Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Baltijas kausā un FIS slalomā Pocā vīriešiem trijnieks satilpst 0,01 sekundē, Bondare 6. vietā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Baltijas kausā un FIS slalomā Pocā vīriešiem trijnieks satilpst 0,01 sekundē, Bondare 6. vietā
Otrās vietas ieguvēja sievietēm argentīniete Frančeska Baruci-Fariola. Foto: E.Škapare.

Itālijas kalnu kūrortā Pocā di Fassā notiekošajā Baltijas kausā kalnu slēpošanā, ko rīko Latvijas Slēpošanas federācija, FIS sacensībās slalomā, kas vienlaikus bija arī Latvijas junioru čempionāts, uzvaras svinēja pasaules junioru čempionāta 15. vietas ieguvējs Oskars Heine no Austrijas un 17 gadus vecā Itālijas talantīgā kalnu slēpotāja Džordžia Kolomba. Neviens no Latvijas junioriem finišu divu braucienu summā nesasniedza, toties augsto sesto vietu ieņēma pieaugušo grupas pārstāve Liene Bondare.

Iepriekš ziņojām, ka vakar Pocā di Fassā ar ļoti spēcīgu dalībnieku sastāvu, kuru vidū bija arī olimpisko spēļu un pasaules čempionātu medaļnieki, Pasaules kausa desmitnieka un sešinieka braucēji, norisinājās Latvijas Slēpošanas federācijas rīkotās milzu slaloma sacensības, kas bija prestižā Baltijas kausa ietvaros.

Šodien Itālijas kūrortā, kas paliek arvien populārāks, tika aizvadīta priekšpēdējā sacensību diena noslēdzošajam sestajam šīs sezonas Baltijas kausa posmam kalnu slēpošanā, dalībniekiem sacenšoties slalomā, kas bija gan FIS statusā, gan arī nacionālais junioru čempionāts. Lai arī šodien vakardienas “Grandi” nepiedalījās, tomēr dalībnieku sastāvs bija gana stiprs, kā arī samērā kupls, jo vīriešiem sacentās vairāk nekā piecdesmit kalnu slēpotāji, bet sievietēm dalībnieču skaits sniedzās pāri četrdesmit.

Vīriešiem bija tik ārkārtīgi spraiga cīņa par uzvaru, ka pirmais trijnieks satilpa mazākajā iespējamā atstarpē – 0,01 sekundē. pēc pirmā brauciena vadībā atradās šogad divas reizes Top15 Eiropas kausa posmos iekļuvušais 22 gadus vecais Mateo Bendoti, bet otrajā braucienā mājinieks uzrādīja 11. laiku, noslīdot uz otro vietu kopvērtējumā. Bet viņš nebija vienīgais, kurš ieņēma otro vietu, jo tādu pašu laiku divu braucienu summā uzrādīja gadu jaunākais tautietis Korrado Barbera, kurš bija šodienas dalībnieku vidū lielākos panākumus guvušais kalnu slēpotājs – 2023. gada pasaules junioru čempions un pirms gada Pasaules kausa posmā 18. vieta.

Un pats aizraujošākais, ka abiem itāļiem līdz uzvarai pietrūka nieka sekundes simtdaļa. Tieši par šādu niecīgu pārsvaru viņu apsteidza un no sestās vietas uz pirmo pakāpās šī gada piecpadsmitais labākais juniors slalomā Heine no Austrijas, kura pārsvars pār tuvāko konkurentu pēc pirmās trases bija gana labs – 0,70 sekundes. Šīs septiņas sekundes desmitdaļas viņam pēc pirmā brauciena zaudēja mājinieks Hans Vakari, kurš beigās ierindojās 4. vietā, līdz trijniekam pietrūkstot divām sekundes desmitdaļām. Vakari vairākas reizes ir startējis Pasaules kausa posmos, bet labākais sasniegums viņam ir pasaules junioru čempionātos, kur pirms septiņiem gadiem viņš izcīnīja 6. vietu.

Vīriešiem cīņu par Latvijas junioru čempionāta godalgām uzsāka seši jaunie kalnu slēpotāji. Milzu slaloma čempions Harijs Ābele netika līdz pirmajam starpfinišam, kurā ātrāko laiku no mūsējiem uzrādīja Jurģis Zvejnieks, bet viņš tāpat kā vēl trīs citi turpinājumā kļūdījās un izstājās. Pauls Pēteris Prancāns bija vienīgais, kurš pabeidza pirmo braucienu, taču siguldietim kļūda otrajā trasē un palikšana bez rezultāta. Līdz ar to vīriešu konkurencē apbalvošana Latvijas junioru čempionāta ieskaitē nenotika.

Tas bija arī sievietēm, kur no Latvijas juniorēm uz otro braucienu tika tikai Helēna Ērenpreisa, kura tāpat kā Prancāns otrajā trasē izstājās. Pirmās trases pirmajā starpfinišā Ērenpreisai 0,6 sekundes priekšā bija Frīda Saļņikova, kura turpinājumā izstājās. Taču pieaugušo grupas pārstāve Liene Bondare parūpējās ne tikai par to, lai sieviešu konkurencē kāda no Latvijas būtu finišējusi, bet arī ieguvusi augstu vietu. Liene pēc pirmās trases bija vienpadsmitā, bet piecas priekšā esošās otrajā trasē nefinišēja, un Bondare beigās iekļuva sešiniekā (+3,05 sek.), tikai vienu sekundes simtdaļu paliekot aiz piektās vietas ieguvējas Petras Unterholcneres (Itālija), kura pirms diviem mēnešiem Eiropas kausā ieņēma 19. un 21. vietu.

Sievietēm bija pilnīgi citādāks scenārijs cīņā par uzvaru. Pārliecinošās līderpozīcijas pēc pirmās trases saglabāja un uzvaru ar vairāk nekā sekundes pārsvaru izcīnīja Kolomba, kurai ir tikai 17 gadu un kura pirms mēneša pasaules junioru čempionātā iekļuva desmitniekā un izcīnīja 9. vietu, par pasaules junioru čempioni kļuvušajai Dženiferai Ģērmanei divu braucienu summā zaudējot 2,86 sekundes. Otro vietu ieguva olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātā trīsdesmitniekā tikusī argentīniete Frančeska Baruci-Fariola. Trijnieku noslēdza olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātā četrdesmitniekā tikusī ungāriete Zita Tota, kura pasaules junioru čempionātā ir bijusi divdesmitniekā.

Izmantotie resursi:
Latvijas Slēpošanas federācija | infoski.lv