Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: kādi ir Īglsas trases knifi?

Skaidrojam: kādi ir Īglsas trases knifi?
Īglsas trase un tās apkārnte. Foto: FIL

Planētas kamaniņu sporta zieds šajā nedēļas nogalē piestājis Īglsas trasē Austrijā, un arī Pasaules kausa sezonas piekto posmu translēs Sportacentrs.com TV un portāls. Kādas ir Īglsas trases atslēgas vietas?

# Īglsas trase Insbrukā tika pabeigta 1975. gadā, un tā bija pirmā pastāvīgā mākslīgā ledus trase, kas vēlāk bija kā piemērs citām.

# Salīdzinot ar citām trasēm, šī ir diezgan īsa – no kungu starta estakādes ir 14 virāžas, bet no dāmu un divnieku vien desmit. Ja vīriešiem jābrauc aptuveni 1270 metri, tad sievietēm un ekipāžām 870.

# Īglsa ir guļamā trase, kur brauciena laikā nav jāveic daudz fiziskā darba, bet ir jāļaujas sajūtām. Nedrīkst būt rupju un acīmredzamu darbību ar pleciem un rokām, jo tas ļoti atspēlējas laika izteiksmē. Lai Īglsas trasē uzrādītu labu laiku, ir jānobrauc ļoti precīzi un jābūt labai pozai.

# Nobraukt mierīgi bez liekām kustībām sarežģīts uzdevums ir tieši latviešiem, jo mājas trasē Siguldā jau no bērna kājas pieraduši, ka ir daudz jāstrādā. Īglsa ir pilnīgs pretstats Siguldai.

# No vīriešu starta svarīga ir pāreja no 5. uz 6. virāžu – ir svarīgi izbraukt precīzi, lai trāpītu taisnē, kas ved uz apli.

# Apli jeb 7. virāžu kā atslēgas vietu var minēt tikai tāpēc, ka tur var pazaudēt laiku. Šis aplis – pretēji Altenbergas trasei – ir jābrauc ar pēc iespējas taisnāku līniju.

# Pati galvenā atslēgas vieta no vīriešu starta ir 9. virāža. Tās sākumā jādabū pēc iespējas lielāks augstums, lai izejas daļa būtu zemāka, un kamana labāk izbrauktu taisnē.

# Tālāk jau ir “ritmi” – trīs īsas virāžas. Tur ir jāuzķer ritms: ātri iekšā, ātri ārā, ātri iekšā, ātri ārā.

# No meiteņu un divnieku starta trase ir pavisam īsa – ap 39 sekundēm. Maksimālais ātrums ap 110 kilometriem stundā. Dāmu starta estakāde sportistus trasē ieved 5. virāžā.

# Dāmu startā ir īsa un stāva starta estakāde, tāpēc ir svarīgi ātri sagulties kamanā un iegriezties 1. virāžā, jo pretējā gadījumā var pazaudēt daudz laika. Pēc tam aplī ātrums nav liels, galvenais ir nešūpoties.

# Arī dāmām un divniekiem atslēgas vieta ir 9. virāža, kur gan ātrums ir krietni mazāks nekā vīriešiem, bet tāpat var kļūdīties un taisnē ieslīdēt bortos.