Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Šaušanas trenere Tūresena: "Jāpanāk, lai Andrejam šautuvē būtu pārliecība"

Šaušanas trenere Tūresena: "Jāpanāk, lai Andrejam šautuvē būtu pārliecība"
Andrejs Rastorgujevs Mežinieku trasē Alūksnē uzklausa Hanni Tūresenu.
Foto: Vladislavs Proškins/f64

Latvijas labākā biatlonista Andreja Rastorgujeva šaušanas trenere Hanne Gisova Tūresena sarunā ar Sportacentrs.com izteicās, ka šaušanas tehnikas uzlabošana un ticība saviem spēkiem iet roku rokā, tomēr piebilda, ka, lai panāktu lielāku stabilitāti nepieciešams laiks.

Tūresena ir labi pazīstama ar vienu no Andreja slēpju servisa vīriem Pēru Ūlavu Treteru. Pēc aizvadītās sezonas viņš izteica Hannei piedāvājumu satikties ar Rastorgujevu, kurš tobrīd meklēja šaušanas treneri. Tūresena piekrita tikties un aprunāties, lai pēc tam izdarītu spriedumus par iespējamo sadarbību nākotnē. Maija vidū Tūresena ieradās Rīgā. Sākotnēji viņa vairāk runāja ar Andreju un skatījās viņa šaušanas treniņus. „Katru dienu šautuvē pavadījām pa pāris stundām. Sarunājāmies, diskutējām, centāmies viens otru labāk iepazīt. Guvu gana labu priekšstatu par to, kas viņam būtu jādara.”

„Šaušana ir kā puzle, tai ir vairākas sastāvdaļas,” saka norvēģu biatlona trenere. „Redzēju, ka atsevišķas sastāvdaļas Andrejam ir labā līmenī, bet pie dažām ir jāpiestrādā. Cerams, ka līdz sezonas sākumam puzle būs pilnīgāk salikta. Andrejam pašam ir daudz zināšanu par šaušanu, viņam tikai nepieciešams cilvēks, kas var tās sašķirot.”

Vaicāta par to, kādas ir galvenās problēmas Rastorgujeva šaušanas izpildījumā, trenere uzsver, ka viņa tās nesauc par problēmām. „Tās nav problēmas, tā ir dabiska attīstība. Vēlos palielināt viņa zināšanas un izpratni par šaušanas procesu. Kā ikviens biatlonists, arī mēs šaušanā strādājam pie elpošanas, melītes nospiešanas, tēmēšanas, pozas ieņemšanas un relaksācijas. Bet, kad tiek aizvadīts kombinētais treniņš – rollerslēpošana un šaušana, skatāmies, cik tālu esam tikuši, ko izdevies pilnveidot un kas vēl trūkst.”

Tūresena piekrīt, ka nozīme šaušanā ir arī paša sportista ticībai saviem spēkiem. „Protams, viņam ir jātic, ka viņš to var izdarīt. Taču ir grūti ticēt, ja nav vēlamo rezultātu. Katrs sportists ikvienās sacensībās vēlas sasniegt augstvērtīgus rezultātus, jo iepriekš ieguldīts smags darbs. Ja rezultāti izpaliek, tad ir grūtāk saglabāt pārliecību. Ticība saviem spēkiem un šaušanas tehnikas uzlabošanās iet roku rokā.”

Viens no lielākajiem izaicinājumiem biatlonistiem ir pēc darba trasē, kur organisms strādā maksimāli, būt maksimāli relaksētam šautuvē. Šai pārejai ir tikai dažas sekundes laika. Andrejam jāizprot, kāds ir pareizais muskuļu relaksēšanas līmenis un tas jāiegaumē līdz sacensībām.”

„Mans mērķis kā trenerei ir palīdzēt Andrejam gūt panākumus. Sajusties drošākam par sevi, radīt labu atmosfēru,” piebilst Tūresena. „Protams, olimpiskā medaļa būtu izcils panākums, bet mums ir jābūt arī reālistiem. Es sagaidu no Andreja vairāk augstu vietu, taču negaidu no viņa izcilu stabilitāti, jo tam nepieciešams vairāk laika. Būs arī kritumi. Taču nav teikts, ka tam jānotiek olimpiādē. Galvenais, lai Andrejs šautuvē justos par sevi pārliecināts.”

  -1 [+] [-]

, 2017-07-09 10:51, pirms 7 gadiem
Tur ir viena viltība - pienes mērķi tuvāk, vai kādu 1-2 cm piezīmē klāt. Tā dara.
Puiši zina,ka tā notiek, bet nezin kad un ar laiku šauj pa lieliem un maziem vienādi, bet tie lielie palīdz vairot augstāku %.

  -2 [+] [-]

, 2017-07-09 14:59, pirms 7 gadiem
Pirms pašas šaušanas vajag ieraut 50 gramus- acu gaišumam un lielākai pārliecībai. Ja būs 4 šaušanas, tad finišā ieslēpos dziedādams. Prozit!

  -1 [+] [-]

, 2017-07-09 16:15, pirms 7 gadiem
Lai iegūtu pārliecību, vajag šaut ar smalkām skrotīm! Viens paff, un visi 5 mērķi guļ!

     [+] [-]

, 2017-07-10 10:10, pirms 7 gadiem
Vajag to treneri, kas Bjorndalenu iemācīja šaut. Viņš arī savulaik pūdelēja garām.