Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Rastorgujevs: "Trešajā aplī gandrīz izslīdēju no trases..."

Rastorgujevs: "Trešajā aplī gandrīz izslīdēju no trases..."
Andrejs Rastorgujevs
Foto: Detlef Eckert

Latvijas labākais biatlonists Andrejs Rastorgujevs sarunā ar Sportacentrs.com atskatījās uz pagaidām lielāko panākumu savā karjerā - sudraba medaļu Pasaules kausa posma masu startā.

"Pēdējos trīs posmos bija cits ātrums. Acīmredzot pārlidojumi mani ietekmēja citādāk nekā citus sportistus, lai gan lielā ceļošana nebija viegla. Astoņas stundas turp, pēc tam astoņas stundas atpakaļ. Pat mūsu slēpju smērētājam sākās veselības problēmas. Tik īsā laikā mētāties no vienas pasaules malas uz otru, bet pēc tam vēl noskriet trīs gonkas ir grūti," atzīst sportists.

Svētdien masu starta pēdējā šaušanā Rastorgujevs esot koncentrējies katram šāvienam atsevišķi, nevis domājis par to, ka jāsašauj pieci mērķi. "Šāvu tā, it kā katrs mērķis būtu atsevišķa šaušana. Jau Dienvidkorejā sāku šaut no vidējā mērķa. Tas notika sprintā un sanāca gluži nejauši. Piebraucu, nostājos un sapratu, ka jau esmu notēmējis uz vidējo mērķi. Kad vēlāk iedzīšanā sašāvu pa nullēm, sapratu, ka tas, iespējams, nāk tikai par labu."

"Pēc pēdējā mērķa aizvēršanas atskatījos, lai redzētu, cik tālu ir mani konkurenti, jo priekšā sev redzēju tikai Simonu Ederu, bet mēs abi bijām sašāvuši pa nullēm. Skatījos, cik tālu ir tie sportisti, kas vēl slēpo soda apli. Pirms dažiem gadiem masu startā Holmenkollenā arī izgāju uz pēdējo apli kā trešais, bet toreiz man sekoja vēl četri, un beigās paliku septītais. Šoreiz bija spēks un jauda. Šaubos, ka būtu kādam atdevis vietu trijniekā," secina Andrejs. Viņš stāsta, ka nobraucieni bijuši diezgan bīstami, un trešajā aplī Andrejs nebija tālu no tā, lai izslīdētu no trases. Tādēļ pēdējā aplī viņš sasprindzinājis kājas un domājis vien par to, lai mierīgi nobrauktu līdz finišam. Vienlaikus ātrumu Rastorgujevs nenometa, tādēļ pat pēc Edera apdzīšanas turpināja palielināt pārsvaru.

Par spīti 18/20 šaušanai masu startā Andrejs saka, ka šajā biatlona sastāvdaļā vēl jāiegulda liels darbs. "Nianses ir kājās, reizēm šautuvē viena vai otra mazliet raustās. Sāku tam pievērst uzmanību un mēģināju dabūt sajūtu, ka kājas nemaz nejūtu, lai tās netraucē. Iestrādāju smadzenēs, ka kājas ir smagas un iegrimušas kā betonā, lai nekustētos ne muskulis. Pie tā strādāju katru vakaru un pusdienlaiku. Tāpat daudz jāstrādā arī mentāli. Daudz deva arī atslēgas vārdi no [LOV psiholoģes] Daces Eikenas."

"Jā, pēdējos posmos kondīcija bija ļoti laba, tomēr arī iepriekš kondīcija bija laba. Sezonas izskaņā daudz nostrādāja manas komandas ieguldītais darbs. Visi savu darbu paveica ļoti profesionāli, tas ir viņu nopelns. Trasē bija informācija, mani uzmundrināja, bet tribīnēs plīvoja Latvijas karogi, kas deva papildus spēku," piebilst Rastorgujevs.

Vieni no Andreja atbalstītājiem "Impro" BTA parūpējušies, lai viņš kopā ar ģimeni pēc sezonas aizbrauktu atpūsties uz Ēģipti, bet jau pēc nedēļas būs jādodas uz kalniem atslēpoties. Vai medaļa paliks mājās? "Jā. Medaļu jau aplaistījām tur un aplaistīsim arī mājās, bet pēc tam vedīšu to uz Alūksni pie vecākiem."

 +13 [+] [-]

, 2017-03-21 16:23, pirms 7 gadiem
Kadreiz tam bija janotiek(jaieklust trijnieka)....un beidzot tas notika..Ja godigi skatijos tiesraidi un pat uz pirmo sitienu neiebraucu,ka Andrejs sasavis lidz Toliks pateica...tad tikai iebraucu viss trijnieks 100procentigs,leni man pieleca tobrid..
Apsveicu
Slēpts komentārs: killo2000

  +7 [+] [-]

, 2017-03-21 17:51, pirms 7 gadiem
killo2000 rakstīja: Nu ja ir tā, kā viņs te stāsta, ka sacensībās nostājies, ka plinte vidus mērķī un tā arī izdomājis bliezt, tad nu īsti nopietni jau tas neizklausās. Acīmredzot ne pa velti ir problēmas ar šaušanu...
Bet jāatzīst, kopš viņš stāvus sāka šaut ne no pirmā mērķa (dažas reizes sāka no otrā, bet tagad no vidus), precizitāte ir uzlabojusies.

  -2 [+] [-]

, 2017-03-21 18:40, pirms 7 gadiem
oft, ja pareizi saprotu, tad šeit info par top biatlonistu naudas balvām sezonā, var parēķināt saprotamos eiro:

Fourcade gikk inn over tre millioner kroner i...

  +3 [+] [-]

, 2017-03-21 18:41, pirms 7 gadiem
killo2000 rakstīja: Nu ja ir tā, kā viņs te stāsta, ka sacensībās nostājies, ka plinte vidus mērķī un tā arī izdomājis bliezt, tad nu īsti nopietni jau tas neizklausās. Acīmredzot ne pa velti ir problēmas ar šaušanu...
Nu liecies mierā, varbūt muļķīgs salīdzinājums, bet, ja hokeja bullītī Tu esi izdomājis ko darīt, bet vienā mirklī apstākļi sakrīt tā, ka paveras pilnīgi brīvs vārtu stūris, 100% trāpījums, Tu taču metīsi, nevis spītīgi turēsies pie iedomātā manevra.
Pacēla šauteni, pirms tēmēšanas saprata, ka dabīgi pozīcija ir tāda, ka notēmēts uz vidējo mērķi- kapēc nešaut? Nav jau tā, ka Andrejs šauj tik atstrādāti, ka kaut kas var izjaukt viņa rutīnu. Jāeksperimentē, varbūt ataisnosies.

  -3 [+] [-]

, 2017-03-21 19:20, pirms 7 gadiem
scorpio rakstīja: Nu liecies mierā, varbūt muļķīgs salīdzinājums, bet, ja hokeja bullītī Tu esi izdomājis ko darīt, bet vienā mirklī apstākļi sakrīt tā, ka paveras pilnīgi brīvs vārtu stūris, 100% trāpījums, Tu taču metīsi, nevis spītīgi turēsies pie iedomātā manevra.
Pacēla šauteni, pirms tēmēšanas saprata, ka dabīgi pozīcija ir tāda, ka notēmēts uz vidējo mērķi- kapēc nešaut? Nav jau tā, ka Andrejs šauj tik atstrādāti, ka kaut kas var izjaukt viņa rutīnu. Jāeksperimentē, varbūt ataisnosies.
Nu nezin...tā, kā pagadās šaujot, arī tā šaušana būs tāda gadījuma rakstura...kkad jau kkas sakrīt, bet stabilitāti diezvai tā var dabūt. Bet nu ok, neesmu nekāds šaušanas eksperts, tik secinājumi skatoties labākos šāvējus, ka viņiem viss notiek teju automātiski un reizi no reizes process identisks, nevis katru reizi nostājas un tad skatās kurš mērķis tuvāk trāpījies. Andrejam šajā jomā lielas svārstības - te šauj lēni, te bliež kā no ložmetēja, te atkal lēni, tad maina mērķu secību utt... Eksperimenti tad jā, bet nu tūlīt jau olimpiskās spēles...vajadzētu kkādu tehniku nostabilizēt vismaz kkādā līmenī, lai ir pārliecība, ka ar tādu un tādu precizitāti sašaus. Šobdīd viņa šaušana liekas vairāk loterija. Pietam viņam jau tūlīt 29 gadi...nav vairs nekāds zaļais vurķis, kuram viss vēl priekšā un var eksperimentēties...reāli tūlīt Korejas spēles un tad vēl viens cikls un viss...

P.S. Salīdzinājums ar hokeju īsti nav vietā...tur tu vari atstrādāt ko un kā vēlies, bet jebkurā gadījumā ir pretinieks, kurš to situāciju maina....biatlonā tu esi viens ar mērķiem un tur var visu atstrādāt automātā. Nav taču redzēts, ka piemēram basketbolā spēlētājs pēkšņi izmet soda metienu ar vienu roku, jo tā sanāca noķert tiesneša mesto bumbu.

  -1 [+] [-]

, 2017-03-21 20:18, pirms 7 gadiem
Šaušanai no vidus pašai par sevi nav ne vainas, ja 4.mērķis tiek trāpīts (pēc pārejas no 1. - laikam visas reizes šīs mērķis ir bijis trāpīts, kad šauts? 5.bijis garām, bet tas jau citā lauciņā..)

     [+] [-]

, 2017-03-21 21:07, pirms 7 gadiem
Draugi,tā jau ir vēsture,davai uz priekšu!

     [+] [-]

, 2017-03-22 08:26, pirms 7 gadiem
.. daži šaušanas sporta "lietpratēji" te visu sezonu analizējuši tādas nianses un nenianses! Ka vai smiekli nāk. Rastijs jau daudzus gadus ir labs/ļoti labs šāvējs šai konkrētajā sporta veidā. Teicami šāvēji pasaulē ir vien daži un Rastijs nav starp tiem. Nav visu (milllzums pēc skaita - katram savs subjektīvais vērtējums) apstākļu! Un viss!
Kad "sakrīt zvaigznes" (lasi: paveicas), Andrejs var pacīnīties par godalgām. Ko arī beidzot pa īstam ir pierādījis!
Paldies viņam par sezonu! Paldies par cīņu, par LV popularizēšanu. Arī citiem komandas locekļiem paldies!

     [+] [-]

, 2017-03-22 12:37, pirms 7 gadiem
Vissliktākā esot situācija, ja mērķi dubultojas, tad grūti saprast, pa kuru šaut. Labāk, ja trubultojas, tad droši jābelž pa vidējo...