Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Ķibermaņa, Melbārža un Bērziņa ekipāžas sāks pasaules čempionātu Altenbergā

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Ķibermaņa, Melbārža un Bērziņa ekipāžas sāks pasaules čempionātu Altenbergā
No kreisās: Oskars Melbārdis, Oskars Ķibermanis, Matīss Miknis, Intars Dambis. Foto: Viesturs Lācis/bobslejs.lv

Klāt bobsleja un skeletona sezonas svarīgākie starti – Vācijas trasē Altenbergā sportisti cīnīsies par pasaules čempionāta godalgām. Sestdienas pusdienlaikā tiks aizvadīti pirmie divi braucieni bobsleja divnieku sacensībās, kur Latviju pārstāvēs Oskara Ķibermaņa, Oskara Melbārža un Ralfa Bērziņa ekipāžas. Pirmais brauciens sāksies pulksten 12:30 pēc Latvijas laika, sacensības tiešraidē pārraidīs LTV7.

Latvijas bobslejistiem aiz muguras aizraujoša Pasaules kausa izcīņas sezona. Oskars Ķibermanis kopā ar savu pamatstūmēju Matīsu Mikni otro gadu pēc kārtas sezonas kopvērtējumā izcīnīja otro vietu, piekāpjoties tikai vācietim Frančesko Frīdriham, bet vien 12 punktus aiz sevis atstājot citu olimpisko čempionu – kanādieti Džastinu Kripsu. Astoņos PK posmos Ķibermaņa/Mikņa ekipāža četras reizes kāpa uz goda pjedestāla – latviešiem otrā vieta Laplaņā, trešā – Sanktmoricā, bet skaists punkts PK sezonai tika likts pagājušonedēļ Siguldā.

Mājas trasē Oskara un Matīsa divnieks izcīnīja uzvaru gan septītā, gan astotā posma sacensībās, kurā tika arī pie Eiropas čempionu titula. Pie divnieka stūres Ķibermanim līdz tam vēl nebija izdevies uzvarēt nevienā PK posmā. Tiesa, sezonas vidū atrodams arī rencēnietim neraksturīgi zems rezultāts – 23. vieta Īglsā. Iemesls tam bija pilota kājas savainojums, kas neļāva veikt starta ieskrējienu. Turpmākajā sezonas gaitā bobsleja komandai līdzi uz sacensībām devās arī LOV (Latvijas Olimpiskā vienība) fizioterapeite Anna Vasariete, ar kuras palīdzību necerēti ātri Oskars tika atpakaļ uz pekām.

Savā otrajā Pasaules kausa sezonā 14. vietu kopvērtējumā izcīnīja Ralfs Bērziņš, pagājušā sezonā iespēto pārspējot par četrām pozīcijām (18.v.). 22 gadus vecais pilots aizvadīja sešus no astoņiem PK posmiem, augstāko rezultātu un karjeras rekordu – 6. vietu – sasniedzot priekšpēdējā posmā Siguldā.

Kopā ar stūmēju Dāvi Spriņģi Bērziņam galvenie starti gan bija citi – Eiropas un pasaules junioru čempionāti. Eiropas junioru meistarsacīkstēs Īglsā latvieši izcīnīja sudraba godalgas, bet pasaules čempionātā Vinterbergā nācās samierināties ar devīto vietu. Redzamākais progress Bērziņa/Spriņģa ekipāžai bijis starta ieskrējienos – ja pagājušosezon latvieši no labākajiem atpalika salīdzinoši daudz, tad šosezon šajā elementā bija starp līderiem.

Kamēr Bērziņa un Ķibermaņa ekipāžas startēja TV kameru priekšā Pasaules kausa apritē, Latvijas titulētākais bobslejists Oskars Melbārdis plecu pie pleca ar pieredzējušāko stūmēju Intaru Dambi no jauna atcerējās Eiropas trašu līkločus, aizvadot pirmo sezonu kopš 2017./18. gada un startējot Eiropas kausa izcīņas seriālā.

Tur Melbārdis sezonas kopvērtējumā izcīnīja otro vietu, par tikai pieciem punktiem piekāpjoties uzvarētājam Mihajam Tentea no Rumānijas. Astoņos posmos Melbārdim/Dambim pieci pjedestāli, divas uzvaras (Kēnigszē un Siguldā), bet arī piedzīvots kritiens Vinterbergā. Pagājušonedēļ Siguldā pieredzes bagātā Latvijas ekipāža atgriezās arī Pasaules kausa apritē, Eiropas čempionātā izcīnot ceturto vietu.

PK kopvērtējums 2019./20.

V.PilotsValstsPunkti
1.F. FrīdrihsVācija1530
2.O. ĶibermanisLatvija1478
3.Dž. KripssKanāda1466
4.M. FogtsŠveice1216
5.R. HeinrihsFrancija1168
6.J. VonsDienvidkoreja1096
7.A. StuļņevsKrievija1088
8.B. HolsLielbritānija1050
9.D. DvoržāksČehija960
10.H. ČērčsASV856
14.R. BērziņšLatvija722

PK bobslejā divniekiem, 2019./20. gada sezonas kalendārs

DatumsTraseUzvarētājs
7.12.Leikplesida (ASV)J. Lohners
8.12.Leikplesida (ASV)F. Frīdrihs
11.01.Laplaņa (Francija)F. Frīdrihs
18.01.Īglsa (Austrija)F. Frīdrihs
25.01.Kēnigszē (Vācija)F. Frīdrihs
01.02.Sanktmorica (Šveice)J. Lohners
15.02.Sigulda (Latvija)O. Ķibermanis
16.02.EČ Sigulda (Latvija)O. Ķibermanis
22.02.-23.02.PČ Altenberga (Vācija)

Par PK kopvērtējuma uzvarētāju otro sezonu pēc kārtas kļuva olimpiskais un pasaules čempions Frančesko Frīdrihs, kurš būs galvenais favorīts arī Altenbergā. Nepilnus 30 gadus vecajam vācietim būs iespēja mājas trasē sasniegt vēsturisku panākumu – proti, kļūt par pirmo pilotu, kuram jebkad izdevies izcīnīt sešus pasaules čempiontitulus pēc kārtas. Piecreiz pēc kārtas laika posmā no 1957. līdz 1961. gadam zeltu izcīnīja itāļu pilots Eiženio Monti.

Vācijas bobsleja izlase Altenbergā būs pārstāvēta ar četrām ekipāžām. Lai trenētos pasaules čempionāta trasē, divus noslēdzošos PK posmus izlaida Johanness Lohners un Niko Valters, bet, pateicoties triumfam PČ junioriem, pie ceļazīmes uz pieaugušo čempionātu tika arī Rihards Elzners. Cīņā par medaļām noteikti iesaistīsies arī Džastina Kripsa divnieks, bet zināmu pārsteigumu var sagādāt arī piloti, kas vairāk pieskaitāmi jauno talantu vilnim – strauji progresējošie šveicieši Simons Frīdli un Mihaels Fogts, brits Breds Hols, talantīgākais krievu pilots Rostislavs Gaitjukevičs un citi.

Kā Siguldā vienprātīgi atzina gan Ķibermanis, gan Miknis, uzvaras noslēdzošajos PK posmos devušas pozitīvu emociju lādiņu, bet galvenais starts vēl tikai priekšā. Altenbergā latvieši ieradušies ar augstākajiem mērķiem un labā formā, ko apliecina arī rezultāti starta ieskrējienos. “Skaidrs, ka vāciešus apsteigt būs grūti. Mēs nedrīkstam kļūdīties, un jācer, ka kļūdīsies viņi,” Siguldā sarunā ar LTV7 atzina pilots.

Jāatzīmē, ka Altenberga Ķibermanim bijusi viena no veiksmīgākajām trasēm. Tieši PČ norises vietā Oskars 2017. gada janvārī pirmo reizi karjerā kāpa uz PK posma goda pjedestāla, ar Matīsu izcīnot trešo vietu. Bronzu no Altenbergas abi latvieši pārveduši arī abās iepriekšējās sezonās. Melbādis šajā trasē PK sacensībās izcīnījis divas sudraba godalgas – pa vienai 2014./15. un 2015./16. gada sezonās.

Valmierietis pats nav slēpis, ka šobrīd nav tādā formā, lai startā varētu konkurēt ar Ķibermani vai Frīdrihu, līdz ar to pie galvenajiem pretendentiem uz medaļām Melbārdi pieskaitīt grūti – tiesa, arī norakstīt divu olimpisko bronzu īpašnieku divniekos nebūtu prātīgi. Bērziņa spēkos noteikti būtu cīnīties par vietu labāko desmitniekā – tieši 10. pozīciju Ralfs Altenbergā ieņēma pagājušosezon.

No pēdējiem diviem oficiālajiem treniņbraucieniem visas Latvijas ekipāžas veica tikai pirmo. Ceturto ātrāko laiku starp visām ekipāžam uzrādīja Ķibermanis, Melbārdim 13. rezultāts, bet Bērziņam – 20. Pa reizei ātrākais bija vācietis Elzners un pieredzējušais krievu pilots Aleksejs Stuļnevs.

Pirmais brauciens pasaules čempionātā divniekiem sāksies 12:30 pēc Latvijas laika. Pie trešā starta numura tikusi Bērziņa/Spriņģa ekipāža, Ķibermanis/Miknis startēs kā piektie, bet Melbārdim/Dambim 17. starta numurs.

Latvijas bobslejistu starti PČ Altenbergā

DatumsLaiks (LV)Sacensības
22.02.12:30Divnieki (1. un 2. brauciens)
23.02.15:30Divnieki (3. un 4. brauciens)
29.02.14:30Četrinieki (1. un 2. brauciens)
01.03.14:00Četrinieki (3. un 4. brauciens)

Pagājušogad pasaules čempionāts norisinājās Vistleras trasē Kanādā. Oskars Ķibermanis/Matīss Miknis finišēja sestajā vietā, bet Ralfam Bērziņam/Dāvim Spriņģim sacensības beidzās pēc trešā brauciena, ieņemot 21. vietu. Uzvaras laurus plūca Frančesko Frīdrihs/Torstens Margiss, otro vietu izcīnīja Džastins Kripss/Kamerons Stounss, bet bronzas godalgas Niko Valteram/Paulam Krencam.

Ķibermanim karjerā ir viena pasaules čempionātu medaļa, taču tā Vistlerā tika izcīnīta pie četrinieka stūres. Melbārdis, kurš izcīnījis vienu zeltu un divas bronzas četriniekos, kopā ar Daumantu Dreiškenu kļuva par pasaules vicečempioniem divniekos 2015. gadā Vinterbergā.

Iepriekšējo piecu PČ medaļnieki divniekos

GadsTrase1. vieta2. vieta3. vieta
2019.VistleraF. Frīdrihs/T. Margiss (GER)Dž. Kripss/K. Stounss (CAN)N. Valters/P. Krencs (GER)
2017.KēnigszēF. Frīdrihs/T. Margiss (GER)Dž. Kripss/Dž. Lamsdens (CAN)J. Lohners/Dž. Blūms (GER)
2016.ĪglsaF. Frīdrihs/T. Margiss (GER)J. Lohners/Dž. Blūms (GER)B. Hefti/A. Baumans (SUI)
2015.VinterbergaF. Frīdrihs/T. Margiss (GER)O. Melbārdis/D. Dreiškens (LAT);J. Lohners/Dž. Blūms (GER)-
2013.SanktmoricaF. Frīdrihs/J. Bekers (GER)B. Hefti/T. Lampārters (SUI)T. Floršics/A. Bredo (GER)

Izmantotie resursi:
https://www.ibsf.org/en/

  +1 [+] [-]

, 2020-02-21 19:18, pirms 4 gadiem
Melbārdim primārais uzdevums apsteigt savus Eirokapa čomakus-Frīdli,Gaitjukēviču un jo īpaši Tenteu

     [+] [-]

, 2020-02-21 20:58, pirms 4 gadiem
ice F-1 rakstīja: Melbārdim primārais uzdevums apsteigt savus Eirokapa čomakus-Frīdli,Gaitjukēviču un jo īpaši Tenteu
Rumānietes neguva traumas pēc tā smāgā kritiena? Likas, ka pipec tur būs, , kad galvu pret ledu atdauzija

  +1 [+] [-]

, 2020-02-21 21:14, pirms 4 gadiem
Tikai 27. ekipāžas.

Laikam pārsteigumus nav jāgaida, un cīņa par medaļām būs starp četrām vācu ekipāžām, Ķibermani un Kripsu.

     [+] [-]

, 2020-02-21 21:24, pirms 4 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Tikai 27. ekipāžas.

Laikam pārsteigumus nav jāgaida, un cīņa par medaļām būs starp četrām vācu ekipāžām, Ķibermani un Kripsu.
Brīti , franči, šveicieši var pārsteigt

  +1 [+] [-]

, 2020-02-21 21:28, pirms 4 gadiem
comon88 rakstīja: Rumānietes neguva traumas pēc tā smāgā kritiena? Likas, ka pipec tur būs, , kad galvu pret ledu atdauzija
Update from Altenberg: Andreea Grecu and Ioana Gheorghe are both okay after a hard crash this morning in the first heat of women’s bobsled.

     [+] [-]

, 2020-02-21 21:29, pirms 4 gadiem
comon88 rakstīja: Brīti , franči, šveicieši var pārsteigt
Rumānim treniņos bija 3. un 1. laiks

     [+] [-]

, 2020-02-21 21:31, pirms 4 gadiem
Slēpts komentārs: thekurmis

  +4 [+] [-]

, 2020-02-22 10:34, pirms 4 gadiem
thekurmis rakstīja: Tūristam Melbārdim kas tur meklējams?
Es viņam atļauju tur braukt,par manu nodokļu maksātāja naudu,bet tev,par cik tu nestrādā,nav vārda brīvība...tā lūk!

     [+] [-]

, 2020-02-22 13:03, pirms 4 gadiem
Frīdim var zeltu atdot jau xD