Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: ko kamaniņu dāmu divnieku izcelšana saulītē nozīmē Latvijai?

Skaidrojam: ko kamaniņu dāmu divnieku izcelšana saulītē nozīmē Latvijai?
Latvijas dāmu divnieks Viktorija Ziediņa/Elizabete Selīna Zvilna dodas pretī bronzai Jaunatnes ziemas olimpiskajās spēlēs. Foto: Zuma Press/Scanpix

Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas (FIL) šomēnes apstiprināja sieviešu divnieku sacensības potenciālai iekļaušanai 2026. gada Milānas-Kortīnas ziemas olimpisko spēļu programmā. Portāls Sportacentrs.com skaidro, ko tas nozīmē Latvijas kontekstā.

FIL pieņemtais lēmums gan vēl nenozīmē, ka sieviešu divniekus tiešām ieraudzīsim 2026. gada spēlēs, taču šīs disciplīnas iekļaušana olimpiskajā programmā ir diezgan ticama, jo Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) jau labu laiku dodas dzimumu vienlīdzības virzienā – lai gan kungiem, gan dāmām būtu līdzvērtīgs medaļu komplektu skaits. Jebkurā gadījumā galavārds šajā jautājumā piederēs SOK, taču Latvijas Kamaniņu sporta federācijas prezidents Atis Strenga mūsu portālam neslēpj, ka tā drīzāk varētu būt formalitāte.

Debija sieviešu divniekiem bija pagājušajā gadā Šveicē notikušajās Jaunatnes ziemas olimpiskajās spēlēs, kur Latvijas duetam veicās itin labi - Viktorija Ziediņa/Elizabete Selīna Zvilna izcīnīja bronzas medaļas. Līdz ar to mūsu kamaniņu braucējiem ir potenciāls arī šajā disciplīnā.

“Visās kamaniņu sporta disciplīnās gribam būt konkurētspējīgi. Meitenes cītīgi darbojas Murjāņu sporta ģimnāzijas trenera vadībā, strādā ar tehniku. Disciplīna nav viegla, tā ir krietni grūtāka nekā vieninieks, bet, domāju, viss būs kārtībā. Meitenēm acis deg. Jūtams, ka tā varētu būt olimpiskā disciplīna, un tas jau ikvienam ir interesanti,” skaidro Strenga, kurš rēķina, ka šobrīd Latvijai varētu būt trīs sieviešu divnieku ekipāžas. To, cik būs realitātē, gan varēšot labāk saprast ap Jauno gadu.

“Sportisti un treneri darbojas ļoti nopietni, arī mehāniķi. Noris nepārtraukts darbs. Mums jau sen nav mērķa vienkārši aizbraukt uz olimpiskajām spēlēm. Visi vēlamies pacīnīties par augstām vietām,” atgādina Strenga.

Tieši kamaniņu sports Latvijai ziemas olimpiskajās spēlēs līdz šim atnesis vislielāko medaļu skaitu – viens sudrabs un trīs bronzas. Ņemot vērā līdzšinējo renes sporta veidu attīstību valstī, jādomā, ka arī dāmu divnieku kamanās slēpjas augsts potenciāls.

Dāmu divnieku sacensības Pasaules kausa apritē nākamsezon vēl neredzēsim, tās tiks organizētas paralēli ar junioru Pasaules kausa posmiem un arī pasaules čempionātu. Tas tādēļ, ka vēl nav skaidrības, cik ekipāžu šobrīd gatavas startēt.

“Kamaniņu sportam tas ir solis uz priekšu. Vēl tiek plānots ieviest sieviešu divnieku arī sprintā, jaunajā sezonā tam tiks izmēģināts arī jauns formāts. Iespējams, to arī ieviesīs olimpiskajās spēlēs. Domāju, pēc diviem gadiem sprinta disciplīnu redzēsim citādākā formātā nekā šobrīd, un tālākais mērķis būtu to integrēt jau olimpiskajās spēlēs,” pauž Strenga. “Trase visiem ir viena un tā pati. Redzam, cik daudz disciplīnu ir slēpošanā un biatlonā. Tas ir ļoti labi, ka arī kamaniņu sportā disciplīnu kļūst vairāk. Domāju, sieviešu divnieks mūsu sporta veidu padarīs atraktīvāku un interesantāku.”

     [+] [-]

, 2021-09-30 21:31, pirms 3 gadiem
Lai izdodas