Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Norvēģija pirmo reizi uzvar komandu sacensībās PČ kalnu slēpošanā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Norvēģija pirmo reizi uzvar komandu sacensībās PČ kalnu slēpošanā
Norvēģi priecājas par negaidīto uzvaru, nopelnot savai valstij pirmo medaļu šajā čempionātā un pirmo uzvaru komandu sacensībās. AP Photo/Giovanni Auletta

Vienīgajā komandu cīņā pasaules čempionāta kalnu slēpošanā, kas norisinās Itālijas kalnu kūrortā Kortīnā d’Ampeco, skandināvu finālā Norvēģija pārspēja Zviedriju, abām tiekot pie pirmajām medaļām šajā čempionātā. Ja Zviedrija ir bijusi bieži medaļās šajā disciplīnā, tad norvēģiem tā ir tikai pirmā reize trijniekā. Bronzu nopelnīja Vācija ar talantīgo 17 gadus veco Emmu Aiheru sastāvā.

Šodien Kortīnā pasaules čempionātā kalnu slēpošanā norisinājās vienīgās komandu cīņas, kas ir ļoti aizraujošas, taču nozīmības ziņā tomēr tās nevar likt vienā līmenī ar stafetēm distanču slēpošanā vai biatlonā. Komandu cīņas pasaules čempionātu programmā parādījās 2005.gadā un norisinājās astoto reizi, jo 2009.gadā Valdizērā slikto laika apstākļu dēļ komandu sacensības nenotika.

Kalnu slēpošanas lielvalstis dažus no saviem labākajiem pārstāvjiem neliek komandā, jo viņi izvēlas sevi lieki nenoslogot pirms gaidāmajiem startiem milzu slalomā un slalomā. Šoreiz komandu cīņas izlaida 2017.gda čempioni Francija, kurai ar vakardienas uzvarētāju Matjē Fevru un bronzas medaļas ieguvēju Tessu Vorleju, kā arī tādu meistaru kā Aleksis Penturo, būtu ļoti labas iespējas iegūt medaļu, un, iespējams, arī uzvarēt.

Komandu sacensības notiek izslēgšanas braucienos. Komandā ir četri dalībnieki – divas sievietes un divi vīrieši, kas sacenšas ar pretējās komandas sava dzimuma pārstāvjiem, vienai sievietei braucot pa sarkano trasi, bet otrai savas komandas pārstāvei pa zilo trasi, un tas pats arī vīriešiem. Ja gadījumā uzvaru ziņā rezultāts ir neizšķirts (2:2), tad, lai noteiktu pāra uzvarētāju, skaita abu komandu divus labākos laikus – vienu sievietes, otru vīrieša. Šodien sacensības norisinājās tajā pašā trasē kur vakar, sarkanajai trasei esot ātrāk izbraucamai.

Viegli neklājās pagājušā čempionāta trim labākajām valstīm komandu sacensībās – Šveicei, Austrijai un Itālijai, kuras visas šoreiz palika bez medaļām. Pašreizējie čempioni Šveice, kas iepriekšējās disciplīnās bija ieguvusi astoņas medaļas, šodien 15 komandu konkurencē vienīgā izlaida pirmo kārtu astotdaļfinālu. Šveices galvenais vilcējspēks bija vieno labākajām pasaules kalnu slēpotājām Vendija Holdenera un Samuels Bisigs, bet pietrūka iepriekšējās divas dienas bronzu izcīnījušā Luka Meijāra un Marko Odermata, kā arī Mišelas Gisinas, kuri gatavojas piektdienas milzu slalomam. Šveicieši ceturtdaļfinālā knapi izglābās pret Kanādu, pie neizšķirtā 2:2 tikai pēc labāka laika tiekot pusfinālā, kur līdzvērtīgā cīņā pie 2:2 tomēr nācās piekāpties norvēģiem.

Mazajā finālā cīņā par bronzu ar vāciešiem pašreizējiem čempioniem atkal bija ierastais rezultāts 2:2, uzvaras atkal izcīnot Holdenerai un Bisigam, tomēr pēc laika labāki bija vācieši, kuriem tad tika bronzas medaļa – jau piektā medaļa šajā čempionātā, bet komandu sacensībās vācieši uz pjedestāla kāpa pēc astoņu gadu pārtraukuma. Vācijai lielāko ieguldījumu deva 8 reizes PK posmos trijniekā tikušais Štefans Luics un pasaules čempionātu debitante, 27 gadus vecā Andrea Filzere, kura PK posmos pāris reizes ir bijusi trīsdesmitniekā. Vairāk tika gaidīts no vakardienas 4.vietas ieguvēja paralēlajā slalomā Aleksandra Šmida, taču viņš parasti bija ielikts lēnākajā zilajā trasē tāpat kā 17 gadus vecā, talantīgā Emma Aihera, kura vienreiz ir bijusi trešā Eiropas kausā slalomā. Visiem četriem vāciešiem tā bija pirmā medaļa pasaules čempionātos.

Tikmēr mājinieki, knapi pārspējot somus, kā “caur adatas aci” iekļuva ceturtdaļfinālā, kur atzina vāciešu pārākumu. Ceturtdaļfinālā apstājās arī pagājušā čempionāta sudraba medaļas ieguvēji austrieši, jo trīskārtējos komandu čempionus pie neizšķirta 2:2 pēc laika apsteidza zviedri, kaut arī svarīgu ieguldījumu veica vakardienas zelta medaļas ieguvēj Katrīna Līnsbergere.

Ja abos pusfinālos un arī mazajā finālā par trešo vietu bija 2:2, tad finālā 3:1 norvēģu uzvara pār zviedriem nebūt nenozīmē, ka cīņa par zeltu bijusi mazāk spraiga. Izšķirošā izrādījās norvēģa Sebastiana Fosa Sulevoga, kurš ļoti labs slalomā, bet ne tik pārliecinoši brauc milzu slalomu, atkārtotais duelis ar zviedru Krisoferu Jakobsenu, kurš atšķirībā no Sulevoga nedaudz arī milzu slalomā startē. Pirmajā reizē pēc Jakobsena kļūdas zviedrs nedaudz patraucēja norvēģim, un viņiem nācās vēl reiz braukt. Otrajā reizē par 0,05 sekundēm ātrāks bija zilajā trasē braucošais Sulevogs, Šosezon milzu slalomā trijniekā tikusī zviedriete Sāra Hektora pārliecinoši uzvarēja, un ja ne Sulevoga minimālais pārsvars pār Jakobsenu, tad pie rezultāta 2:2 zviedri visticamāk būtu ņēmuši virsroku.

Ja zviedri regulāri ir trijniekā, izcīnot savu sesto medaļu astoņos čempionātos (trīs sudrabi un trīs bronzas), tad norvēģiem, kas arī ir viena kalnu slēpošanas lielvalstīm, šī bija ne tika pirmā uzvara, bet arī pirmā medaļa šajā disciplīnā.

Pasaules čempionāts kalnu slēpošanā, komandu sacensības, Kortīna d’Ampeco (Itālija), 15 komandas

V.Valsts (Sportisti)
1.Norvēģija (T.L.Stjernesunda; S.F.Sulevogs; K.R.Johansena; F.V.Sulheims)
2.Zviedrija (S.Hektora; M.Rengrēns; E.Alfāna; K.Jakobsens)
3.Vācija (A.Filzere; A.Šmids; E.Aihere; Š.Luics)
4.Šveice (V.Holdenera; S.Simonē; K.Rasta; S.Bisigs)
5.Austrija (K.Līnsbergere; F.Gstrains; S.Brunere; A.Pertls)
6.ASV (P.Molcana; R.Radamus; N.Obraiena; L.Vinters)
7.Kanāda (E.Mizlinski; E.Rīds; K.Greja; Dž.Rīds)
8.Itālija (L.Dellameja (N.Delago); Dž.Borsoti; L.Pirovano; L.Dealiprandini)