Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Riboma un Klēbo uzvar sezonas pirmajā PK posma startā sprintā klasikā, Nortugs otrais

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Riboma un Klēbo uzvar sezonas pirmajā PK posma startā sprintā klasikā, Nortugs otrais
Emma Riboma. Foto:https://nsd.se/bli-prenumerant

Emma Riboma (Zviedrija) un Johannes Hesflots Klēbo (Norvēģija) kļuvuši par pirmajiem šīs sezonas Pasaules kausa posma uzvarētājiem distanču slēpošanā, esot ātrākajiem finālā klasiskā stila sprintā, kas norisinājās Kūsamo (Somija). Titulētā Petera Nortuga jaunākais brālis Evens pirmo reizi iekļuva trijniekā, izcīnīdams otro vietu. Tikmēr labākie no Latvijas bija mūsu līderi Patrīcija Eiduka un Raimo Vīgants, kuriem attiecīgi 39. un 51.vieta.

Sievietēm sanāca aizraujošs un arī dramatisks fināls. Pēc slavenā kāpuma netālu no finiša taisnes šķita, ka Zviedrija aizņems visu goda pjedestālu, taču pēdējā virāžā pirms finiša taisnes sākuma krita pagājušā gada uzvarētāja Māja Dālkvista. Finiša taisnē ātrākā bija Emma Riboma, izcīnot trešo godalgoto vietu karjerā un pirmo uzvaru.

Tāpat kā pērn otro vietu ieguva zviedriete Johanna Hagstrēma, kura dažus centimetrus bija priekšā norvēģietei Tirilai Udnesai Vengai, kura otro reizi karjerā tika trijniekā, vēlreiz iegūstot trešo vietu. Pirms trim gadiem Madonā Skandināvijas kausā Riboma sprintā bija trešā, bet Hagstrēma 9.vietā.

Pirmo reizi finālā iekļuva un ceturtā finišēja somiete Jasmi Jensū. Finālā, iztērējot daudz spēka un par dažiem centimetriem aiz fināla robežas atstājot čehu cerību Terēzu Beranovu, statistes lomā bija PK apritē atgriezusies 2019.gada pasaules junioru čempione sprintā Kristīne Šīstada no Norvēģijas, bet pēc Dālkvistas kritiena viņa pakāpās uz 5.vietu.

Vīriešiem tāpat kā pērn fināla vidū pirms nobrauciena no konkurentiem atrāvās Johannes Klēbo. Ja pērn divkārtējam olimpisko spēļu čempionam sprintā nācās palikt otrajam, jo fenomenālu skrējienu pēdējā kalnā nodemonstrēja lieliskais klasikas sprinta meistars Aleksandrs Terentjevs (Krievija), tad šoreiz Klēbo neviens neapdraudēja un varēja finiša taisnes vidū atslābināties, svinot vieglu un ļoti pārliecinošu uzvaru. Ar otro vietu pirmo reizi trijniekā tika Nortugs jaunākais, bet trijnieku noslēdza Pols Gulbergs. Tādējādi visu pjedestālu aizņēma norvēģi.

Arī ceturtais bija Norvēģijas pārstāvis – olimpiskais čempions komandu sprintā un pasaules vicečempions Ēriks Valness, kurš 2019.gadā Madonā tāpat kā Riboma bija trešais, bet Evens Nortugs palika tieši aiz fināla 7.vietā. Jau pagājušā sezonas beigās ļoti labo kādreizējo formu rādīja zviedrs Kalle Halfvarsons, arī šoreiz sasniedzot finālu un ieņemot 5.vietu. Francijas sprinteru prestižu šoreiz centās glābt Žuls Šapā, kuram izdevās pirmo reizi tikt finālā un ieņemt 6.vietu.

Zviedrijas izlases treneru korpuss neuzdrīkstējās sastāvā iekļaut jauno supertalantu – 16 gadus veco Alvaru Mīlbeku, kurš pirms nedēļas Zviedrijas sezonas atklāšanas sacensībās sprintā, kur uzvarēja Halfvasons, ieguva trešo vietu. Toties zviedru rindās atzīstamu sniegumu rādīja 2020.gada Jaunatnes Ziemas olimpisko spēļu čempions sprintā –20 gadus vecais Edvīns Angers, kurš savā debijā PK posmos iekļuva pusfinālā , ieņemdams 12.vietu.

Olimpisko spēļu medaļnieks, tajā skaitā arī klasikas sprintā, Federiko Pelegrīno no Itālijas palika tieši aiz fināla 7.vietā. Atzīstams sniegums igauņiem, lai arī kā parasti ceturtdaļfinālā ziemeļu kaimiņi nebija konkurētspējīgi par vietu pusfinālā. Otro reizi karjerā trīsdesmitniekā tika Martins Himma, ar 24.vietu sasniegdams savu labāko rezultātu, bet 27.vietā ierindojās Marko Kilps.

Pasaules kausa posms distanču slēpošanā, 1,4km sprints klasiskajā stilā fināls sievietēm, Ruka (Somija)

V.SportisteValstsRezultāts
1.E.RibomaZviedrija2:49.22
2.J. HagstrēmaZviedrija+0.91
3.T.U.VengaNorvēģija+0.93
4.J.JonsūSomija+2.41
5.K.ŠīstadaNorvēģija+13.89
6.M.DālkvistaZviedrija+51.52

Pasaules kausa posms distanču slēpošanā, 1,4km sprints klasiskajā stilā fināls vīriešiem, Ruka (Somija)

V.SportistsValstsRezultāts
1.J.H. KlēboNorvēģija2:26.00
2.E.NortugsNorvēģija+1.66
3.P. GulbergsNorvēģija+1.94
4.Ē. ValnessNorvēģija+2.27
5.K.HalfvarsonsZviedrija+3.73
6.Ž.ŠapāFrancija+9.36

     [+] [-]

, 2022-11-25 16:51, pirms gada
Klebo ļoti pārliecinoši. Igauņi arī malači, žēl, ka Kilpam nūju salauza 1/4finalā - izskatījās spēcīgs.