Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Madonā uzvarējušais Holunds izcīna zeltu 15km, mūsējie tūdaļ aiz sešdesmitnieka

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Madonā uzvarējušais Holunds izcīna zeltu 15km, mūsējie tūdaļ aiz sešdesmitnieka
Hans Kristers Holunds priecājas par uzvaru un otro medaļu Obertsdorfā. Foto: AP / NTB scanpix

Pasaules čempionātā distanču slēpošanā 15km brīvā stila distancē ar intervāla startu vīriešiem uzvaru svinēja 2015.gadā Madonā Skandināvijas kausa posmā panākumus guvušais norvēģis Hans Kristers Holunds, pievienojot 2019.gada zeltam 50km distancē vēl vienu. Norvēģi aizņēma visu goda pjedestālu, kamēr līdz šim nenogurstošais pasaules kausa līderis Aleksandrs Bolšunovs ieņēma 4.vietu, tādējādi otro čempionātu pēc kārtas 15km distancē paliekot bez medaļas. Labākais no Latvijas pārstāvjiem 106 dalībnieku konkurencē bija Raimo Vīgants (61.vieta), kuru pašās beigās diemžēl no sešdesmitnieka izstūma horvāts.

Šodien Oberstdorfā (Vācija) vienīgajā intervāla starta distancē sacentās vīrieši, uz starta izejot četriem mūsu pārstāvjiem. Atšķirībā no sievietēm tā nebija pirmā reize, kad pasaules čempionātos distancē startē četri mūsējie. Labāku rezultātu uzrādīšana tika gaidīta no abiem pieredzējušākajiem pārstāvjiem – Raimo Vīganta un Induļa Bikšes. Kā jau vakardienas rakstā bija minēts, tad intervāla distancē iekļūšana piecdesmitniekā, uz ko mūsu slēpotāji mērķēja, bija grūtāks uzdevums nekā skiatlonā, jo konkurence šodien bija spēcīgāka nekā sestdien.

Pirmajās kontrolatzīmēs priekšā no abiem diviem bija Bikše, bet pēc trešdaļas distances jeb 5km vadību pārņēma Vīgants, abiem atrodoties septītā desmita sākumā. Ņemot vērā pasaules U23 čempionātu, bija cerības, ka madonietis par vairākām vietām pakāpsies distances otrajā pusē, tomēr tā šoreiz nenotika. Vīganta pārsvars pār Bikši pakāpeniski auga, bet vietu ziņā mūsējie palika nemainīgi – 62. un 65.vietā. Pie pēdējās kontrolatzīmes 12,9km Indulis nedaudz sāka tuvoties Raimo un mūsējie pavisam nedaudz nāca klāt 60.vietai, taču beigās neizdevās sasniegt sešdesmitnieku – 61. un 65.vieta. Ilgāku laiku ar 57.numuru startējušais Raimo atradās 60.vietā, bet beigās horvātu biatlonists ar 97.numuru diemžēl apsteidza latvieti un izbīdīja no sešdesmitnieka.

Abi juniori Lauris Kaparkalējs un Niks Saulītis ieguva tiesības startēt pamatdisciplīnā 15km distancē pēc uzrādītajiem rezultātiem tieši pirms nedēļas 10km kvalifikācijas slēpojumā, kur ar iegūto 9. un 10.vietu kā noslēdzošie divi kvalificējās šodienai. Saulītis toreiz tika caur “adatas aci”, jo 11.vietu ieņēmušo vienu gadu jaunāko brazīlieti apsteidza par mazāko iespējamo starpību – 0,1 sekundi. Taču tas gluži nenozīmēja, ka mūsējie būs Top3 no beigām, jo, kā jau to varēja redzēt vakar sievietēm, pamatsacensībās automātiski bez kvalifikācijas slēpojuma bija tikušas dažas vājas slēpotājas, kuras nepieciešamo reitingu bija nopelnījušas mākslīgā veidā FIS sacensībās Balkānu reģionā. Abi mūsu jaunie slēpotāji pārspēja vairākus startējušos un ierindojās 90. un 97.vietā, šoreiz ātrākam esot Nikam.

Distances sākumā šķita, ka atkal uzvaru svinēs Aleksandrs Boļšunovs, kurš uzrādīja ātrākos laikus. Taču otrā apļa vidū vadību pārņēma Hans Kristers Holunds. Kaut arī norvēģis tobrīd vadībā atradās tikai ar divu sekunžu pārsvaru, tomēr, redzot kā slēpo Boļšunovs, bija skaidrs, ka skiatlona panākumu Krievijas izlases līderis nespēs atkārtot. Tajā brīdī radās jautājums, vai skiatlona uzvarētājs vispār tiks pie medaļas, jo Boļšunova temps trešā apļa vidū strauji kritās.

Holunds pārsvaru pār tuvākajiem konkurentiem palielināja un šajā čempionātā tika pie otrās medaļas, jo bija izcīnījis trešo vietu skiatlonā. Tikmēr vēl viens, kas ieguvis divas medaļas šajā čempionātā distancē, ir Olimpiskais čempions Simens Hegstāds Krūgers, kurš vēlreiz finišēja otrais. Tikmēr norvēģu pilnu pjedestālu savā debijā pasaules čempionātos sarūpēja 22 gadus vecais Haralds Estbergs Amundsens, kurš savā karjerā tikai trīs reizes ir startējis pasaules kausa posmos. Viņš ar astoto vietu šajā distancē pirms mēneša Falunā pievērsa norvēģu treneru uzmanību, un tie šoreiz pieņēma pareizu lēmumu malā atstāt divus zeltus sprintā izcīnījušo Johannesu Klēbo un vēl vienu no izlases līderiem Emīlu Iversenu. Tikmēr 15km distances titula aizstāvētājs Martins Jonsrūds Sunbī, kurš šajā sezonā nespēj atgūt iepriekšējo formu un pasaules kausa posmos nebija startējis, beigās ieņēma samērā pieklājīgo 7.vietu, bet tik un tā esot zemāk par visiem pieciem norvēģiem.

Pasaules čempionāts distanču slēpošanā, 15km brīvā stila distance ar intervāla startu vīriešiem, Oberstdorfa (Vācija), 106 dalībnieki

V.SportistsValstsRezultāts
1.Hans Kristers HolundsNorvēģija33:48.7
2.Simens Hegstads KrūgersNorvēģija+20.9
3.Haralds Estbergs AmundsensNorvēģija+35.6
4.Aleksandrs BoļšunovsKrievija+43.7
5.Artjoms MaļcevsKrievija+50.7
6.Šjūrs RēteNorvēģija+55.3
61.Raimo VīgantsLatvija+4:33.6
65.Indulis BikšeLatvija+5:01.6
90.Niks SaulītisLatvija+8:10.1
97.Lauris KaparkalējsLatvija+8:49.9

  +3 [+] [-]

, 2021-03-03 17:32, pirms 3 gadiem
Mani favorīti itāļi atstāja PČ dēļ vairākiem covid gadījumiem komandā. Bet jāsaka arī, ka tie laiki, kad itāļi cīnījās par augstām vietām individuālajā distancē brīvajā stilā jau labu laiku kā ir aiz muguras.

  +2 [+] [-]

, 2021-03-03 18:17, pirms 3 gadiem
Boļšunovs noplīsa. Nav tomēr pārcilvēks.

Mūsējie, šķiet, labā savā līmenī noslēpoja. Saulīša netikšana uz junioru čempionātu laikam bija negadījums. Lai gan viņi tur diezgan līdzvērtīgi.

Kad tad Holunds uzvarēja Madonā?

  -1 [+] [-]

, 2021-03-03 18:47, pirms 3 gadiem
Krievu cūkai karma..

     [+] [-]

, 2021-03-03 21:01, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Boļšunovs noplīsa. Nav tomēr pārcilvēks.

Mūsējie, šķiet, labā savā līmenī noslēpoja. Saulīša netikšana uz junioru čempionātu laikam bija negadījums. Lai gan viņi tur diezgan līdzvērtīgi.

Kad tad Holunds uzvarēja Madonā?
Izlasi raksta ievadu, tur uzzināsi par Holundu un un Madonu.

     [+] [-]

, 2021-03-03 22:43, pirms 3 gadiem
Rīt PČ interesantākās sacensības, norvēģietes pret zviedrietēm stafetē. Krievietes droši vien tēmēs uz 3.vietu, žēl, ka somietes nav labākajā sastāvā.

     [+] [-]

, 2021-03-04 07:48, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Izlasi raksta ievadu, tur uzzināsi par Holundu un un Madonu.
No sākuma tas nebija uzrakstīts...