Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Autors: Renārs Grāvītis

Porziņģis...pēc ekspertu vērtējuma būs mūsu nākamā NBA zvaigzne

Porziņģis...pēc ekspertu vērtējuma būs mūsu nākamā NBA zvaigzne
Vai Kristaps Porziņģis būs mūsu nākamā NBA zvaigzne? Redzēsim...
Foto: CB Sevilla

Šī gada Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) jauno spēlētāju izvēle būs īpaša, jo pēc vairāku gadu pārtraukuma šai ceremonijā, visticamāk, ar visaugstāk „draftēto” numuru Latvijas basketbola vēsturē tiks izvēlēts ļoti talantīgais Kristaps Porziņģis. Liepājniekam 2014.gada vasarā bija iespēja piedalīties šajā ceremonijā, taču dažādu iemeslu dēļ atteicās no šīs izdevības. Cik tālu latvietis atrodas no NBA virtuves un kādas iespējas viņam tur kļūt par pavāru? Skatīsim.

Pirmie soļi basketbolā un pirmā pieredze ārzemēs

Porziņģis dzimis 1995.gada 2.augustā Liepājā, kur sāka trenēties sporta skolā un uzsāka savu profesionālo karjeru. Liepājā tajā laikā nebija labākie apstākļi, lai Kristaps sevi kā basketbolistu attīstītu. Tāpēc vecāki Porziņģim norādīja, ka dzimtajā pilsētā viņš nevarēs palikt, piedāvājot savu karjeru un dzīvi turpināt Rīgā vai doties uz ārzemēm. Tajā laikā Kristaps bija 15 gadus vecs un tobrīd radās piedāvājums doties uz Spāniju sevi pierādīt, bet brīdi vēlāk sekoja iniciatīva arī no kāda Itālijas kluba puses. Par labu latvieša izvēle krita karstajai Spānijai, ko puisis argumentēja, sakot sekojošo: „Galvenais iemesls, kāpēc devos uz Spāniju bija tāpēc, ka bieži nav tādu iespēju braukt pamēģināt spēkus ACB (Spānijas līga) sistēmā, mācīties un apgūt spāņu valodu. Spānija ir viena no basketbola lielvalstīm, tāpēc ar brāli izlēmu, ka jāizmanto šī iespēja un jādodas turp gan mācīties, gan spēlēt. Latvijas varianti mani neapmierināja, tāpēc devu priekšroku šai basketbola lielvalstij.”

Porziņģim tajā laikā nebija svarīga nauda, turklāt ar Seviļas „Cajasol” noslēdza trīs gadu līgumu. Kristaps Latvijā starp vienaudžiem bija viens no talantīgākajiem, taču nekad netika augstāk stādīts par citiem. Maigi sakot, latvieša rīcība bija ļoti piezemēta, kas radījusi patīkamu iespaidu par mūsu puisi. Nākotnē tas pierādījās darbos un Porziņģis ar „Cajasol” panāca jaunu vienošanos – atkal uz trīs gadiem. Kristaps bija ieskrējies, viņa darba spējas, talants un meistarība tika novērtēta. Arī Latvijā tas bija acīmredzami, jo Latvijas jaunatnes basketbola līgā (LJBL) viņš spēlēja pat pie divus gadus vecākiem puišiem.

Porziņģim bija grūti adaptēties Spānijas vidē, jo mācības notika spāņu valodā, turklāt trīs gadus viņš „Cajasol” sistēmā spēlēja pie jauniešiem, līdz trešajā sezonā sāka trenēties pie lielajiem. Latvietis novērtēja Spānijas basketbola sistēmu, jo bija pārdomāts, cik stundas dienā sportistam tiek veltītas treniņiem, cik – skolai. Komandas centās/šas ieguldīt maksimāli lielu darbu, lai nākotnē ar audzināto spēlētāju palīdzību varētu plūkt jaunus laurus – Kristaps ir bijis daļa no tā, kas ilgtermiņā devis acīmredzamu rezultātu. Porziņģis ir nonācis līdz NBA slieksnim, taču kura komanda viņu izvēlēsies un kāda būs tuvākā nākotne... nezina neviens.

Porziņģa spēles stils – lielākie trumpji un trūkumi

Viens no „NBADRAFT.NET” apskatniekiem Porziņģi salīdzina ar slaveno Krievu basketbolistu Andreju Kiriļenko. „Šis septiņas pēdas garais puisis ir universāls basketbolists - eksplozīvs, mobils, ar īpašiem auguma parametriem. Porziņģis ir līdzīgs Kiriļenko, taču augumā garāks. Turklāt viņam ir labs dribls, bumbas pārvaldīšanas iemaņas un metiens no distances, kas raksturo viņu kā garā gala spēlētāju, kurš uzturas tālāk no groza.” Pagājušā gada decembrī uz „Cajasol” un „Barcelona” savstarpējo spēli bija ieradušies vairāki NBA skauti, kas liecina par latvieša pieprasījumu. „Porziņģa basketbolista īpašības un spēlētprasme ir salīdzināma starp Po Gazolu, Andrea Barnjani un Ersanu Iljasovu, ” Portālam „Yahoo Sports” atzina „Cajasol” bijušais galvenais treneris Skots Rots. „Viņš ir nedaudz garāks par 210 cm, taču, būdams 19 gadus vecs, joprojām aug. Viņš ir vispusīgs spēlētājs, pie tam šī ir pirmā nopietnā sezona, aizvadot laukumā pieklājīgu laiku.” Šie ir iespaidīgi uzvārdi gan Eiropas, gan pasaules basketbola virtuvē (par salīdzināšanu ar Eiropas zvaigznēm), kas ir labs priekšnoteikums veiksmīgai izvēlei 2015.gada „draftā”.

Uzbrukums.

Ārzemju eksperti Porziņģi raksturo kā ceturtās pozīcijas jeb spēka uzbrucēja posteņa spēlētāju, kurš spēlē groza tuvumā un tālāk no tā. Viņa metiens ir ļoti īpatnējs, kuru lielā auguma dēļ ir gandrīz neiespējami nobloķēt. Neskatoties uz viņa lielo augumu, metiena ātrums un bumbas atlaišanas brīdis ir gana ātrs. Aptuveni septiņus metrus no groza jeb no trīspunktu metienu līnijas Kristaps izdara gana bieži metienus – ACB līgā vidēji 40 minūtēs viņš piecas reizes to paveic un pēc individuāla darbībām un dribla mēdz izpildīt daudz metienus no vidējās distances. Spānijas klubā Porziņģi bieži vien izmanto „pick&pop” situācijās, kur garais spēlētājs uz liek bloku un, nevis raujas tuvāk uz grozu, bet atkāpjas tuvāk uz trīs punktu līniju, izdarot pustālo vai metienu no perimetra.

Tieši metiens no stūra, aptuveni četrus ar pusi metrus no groza, kur trīspunktu līnija saskaras ar gala līniju, ir Porziņģa viena no mīļākajām metienu izpildīšanas vietām. Viņš vairākumā gadījumos labāk izvēlas izdarīt metienu no pustālās distances, nevis doties caurgājienā, kā rezultātā reti kad izprovocē uz noteikuma pārkāpumiem. Latvietis ir gana stabils no soda metienu līnijas, metot ar 70 – 75% precizitāti. Kristaps uzbrukumā bieži atrodas vairāku metru attālumā no groza, taču nākotnē kā spēka uzbrucējam, lai kļūtu par augstas klases NBA garā gala spēlētāju, jāuzlabo spēle groza tuvumā. Ja Porziņģis spēs adaptēties spēlei groza tuvumā un tālāk no tā, tad par viņa iespaidīgo sniegumu NBA laukumos nāksies klausīties vēl daudzus gadus.

Aizsardzība.

Porziņģa uzmanība no skautu puses nav tikai uzbrukuma potenciāla dēļ, bet pateicoties arī labajai aizsardzībai. Ar Kristapu ierindā „Cajasol” komandas aizsardzības efektivitāte paaugstinās, jo latvietis ar savu ātrumu un auguma dotībām spēj nosegt lielu laukuma daļu, U-18 Eiropas čempionātā izdarot vidēji vienā spēlē piecus blokus, jeb veicot vienu bloku sešu minūšu laikā. Porziņģis nežēlo sevi un savu ķermeni, lai panāktu triecienu pret sevi un nopelnītu savas komandas labā jaunu uzbrukumu vai soda metienus. Viņa mobilitāte ļauj teicami strādāt aizsardzība „pick&roll” situācijās, kad garajam spēlētājam var nākties segt kādu īso uzbrucēju, ne tikai sava ampluā spēlētāju. Pie tam viņa garās rokas un mobilitāte ļauj nosegt arī saspēles vadītājus, panākot oponentiem veikt pēc iespējas sarežģītākus metienus. Tā ir viena no galvenajām atslēgām, lai kļūtu par labu NBA spēlētāju. Porziņģa augums un agresivitāte ļauj nosegt arī piespēļu līnijas netipiski garā gala spēlētājam, pārtverot daudz pretinieku piespēles. Eksperti norāda, ka Kristapam ir īpašas iemaņas savākt arī atlekušās bumbas uzbrukumā. Izņemot caurgājienus, uz kuriem latvietis nav īpaši tendēts, lielākais trūkums ir ķermeņa masa. Taču ar šo problēmu saskaras lielākā daļa jaunie NBA spēlētāji un, kā uzsver ārzemju basketbola eksperti, līdz 22 gadu vecumam šī problēma latvietim vairs nebūs šķērslis. Pie tā Porziņģis piestrādā, tāpēc pagājušajā vasarā atteica U-20 un pieaugušajai basketbola izlasei.

Kādas komandas iepriekš izteikušas vēlmi Porziņģi redzēt savā komandā...

Porziņģis bija pieteicies pagājušā gada jauno spēlētāju izvēlei, taču laiku pirms ceremonijas atteicās. Tas bija loģisks solis, jo latvietis vēl nebija gatavs pasaules basketbola „Mekai”, turklāt šis bija, iespējams, otrais labākais jauno spēlētāju birums, kāds NBA vēsturē piedzīvots – ļoti daudzi jaunie basketbolisti tika/tiek uzskatīti par nākamajām līgas superzvaigznēm, tāpēc Porziņģim tika prognozēta vieta pirmās kārtas beigās. Kā šādai procedūrai pienākas, notika daudzas un dažādas spekulācijas un manipulācijas, kā arī bija dzirdamas baumas. Pieteikšanās jauno spēlētāju izvēlei bija taktisks gājiens no viņa puses, lai atrādītos plašākai publikai. ESPN no tuvu stāvošiem avotiem vēstīja, ka Oklahomsitijas „Thunder” izvēlēšoties Porziņģi ar 21.numuru. Pagājušajā vasarā latvietis trenējās kopā ar šīs komandas uzbrucēju spāni Serži Ibaku, taču vienā komandā abi nenonāca. Tā Porziņģim noteikti bija laba pieredze, jo šis spēka uzbrucējs ir viens no labākajiem aizsardzības spēlētājiem NBA. Ar šādas klases basketbolistu kopā pabūt vienā komandā latvietim būtu tikai ieguvums. Tāpat basketbolistu Eiropā vēroja arī Orlando „Magic” vienības skauti.

Konkrētu komandu, kurā spēlēs Porziņģis, pašlaik nosaukt nav iespējams, jo līdz NBA jauno spēlētāju izvēlei ir atlikuši pieci mēneši, taču pašas lielākās spekulācijas sāksies īsi pirms ceremonijas. Augstāk minētie ekspertu skaidrojumi ir ļoti labs priekšnoteikums, lai Kristapu izvēlētos pirmajā pieciniekā, ja ne pat pirmajā trijniekā. No eiropiešiem latvietis noteikti būs visaugstāk izvēlētais spēlētājs, taču kas dīvaini – pēc jaunākās „DAFTEXPRESS.NET” prognozes starp augstāk esošajiem jaunajiem censoņiem Porziņģim priekšā ir trīs garā gala spēlētāji. Tas nozīmē, ka starp augšējā gala prospektiem ir liela konkurence un komandām neklāsies viegli ar izvēli. Tomēr situācija ir diezgan sarežģīta, jo jāizvēlas spēlētājs ar labu pagātni, kurš maz traumējas, ir ar lielu potenciālu, stabilitāti un iespēju uzkāpt pāri savai latiņai. Pašlaik NBA izteikti centra spēlētāji vairs nav modē, tāpēc latvieša dotības un talants varētu dot vēl lielākus panākumus.

Visa pamatā liels paldies ir jāsaka Kristapa vecākiem un brālim Jānim, kuri dažādu apstākļu (nepie-)spiesti izvēlējušies puisi skolot Spānijā. Tā tomēr ir ļoti liela atbildība, ar kuru mūsu puisis ticis galā. Šķiet, ka Porziņģis ir tāds kā Latvijas basketbola etalons – ar dažādām veiksmēm un sakritībām apdāvināts.


, 2015-02-03 09:24, pirms 9 gadiem
Jā, nu tur baigam ekspertam jābūt, lai to prognozētu
, 2015-02-03 09:49, pirms 9 gadiem
senscore rakstīja: Jā, nu tur baigam ekspertam jābūt, lai to prognozētu
Nešaubos, ka starp komentētājiem tādi atradīsies
, 2015-02-03 11:15, pirms 9 gadiem
Rakstiņš kaut kā grūti lasās. Liekas ka vakar dzēris neesmu.
, 2015-02-03 11:45, pirms 9 gadiem
Latviešu valodas skolotāja raud
, 2015-02-03 13:22, pirms 9 gadiem
pagājušajā nedēļā 2 ASV portāli, kas paredz draftu, Porziņģim atvēlēja 12 un 14 vietu, ta kā par pirmo 5-nieku, kur nu vēl 3-nieku runāt ir stipri pārspīlēti. Tas pats nbadraft.net patreiz paredz 11 vietu.
, 2015-02-03 13:40, pirms 9 gadiem
Calvin rakstīja: pagājušajā nedēļā 2 ASV portāli, kas paredz draftu, Porziņģim atvēlēja 12 un 14 vietu, ta kā par pirmo 5-nieku, kur nu vēl 3-nieku runāt ir stipri pārspīlēti. Tas pats nbadraft.net patreiz paredz 11 vietu.
un NBA.com domā par piekto vietu
http://www.nba.com/2015/news/features/scott_howard_cooper/02/02/top-30-draft-board-version-1-kentucky-wildcats-stars-should-figure-into-2015-draft/index.html?ls=iref:nbahpt6f

pats nedaudz pārspīlē
, 2015-02-03 22:35, pirms 9 gadiem
njaa ja pats neskataas kaa Porzingis speelee vai nespeej izdariit secinaajumus no redzeetaa, tad jaaparkopee ekspertu teksti - apmeram 2 gadus par veelu ..
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
"Dinamo" virsvadonis Ģirts Ankipāns nu jau ierastā pozā. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
8

Kaut ātrāk pienāktu marts... bez “Dinamo”

Vēl četras mājas spēles Rīgā, tikpat Tālajos Austrumos un pati sūdīgākā Rīgas “Dinamo” sezona būs beigusies. Ja nenotiktu izmisīgā cīņa ar Minskas “Dinamo” par pašu pēdējo vietu visā KHL, varētu jau mest arī dvieli ringā, lai puikas beidz šo izrādi, kas, kā no malas šķiet, viņiem pašiem sen noriebusies. Tur tiešām vajag “talantu”, lai pusotru (!!!) spēli jeb 45 vairākuma iespējas nomuļļātu bez vārtu guvuma.
Bobs Hārtlijs. Foto: www.hawk.ru
2

Miljonāri arī KHL spēlē vislabāk

Jau kopš 2008. gada rudens KHL runā, ka kaut kad varētu tikt publiskoti spēlētāju algu saraksti, taču šī tēma joprojām ir tabu. It kā Krievijas bandīti perfekti nezinātu, cik kurš hokejists pelna! Laiku pa laikam notiek datu noplūde, kaut normāli būtu, ja arī jebkurš hokeja fans varētu salīdzināt spēlētaja algas ar laukumā padarīto. Jo arī Latvijā cilvēki itin bieži uzstāj, ka pat "Dinamo" spēlētājiem maksā par daudz... Kaut salīdzinot ar KHL oligarhiem, tā ir gandrīz sīknauda.