Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Eidukai PK posmā Davosā pievienosies arī Vīgants un Bikše

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Eidukai PK posmā Davosā pievienosies arī Vīgants un Bikše
Raimo Vīgants un Indulis Bikše.

Šajās brīvdienās paredzētajā Pasaules kausa otrajā posmā distanču slēpošanā Šveices pilsētā Davosā, kurš notiks ļoti neierastos apstākļos bez Ziemeļvalstu sportistu dalības, piedalīsies trīs Latvijas distanču slēpotāji. Vadošajai sieviešu pārstāvei Patrīcijai Eidukai, kura veiksmīgi piedalījās jau pirmajā posmā, pievienosies arī Raimo Vīgants un Indulis Bikše.

Pirmajā PK posmā, kas novembra beigās notika Somijas kalnu kūrortā Rukā, startēja gandrīz visi šī brīža labākie pasaules distanču slēpotāji, un uzvaras "Ruka Triple" kopvērtējumā izcīnīja Norvēģijas sportisti Juhanness Hesflots Klēbo un Terēse Jūhauga. Starp dalībniekiem bija arī vienīgā Latvijas sportiste Patrīcija Eiduka no Vecbebriem, kura otro reizi karjerā PK posmā iekļuva labāko trīsdesmitniekā, izcīnot 24. vietu 10 km brīvā stila iedzīšanas distancē. Slidsolis Eidukai ir parocīgāks par klasisko stilu, un tieši slidsolī notiks arī nākamais posms Davosā.

Sacensības Davosā gan notiks pavisam neierastos apstākļos, jo Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanas dēļ līdz pat decembra beigām PK sacensībās nepiedalīsies Norvēģijas, Zviedrijas un Somijas sportisti, kuri allaž ir starp vadošajiem slēpotājiem. Līdz ar to pārējo valstu pārstāvjiem parādījušās ievērojami lielākas izredzes ieņemt augstākas vietas kā parasti, kaut arī to nozīmīgums salīdzinājumā ar iepriekšējiem posmiem būs krietni mazāks.

Lai gan pēc sacensībām Rukā Eiduka varēja uzreiz doties uz Šveici, lai gatavotos otrajam PK posmam augstkalnes apstākļos, viņa tomēr atbrauca atpakaļ uz Latviju. "Nebiju bijusi Latvijā ilgāku laiku, un bija arī svarīgas lietas dzimtenē jānokārto. Jutu, ka ir vajadzīga nedaudz mājas sajūta. Dienu dienā ilgstoši bija sanācis būt kopā ar poļu meitenēm no Justinas komandas. Bija nepieciešams atslēgties nedaudz no visa, restartēties un tad turpināt," teica Eiduka, kura trenējas leģendārās polietes Justinas Kovalčikas komandā. Eiduka Šveicē ieradās 6. decembrī, kas nozīmē, ka sacensības notiks nedēļu pēc viņas ierašanās. Parasti, startējot augstkalnē, tieši sestā un septītā diena pēc ierašanās mēdz būt viskritiskākās aklimatizācijas ziņā, kas Latvijas sportistei rada arī nelielas bažas par augsta rezultāta sasniegšanu Davosā.

Tomēr veiksmīgais starts pirms divām nedēļām Rukā 20 gadus vecajai Eidukai dod pozitīvu stimulu arī Davosai. "Pēdējā dienā iedzīšanā jutos lieliski, un izdevās viss ieplānotais. Kopējā vilnī startēju pašā priekšā, tāpēc bija labas iespējas veikt savu slēpojumu, nevis pielāgoties grupai, un varēju uzreiz iesākt diezgan ātri," 10 km iedzīšanu Rukā atminas Eiduka. "Sākotnējais mērķis bija noķert 10 sekundes priekšā startējušās konkurentes, bet nedomāju, ka to izdarīšu tik ātri. Bija pārsteigums, ka šogad janvārī Nove Mesto PK 10km brīvajā stilā 13.vietu izcīnījusī čehiete Kateržina Janatova, aiz kuras toreiz noslēpoju diezgan daudz un pirmo reizi iekļuvu trīsdesmitniekā, šoreiz nespēja turēt man līdzi. Beigās jutu, ka ir spēks. Izmantoju arī iepriekš, it īpaši pasaules junioru čempionātā, gūto pieredzi un pirms pēdējā nobrauciena izvirzījos grupas galvgalī, un priekšā pārējām arī finišēju."

Davosas posmā piedalīsies arī divi Latvijas vīriešu pārstāvji. Madonietis Raimo Vīgants, kurš līdz šim startējis tikai vienā PK posmā (pērnā gada decembrī Planicā, Slovēnijā, kad brīvā stila sprintā starp 76 dalībniekiem ieņēma 64. vietu), startēs savās pirmajās šīs sezonas sacensībās uz sniega. Vasarā viņš veiksmīgi piedalījās abos PK posmos rollerslēpošanā, kas notika Otepē un Madonā, 20 km masu startā izcīnot arī uzvaru. Jau no 18. novembra Vīgants atrodas Norvēģijā, kur arī aizvada treniņus, taču Norvēģijas kausa posmā Lillehammerē nepiedalījās, par ko pats saka: "Norvēģijas kausā netiek veikti testi, tāpēc pasaules kausa posmos ir lielāka drošība. Turklāt arī ne visi no mana kluba devās uz turieni, kā arī jāņem vērā, ka norvēģi uz ārzemniekiem "greizi" skatās. Līdz ar to nebūtu garantijas, ka mani pielaistu startēt Lillehammerē. Arī mans treneris teica, ka drošāk ir braukt uz PK posmu."

"Mazāk ir sanācis trenēties nekā citus gadus, tāpēc ir krities apjoms, bet domāju, ka tam nevajadzētu ietekmēt rezultātu," saka Vīgants, kurš oktobrī aizvadījis gandrīz mēnesi garu treniņnometni tieši augstkalnes apstākļos (2500 m) Itālijā. Pēc tās noteikto ierobežojumu dēļ vairākas dienas bija jāizlaiž treniņi, kas iztraucējis normālu treniņu ritmu, tomēr kopumā Vīgants sagatavošanos ziemas sezonai vērtē kā labu. Sprinta sacensībās Davosā, ņemot vērā Ziemeļvalstu sportistu nepiedalīšanos, Vīganta mērķis ir iekļūt Top30. "Spēka ziņā un fiziskā ziņā esmu stiprāks, arī esmu pielicis ātrumā. Ceru, ka izdosies. Distancē grūtāk spriest, jo parasti labāka forma man ir pēc jaunā gada, ne sezonas sākumā."

Uz starta Davosā stāsies arī Madonas novada pārstāvis Indulis Bikše, kuram no visiem Latvijas slēpotājiem ir iekrāta vislielākā pieredze Pasaules kausa sacensībās. Līdz šim viņš piedalījies 53 PK mačos un 2017. gada janvārī kļuva par pirmo Latvijas distanču slēpotāju, kurš iekļuvis PK posma labāko trīsdesmitniekā, uzrādot 27. labāko laiku 9 km brīvā stila iedzīšanā Val di Fjemmē, Itālijā. Naudu treniņiem un sacensībām Bikše pēdējā laikā pelna paša un ģimenes spēkiem, jo finansiālo atbalstītāju praktiski nav. Šogad viņš pavadījis vairākus mēnešus darbā ārzemēs, kā iemesla dēļ sācis slēpot mēnesi vēlāk nekā citas sezonas. "Par fizisko formu vēl ir grūti spriest. Šogad ir pasaules čempionāta sezona, tāpēc uzsvars vairāk tiek likts uz to," teica Bikše, kurš Davosā atrodas un trenējas jau kopš novembra. Arī viņam tās būs ziemas sezonas pirmās sacensības.

Otrais Pasaules kausa posms distanču slēpošanā notiks 12. un 13. decembrī Davosā, Šveicē. Pirmajā dienā notiks sprinta sacensības, bet otrajā vīriešiem paredzēta 15 km distance, bet sievietēm - 10 km. Abu dienu sacensības norisināsies brīvajā stilā jeb slidsolī.

Izmantotie resursi:
Infoski.lv