Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Otrā spēle pret turkiem

Jānis Celmiņš

Viedoklis: Otrā spēle pret turkiem
Jānis Šmēdiņš
Foto: Romualds Vambuts, eSports.lv

Šajā nedēļas nogalē Latvijas vīriešu volejbola izlase uzsāks dalību 2010. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā. Mūsu izlases pretinieki šajā turnīrā būs Nīderlandes, Turcijas un Igaunijas volejbolisti. Piedāvājam volejbola tiesneša un TV komentētāja Kaspara Timermaņa viedokli par Latvijas izlases otrajiem pretiniekiem – turkiem.

Neskatoties uz Turcijas augstāko vietu Pasaules reitingā šajā cīņā izredzes komandām uz uzvaru ir vērtējamas līdzvērtīgi. Turcijas aktivitāte, rīkojot dažādus oficiālus volejbola turnīrus (šī gada Eiropas čempionāts, pagājušā gada Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs), nodrošinājusi tai vietu šajos turnīros un attiecīgi augstāku vietu pasaules reitingā.

Pretēji holandiešiem, kuri galvenokārt spēlē ārvalstu līgās, ieskaitot Turciju, paši turki palikuši uzticīgi saviem klubiem, tomēr tur spēlē tikai „otrās vijoles”, lai gan nevar noliegt, ka saspringtu spēļu pieredze būs turku priekšrocība. Turcijas čempionāta derbiji volejbolā ne ar ko īpaši neatšķiras no basketbola vadošo klubu sāncensības ar visām no tā izrietošajām sekām (fanu nemieri ir pietiekoši ierasta lieta arī volejbolā).

Finansiāli labi nodrošinātie klubi („Fenerbahce”, „Galatasaray”, „Arkas”, „Halkbank”) nodrošina komfortablus „siltumnīcas” apstākļus vietējiem spēlētājiem, kas dažbrīd ir šķērslis spēlētāju progresam. Līdzīgi situācija izveidojusies Grieķijā, kur leģionāru pārpilnībā naudīgajos klubos vietējie talanti neprogresē un izlasei nākas meklēt kadrus ārpus valsts robežām. Turki gan pēdējos gados ir sevi apliecinājuši arī junioru čempionātos, kas liecina par to, ka federācijas „izkārtotie” turnīriem nav tikai gadījuma rakstura. Sistēma darbojas un rezultātiem jāparādās.

Pēdējo gadu laikā, atvadoties no Genādija Paršina kā visu izlašu galvenā konsultanta, turki ir ķērušies pie Eiropas volejbola modes noteicēju – itāļu – palīdzības. Trenera postenī stājies itālis Fausto Polidori, kas iepriekš bijis Anša Medeņa treneris Spoleto vienībā A2 sērijā. Paslinkajiem dienvidniekiem šī itāļu speciālista stāšanās pie trenera pienākumu pildīšanas varētu būt smags pārbaudījums – Polidori patīk 3 stundu gari treniņi, garas pretinieku spēles analīzes. Tieši moderno tehnoloģiju pilnvērtīga izmantošana var būt viens no Latvijas izlases klupšanas akmeņiem cīņās pret visiem pretiniekiem šajā Pasaules čempionāta kvalifikācijas kārtā – „Data Volley” statistikas programmu Latvijā izmanto tikai atsevišķi treneri un visiem mūsu pretiniekiem šī būs priekšrocība pret Latviju.

Turcijas spēlētāji nav īpaši zināmi Eiropas volejbolā, tomēr komanda ir emocionāla un spēlē ātru, atlētisku volejbolu. Emocionalitāte var būt gan pluss, gan mīnuss turkiem, tomēr saspringtu spēļu pieredze vietējā līgā un Eiropas kausos tomēr svaru kausus sliecas par labu turkiem, ņemot vērā to, ka mūsējiem nav izdevies pulcēt savās rindās visus labākos spēlētājus.

Prognoze – 55:45 par labu turkiem.

     [+] [-]

, 2009-05-27 22:39, pirms 15 gadiem
njaa!
Par Latviju !
ltv7 radis speles?

     [+] [-]

, 2009-05-27 22:55, pirms 15 gadiem