Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:138, Did:0, useCase: 3

M.Dukurs par skeletona lejupslīdi Latvijā: ''Tas bija skaidrs, kad paši vēl braucām''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

M.Dukurs par skeletona lejupslīdi Latvijā: ''Tas bija skaidrs, kad paši vēl braucām''
Martins Dukurs. Foto: Mikus Kļaviņš, Latvijas Olimpiskā komiteja

Titulētais skeletonists Martins Dukurs plašākā intervijā MVP komentēja renes sporta veidu popularitātes kritumu, skeletona lejupslīdi Latvijā un viņa atteikumu strādāt Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas valdē.

Titulētais skeletonists Martins Dukurs, kurš otro sezonu trenē Lielbritānijas izlasi, plašākā intervijā ''MVP'' skaidroja renes sportu popularitātes kritumu un to, vai Latvijā skeletonam ir nākotne.

''Līkne slīd uz leju. Skeletonam slīd, bobslejam - krīt.. Dārdzība bobslejā ir prātam neaptverama. Cilvēki sāk izvērtēt, vai tas vispār ir vajadzīgs. Lejupslīdi nevar noliegt un tas renes sporta veidus biedē,'' viņš saka. Martins pauž, ka skeletonam, kuram allaž Pasaules kausa posmos jāstartē ceturtdienās un piektdienās, prātīgāk būtu atdalīties no bobsleja, taču tas nav vienkārši izdarāms. ''Esmu pieņēmis, ka tas ir vāciešu sporta veids. Viņi tur visu diriģē. Neredzu, ka tur nākotnē varētu būt kādas izmaiņas. Ja godīgi, pat brīnos, cik ilgi bobslejā citi sēdēs un piecietīs to visu, kas tur notiek - tas viss citus ir nostādījis pazemojošā līmenī.''

''Viņam ir taisnība, tur nav ko slēpt,'' uz jautājumu, vai viņa tēva, Daiņa Dukura, teiktais, ka skeletons Latvijā ir uz skuju takas, atbildēja Martins. ''Tas bija skaidrs jau tad, kad paši vēl braucām. Tobrīd vajadzēja būt jaunajiem, kas kaut kādā veidā spētu ar mums konkurēt, bet bija redzams, ka nav spēcīgu talantu. Jā, cilvēki gaidīja, ka tēvs to attīstīs, bet jāsaprot, ka, pirmkārt, viņš šo visu darīja savu dēlu dēļ. Otrkārt, lai to visu attīstītu, jāiegulda nenormāls darbs. Ja jādomā, kā ar diviem dēliem startēt augstākajā līmenī, un vēl paralēli jāvelk jauniešu programma - tas nav ceļams.''

Martins ir pietiekami skarbs vērtējumā par to, vai Latvijā tuvākajā laikā (nākamajās divās olimpiskajās spēlēs) būs kāds augsta līmeņa skeletonists. ''Ja man prasa šodien - domāju, ka nebūs. Nebūs neviena, kas brauc. Pat nerunāšu par to, ka ir jākvalificējas. Vienkārši nebūs, kas strādā.'' Optimismu īpaši nav viesusi ar jaunatnes olimpiskās spēles, kurās uzvarēja Emīls Indriksons, bet meitenes izcīnīja sudrabu un bronzu. ''Ne velti mēs tās saucam par mikimaušu spēlēm. Protams, tas ir forši, ir sacensības, bet lēciens līdz pieaugušo līmenim ir milzīgs. Jaunatnes olimpisko spēļu čempions Pasaules kausā nevarētu iebraukt pat ''top20'', tie ir absolūti dažādi līmeņi. Neapšaubāmi, tur ir talantīgi cilvēki un nākotnē var kas izveidoties, bet, ka mikimauši tagad ielēktu Pasaules kausā un būtu pirmajā sešiniekā - tā nebūs.''

Pēc karjeras beigām Martinam bijis piedāvājums no Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas darboties organizācijas valdē, taču Dukurs no tā atteicies, jo nav bijuši zināmi spēles noteikumi. ''Galvenais, kas atgrūda - nav zināmi spēles noteikumi. Nezinu, kas tuvāko gadu laikā ar viņiem notiks. Neprasu jau daudz vai maz. Konkrēti - cik varat atvēlēt skeletonam? Un tad es sapratīšu, vai ir jēga to darīt. Laikam iekšēji arī biju piekusis no tās visas ņemšanās ar federāciju, attiecību nebūšanas... Ja tēvs ar to visu plēšas, tu tajā jebkurā gadījumā esi iejaukts.'' Dukuram palīdzēt bijuši gatavi arī viņa sponsori, tomēr viņš lēmis par labu strādāšanai Lielbritānijas izlasē. ''Ilggadējie sponsori pat piedāvāja palīdzēt, ja pēc sportista karjeras beigām paliktu Latvijas skeletonā. Nāc, runā, darīsim, mēģināsim - viss ir izdarāms. Bet es biju tā piekusis, ka vienkārši gribēju izkāpt ārā un iekāpt pavisam citā vietā. Un šobrīd to galīgi nenožēloju.''

Izmantotie resursi:
https://www.delfi.lv/mvp/51890975/s...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2024-02-29 12:17, pirms 2 mēnešiem
Briti var atļauties hobijsportus, bet Latvija nekad nav varējusi, bet politika bija tāda, ka jāiebaro mazie panākumi!
Mums vajag masveidību sportus, komandu sportus, bet skeletonā nekā tāda nav!
Sportus, kur bērni var trenēties un nav jāgaida uz citiem!

  +2 [+] [-]

, 2024-02-29 12:46, pirms 2 mēnešiem
Lielākā daļa pie mums, kuri fanoja par brāļiem, nebija konkrētā sporta veida fani, bet fanoja tikai tāpēc, jo bija medaļas. Cik no viņiem tagad skatās skeletona lielos mačus? Ja neskatās, tad vismaz rezultātu līmenī seko?

  +3 [+] [-]

, 2024-02-29 13:04, pirms 2 mēnešiem
kurš tad nolaida šo sporta veidu pa skuju taku, ne TAvs papiņš, Martin? Gan , savulaik, pcēla, gan pats arī noskaloja podā... nebija pat mazākā doma ieguldīt laiku un naudu vēl kādā, atskaitot savus dēlus. Bet 90% tā bija LV nauda... skumji..

  -2 [+] [-]

, 2024-02-29 13:31, pirms 2 mēnešiem
visu cieņu Martina panākumiem,bet kurš pats tagad trenē citas valsts sportistus?
pats aizlaidies pēc lielāka eiro un noliek Latviju
tāda riktīga latviešu kangara domāšana...tik labi,ka bija tik daudz prāta,ka neaizlaidās uz rašistu miskasti

  +3 [+] [-]

, 2024-02-29 13:32, pirms 2 mēnešiem
Ar Leldi arī uztaisiet kāds interviju..tomēr pirmais PČ tituls treneres karjerā

     [+] [-]

, 2024-02-29 14:00, pirms 2 mēnešiem
Dodiet iespēju "minimaušiem" augt, nevis marinējiet! Lai sāk startēt Eiropas kausos.

     [+] [-]

, 2024-02-29 14:02, pirms 2 mēnešiem
Manuprāt, viens no svarīgiem iemesliem, kāpēc Martinam neizdevās izcīnīt olimpisko zeltu, ir iekšējās konkurences trūkums.

     [+] [-]

, 2024-02-29 14:07, pirms 2 mēnešiem
Bet diemžēl ir jāpiekrīt tam, ka rene iet pa skuju taku.

Te bija jautājums. Jā, tāpēc, ka mūsējie nestartē, bet bobsleju vairs nerāda LTV, mana interese par reni ir ļooooti samazinājusies.

  +1 [+] [-]

, 2024-02-29 14:16, pirms 2 mēnešiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Lielākā daļa pie mums, kuri fanoja par brāļiem, nebija konkrētā sporta veida fani, bet fanoja tikai tāpēc, jo bija medaļas. Cik no viņiem tagad skatās skeletona lielos mačus? Ja neskatās, tad vismaz rezultātu līmenī seko?
Un kāpēc lai kādu interesētu? Nav Martinu un bļembas, nav arī intereses nevienam. Tiem dažiem kam ir kaut kāda interese, tie šļūkā pa Siguldas trasi.

  -3 [+] [-]

, 2024-02-29 14:30, pirms 2 mēnešiem
pozitīva ziņa !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2024-02-29 15:07, pirms 2 mēnešiem
Mazums hobijsportu aizpeldējuši no kvēlo līdzjutēju sirdīm, līdz ko beidzās panākumi. Blakusvāģi, bmx, rene, 3x3 basis, čaļu bīčs. Vidējam Latvietim vajag medaļu, da jebkādā sportaveidā, tad ir lielie fanu pūļi un interese.

  -3 [+] [-]

, 2024-02-29 15:11, pirms 2 mēnešiem
palasot staastu man atminaa naak vecaa dukura cikstesana vienmer par vaciesiem, tas ari nekad neaizmirsa vinus piemineet! vieni geeni😂😂😂😂😂

  -4 [+] [-]

, 2024-02-29 15:23, pirms 2 mēnešiem
Nabagi gribēja uzlēkt augstāk par pēpusi.

  -3 [+] [-]

, 2024-02-29 15:27, pirms 2 mēnešiem
eizhens rakstīja: palasot staastu man atminaa naak vecaa dukura cikstesana vienmer par vaciesiem, tas ari nekad neaizmirsa vinus piemineet! vieni geeni😂😂😂😂😂
Tikmēr pašiem dukuriem nebija problēmu ielauzties noliktavā un nokopēt vāciešu slieces

  +1 [+] [-]

, 2024-02-29 15:50, pirms 2 mēnešiem
Calvin rakstīja: kurš tad nolaida šo sporta veidu pa skuju taku, ne TAvs papiņš, Martin? Gan , savulaik, pcēla, gan pats arī noskaloja podā... nebija pat mazākā doma ieguldīt laiku un naudu vēl kādā, atskaitot savus dēlus. Bet 90% tā bija LV nauda... skumji..
kas Tu kātējais lohs ar 12.klasu izgītību (labākaja gadījumā). runājot par Dukuriem tur nereāls talants, kāds pat pasaulei 100 gadus nebūs.
un par to budžetu kā saki - Tev bērni ir? nu piesakies fedrācijai, trenē viņus un uz priekšu... varu 100 % pateikt ja Tev iedotu to piķi - nekas nebūtu..Jo nav talanta..

  +1 [+] [-]

, 2024-02-29 15:51, pirms 2 mēnešiem
eizhens rakstīja: palasot staastu man atminaa naak vecaa dukura cikstesana vienmer par vaciesiem, tas ari nekad neaizmirsa vinus piemineet! vieni geeni😂😂😂😂😂
Bet ja tā godīgi skatās, tad tas jau vēsturiski ir viss ir vāciešu pasākums..

  +2 [+] [-]

, 2024-02-29 15:56, pirms 2 mēnešiem
Calvin rakstīja: kurš tad nolaida šo sporta veidu pa skuju taku, ne TAvs papiņš, Martin? Gan , savulaik, pcēla, gan pats arī noskaloja podā... nebija pat mazākā doma ieguldīt laiku un naudu vēl kādā, atskaitot savus dēlus. Bet 90% tā bija LV nauda... skumji..
Paskaties mazliet sporta federācijas virzienā. Kurš sāka čakarēt Dukurus ar visādām idiotiskām pārbaudēm un ļerkstēšanu par līdzekļu nelikumīgu izlietošanu Siguldas trasē? Resnpakaļas funkcionāri Rīgā labi padzīvoja uz Dukuru panākumu rēķina, pēc tam, kad tuvojās Dukuru aktīvā sporta karjeras beigas, izdomāja, ka varētu pārdalīt amatus un Siguldā ielikt "savējos", lai būtu laba barotava. Nu tagad gāž zaļus sūdus uz Dukuriem, kuri redz esot vainīgi pie tā, ka skeletons Latvijā ir izbeidzies. Latvijas birokrātiem tas ir raksturīgi - līst iekšā visur, kur sporta fanātiķi ar savu aizrautību un darbu ir kaut ko sasnieguši, taisīt savas klerku rebes un gaumīgi izskatīties oficiālajās prezentācijās. Aizmirsāt, kas notika ar 3x3 basketbolu, kur "savējie" no LBF gandrīz nogremdēja nākamo Olimpisko čempionu komandu, uzspiežot "savējo" speciālistu bariņu?

     [+] [-]

, 2024-02-29 15:58, pirms 2 mēnešiem
Damokla_zobens_23 rakstīja: Manuprāt, viens no svarīgiem iemesliem, kāpēc Martinam neizdevās izcīnīt olimpisko zeltu, ir iekšējās konkurences trūkums.
Nu nē, ir iemesls, kāpēc bieži olimpisko spēļu rīkotājvalstis tieši skeletonā no tukša gaisa var savākt medaļas. Pārāk daudz kas atkarīgs no tehnikas, to var nauda atrisināt. Tad vien vajag vienu sportistu četros gados iedresēt ātru starta ieskrējienu uztaisīt un medaļa ir rokā. Tāpēc arī bobslejs un skeletons mirst, tā ir dārga vizināšanās no kalniņa, kur uzvar biezais bērns ar dārgākajām ragavām, ar katru gadu aizvien vairāk cilvēku to saprot.

  +1 [+] [-]

, 2024-02-29 15:59, pirms 2 mēnešiem
Čavars, tas kas no Japānas rakstīja: Hobijsportam jākrīt!
aha, droši uz priekšu spēlēt futbolu Kozļēviča vadītajā klaunu izlasē. Ak jā, kozļēvičs vairs nevada masveidīgo sporta komandu...

  -4 [+] [-]

, 2024-02-29 16:01, pirms 2 mēnešiem
sāļā_zebiekste1 rakstīja: kas Tu kātējais lohs ar 12.klasu izgītību (labākaja gadījumā). runājot par Dukuriem tur nereāls talants, kāds pat pasaulei 100 gadus nebūs.
un par to budžetu kā saki - Tev bērni ir? nu piesakies fedrācijai, trenē viņus un uz priekšu... varu 100 % pateikt ja Tev iedotu to piķi - nekas nebūtu..Jo nav talanta..
Nereāls talants, kurš tā arī nekad neieguva nozīmīgāko medaļu, ko šajā sporta veidā var dabūt. Tas gan daudz ko pasaka par sporta veidu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2024-02-29 17:30, pirms 2 mēnešiem
Komentaram par Leldi ari piektitu , butu interesanti palasit ka vinai iet un ka vina redz no vācu nometnes situaciju un ko kopuma doma!

  +1 [+] [-]

, 2024-02-29 17:36, pirms 2 mēnešiem
..tu ,tavs brālis un sencis ari nogremdēja skeletonu..tavam sencim interesēja tikai jūsu sniegums ..nevienu citu netrenēja nopitni,lai tik jums nebūtu konkurence..kaut kāds džeks bija labs braucējs,bija jau rezultāti,bet jums trijiem palika bail..un tavs vecais nepievērsa uzmanību tam džekam,neatceros uzvārdu..un kā vinš teica,ka jābrauc trasē ar dēļa gabalu pa trasi,jo jums tika vislabākais...ari tagad nesmilksti par lejupslīdi...ja tu būtu godīgs ,tad trenētu Latvijā...bet tu atkal pierādiji,ka tikai piķis jūsu dukuru sektu interesē...ceru,ka vairāk muti nevērsi vaļā par LV sportu...

     [+] [-]

, 2024-02-29 17:36, pirms 2 mēnešiem
Nav viss tik vienkārši kā Martins saka, jo netika jau veidota kaut necik kāda piramīda no jaunākiem, vai citiem braucējiem. Bet bija laiks, kad bija gan atpazīstamība, gan nauda.Kamaniņās sanāca. Kāpēc skeletonā nē?

     [+] [-]

, 2024-02-29 18:13, pirms 2 mēnešiem
tas jau bija skaidrs, ja visa uzmanība un piķis tika bračkām, kamēr nākotnē neviens vispār neieguldīja un neieguldījās. dukuru klans aizgāja, aiz sevis neko neatstājot.

     [+] [-]

, 2024-02-29 18:17, pirms 2 mēnešiem
knaible rakstīja: Nav viss tik vienkārši kā Martins saka, jo netika jau veidota kaut necik kāda piramīda no jaunākiem, vai citiem braucējiem. Bet bija laiks, kad bija gan atpazīstamība, gan nauda.Kamaniņās sanāca. Kāpēc skeletonā nē?
Kamaniņām ir sava federācija un tur ir lielāka kārtība. Skeletons kopā ar bobsleju, vienmēr pabērna lomā.

     [+] [-]

, 2024-02-29 21:46, pirms 2 mēnešiem
ja labi parok tad pikis tika dots prieks attistibas visus gadus! Kad bija rezultati tad vienmer tika sanemtas valsts preminas par augstiem sasniegumiem sporta un ja pareizi atceros tad vienmer ari tiek dots attistibai! Izskatas ka tie lidzekli aizgaja pasu attistibai nevis jauno talantu attistibai

     [+] [-]

, 2024-03-01 08:54, pirms 2 mēnešiem
*
"Dukuram palīdzēt bijuši gatavi arī viņa sponsori, tomēr viņš lēmis par labu strādāšanai Lielbritānijas izlasē. ''Ilggadējie sponsori pat piedāvāja palīdzēt, ja pēc sportista karjeras beigām paliktu Latvijas skeletonā. Nāc, runā, darīsim, mēģināsim - viss ir izdarāms."

Sponsori bija ieinteresēti nākotnē, bet, diemžēl, ne Martins.