Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:474, Did:0, useCase: 3

Kanāda tieksies pēc dubulttriumfa kērlingā

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

Kanāda tieksies pēc dubulttriumfa kērlingā
Zviedrijas kērlingistes centīsies apturēt kanādietes
Foto: AP/Scanpix

Šovakar Vankūverā startēs olimpiskais kērlinga turnīrs, kurā cīņa par medaļām solās būt ļoti spraiga un ilgstoša. Iepazīstināsim ar galvenajiem šo sacensību favorītiem.

Kērlings

Lai arī daudziem Latvijā lielas izpratnes par šo sporta veidu nav, plašajā pasaulē tas ir diezgan populārs un piesaista plašu skatītāju uzmanību. Jau 20. gadsimta sākumā Šamonī olimpiskajās spēlēs tika sadalīts pirmais medaļu komplekts šajā sporta veidā, taču olimpiskajā programmā kērlings atgriezās vien 1998. gadā, kad spēles norisinājās Nagano.

Kā ierasti, tiks sadalītas medaļas gan vīru, gan dāmu konkurencē. Katrā no turnīriem piedalīsies desmit valstu izlases. Kanādā turnīrs izpelnīsies lielu skatītāju uzmanību, jo gan dāmām, gan vīriem uz zeltu galvenie pretendenti būs tieši šīs valsts pārstāvji.

Vīrieši

Vīru konkurencē bukmeikeri ļoti izteiktu favorītu lomu atvēl kanādiešiem, kuri triumfēja Turīnā, taču pēdējā pasaules čempionātā nekādi nespēja tikt galā ar Skotiju (zaudējot gan pamatturnīrā, gan ceturtdaļfinālā, gan arī lielajā finālā). Tieši skoti (Olimpiskajās spēlēs Lielbritānija) arī tiek uzskatīta par galvenajiem kanādiešu konkurentiem. Jāsaka gan, ka briti ar stabilitāti nekad nav izcēlušies, tādēļ viņiem vēl krietni būs jāpasvīst, lai tiktu labāko četriniekā, kas vēlāk sadalīs medaļas.

Bukmeikeri augstu vērtē arī Norvēģijas (zelts Soltleiksitijā), Šveices (regulāri starp medaļniekiem Eiropas un pasaules čempionātos, zelts un bronza attiecīgi Nagano un Soltleiksitijā) izredzes. Nevajadzētu norakstīt arī zviedrus un dāņus. Pārsteigumus atsevišķās spēlēs varētu sagādāt Vācija un ASV, bet Ķīna un Francija uz medaļām noteikti nepretendēs.

Dāmas

Arī starp dāmām favorītu loma kanādietēm, bet šeit uzvarētāju loks ir krietni plašāks. Turīnā mazliet negaidīti triumfēja zviedrietes, kuras aizvadītajā pasaules čempionātā palika otrās aiz ķīnietēm, kuras pirmo reizi kvalificējušās olimpiskajām spēlēm. Tieši Ķīna solās būt galvenā Kanādas konkurente. Šīm valstīm nopietnu pretestību izrādīs jau pieminētā Zviedrija, Dānija un arī Šveice. Šīs piecas komandas, ja nenotiks nekas ārkārtējs, arī sadalīs pirmās četras vietas. Lielbritānija, Vācija, Krievija un ASV būs komandas ar kurām būs jārēķinās, bet izteikta pastarīšu loma Japānai, taču reti kad kādai no komandām neizdodas uzvarēt kaut vienu spēli turnīrā, tā kā arī japānietes pie kādas uzvaras varētu tikt

Izspēles sistēma

Gan dāmām, gan vīriem izspēles sistēma ir vienāda un labi saprotama visiem kērlinga atbalstītājiem. Sākumā visas desmit komandas izspēlēs apļa turnīru, kurā katra komanda ar katru tiksies vienu reizi. Pēc tā rezultātiem četras labākās komandas tiks izslēgšanas spēlēs. Sākumā savā starpā spēlēs 1. un 2. vietas ieguvējas, kuras noskaidros, kura no komandām spēlēs lielajā finālā, nodrošinot sev vismaz sudrabu. Zaudētājkomanda sacentīsies ar 3. un 4. vietas ieguvēju pāra uzvarētāju. Šīs spēles uzvarētājs tiks lielajā finālā, bet zaudētājs cīnīsies par bronzu.

Tie, kuri seko līdz kērlingam arī ikdienā, zinās, ka dienas laikā komandām nākas aizvadīt vairāk kā vienu spēli. Vankūverā kalendārs gan nav tik smags kā pasaules čempionātā, kad 24 stundu laikā nereti nākas aizvadīt pat trīs spēles.

Latvija varētu tikt pārstāvēta Sočos

Ļoti iespējams, ka Olimpiskajās spēlēs kādreiz redzēsim arī Latvijas komandas, kuras pēdējos gados sasniegušas augstvērtīgus rezultātus. Latvijas dāmu komanda šogad nodrošināja sev vietu Eiropas čempionāta A grupā, kā arī kvalificējās 2010. gada pasaules čempionātam, kurā kopumā piedalīsies 12 spēcīgākās pasaules komandas (atlase Olimpiādei notiek pēc pasaules čempionātu rezultātiem, summējot tajos sasniegtos rezultātus).

Šodienas spēles

Vīriešu turnīrā no pirmās kārtas spēlēm jāizceļ Lielbritānijas un Zviedrijas mačs, kā arī Kanādas un Norvēģijas duelis. Dāmu turnīrā jau pirmajā kārtā mājinieces kanādietes tiksies ar spēcīgo Šveici, bet Dānija sacentīsies ar Zviedriju.

     [+] [-]

, 2010-02-16 15:30, pirms 14 gadiem
Cerēsim ka mūsu izlase tiks uz nākamajām spēlēm ....

     [+] [-]

, 2010-02-16 17:18, pirms 14 gadiem
ja var ticēt simpsoniem, tad uzvarēs ASV jauktā izlase, otrie paliks zviedri, bet trešie krievi

wtso.net: Watching: 2112 Boy Meets Curl | Watch...