Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Rastorgujevs: "Beigu beigās visu izsaka rezultāts sacensību protokolā"

Rolands Eliņš

Rastorgujevs: "Beigu beigās visu izsaka rezultāts sacensību protokolā"
Andrejs Rastorgujevs. Foto: Petr Slavik/LBF

Latvijas biatlona izlases līderis Andrejs Rastorgujevs šosezon beidzot piepildīja savu ilgi loloto mērķi un izcīnīja medaļu pasaules čempionātā, kļūstot par pasaules vicečempionu masu startā. Lielajā intervijā portālam Sportacentrs.com pēc sezonas beigām viņš pauda pateicību visai savai komandai un atbalstītājiem, norādot uz viņu lomu savos panākumos, uzsvēra pozitīvas gaisotnes nopelnus Latvijas izlasē un norādīja, ka uzlabot šaušanas precizitāti palīdzēja arī piespiedu kārtā izlaistais laiks, kad tika daudz strādāts arī pie psiholoģiskās noturības.

Andrejs Rastorgujevs pirms nedēļas lika punktu Pasaules kausa sezonai, ko pabeidza 17. vietā kopvērtējumā, sasniedzot savas karjeras trešo labāko rezultātu Pasaules kausā. Taču sezonas galvenais notikums bija pasaules čempionāts Čehijā, kur Rastorgujevam šoreiz izdevās salikt visas vajadzīgās lietas pa plauktiņiem un izcīnīt savas karjeras pirmo PČ medaļu. Kopš 25. novembra jeb 114 dienu laikā Rastorgujevs piedalījās 38 sacensībās, tikai pirms dažām dienām atgriezies no Kanādas un beidzot var ievilkt elpu uz ilgāku brītiņu.

"Ļoti laba sezona, protams," īsi novērtēja Rastorgujevs. "Jau iepriekš vairākkārt esmu teicis, ka PČ medaļa ir mērķis, uz ko esmu gājis visu šo laiku, tas bija mērķis, uz ko visu laiku tiecos. Tagad tas ir realizējies. Man bija daudz palīgu, to vēlos pateikt uzreiz"

"Paldies jāsaka manai līgavai Nadeždai ,manai meitai Nikolai maniem vecākiem, TeamRastorgujevs, maniem personīgajiem sponsoriem (Impro ceļojuma aģentūra , Vudlande, Mežusili, Abio,Rits, Rietumu banka, SteelConstructorMM, Sportland, FeelFree, Sixt Latvijā , Garmin Latvija, Swix, Fischer , LMT, Walters šautuve, Rumba centrs, 4Plus, Tempur Latvijā, Rudy project, Marwe , Harmony home, Nike Latvijā), Latvijas biatlona komandai , gan LBF, gan Latvijas bruņotajiem spēkiem (visiem komandieriem) ,gan LOK, gan LOV, gan Alūksnes pilsētai un novadam, visai manai komandai un visai Latvijas biatlona komandai un federācijai," uzskaitīja Rastorgujevs. "Tas bija ilgstošs darbs, un liels prieks, ka tas tagad nesis augļus."

Koncentrēties uz pasaules čempionātu un censties uzņemt labāko sportisko kondīciju tieši uz šīm sacensībām nav nekāds taktiskais jaunums, ar ko kādu varētu pārsteigt, to iepriekš sarunā ar portālu Sportacentrs.com norādīja arī Latvijas Biatlona federācijas vadība, taču šoreiz tas izdevās visai izlasei, labākos rezultātus sasniedzot tieši PČ.

"Skaidrs, ka strādāts tika tieši uz PČ," sacīja Rastorgujevs. "Kā jau sezonas sākumā teicu "Sporta studijai" (kuri ir malači, ka atbrauca uz PK posmiem), mērķis uz PČ ir nosprausts. Tas bija visu kopīgs mērķtiecīgs darbs, kuram netrūka atbalstītāju, gan lielāku, gan mazāku."

Rastorgujeva karjerā vairākkārt bijušas situācijas, kad licies, ka panākums jau tik tuvu, taču pēdējā brīdī tomēr paliek dažu sekunžu vai nesašauta mērķa attālumā. Arī šogad PČ tika sasniegts lielisks rezultāts klasikā, izcīnot ceturto vietu, taču palika arī apziņa, ka, ja ne pēdējā šaušanā garām aizšautā mērķa, tad beidzot būtu sasniegta arī medaļa. "Teiksim tā: Andrejs sarūgtināts par to, ka savā disciplīnā, uz ko bija liktas galvenās cerības, atkal ceturtā vieta, atkal tieši aiz goda pjedestāla, bija tikai kādu stundu, ne ilgāk," sacīja Rastorgujevs. "Grūti pat to nosaukt par sarūgtinājumu vai vilšanos. Vienkārši bija ātri jābeidz par to domāt, jāatstāj vēsturē un jādomā jau par nākamajām disciplīnām."

Šīs sezonas panākumos nozīmīgu lomu spēlēja šaušanas stabilitātes uzlabošanās, kas savu kulmināciju sasniedza 18. februārī, četras dienas pēc PČ klasikā, kad Rastorgujevs trāpīja visus 20 mērķus masu startā un izcīnīja PČ sudrabu. Šaušana iepriekš bija lieta, kas mēdza patraucēt atbildīgākajos brīžos, taču šosezon tas notika krietni retāk, un tas atspoguļojās arī statistikā - šosezon Rastorgujevs šāva ar 86% precizitāti, kas ir viņa pārliecinoši labākais rādītājs karjerā.

"Nebija tā, ka šogad pēkšņi kaut kas jauns tika izdarīts vai notika kāds klikšķis. Jau pagājušajā sezonā varēja novērot, ka šaušanas precizitāte uzlabojas, bet vēl pietrūka stabilitātes," skaidroja Rastorgujevs. "Turpinājām strādāt pie šaušanas, un arī šeit man jāizsaka atzinība visas komandas darbam. Lieli nopelni ir trenerim Valdim Bērziņam, tieši šaušanas ziņā daudz palīdzēja. Šobrīd varu pārliecināti teikt, ka viņš ir labākais speciālists, ar ko varu strādāt kopā."

"Tāpat kopā ar Pēru Treterudu strādājām pie psiholoģiskās noturības, tas deva lielu pienesumu. Pie mentālās noturības strādājām arī manā situācijā, kas notika iepriekšējās sezonās. Tie nebija vienkāršākie gadi manā dzīvē, nebūt ne," nedaudz pieklusinot balsi, turpināja Rastorgujevs. "Taču šajā laikā, kad nevarēju startēt, varēju vairāk trenēties un strādāt pie sevis."

Latvijas vadošajam biatlonistam 2021. gadā tika piespriests sods par antidopinga programmas pārkāpumiem, proti, viņš trīs reizes 12 mēnešu laikā nebija bijis sasniedzams dopinga kontrolei. Lai arī Rastorgujevs šo sodu apstrīdēja un notikušo skaidroja ar tehnisku kļūdu, viņam tika piešķirta 18 mēnešu diskvalifikācija, kas lika izlaist Pekinas OS un visu 2021./22. gada sezonu. Taču pēc tam viņš atgriezās sacensībās un savas karjeras trīs labākos rezultātus pasaules čempionātos guvis tieši pēc BIU piespriestā soda (2. vieta masu startā un 4. vieta klasikā šogad, 5. vieta masu startā pirms gada). Uz jautājumu, vai šis saņemtais sods devis lielāku vēlmi pierādīt sevi arī par spīti tam, Rastorgujevs gan atbildēja noliedzoši.

"Nedomāju, ka man kādam kaut kas bija jāpierāda. Uzskatu, ka jau pirms tam biju visu pierādījis ar saviem rezultātiem," viņš sacīja. "Sportā viss ir vienkārši - galvenā atbilde uz visiem jautājumiem ir finiša protokols. Sacensību rezultātus skatos es, skatās līdzjutēji, skatāties arī jūs, mediji, un tur arī visu redzam. Šodien mēs varbūt vēl atceramies, kas un kādos apstākļos tur notika un kāpēc, bet beigu beigās vēsturē paliek tikai rezultāts."

"Manuprāt, rezultāts ir vissvarīgākais, un spēja sasniegt rezultātu arī raksturo cilvēku kā tādu. Cilvēka spējas sasniegt taustāmu un paliekošu rezultātu, ko pasniegt savai komandai un valstij, manā skatījumā ir ļoti svarīga lieta, vissvarīgākā, un es to neattiecinu uz sportu vien," savu nostāju paskaidroja Latvijas biatlonists, kurš Pasaules kausa līmenī debitēja pirms 14 gadiem un kopš tā laika 15 reizes finišējis "Top5" pozīcijās augstākā līmeņa sacensībās. "Mēs atveram pasaules karti un meklējam tajā Latviju, kas nav ļoti liela valsts un tajā nav ļoti daudz cilvēku. Taču, ja mēs panākam, ka Latvijas karogs ir saskatāms starp lielajām nācijām, tad esam sasnieguši spēcīgu rezultātu un apliecinājuši, ka patiešām varam to izdarīt. Varbūt ne gluži plikām rokām, bet kopīgām pūlēm."

"Šeit es vēlētos piesaukt tādas vērtības kā cilvēcīgu attieksmi, pozitīvismu un komandas garu. Šosezon Latvijas izlasē es to visu ļoti labi izjutu, un no manas puses pateicība, ka izdevās sarūpēt šādu vidi mūsu komandā. Tieši tāda veida pozitīvā enerģija ir jāizmanto un jāvirza uz priekšu," sacīja Rastorgujevs.

Biatlons gan ir tāds sporta veids, kurā rezultātus iespējams vērtēt praktiski tikai kontekstā ar konkurentiem. Trasē uzrādītos distances laikus ļoti iespaido ikdienas apstākļi, un pat vienā trasē uzrādītos rezultātus savā starpā nav korekti salīdzināt, nemaz nerunājot par 10km distanci dažādās trasēs, tad nu sacensības tiek vērtētas pēc iegūtās vietas, nevis laika ziņā uzrādītā rezultāta.

"Tā principā ir, jā, piekrītu, taču es - un es šeit runāju tikai par sevi - skatos tā, ka sistēma ir ļoti vienkārša: svarīga ir iegūtā vieta. Nav svarīgi, vai todien bijis vējš vai nē, vai slēpes labi slīd vai nē. Nevienam neinteresē, vai man trasē bija laba pašsajūta vai nē, vai es pats esmu apmierināts ar distancē paveikto vai nē. Svarīgs ir tikai rezultāts, kas ierakstīts sacensību protokolā. Man tas ir vissvarīgākais. Tāpēc mēs jau te esam un sacenšamies, un cīnāmies par augstiem rezultātiem, nevis vienkārši sev par prieku atslēpojam."

Biatlonā augstus rezultātus gan vēlas daudzi, un Rastorgujevs piekrita, ka sacensību līmenis audzis un turpina augt: "Piemēram, vadošajām komandām uz PČ bija 15-18 cilvēki tehniskajā komandā, mums bija trīs smērētāji un 1-2 testētāji. Tāds nu ir tas kopējais fons." LBF ģenerālsekretārs Juris Pīpkalējs intervijā pēc PČ izteicās, ka par Latvijas slēpju smērētāju paveikto darbu atzinīgi izteikušies pat norvēģi. "Tiešām? Godīgi sakot, to nezināju. Taču no manas puses par slēpju sagatavošanu tikai vislabākās atsauksmes," sacīja Rastorgujevs. "Es gan cenšos neiedziļināties citu darbos. Iepriekš gāju visur pa vidu, daudz kontrolēju notiekošo, bet tagad cenšos vairāk uzticēties. Tas ir viņu darbs, kamēr mans tiešais darbs ir slēpot un šaut, to arī cenšos darīt pēc labākās sirdsapziņas un uzticēties, ka citi tāpat dara savu darbu."

Uz pašiem augstākajiem sasniegumiem šosezon citiem neļāva konkurēt Norvēģijas biatlonisti. Norvēģija biatlonā ir ļoti spēcīga jau tradicionāli, bet šosezon vīriešu konkurencē aizņēma pirmās piecas vietas Pasaules kausa kopvērtējumā, uzvarēja 19 no 25 individuālajām sacensībām (ieskaitot visas četras PČ) un piecās no sešām stafetēm, otrajā vietā paliekot tikai pasaules čempionātā.

"Vai nākamsezon ar norvēģiem būs līdzīgi? Skatīsimies. Man grūti komentēt, kas notiek Norvēģijas izlasē, redzu tik rezultātus, ko viņi sasniedz," vērtēja Rastorgujevs. "Gads no gada jau vienmēr atšķiras, turklāt šīs divas bija pēcolimpiskās sezonas, kamēr nākamā jau būs pirmsolimpiskā sezona, tas arī būs faktors, kas ietekmēs, kā konkurenti plāno savu dzīvi."

Nonākot pie jautājuma par stafetēm, Rastorgujevs apliecināja, ka tīri personīgi viņam joprojām stafetes aizrauj un liekas interesantākās disciplīnas: "Domāju, ka to jau labi arī no malas var redzēt, jo skrienu visās stafetēs, kur vien sanāk, cenšos no visas sirds un, protams, to dara arī visa komanda."

"Man pašam nav principiālas atšķirības, kurā stafetes posmā startēt, esmu gatavs jebkurā," viņš turpināja. "Labprāt dodu iespēju arī komandas biedriem pierādīt sevi, liekot viņus dažādās pozīcijās stafetē. Izmēģinām ko jaunu, skatāmies, kā tas strādā. Nenostrādā, labi, nākamajā reizē pamainām, bet doma ir tāda, ka sniedzam visiem iespējas. Piemēram, pasaules čempionātā un PK sezonas pēdējā stafetē abās skrēju pēdējo posmu, un kopā ar pārējo čaļu paveikto tas arī beigās noveda pie augstiem rezultātiem."

Līdz ar PK posmu Jūtā, kur Latvijas vīriešu komanda ieguva 10. vietu, tā pirmoreiz sešu gadu laikā un tikai otro reizi kopš 2010. gada atgriezās Pasaules kausa desmitniekā stafetes sacensībās. Tāpat visai komandai šosezon izdevās kāpums arī Nāciju kausā gan vīriešu, gan sieviešu ieskaitēs, kas ļaus nākamsezon pieteikt pa četriem sportistiem katrā disciplīnā.

Par nākamo sezonu gan vēl nedaudz pāragri runāt, taču Rastorgujevs aicināja cerības uz panākumiem tālu malā nenolikt: "Vienmēr tēmēju uz augstiem mērķiem, vienmēr gatavojos tā, lai varētu būt pozīcijās, no kurām izcīnīt augstus rezultātus. Tas noteikti attieksies arī uz gatavošanos nākamajai sezonai!"

  +1 [+] [-]

, 2024-03-25 13:18, pirms mēneša
Forši, ka Rastorgujevs un Bendika ir atgriezuši to līmeni, kas bija 2005,2006 bija medaļas un ļoti augsti rezultāti vīriešu, sieviešu konkurencē, bija 4 kvotas!
Galvenais tagad neuzkāpt uz tiem pašiem grābekļiem!

  +1 [+] [-]

, 2024-03-25 14:22, pirms mēneša
Rastijs šito teicienu katrā intervijā izmanto

     [+] [-]

, 2024-03-25 23:34, pirms mēneša
shmopsis rakstīja: Rastijs šito teicienu katrā intervijā izmanto
visu beigu beigās nosaka pīrādziņi - ja sarkangalvītei tos neiedod, viņa neiet cauri mežam. un vilks viņu nesagaidīs, un neuzzinās - kur viņa iet. vecmāmiņa paliks dzīva, medniekiem neviens nebūs jāglābj - sūds, ne pasaka beigu beigās.