādi var darīt katrā Vācijas posmā."

Brāļu Dukuru tēvs Dainis Dukurs, kuram ir plaša pieredze skeletona sacensību organizēšanā Siguldas trasē, paskaidroja, ka, ņemot vērā laika apstākļus, žūrija var noteikt, cik bieži jāveic ledus tīrīšana - piemēram, ik pēc trim sportistiem vai ik pēc desmit. Ja tas netiek ievērots vai arī tiek pamatots, ka šis lēmums nav bijis atbilstošs, tad teorētiski var rezultātus anulēt. Dukurs gan uzsvēra, ka šis viņam nepavisam neizskatījās pēc šāda gadījuma.

"Pēdējais piliens bija, kad šveicietis Audersets ar 25. numuru iebrauca devītajā vietā," teica Dukurs. "Tad Vācijas puse un, kā saprotu, arī Ķīnas izlase esot vērsusies ar protestu. Kad rezultāti tika anulēti, neapmierināti jau bija mūsējie un arī Krievijas izlase. Jā, bija tuvu boikotam, arī Tretjakovs bija gatavs, taču arī Krievijas izlasē te nebija vienprātības. Viss jau loģiski - tiem, kuriem bija sliktāki rezultāti, mazāk iemeslu iebilst."

Gan Dukurs, gan Ekmanis uzsvēra, ka šoreiz sliktākā lieta ir nevis gala iznākums (kā nekā, Martins izcīnīja uzvaru, bet Tomasam sezonas otrs labākais rezultāts - piektā vieta), bet gan Vācijas puses nodoms un tā realizācija, kas neizskatījās sportiskos principos balstīta. Galu galā, ledus trasē nedaudz atšķirīgi apstākļi jau ir bieži un citās sacensībās novērotas daudzkārt lielākas rezultātu svārstības. "Pirmajā braucienā otrajā vietā esošo Martinu un Tomasu no 17. vietas īpašnieka šķīra 0.3 sekundes. Tie taču ir ļoti blīvi rezultāti! Nebija tā, ka pēkšņi kādam sekunde vairāk vai mazāk," brīnījās Dukurs.

Viņš paskaidroja, ka sacensību žūriju veido trīs personas, kuras nozīmētas uz visu PK sezonu, un žūrijai protestu var iesniegt katra izlase, reizē iesniedzot arī drošības naudu (100 eiro). Dukurs norādīja, ka - pēc viņa pieredzes - žūrija ne vienmēr rīkojas konsekventi - daži protesti tiek atsviesti atpakaļ bez paskaidrojuma, dažreiz drošības nauda tiek atdota, sakot, ka protests nemaz netika izskatīts.

"Es uzskatu, ka bobslejā un skeletonā ir vājākā starptautiskā federācija ziemas sporta veidos," Dukurs izteicās par iespēju, ka šādos gadījumos varētu iesniegt apelāciju. "Teorētiski jau ir tāda IBSF Apelāciju komisija, bet praktiski tur viss tāpat notiek vienā katlā. Martins pēc tam arī piegāja pie vāciešiem un teica, sak, jums jau ir tik daudzi posmi savā trasē, Ziemeļamerikā tagad PK posmu nemaz nav, vai tiešām jums vēl nepietiek, ka kaut kas šāds jādara?"

Ekmanis uzsvēra, ka Latvijas pusei šoreiz arī nav izdevīgi pat domāt par iespēju iesniegt apelāciju, jo Martins jau izcīnīja uzvaru. Teorētiski to varētu darīt Krievijas puse ar Tretjakovu priekšgalā, taču arī Ekmanis nezināja izteikties, vai no tā varētu būt kāda praktiska jēga.

Latvijas izlases treneris Mihails Arhipovs intervijā LTV7 norādīja, ka tika apsvērta iespēja boikotēt otro braucienu. LBSF ģenerālsekretārs Ekmanis sacīja, ka būtu atbalstījis šādu sportistu rīcību.

"Varbūt arī, ka vajadzēja. Ja Latvijas un Krievijas izlases abas pieteiktu boikotu, tas būtu labs skandāliņš," izteicās Ekmanis. "Ja paši sportistu būtu tam gatavi un samierinātos ar sekām, kas rastos PK kopvērtējumā, es tīri emocionāli varētu tikai pievienoties. Taču saprotu, ka tas ir liels lēmums un ka Pasaules kausā tas atstātu nozīmīgu iespaidu. Uzvara Pasaules kopvērtējumā, manuprāt, tomēr ir ļoti grūti iegūstams sasniegums, jo sevi jāpierāda visas sezonas garumā vairākās trasēs, un, racionāli vērtējot, skaidrs, ka šodien beigās viss noslēdzās mums ar plusa zīmi."

  -2 [+] [-]

, 2022-01-07 17:28, pirms 2 gadiem
Miķelis Briedis-Piebriedis rakstīja: Dainis Dukurs labāk nekā jebkurš cits šobrīd inkarnācijā esošs cilvēks zina, ka vislielākais pasaules launums, visu nelaimju cēlonis ir krievi un Krievija. Kritizēt mūsu s(t)ratēģiskos partnerus, hitlerjugendisus nav labs tonis.
tu esi d.a.l.b.a.j.o.b.s

  +4 [+] [-]

, 2022-01-07 17:34, pirms 2 gadiem
Oho, paldies par operatīvo viedokļrakstu! Uz šādu līmeni SC vajadzēju tiekties.

Nu palika trase beigās krietni ātrāka, bet ne jau vāciešu rezultātus tas ietekmēja. Daļa bija ieguvēji, daži zaudētāji.

Jāpiekrīt Dukuram, ka IBSF atstāj kaut kāda "šaraškina kantora" iespaidu.

Lai Martinam izdodas izcīnīt kārtējo PK titulu!

  +2 [+] [-]

, 2022-01-07 18:03, pirms 2 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Jāpiekrīt Dukuram, ka IBSF atstāj kaut kāda "šaraškina kantora" iespaidu.
...par kuru Rīmenis katru nedēļu plātās, ka tur "latvieši ir visur"

  +1 [+] [-]

, 2022-01-07 18:11, pirms 2 gadiem
Baraks Osama rakstīja: ...par kuru Rīmenis katru nedēļu plātās, ka tur "latvieši ir visur"
Kā treneri un olimpisko trašu darbinieki. Pašā IBSF nezinu, vai ir kāds mūsējais. Gan jau ir.

  +1 [+] [-]

, 2022-01-07 18:25, pirms 2 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Kā treneri un olimpisko trašu darbinieki. Pašā IBSF nezinu, vai ir kāds mūsējais. Gan jau ir.
Gūtam vai tad nav amats IBSF?

  +1 [+] [-]

, 2022-01-07 18:45, pirms 2 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Gūtam vai tad nav amats IBSF?
žūrijas priekšsēdētājs bobos

     [+] [-]

, 2022-01-07 23:30, pirms 2 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Kā treneri un olimpisko trašu darbinieki. Pašā IBSF nezinu, vai ir kāds mūsējais. Gan jau ir.
Jurists Dambergs tika ievēlēts par kaut kādu viceprezidentu vai ko tādu.

  -2 [+] [-]

, 2022-01-07 23:32, pirms 2 gadiem
Pisāru pastalas atjēdzās, ka ne tikai krievi šmaucas

     [+] [-]

, 2022-01-08 09:00, pirms 2 gadiem
[quote synco]
Pisāru pastalas atjēdzās, ka ne tikai krievi šmaucas

Dukurs jau vairak uzedies uz krieviem...Ekmanis man skiet jau desmitiem gadu cinas pret germanu patvalu..Vienmer uzsver ka vaciesi savejiem kartigi iztira gropi,bet ne vienmer arzemniekiem utt...Taka Ekmana cina pret vaciesiem ierasta lieta...

     [+] [-]

, 2022-01-08 12:00, pirms 2 gadiem
Vācieši pretekļi visās jomās, sākot ar frau štazi un ļīdzīgiem, beidzot ar negodīgumu sportā, visos laikos!