Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: kā Pļaviņš un Točs pēc blāvas sezonas var sist favorītus Tokijā?

Jānis Celmiņš

Skaidrojam: kā Pļaviņš un Točs pēc blāvas sezonas var sist favorītus Tokijā?
Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs. Foto: LOK/Mikus Kļaviņš

Latvijas pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļavņš un Edgars Točs iekļuvuši Tokijas olimpisko spēļu ceturtdaļfinālā. Pēc visai blāvās sezonas Pasaules tūrē Latvijas duets Tokijā jau pamanījies apspēlēt divas ļoti spēcīgas komandas (Krievijas un Brazīlijas), turpinot cīņu par visaugstākajām vietām. Mēģinājām skaidrot, kas ir Mārtiņa un Edgara panākumu formulas pamatā?

Pļaviņam un Točam šī pludmales volejbola sezona izvērtusies ļoti sarežģīta. Pēc dalības Katarā notiekošajā Pasaules kausa četru zvaigžņu turnīrā Latvijas duets bija spiests izlaist nākamos trīs plānotos startus Katarā. Tam par iemeslu Mārtiņa Pļaviņa saslimšana ar Covid 19 un dažādi sīki savainojumi. Arī sezonas turpinājums nebija veiksmīgs. Divas 17. vietas Sočos un Gštādē bija labākie dueta sasniegumi pirms došanās uz Tokiju, taču tur latvieši jau paguvuši aizspēlēties līdz top astoņi. Kā tas iespējams, ka sezonas galvenajā turnīrā (vēl būs arī Eiropas čempionāts) mūsu vīri spēj būt tik veiksmīgi? Vai pasaules pludmales volejbolā bieži notiek šādi pārsteigumi? Vai Latvijas dueta panākumi ir pārsteigums?

Pirmais un pats galvenais iemesls veiksmīgajam startam Tokijā noteikti ir vēlme apliecināt, ka sezona kopumā Latvijas duetam pablāva bijusi lielākoties neveiksmīgo apstākļu sakritību dēļ. Lai arī Edgaram šī ir debija olimpiskajās spēlēs, vismaz ārēji nevar just, ka viņš nervozētu. Lai gan slodze kopumā viņam nav tik liela kā Mārtiņam, nevajag nenovērtēt par zemu arī viņa veikumu, pludmales volejbolā viens nav karotājs. Lai arī Mārtiņš lieliski spēlē aizsardzībā, liekot atcerēties tālu 2012.gadu, kad kopā ar Jāni Šmēdiņu tika pie olimpiskās bronzas, bez Edgara palīdzības tas nebūtu iespējams. Pļaviņš šobrīd demonstrē neticamu spēli, turklāt dara to cienījamajā 36 gadu vecumā, laikā, kad daudzi jau viņu bija norakstījuši. Viņš arī vēsturiski bijis lielo turnīru spēlētājs, uz tiem spējot sakoncentrēties īpaši.

Vairākkārtējais Latvijas čempions un bijušais pludmales volejbolists Jānis Grīnbergs, kurš šosezon nedaudz pastrādāja arī kā otrais Latvijas dueta treneris, norāda, ka Mārtiņam laiks kopš Londonas OS bijis ļoti grūts. “Pēdējās sezonas viņam bijušas ļoti smagas. Tika mainīti pārinieki, meklēts īstais. Brīdī, kad bija pirmie rezultāti kopā ar Edgaru, parādījās jaunas emocijas – viņā atkal noticēja sev. Līdzīgi var būt arī tagad, kad līdzšinējā sezona bija sarežģīta, bet tagad ir rezultāts un tu atkal spēj noticēt sev un komandai. Noteikti nevajag izcelt tikai Mārtiņu, arī Edgars labi dara savu darbu. Šodien pēcspēles intervijā abi atklāja panākuma formulu – Edgars blokā nemētāja rokas, noturēja savu zonu, bet aizsardzībā ļāva spēlēt Mārtiņam, kurš šodien bija ļoti labs,” klāsta Grīnbergs.

“Vai mūsējo parādītais sniegums man ir pārsteigums? Nē… Es redzēju, cik smagi viņi strādāja līdz brīdim, kad Mārtiņam Turcijā tika atklāts Covid 19. Viņi ir paveikuši milzīgu darba apjomu, kurš tagad atmaksājas. Viņi ir īsti profesionāļi, ieguldīts tiešām milzu darbs. “Pārvārīt” tās sezonas sākuma neveiksmes un problēmas bija grūti, bet izskatās, ka nu viss beidzot ir aiz muguras,” pauž Grīnbergs.

Bijušais pludmales volejbolists norāda uz lietām, kuras daudziem paliek nepamanītas: “Man ļoti patīk Latvijas Olimpiskās komitejas darbs. Katrā spēlē mūsējiem aiz muguras ir cilvēks, kurš rūpējas par atjaunošanos spēles pārtraukumos. Ir ledus, ir auksti dvieļi, ir ūdens. Jā, tie ir sīkumi, taču tie ir svarīgi sīkumi, kas beigās dos rezultātu. Kamēr citas komandas pašas par to spiestas domāt, mūsu komandām aiz muguras ir cilvēks, kurš to izdara viņu vietā.

Vai uzvaru pār Brazīlijas duetu Brunu/Evandro var nosaukt par pārsteigumu? Nebūt nē! Līdz spēlei Tokijā ar šo Brazīlijas duetu bija spēlēts tikai reizi un uzvarēts. Uzvarētāju saraksts Pasaules kausa tūres četru zvaigžņu posmos ir ļoti raibs – septiņas komandas. Meksikā divus zeltus “izraka” pēdējās sezonās tūrē dominējošie norvēģi Kristians Sorums un Anderss Mols, taču bez viņiem zelta medaļas kaklā sev kārušas piecas citas komandas. Tas lieliski parāda, kāda ir konkurence mūsdienu pludmales volejbolā. Tikai retais apņemas prognozēt uzvarētājus Tokijā, taču favorīti visiem ir labi zināmi – norvēģi, krievi, katarieši, itāļi… vai nu arī Pļaviņš un Točs?

“Viss var būt, es domāju, ka nākamie pretinieki būs brazīlieši (1/8 fināls plānots dienas otrajā pusē) Molam bija savainojums, pēc kura viņš tā īsti vēl nav izskatās, ka nav atguvušies. Sorums un Mols šosezon nav tik dominējoši, bet konkurence pludmales volejbolā šobrīd ir milzīga. Paredzēt, kas uzvarēs Tokijā ir ļoti sarežģīti. Katarieši izskatās ļoti labi, mūsējiem neērti ir Semjonovs un Ļešukovs, kurus gan izdevās apspēlēt olimpiskajā kvalifikācijā. Arī itāļi izskatās labi,” galvenos favorītus uz zeltu Tokijā uzskaita Grīnbergs.

Šīs sezonas Pasaules kausa 4* posmu uzvarētāji

VietaUzvarētājiPļaviņa / Toča vieta
KataraPerusičs/Švainers (Čehija)25.vieta
MeksikaMols/Sorums (Norvēģija)Nepiedalījās
MeksikaMols/Sorums (Norvēģija)Nepiedalījās
MeksikaŠerifs/Ahmds (Katara)Nepiedalījās
KrievijaKantors/Losiaks (Polija)17.vieta
ČehijaBrauvers/Mīvsens (Nīderlande)25.vieta
ŠveiceBermans/De Grots (Nīderlande)17.vieta

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!

  +1 [+] [-]

, 2021-08-02 12:59, pirms 3 gadiem
Galvenais, lai Pļaviņš un Točs notic, ka viņi to var. Jau tik tālu tikuši un vairs nav atkāpšanas ceļa padoties. Visa Latvija turēs īkšķus!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2021-08-02 14:07, pirms 3 gadiem
Tā ir portugāļu valuoda (Brazīlijas variants, bet likums tas pats) - ja rakstībā vārds beidzas ar -o (pārsvarā tie ir vīriešu dzimtes lietvārdi, piem., - Bruno), bet tuo izrunā kā -u (Brunu). Kas grib pārliecināties, var paklausīties, kā paši portugāļi/brazīlieši tuo izrunā.

     [+] [-]

, 2021-08-02 15:22, pirms 3 gadiem
Tak vng kā tos su. mačus aizvada, viņi jau bija nodrošinājuši dalību OS un nebija ko iespringt uz kaut kādiem tur tūres posmiem, galvenais bija OS.

SKaidrot TE NEBIJA KO CELMIŅ!!

     [+] [-]

, 2021-08-02 18:24, pirms 3 gadiem
Kurzemnieks 3 rakstīja: Tā ir portugāļu valuoda (Brazīlijas variants, bet likums tas pats) - ja rakstībā vārds beidzas ar -o (pārsvarā tie ir vīriešu dzimtes lietvārdi, piem., - Bruno), bet tuo izrunā kā -u (Brunu). Kas grib pārliecināties, var paklausīties, kā paši portugāļi/brazīlieši tuo izrunā.
izrunā dažadi, kautarī 1 valodas rakstība- Brazīlijā Rivelino, Ziko, Bebeto, Romario, Rivaldo, Ronaldinjo, Portugālē Figo/Figu, Christiano Ronaldo/Ronaldu

     [+] [-]

, 2021-08-02 18:51, pirms 3 gadiem
Te var paklausīties, kā brazīlieši izrunā tās personas uzvārdu, kuo mēs saucam par Ronaldiņu. https://www.youtube.com/watch?v=zDi... vislabāk tuo var dzirdēt sākuot nuo 2:01. Oriģinālā raksta Ronaldinho, paši brazīlieši izrunā kaut kuo līdzīgu Ronaldžiņu vai pat reizēm Rhonaldžiņu. Variants Ronaldiņu, kuo pie mums ir pieņemts lietuot, ir spāņu (varbūt arī katalāņu, bet šajā video tā viņu sauc komentētāji, kas runā spāniski) versija viņa uzvārdam.

     [+] [-]

, 2021-08-02 19:01, pirms 3 gadiem
Jairzinho, Ronaldinho- ar šādām galotnēm abās vietās runā ar-u vai mīkstinājumu, ir jau arī izņēmumi- Brazīlijā dz. portugālis Eusebiu da Silva- Eiropā Eisebio