Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

IAAF prezidents: "Vieglatlētikā iestājusies krīze"

Rolands Eliņš

IAAF prezidents: "Vieglatlētikā iestājusies krīze"
Lamīns Diaks
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Pēc decembrī publicētās Vācijas dokumentālās filmas, kurā IAAF un Krievijas vieglatlēti apsūdzēti plašos dopinga pārkāpumos, pirmajā intervijā dalījies IAAF ilggadējais prezidents Lamīns Diaks, kurš apgalvoja, ka viņa vadītā organizācija un to pārstāvošais sporta veids ir krīzes priekšā.

„Esam pamatīgas krīzes priekšā, taču mēs to atstāsim aiz sevis un visus netīrumus nomazgāsim,” intervijā ar BBC pavēstīja Lamīns Diaks, IAAF prezidents, kurš šo amatu ieņem kopš 1999. gada.

„Tiesa, es nevaru pieņemt, ka kāds iznāk priekšā un saka, ka 99% Krievijas sportistu krāpjas un lieto dopingu. Tā nav patiesība,” sacīja Diaks. „Saprotu, ka šajā krīzes situācijā cilvēki var apšaubīt dažus lēmumus un pārvaicāt par to vajadzību un loģiskumu, taču domāju, ka visiem jāpiekrīt, ka 90-95% no mūsu vieglatlētiem ir „tīri”.”

Vācijas kanāla WDR trīs dokumentālās filmas vēstīja par to, ka IAAF amatpersonas palīdzējušas Krievijai piesegt sistemātiskus pārkāpumus un dopinga lietošanu. Oficiālu izmeklēšanu uzsākusi IAAF Ētikas komisija, kura izvērtās Krievijas Antidopinga aģentūras darbinieku un citu iesaistīto personu vainu. Pie iesaistītajām personām tiek norādīts arī Masala Pops Diaks, IAAF prezidenta dēls.

„Esmu pārliecināts par savu organizāciju,” apgalvoja Diaks, noliedzot, ka būtu iesaistīts vai līdzzinātājs. „Es zinu, kā strādā mani padotie, zinu, cik ļoti viņi cīnās pret dopingu sportā, un neredzu ne mazāko iemeslu, kādēļ lai viņi piesegtu noteikumu pārkāpējus.”

„Krievijas dopinga lieta radījusi mums ļoti grūtu situāciju,” Diaks nenoliedza, ka dokumentālo filmu skandāls tomēr pelna uzmanību. „Mums ir jāsatīra viss, kas Krievijā radījis šīs jukas. Labi, skaidrs, ka Krievijā ir daži blēži. Ja izrādīsies, ka krāpšanās ir sistemātiska un organizēta, mēs nekautrēsimies rīkoties un vērsties ne tikai pret sportistiem, bet arī shēmu izveidotājiem. Tas ir mūsu darbs – satīrīt un piemērot sodu, kad tas nepieciešams. Protams, ka šī ir krīze, un mēs nevaram atstāt ne mazākās šaubas sabiedrībā, ka neesam izdarījuši maksimumu, lai to novērstu.”

81 gadu vecais senegālietis no IAAF prezidenta amata posteņa aizies augustā. Kā viņa aizvietotāji savas kandidatūras pieteikuši bijušie vieglatlēti Sebastjans Ko un Sergejs Bubka. Jāpiemin, ka IAAF ir viena no pirmajām sporta organizācijām, kura ieviesusi sportistu bioloģiskās pases, un kopš 2009. gada par anomālijām šajās analīzēs sodīti 37 vieglatlēti, 23 no tiem pārstāv Krieviju.

Izmantotie resursi:
BBC Sport - Russian doping: Athletics faces...

  +2 [+] [-]

, 2015-02-16 23:52, pirms 10 gadiem
kad ņems priekšā boltu un pārējos?

     [+] [-]

, 2015-02-16 23:53, pirms 10 gadiem
chemist_dk rakstīja: kad ņems priekšā boltu un pārējos?
Kad būs atrasti tie, kas viņus nomainīs.

  +1 [+] [-]

, 2015-02-17 00:15, pirms 10 gadiem
Jamaika arī neatpaliek no Krievijas. Bet ir jau arī pieķertie

     [+] [-]

, 2015-02-17 10:29, pirms 10 gadiem
Nedod dievs par IAAF prezidentu kļūt krievam...

Tad man par vieglatlētikas sacensībām vairs nebūs nekāda interese.
Tas viss pārvērtīsies par vienu spēcīgu, pretīgu krievu krāpšanās projektu.