Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Igaunijas, Latvijas un Somijas volejbola klubi Krievijas Superlīgā. Reāli?

Jānis Celmiņš

Krievijā šobrīd norit aktīvs darbs pie Volejbola Superlīgas paplašināšanas. Līgu varētu papildināt Igaunijas, Latvijas un Somijas komandas, vēsta mūsu ziemeļu kaimiņu mediji. Cik tas viss reāli un ar kādām naudas summām jārēķinās, lai šo mērķi kāds Latvijas klubs varētu īstenot?

Šī gada Krievijas čempionāts ir atklātais. Aizvadītajā starpsezonu periodā Krievijas Superlīgā tika aicinātas piedalīties Kazahstānas, Baltkrievijas un Ukrainas komandas. Rezultātā šosezon Superlīgā spēlē ne tikai klubi no Krievijas, bet arī Harkovas „Lokomotiv” un Minskas „Stroitel” (ar Latvijas izlases cēlāju Denisu Petrovu sastāvā).

Kā izteicies Kemerovas „Kuzbass” kluba prezidents biznesmenis Mihails Fedajevs, superlīgā varētu spēlēt arī spēcīgākie klubi no Igaunijas, Latvijas un Somijas.

Cik tas maksā?

Skaidrība par šo trīs valstu komandu dalību Superlīgā varētu būt vasarā, bet jau tagad skaidrs, ka lielākā visu trīs valstu problēma varētu būt finanses. Ja Somijas spēcīgākie klubi, tam būtu gatavi jau šobrīd, tad Igaunijas un Latvijas komandām budžetu pieaudzēšana varētu būt krietni problemātiskāka. Skaidrs, ka nopietnas konkurences sastādīšanai spēcīgajiem Krievijas klubiem vajadzīga konkurētspējīga komanda. Aptuvenie aprēķini liecina, ka tam nepieciešams aptuveni viens miljons eiro (700 000 Ls) liels budžets. Skaidrs, ka šāda budžeta ietvaros uz Latviju atpakaļ diez vai brauktu visi vadošie mūsu valsts volejbolisti, taču liela daļa - noteikti.

Ir gan vēl viens bet… Liela daļa no šī finansējuma nāktos tērēt komandu transporta nodrošināšanai, jo garie pārbraucieni uz Krieviju izmaksā ļoti dārgi. Viss atkarīgs no čempionāta izspēles sistēmas. Ja čempionāts tiek spēlēts grupās pēc aptuvena ģeogrāfiskā principa (kā šajā sezonā), tas dzīvi klubiem atvieglo, taču ja Krievijas volejbola dzīves veidotāji vēlēsies aizvadīt pilnu regulāro čempionātu (piemēram, divu apļu turnīru), tad dalība Krievijas Superlīgā mazajām valstīm kļūst, praktiski, nereāla.

Pirms nu jau aizvadītās „Schenker” līgas sezonas klubu budžetus atklāja visu komandu pārstāvji. Pirms sezonas paustais liecināja, ka bagātākais no „Schenker” līgā startējošajiem klubiem ir Tallinas „Selver”, kura kopējais budžets šajā sezonā ir ap 300 tūkstošiem eiro (210 840 latu), seko „Tartu Pere Leib” vienība (jaunie līgas čempioni) ar 225 000 eiro (158 130 latu). Tikmēr starp Latvijas klubiem vislielāko naudas summu tērē „Lāse-R / Rīga” komanda, kuras budžets šajā sezonā ir ap 120 000 eiro (84 336 lati). Likumdošanas un lielo nodokļu dēļ Latvijas klubi nodokļos vien nomaksā ievērojamu daļu no naudas, tāpēc jāsecina, ka plaisa starp bagātākajiem un pieticīgākajiem „Schenker” līgas klubiem ir vēl ievērojamāka.

Igauņi pie somiem?

Jau vairākus gadus dzirdētas runas, ka vadošie Igaunijas klubi gatavojas startēt Somijas čempionātā, taču līdz darbiem tas tā arī nav nonācis. Šobrīd vienīgi Somijas dāmu čempionātā startē vairākas mūsu ziemeļu kaimiņu komandas.

Skaidrs, ka šī vasara sola interesantus notikumus gan Latvijas, gan Igaunijas volejbolā un tikai nedaudz jāpaciešas, lai uzzinātu, kas sagaida šo sporta veidu mūsu platuma grādos.

Izmantotie resursi:
dzd.ee

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2012-03-06 12:43, pirms 12 gadiem
Putinam plašs vēriens. Vēl tikai futbols palicis.

Tur gan, šķiet, UEFA neļauj citu valstu čempionātos spēlēt.

     [+] [-]

, 2012-03-06 13:02, pirms 12 gadiem
Putins "Kopā jautrak"...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2012-03-06 13:25, pirms 12 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Kāpēc tieši Krievijas līgā, nevis Albānijas vai Kazahstānas līgās?!
Tāpēc ka tieši Krievijas līga ir atklāta un aicina citu valstu klubus. Kā var būt tik stulbs un nesaprast elementāro...

     [+] [-]

, 2012-03-06 13:33, pirms 12 gadiem
MachimoI rakstīja: Putinam plašs vēriens. Vēl tikai futbols palicis.

Tur gan, šķiet, UEFA neļauj citu valstu čempionātos spēlēt.
Domaju atljaus piemeram ka MAnako un ja es nemaldos ta lihtensteinas FK spele Sveice
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-03-06 13:37, pirms 12 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Bet Krievijas līga nav vienīgā iespējamā atklātā līga, kur piedalīties, to tač tu saprot?!
JA bet tur mus aicina ?

  -1 [+] [-]

, 2012-03-06 13:44, pirms 12 gadiem
quit rakstīja: JA bet tur mus aicina ?
Dārgais draugs, Dinamo pieder Krievijai, savukārt VEF dalību VTB sponsorē Krievijas uzņēmums. Arī volejbolā noteikti būs līdzīgs variants.

  +4 [+] [-]

, 2012-03-06 13:55, pirms 12 gadiem
sasperjods rakstīja: Kam tas vajadzīgs
redzam, kas notika ar hokeju
vietējo čempi sagrāva superkluba izveide
Baltijas kooperācija ir vislabākā
ja šenkerim piekabina kādus somus klāt - ideāli, bet izmaksas augs, jo uz SOM tad braucieni jātaisa pēc sabraukumu varianta
Vīriešu volejbolā vēsturiski panākumi ir līdzīgi kā basketbolā,pirms 30-40 gadiem Radiotehniķis PSRS čempī sitās regulāri par medaļām,spēles līmenis atbilda visaugstākajām prasībām,skatītāji nāca tūkstošiem.Tikai spēlējot ar spēcīgiem sāncenšiem var augt vietējo spēlētāju meistarība.Katrā ziņā Latvijas izlase tikai iegūtu spēlējot šāda līmeņa līga,bet viss jau atduras pret Naudu,ar ko volejs Latvijā tiek no sporta spēlēm visvairāk apdalīts(Rokasbumba arī).Futbolā vietējais čempionāts pasaulē ir pirmā simta beigās,bet es neuzskatu,ka meistarības izaugsmē Latvijas izlase ko diži iegūst,jo labākie tāpat spēlē ārzemēs.Hokejā uz vietējo čempi ietu spēlētāju radi,paziņas,draugi,bet ne līdzjutēju pūlis.Pateicoties KHL un RD startam tajā, Latvijas izlase tikai iegūst.Šaubos vai Latvijas potenciālajiem sporta atbalstītājiem basketbolā vajadzīgs atbalstīt Rīgas un Ventspils dueli,lai jau ir viens normāli nokomplektēts 12-nieks,kas startē Eiropas apritē,lai to lieko meļņu algas aiziet labākajiem,perspektīvākajiem Latvijas volejbolistiem.Katrā ziņā jābūt valstiskam skatījumam uz Naudas saprātīgu sadali starp sportaspēlu veidiem.

     [+] [-]

, 2012-03-06 14:02, pirms 12 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Bet Krievijas līga nav vienīgā iespējamā atklātā līga, kur piedalīties, to tač tu saprot?!
Krievija ir kaimiņvalsts. Albānija ir patālu. Paskaties globusā...

 +33 [+] [-]

, 2012-03-06 14:14, pirms 12 gadiem
roma202 rakstīja: Krievija ir kaimiņvalsts. Albānija ir patālu. Paskaties globusā...
Albānija ir tuvāk nekā daļa no Krievijas klubiem ..

nav īsti skaidrs, kāpēc pusprofesionālam Schenker līgas vidusmēra klubam būtu jāspēlē tik nopietna līmeņa turnīrā...

  +1 [+] [-]

, 2012-03-06 14:40, pirms 12 gadiem
Disks 1995 rakstīja: Vīriešu volejbolā vēsturiski panākumi ir līdzīgi kā basketbolā,pirms 30-40 gadiem Radiotehniķis PSRS čempī sitās regulāri par medaļām,spēles līmenis atbilda visaugstākajām prasībām,skatītāji nāca tūkstošiem.Tikai spēlējot ar spēcīgiem sāncenšiem var augt vietējo spēlētāju meistarība.Katrā ziņā Latvijas izlase tikai iegūtu spēlējot šāda līmeņa līga,bet viss jau atduras pret Naudu,ar ko volejs Latvijā tiek no sporta spēlēm visvairāk apdalīts(Rokasbumba arī).Futbolā vietējais čempionāts pasaulē ir pirmā simta beigās,bet es neuzskatu,ka meistarības izaugsmē Latvijas izlase ko diži iegūst,jo labākie tāpat spēlē ārzemēs.Hokejā uz vietējo čempi ietu spēlētāju radi,paziņas,draugi,bet ne līdzjutēju pūlis.Pateicoties KHL un RD startam tajā, Latvijas izlase tikai iegūst.Šaubos vai Latvijas potenciālajiem sporta atbalstītājiem basketbolā vajadzīgs atbalstīt Rīgas un Ventspils dueli,lai jau ir viens normāli nokomplektēts 12-nieks,kas startē Eiropas apritē,lai to lieko meļņu algas aiziet labākajiem,perspektīvākajiem Latvijas volejbolistiem.Katrā ziņā jābūt valstiskam skatījumam uz Naudas saprātīgu sadali starp sportaspēlu veidiem.
Atļaušos tev nepiekrist ar labām sabiedriskajām attiecībām arī uz LV čempja finālu ir bijušas pilnas RSP tribīnēs un pārbāzta Liepājas ledus halle. Tā kā iespējas attīstīties ir arī Latvijas vai Baltijas pīļu dīķī.

Bet volejbolam manuprāt būs pagrūti ja tā godīgi īsti nesparotu, kurš tiem kurītājiem dos naudu, pāgājušogad trīs izlases vērtības slāja pa Vērmanīti ar smēķiem zobos, kā reiz pirms izlases spēlēm, par daža laba izlases spēlētāja stresa noņemšanas metodēm pāris dienu garumā arī nerunāsim, tā kā problēma jau sākas ar vairāku kadru profesionalitāti.

  +1 [+] [-]

, 2012-03-06 15:30, pirms 12 gadiem
Edgars rakstīja: Atļaušos tev nepiekrist ar labām sabiedriskajām attiecībām arī uz LV čempja finālu ir bijušas pilnas RSP tribīnēs un pārbāzta Liepājas ledus halle. Tā kā iespējas attīstīties ir arī Latvijas vai Baltijas pīļu dīķī.

Bet volejbolam manuprāt būs pagrūti ja tā godīgi īsti nesparotu, kurš tiem kurītājiem dos naudu, pāgājušogad trīs izlases vērtības slāja pa Vērmanīti ar smēķiem zobos, kā reiz pirms izlases spēlēm, par daža laba izlases spēlētāja stresa noņemšanas metodēm pāris dienu garumā arī nerunāsim, tā kā problēma jau sākas ar vairāku kadru profesionalitāti.
Par spēlētāju attīstību Latvijas,Balijas līgās.Volejbolā no Nacionālās un 1.Līgas labākajā gadījumā līdz Shenkerlīgai nokļūs jaunie,perspektīvākie džeki.Sakarā ar to,ka labākie spēlē ārzemēs,tad ar igauņiem neesam konkurētspējīgi,kuri mūsējos tādos spēles rādītājos kā serve,serves uzņemšana,spēle aizsardzībā vienkārši ar igauņu lēnigumu mūsējos nomāc,nokausē.Labākie Latvijas cēlāji spēlē Igaunijā,Baltkrievijā.Tieši cēlājs ir panākumu atslēga kā vārtsargs hokejā.Šobrīd Shenkerlīgā mūsu klubiem nekas nespīd,jo vienā komandā nav savākti 6 labākie spēlētāji,parasti jau maiņas nav kā basketbolā.Lāse zaudēja 4-finālā tikai tāpēc,ka jauns cēlājs un spēle gaužām vienkārša,uzbrukumi no 4.un 2.Nr,saldā maize igauņu blokam.Par to kurīšanu vai uzdzīvi,meistaram polšs netraucēs,es netaisos tiesāt profesionālos sportistus,kuri pēc sezonas vasarā satiekoties nolaiž tvaiku,vai tad viņi nav tādi paši cilveki kā mēs ar savām vājībām.Tagad izlasēs ieliksim atturībniekus un būs rezultāts.

     [+] [-]

, 2012-03-07 05:37, pirms 12 gadiem
Ja jau sauc tad vajadzēja visu klubu finanses nosaukt, mani interesē kāda ir atšķirība starp Daugavpils un Lāses budžetu. Te noteikti būtu viela pārdomām.

  +6 [+] [-]

, 2012-03-07 10:43, pirms 12 gadiem
kasisk rakstīja: Ja jau sauc tad vajadzēja visu klubu finanses nosaukt, mani interesē kāda ir atšķirība starp Daugavpils un Lāses budžetu. Te noteikti būtu viela pārdomām.
Bagātākā "Schenker" līgas kluba budžets 300...

Sportacentrs.com arhīvā viss ir atrodams divu minūšu laikā.... Vajag tik gribēt!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2012-03-07 16:04, pirms 12 gadiem
Man kaut kā reālak liekas ka, līdzīgi kā plānoja Igauņi, varētu izskatīt sākumā iespēju piedalīties Somijas čempionātā. Izmaksas būtu krietni mazākas, un arī nevajadzētu meklēt visus savus lielos talantus pa pasauli. Krievija tomēr prasītu milzīgus kapitālieguldījumus, tādu naudu Latvijā volejbolam neviens neuzsauks. Tad kā jau te komentētāji minēja būtu kādam Krievijas megakoncernam dikti jāsagrib, lai viņiem Latvijā būtu sava komanda un kāds miljons vai divi jānomet. No skatītāju viedokļa protams šovs un marketings utt.... būtu interesanti, tomēr volejbols nav ne hokejs ne futbols ne basketbols. Liela daļa cilvēku nesaprot to, tieši sarežģītības dēļ, tāpēc cerēt šodien uz pilnām Arēnas Rīga tribīnēm būtu naivi pat ja izdotos startēt Krievijas superlīgā.
Latvija varētu pacelt pludmales volejbolu, patiesībā daži čaļi to jau ir pacēluši, valstij atliktu tikai pakustināt smadzenes un piemēram sākt veidot vidi pludmales VK formēšanai rīkojot komandu turnīrus valsts mērogā utt.... tas finansiāli būtu paceļams. Bet lielais volejbols ir jāatstāj Shenker pusprofesionāļu līmenī vai NAC līgas amatieru līmeni ar iespēju nākotnē savākt pietiekoši lielus līdzekļus lai nodibinātu arī kādu superklubu kurš tad varētu līst dziļākos ūdeņos. (Ja ar lielo (vīriešu) volejbolu varētu taisīt naudu amerikāņi jau sen to būtu izmantojuši, bet šie redziet profesionālā līmenī lieto tikai pludmales volejbolu, laikam jau kāds ir visu izrēķinājis).
PS. Tomēr ceru ka kādu dienu atdzims arī lielais volejbols, vai tas būs ar nosaukumu Radiotehniķis, vai ar kādu citu man vienalga, bet gribētos tomēr arī latvijas čaļus redzēt vienotā komandā augstākā līmenī.