Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Zviedrietes "Tour de ski" bez vairākām līderēm, PK apritē atgriežas Niskanens

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Zviedrietes "Tour de ski" bez vairākām līderēm, PK apritē atgriežas Niskanens
Frīda Karlsone, kura iepriekšējās divas un arī vienīgās karjeras reizes "Tour de ski" nepabeidza, būs Zviedrijas izlases līdere. Foto: sportindepth.com

Šodien Valmisteirā (Šveice) sāksies vairāku posmu distanču slēpošanas seriāls "Tour de ski", kurā vienai no spēcīgākajām sieviešu komandām - Zviedrijas izlasei - nepiedalīsies vairākas līderes. Savukārt vīriešu konkurencē pirmais starts šosezon Pasaules kausa posmos būs titulētajam Īvo Niskanenam.

Zviedrija ir pieteikusi Frīdu Karlsoni, Maju Dālkvistu, Annu Dīviku un vēl dažas, kuru vidū ir PK posmos reti startējušās slēpotājas, kuras biežāk sevi apliecinājušas maratona slēpojumos, taču spēcīgākajai sieviešu izlasei trūkst vairākas līderes. Šogad tūrē nestartēs iepriekšējos divus gadus kopvērtējumā trijniekā tikusī un labākos rezultātus savā komandā sasniegusī Eba Andersone, olimpiskā un pasaules čempione sprintā Jonna Sundlinga, kura šogad PK posmos vēl nav startējusi (decembrī piedalījās Skandināvijas kausa posmā Estersundā – aut.piez.), bet pagājušās sezonas beigās pāris reizes iekļuva trijniekā arī distancē, kā arī šosezon pirmo uzvaru PK posmos izcīnījusī Emma Riboma un 2021.gadā “Tour de ski” vairākos posmos uzvarējusī Linna Svāna, kura joprojām nav atgriezusies PK apritē pēc traumas sadziedēšanas, bet gada izskaņā nostartēja FIS sacensībās un Skandināvijas kausa pirmajā posmā Zviedrijā.

Norvēģijas izlasē būs visas trīs Vengas – Heidi, Tīrila Udnesa un Lote Udnesa, bet iztrūks sacensību apritē atgriezušās olimpisko spēļu un pasaules čempionātu medaļnieces Ingvildas Estbergas, kura šogad Rukā iedzīšanā uzrādīja trešo laiku, bet Davosā 20km brīvajā stilā izcīnīja 2.vietu, kā arī Marijas Helēnas Fossesholmas. Somijas izlasē būs abas līderes – Krista Permekoski un Kertu Niskanena, bet no izlases dalībniecēm nestartēs klasikas meistare Johanna Matintalo un Evelīna Pippo.

ASV arī iekļāvusi spēcīgākās dāmas – 2021.gada uzvarētāju Džesiku Diginsu un Roziju Brenanu, bet nav latviešu izcelsmes slēpotājas Heilijas Svirbulas, kura šosezon ir startējusi tikai Ziemeļamerikā – Kanādā un ASV. Francijas izlase startēs pilnā sastāvā ar lielisko “Alpe Cermis” nogāzes iekarotāju Delfīnu Klodē priekšgalā.

Šie vairāki iztrūkumi spēcīgākajās izlasēs nāks par labu mūsu slēpošanas līderei Patrīcijai Eidukai, par kuras dalību informējām jau iepriekš. Šajā sezonā Patrīcija četras reizes ir tikusi divdesmitniekā. Pagājušais “Tour de ski” nebija sekmīgs slēpotājai no Vecbebriem, no četriem startiem tikai vienreiz iekļūstot trīsdesmitniekā, taču pirms 2021.gada tūre (sākās 2021.gada 1.janvārī – aut.piez.) Eidukai izdevās teicama – visos astoņos posmos tiekot trīsdesmitniekā un pēdējā posmā pret kalnu izcīnot 10.vietu, kas tūres kopvērtējumā deva 24.vietu.

Ja sievietēm bez Ņeprjajevas, Sorinas, Stupakas, Stepanovas un citām iztrūkums ir neliels, tad vīriešu konkurencē bez krievu slēpotāju dalības ir jūtama atšķirība, tikai dažos posmos neizpaužoties nospiedošajai norvēģu dominancei. Norvēģu sastāvā būs visi līderi – Klēbo, Gulbergs, Holuns, Krīgers, Tensets, kā arī šajā sezonā labus rezultātus rādošais Niengets. Zviedrija cerēs uz līderiem Kalli Halfvarsonu un Viljamu Poromā. Vienīgi zviedriem iztrūks Jensa Burmana.

Somu sastāvā atgriezīsies līderis Īvo Niskanens, kurš novembrī nostartēja FIS sacensībās Somijā, bet vēlāk pēc pozitīva Coovid-19 testa nedrīkstēja piedalīties sacensībās, tāpēc “Tour de ski” olimpiskajam un pasaules čempionam būs pirmās PK sacensības šajā sezonā. Zīmīgi, ka pagājušā gada “Tour de ski” otrajā posmā klasikā uzvarēja Īvo, bet sieviešu konkurencē viņa māsa Kertu, kļūstot par pirmajiem uzvarētājiem tajā pašā dienā no vienas ģimenes, kuriem tas izdevies. Somiem iztrūks nu jau zināmā sprintera Joni Meki un Lauri Vuorinena.

Itāļiem startēs gan Pellegrīno, gan Defabiāni, bet francūžiem bez lieliskajiem sprinteriem Žuva un Šanavā ierindā būs vecmeistars un tūrēs labi startējušais Moriss Maņifikā.