Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Eiduka, Vīgants un četri debitanti Somijā uzsāks PK sezonu

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Eiduka, Vīgants un četri debitanti Somijā uzsāks PK sezonu
Foto: xc-ski.de

Šodien ar sprintu klasiskajā stilā Somijas ciematiņā Rukā blakus Kūsamo sāksies 2022./2023.gada Pasaules kausa sezona distanču slēpošanā. Pirmajā posmā bez pieredzējušajiem Pasaules kausa (PK) posmu dalībniekiem un olimpiskajās spēlēs trīsdesmitniekā tikušajiem Patrīcijas Eidukas un Raimo Vīganta Latvijas pārstāvju vidū būs arī četri PK posmu debitanti distanču slēpošanā, kuru vidū arī Eiropas Jaunatnes Ziemas olimpiskā festivāla uzvarētājs Lauris Kaparkalējs. Šogad Kūsamo būs neierasti mazs dalībnieku skaits.

Šī mēneša sākumā latvieši atklāja sezonu ar startiem FIS sacensībās Somijas ziemeļu ciematā Olosā. Pirms nedēļas Patrīcija Eiduka nostartēja arī Norvēģijas sezonas atklāšanas sacensībās Beitostēlenā. Tagad ir pienākusi kārta paša augtākā līmeņa sacensībām, proti, Pasaules kausa posmam, kas šajā nedēļas nogalē no 25. līdz 27.novembrim norisināsies Kūsamo, kur parasti arī tiek atklāta Pasaules kausa sezona distanču slēpošanā.

Iepriekš bija stingrākas prasības dalībai PK posmos, bet tagad FIS ir pieņēmusi daudz pielaidīgāku sistēmu, ka piedalīties var faktiski jebkurš, nepārsniedzot valstij atvēlēto slēpotāju skaitu jeb kvotu. Kalnu slēpošanā ir tieši pretēji, kur ir vēl stingrākas prasības, proti, jābūt FIS reitinga labāko 150 vidū. Ja šāda prasība būtu distanču slēpošanā, tad Kūsamo varētu startēt tikai Eiduka, kura pasaules rangā atrodas 76.vietā distancē un 58.vietā sprintā, un Vīgants, kuram 128.vieta sprintā (226.vieta distancē – aut.piez.).

Ja Aizkraukles novada pārstāves Patrīcijas Eidukas un madonieša Raimo Vīganta kontā jau ir vairāki starti Pasaules kausa posmos – attiecīgi 42 un 15, tad madoniešiem Kitijai Auziņai, Nikam Saulītim un Laurim Kaparkalējam, kā arī rīdziniecei Samantai Krampei tā būs debija. Taču tā nebūs viņu pirmā reize augsta mēroga sacensībās.

Pasaules U23 vicečempione Patrīcija Eiduka no līdzšinējiem statiem gandrīz pusē – 17 reizes – ir tikusi labāko trīsdesmitniekā. No tām divas reizes ir izdevies būt pat labāko desmitniekā, bet vēl divas – arī labāko divdesmit vidū. Olimpiskajās spēlēs 23.vietu izcīnījusī Eiduka Kūsamo trīsdesmitniekā ir tikusi tikai vienu reizi – 2020.gadā noslēdzošajā dienā iedzīšanā, kad uzrādīja 24.laiku. Pērn slēpotāja no Vecbebriem PK sezonu iesāka ar 50.vietu sprintā klasikā, bet labākais rezultāts viņai sprintā Kūsamo ir 41.vieta, kas tika iegūta 2020.gada novembrī.

Raimo Vīgants PK posmos ir piedalījies 15 reizes, un šī viņam būs jau ceturtā sezona spēcīgāko apritē. Tiesa, 2019.gadā olimpisko spēļu 20.vietas ieguvējs startēja tikai vienā posmā. Gandrīz katru trešo reizi madonietis ir ticis piecdesmitniekā. Pagaidām labākais Raimo veikums ir 44.vieta 2021.gada pirmajā dienā Valmisteras sprintā brīvajā stilā “Tour de ski” ietvaros. Pasaules U23 čempionātā desmitniekā tikušais madonietis Somijas ziemeļu ciematā Rukā PK posmos ir startējis tikai vienu reizi, pērn sprintā un 10km klasikā ierindojoties septītajā desmitā – 69. un 66.vietā, bet pēdējā dienā lielajā aukstumā iedzīšanā, kad vairāki nemaz neizgāja uz starta, pieņēma racionālu lēmumu izstāties.

Lai arī līdz šim nav startējuši PK posmos, tomēr Kitijai Auziņai, Samantai Krampei, Laurim Kaparkalējam un Nikam Saulītim ir lielo sacensību pieredze. Visi ir piedalījušies 2021.gada pasaules čempionātā, kas notika Vācijā. Kitija bez tā ir startējusi vēl divos citos pasaules čempionātos – 2019.gadā Zēfeldē un arī 2013.gadā Valdifiemmi. Auziņa arī 2017.gadā Lahti bija komandā, bet nostartēja tikai kvalifikācijas slēpojumā, kur ieņēma 6.vietu un kvalifikācijas pamatacensībām, bet tajās nepiedalījās. Tāpēc par dalību pasaules čempionātā 2017.gadā to īsti nosaukt nevar. Šogad olimpiskajās spēlēs Pekinā Auziņa 10km klasikā uzrādīja vienu no labākajiem Latvijas sieviešu rezultātiem distancē, ja neskaita, protams, Patrīcijas Eidukas veikumu. Krampe Pekinā un pēc tam arī Eiropas Jaunatnes olimpiskajās spēlēs Somijā labi nostartēja sprintā.

Nikam Saulītim un Laurim Kaparkalējam ir pasaules junioru čempionātu pieredze. Lauris šogad ieguva augsto 16.vietu sprintā, bet pēc tam Eiropas Jaunatnes olimpiskajā festivālā sarūpēja Latvijai pirmo zeltu slēpošanā, uzvarot sprintā.

Pasaules kauss sāksies šodien ar sprintu klasikā, turpināsies ar 10km intervāla starta distanci klasikā sestdien, bet noslēgsies svētdien ar 20km iedzīšanu brīvajā stilā, ņemot vērā sestdienas klasikas distances rezultātus.

Šogad Kūsamo jeb Rukā ir neierasti mazs dalībnieku skaits. Ja vīrieši bieži bija virs simta, tad šogad ir tikai 66 slēpotāji, bet sievietēm allaž ir bijis 70 un vairāk, citkārt pat pāri 90, bet šogad mazāk par sešdesmit. Bez mūsējiem debitanti būs arī citu valstu vidū, tajā skaitā arī 2004.gadā dzimušās ukrainietes. Latvijas debitantiem būs iespējas pacīnīties par piecdesmitnieku un punktu nopelnīšanu kopvērtējumā, jo pēc jaunajiem noteikumiem vairs ne trīsdesmit, bet piecdesmit saņems punktus PK kopvērtējumam.

Izmantotie resursi:
Latvijas Slēpošanas federācija | infoski.lv

  +1 [+] [-]

, 2022-11-25 09:47, pirms gada
Eidukai un Vīgantam šodien jāpacīnās par kvalificēšanos izslēgšanas slēpojumiem. Nav nereāli.

https://www.fis-ski.com/DB/general/...

     [+] [-]

, 2022-11-25 11:13, pirms gada
Diemžēl Eidukai neizdosies kvalificēties šodienas sprinta fināliem. Paliek cerība uz Vīgantu

FIS Live

  +1 [+] [-]

, 2022-11-25 12:29, pirms gada
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: Diemžēl Eidukai neizdosies kvalificēties šodienas sprinta fināliem. Paliek cerība uz Vīgantu

http://live.fis-ski.com/cc-2211/results-pda.htm
Vīgants 51. Kaparkalējs un Saulītis attiecīgi 63 un 65. no 66 dalībniekiem. Dāmas līdzīgi -Auziņa -55. un Krampe - 57. no 59 dalībniecēm, konkurējot tikai ar Ukrainas jaunajām slēpotājām.

     [+] [-]

, 2022-11-25 12:52, pirms gada
Gogelmogels rakstīja: Vīgants 51. Kaparkalējs un Saulītis attiecīgi 63 un 65. no 66 dalībniekiem. Dāmas līdzīgi -Auziņa -55. un Krampe - 57. no 59 dalībniecēm, konkurējot tikai ar Ukrainas jaunajām slēpotājām.
jā, droši vien jau, ka tas ir +/- spēju robežās. Toties 2 igauņi kvalificējās:
https://www.fis-ski.com/DB/general/...

  +1 [+] [-]

, 2022-11-25 13:32, pirms gada
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: jā, droši vien jau, ka tas ir +/- spēju robežās. Toties 2 igauņi kvalificējās:
https://www.fis-ski.com/DB/general/results.html?sectorcode=CC&raceid=41536
Ko nu par igauņiem. Arī biatlonā viņi jau ir tālu mums priekšā, kautgan ne tik sen no viņiem biatlonā nekas prātīgs nebija. Acīmredzot arī sporta jomā viņi dara pareizāk un savādāk nekā mūsu latvju bāleliņi.

     [+] [-]

, 2022-11-25 15:36, pirms gada
Gogelmogels rakstīja: Ko nu par igauņiem. Arī biatlonā viņi jau ir tālu mums priekšā, kautgan ne tik sen no viņiem biatlonā nekas prātīgs nebija. Acīmredzot arī sporta jomā viņi dara pareizāk un savādāk nekā mūsu latvju bāleliņi.
ne velti Vīgants trenējas kopā ar šiem abiem. Himma un Kilps ar viņu diezgan līzīgi, šoreiz gan pamanījās būt priekšā. Mazliet pārsteidza Ustalu kura priekšā Eidukai.

     [+] [-]

, 2022-11-25 20:01, pirms gada
Tas ir kārtējais pierādījums sapuvušajai sporta skolu sistēmai,kas darbojas uz komuņāgu laikā principiem.Federāciju darbonīši cer,ka sporta skolas viņiem ražos čempionus,bet sporta skolas savukārt uzskata,ka nav nekādas vajadzības,jo nav jau nekādu kritēriju un naudu tāpat tak samaksā.
Igauņi biatlonā un slēpošanā ir vienkārši gaismas gadu mums priekšā.Nesaprotu,vai tiešām nevienam tas nešķiet jocīgi?

     [+] [-]

, 2022-11-25 22:54, pirms gada
letinbee rakstīja: Tas ir kārtējais pierādījums sapuvušajai sporta skolu sistēmai,kas darbojas uz komuņāgu laikā principiem.Federāciju darbonīši cer,ka sporta skolas viņiem ražos čempionus,bet sporta skolas savukārt uzskata,ka nav nekādas vajadzības,jo nav jau nekādu kritēriju un naudu tāpat tak samaksā.
Igauņi biatlonā un slēpošanā ir vienkārši gaismas gadu mums priekšā.Nesaprotu,vai tiešām nevienam tas nešķiet jocīgi?
Kādai tad ir jabūt plaukstošai sistēmai?