Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Parāds nav brālis: "Valmiera/Ordo" un "Prime Athlete" panākuši mierizlīgumu

Andrejs Siliņš

Parāds nav brālis: "Valmiera/Ordo" un "Prime Athlete" panākuši mierizlīgumu
Lauris Blaus saņems visu godīgi nopelnīto algu par darbu Valmieras klubā
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Pagājis vairāk nekā pusotrs mēnesis, kopš sporta aģentūra “Prime Athlete”, kuras klientu lokā ir daudz Latvijas basketbolistu, publiski izziņoja, ka uzsākts juridisks process pret 2016. gada Latvijas čempionklubu “Valmiera/Ordo”, kas aģentūrai palikusi parādā par iepriekšējo sezonu. Pēc neoficiālas informācijas summa sastāda piecu ciparu skaitli, taču visi parādi vairs palikuši tikai par mēnesi, pusotru no pagājušās sezonas, un esot plānots līdz pavasarim ar šo problēmu tikt galā. Lūkoju skaidrot pie abām pusēm, kāpēc izveidojies parāds, kāds ir juridiskā procesa iznākums un kā tas ietekmē abu pušu attiecības.

21. novembrī “Prime Athlete” aģentūra savā “Twitter” kontā publicēja informāciju, ka pret “Valmieru/Ordo” Starptautiskās Basketbola federācijas Arbitrāžas tiesā (FIBA BAT) uzsākts process. Pagājis pusotrs mēnesis, un BAT mājaslapā vairs nav atrodama informācija, kurā kā aktuāla procesa dalībnieks būtu minēts kāds Latvijas klubs. Iemesls tam ir pavisam vienkāršs - abas puses panākušas mierizlīgumu.

“Netika pildītas vienošanās,” iemeslu šāda procesa uzsākšanai skaidroja “Prime Athlete” aģents Raivis Ušackis. Viņš nevēlas atklāt konkrētu summu, taču Sportacentrs.com rīcībā esošā informācija liecina, ka runa varētu būt par skaitli ar pieciem cipariem. Prakse un noteikumi šaipus okeānam paredz, ka aģentiem komisijas naudu par spēlētājiem maksā nevis basketbolists, bet gan klubs, kas spēlētāju nodarbina (pretēji NBA noteikumiem, kur ir tieši pretēji -
spēlētāji paši maksā aģentiem).

Tieši aģentu komisijas neizmaksāšana bijis iemesls, lai “Prime Athlete” vērstos pret Vidzemes klubu. Uzreiz gan jāpiebilst, ka Valmiera nav izņēmums - klubi visā Eiropā, ja ir problēmas ar finansēm, vispirms cenšas nokārtot saistības pret spēlētājiem un tikai tad pievēršas aģentu naudu samaksai. No šīs aģentūras klientiem parāds iekrājies arī par Laura Blaua un Uvja Helmaņa algām. Blaua gadījumā neesot pagājis pietiekami ilgs laiks, lai vērstos tiesā, bet Helmanis ar klubu vienojies pats.

“Tikko iesniedzām prasību BAT, uzreiz arī par to informējām klubu un uzreiz piedāvājām mierizlīguma variantu. Ar BAT starpniecību izdevās noslēgt vienošanos ar nelielām izmaiņām [sākotnējā versijā], un šobrīd Valmiera to pilda. Gribu uzsvērt arī to, ka klubs pilda parādsaistības arī pret Lauri,” Ušackis atklāj, ka valmierieši bez BAT iesaistes vienojušies arī par spēlētāja algu parāda segšanu. “Mierizlīgums nozīmē, ka abām pusēm nācās nedaudz piekāpties un kaut ko ziedot, taču mūs tas apmierina. Galu galā šis ir Latvijas klubs, mūsu mērķis nav to iznīcināt.”

“Valmieras/Ordo” ģenerālmenedžeris Ojārs Melderis norāda, ka saprot šādu situāciju arī no aģentūras puses: “Parāds nav brālis, un skaidrs, ka ātri vai vēlu tas jāatdod. Jautājums ir tikai par to, kādā veidā tas notiek. Ir tikai normāli, ka spēlētājam jāsaņem naudu, ja viņš ir padarījis savu darbu. Tāpēc jau aģenti ir aģenti - viņiem ir uzdevums cīnīties par savu klientu interesēm.”

Ušackis uzskata, ka vēršanās BAT bijis pareizs solis, jo devis signālu klubiem un spēlētājiem par aģentūras darbību: “Mērķis bija arī iegūt cieņu un respektu. Lai klubi saprastu, ka mēs esam atvērti sarunām. Mēs paši pirmie piedāvājām mierizlīgumu. Esam, šķiet, vienīgā no Baltijā bāzētajām aģentūrām, kas vērsusies pret kādu Baltijas klubu. Kāpēc citi to nedara? Tās nav mazas izmaksas, jābūt spēcīgiem juristiem, jāsagatavo virkne papīru, kas parastam ikdienas juristam nav viegli paveicams.”

Vaicāts, kā šāds process ietekmē aģentūras attiecības ar konkrēto klubu, Ušackis norāda - nekā īpaši: “Valmieras klubs mums vienmēr bijis neitrāls. Galvenais ir tas, ka šis bija instruments tam, lai parādītu, kā strādā mūsu aģentūra. Esam viena no retajām aģentūrām, kas tiesājusies arī ar spēlētāju - Kriss Ričardss bija mūsu spēlētājs, bet līgumu ar VEF parakstīja caur citu amerikāņu aģentu. Mums gribējās parādīt, ka latviešus nedrīkst tā apšmaukt, īpaši tepat Latvijā. Mēs uzvarējām šo tiesu, un domāju, ka amerikāņu spēlētāju vidū ir aizgājusi informācija, ka šī aģentūra strādā nopietni.”

Melderis norāda, ka notikušais nav atstājis lielas sekas: “Uz kluba darbību tas neatstāj iespaidu, jo jau pirms tam rēķinājāmies, ka ar aizkavētajiem maksājumiem būs jātiek galā. Tuvojamies tam, lai ar visiem būtu norēķinājušies.”

To, kāpēc izveidojusies šāda situācija, Melderis skaidro ar problēmām kluba budžeta savākšanā: “Visi grib uzvarēt, un tam tiek vākts atbilstošs sastāvs. Tomēr mēdz gadīties dažādas situācijas, citreiz it kā norunātā naudiņa no sponsoriem tomēr neatnāk līdz klubam. Tagad esam atpakaļ trasē un iesim tikai uz priekšu. Jau šajā sezonā mums nemaz nav tik švaka komanda. Jaunie kļūst labāki karu dienu. Ja mūsu pieredzējušo spēlētāju trijotne ir vesela, tad domāju, ka arī ar šo sastāvu varam spēlēt play-off.”

Pēc neoficiālas informācijas kluba plānotais šīs sezonas budžets aizvien ir sešu ciparu skaitlis, tomēr aptuveni četras reizes mazāks, nekā iepriekš. Melderis piekrīt, ka aptuveni tā varētu būt, taču piebilst, ka doma par strādāšanu ar jaunajiem talantiem bijusi tāpat: “Esam savilkuši jostas, bet dažreiz cilvēki nesaprot, cik dārga tik un tā ir šī lieta. Izmaksas ir arī šādām komandām. Doma par spēlēšanu ar jaunajiem bija jau pašā sākumā, un beigās mums pat it kā paveicās, jo varēja sanākt arī tā, ka pie mums būtu vēl mazāk pieredzējušo spēlētāju. Pie mums ir labākie jaunie spēlētāji. Eiropas U18 čempionāts šogad notiks Latvijā un gribam pierādīt, ka arī šeit varam sagatavot labus spēlētājus izlasei. Mums ir reāli U18 izlases kandidāti, par ko ir liels prieks. Centīsimies jaunos noturēt komandā, lai tā kļūst dzīvotspējīga šādā veidolā. Ceru, ka ar laiku atkal varēsim cīnīties par četrinieku, par medaļām. Mums ir laba basketbola piramīda.”

     [+] [-]

, 2018-01-05 11:56, pirms 6 gadiem
Veiksmi!
restorāni Rīgā - saņem atlaides