Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:474, Did:0, useCase: 3

Superstārs Silovs

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Superstārs Silovs
Haralds Silovs olimpiskajā ovālā. Foto: AFP/Scanpix
22:00
Vankūvera 2010, OS-Ātrslidošana (Vīrieši), 5000 metri
Sven Kramer
1.20

Ātrslidošanas sacensībās nebiju bijis kopš tās reizes, kad olimpiskajās spēles sacensību laikā aizmiga Ilondas Lūses treneris Uldis Kurzemnieks. 13. februārī tālu no aizmigšanas nebiju arī es.

Nu riņķo divi vīri olimpiskajā ovālā, holandieši un kanādieši, protams, to visu saprot līdz pēdējai niansei, bet ne jau tikai latviešiem vien nu ātrslidošana kļuvusi par eksotisku sporta veidu. Arī pie blakus datora amerikāņu melnis spēlē... šahu. Nu ja - zolīti jau šamējais neprot.

Latvietis Haralds Silovs slido piektajā pārī ar kādu japāni, kura personiskais rekords ir par septiņām sekundēm sliktāks. Tā kā pirms starta esmu izlasījis kolēģu pareģojumus, ka pēc finiša Silovam uz to brīdi jābūt spicē, esmu mazliet nepatīkami pārsteigts, ka Haralds ir tikai piektais no 10. Turklāt no personiskā rekorda atpaliekot par 18 sekundēm. Skaidrs, ka tas nav maz, taču slidot līdzenumā vai paaugstu virs jūras līmeņa - tās ir divas pavisam dažādas lietas. Ne tikai Odesā vien.

Zinot, ka Haraldam pēc dažām stundām paredzēts starts pamatdisciplīnā, t.s. mikszonā domājam viņu ilgi neaizkavēt. Ne vella neizdevās. To, ko neizdarīja latvieši, ar uzviju paveica holandieši un kanādieši, kuri par unikālo sportistu uzņem filmu.

Pēc tam Silovu vēl pratina bariņš angļu mēlē runājoši radiožurnālistu, starp kuriem ir arī ''Reuters''... Tad Hari savāc vēl pulciņš korejiešu, jo zina, ka latvietis ir viens no spicākajiem eiropiešiem viņu sporta veidā šorttrekā. Un nu jau smaidošais letiņš stājas savu tautiešu priekšā.

"Jā, man bija īpašas izjūtas šodien", staroja Silovs. Pēc 74 gadu pārtraukuma latvietis atkal slidoja olimpiskajās spēlēs. "Man ļoti gribējās šeit būt un es saņēmu to, ko biju gaidījis. Varbūt varēju noslidot mazliet ātrāk - bija viena vieta, kur es zaudēju pāris sekundes. Pirmajā kilometrā. Nedaudz par vēlu sāku palielināt apgriezienus. Tas skaidrojams ar pieredzes trūkumu. Pēdējais aplis man bija ātrākais, tas nozīmē, ka varēju noslidot ātrāk. Bet man priekšā nopietns starts šorttrekā."

- Vai 6:35 arī bija tas rezultāts, uz kuru cerēji?
- Man labāk patiktu, ja būtu 6:30.

- Vai tu mazliet arī taupījies?
- Nē. Es gāju ar domu labi noslidot. Hamārā uz lēna ledus sāku par ātru un parādīju vēl sliktāku rezultātu. Šeit es sāku nedaudz par lēnu, bet vienalga uz visu skatos pozitīvi.

- Kas bija tas pozitīvais, ko tu šeit ieguvi?
- Pirmkārt es izgāju ātrslidošanas trasē, jo man patīk ātrslidošana, parādīju, ka mēs tomēr esam ātrslidotāju tauta. Uztaisīju olimpisko debiju, pozitīvā enerģija manī ir nākusi tikai klāt un es ceru, ka tā palīdzēs arī turpmāk.

- Tev droši vien šī diena ir sadalīta, ja ne par minūtēm, tad par pusstundai jau noteikti. Vai biji gaidījis, ka būs tik milzīga ārzemju žurnālistu interese?
- Nē, man tas bija pārsteigums, bet jautājumi tie paši, kas pie jums.

- Holandē tu droši vien esi lielāka zvaigzne nekā Latvijā?
- Jā, nedaudz. Holandieši nedaudz bīda visas manas lietas.

- Kā ir vieglāk - no ātrslidošanas slidām kāpt uz šorttreka, vai otrādi?
- Vieglāk ir no šorttreka. Man nav nekādu grūtību. Kā uzkāpju uz ātrslidošanas slidām, tā viss aiziet. Tagad uz riteņa, lai būtu gatavs šorttrekam.

 +36 [+] [-]

, 2010-02-14 13:37, pirms 14 gadiem
Puisim ir iekšā un, galvenais, uz visu skatās pozitīvi, malacis! Veiksmi turpmākajos startos!
Slēpts komentārs: gattiss

 +11 [+] [-]

, 2010-02-14 13:43, pirms 14 gadiem
gattiss rakstīja: Amerikanu melnis? Nu nu, sita gan nevajag..
Kāda vaina?

 +11 [+] [-]

, 2010-02-14 13:44, pirms 14 gadiem
John Matulis

 +15 [+] [-]

, 2010-02-14 13:45, pirms 14 gadiem
Domājams, ka šitam vajadzēja būt SA+ rakstam!

 +13 [+] [-]

, 2010-02-14 13:46, pirms 14 gadiem
aigars076 rakstīja: Domājams, ka šitam vajadzēja būt SA+ rakstam!
olimpiādes laikā nedaudz savādāk viss notiek
Slēpts komentārs: kemrausis

  +1 [+] [-]

, 2010-02-14 13:49, pirms 14 gadiem
aigars076 rakstīja: Domājams, ka šitam vajadzēja būt SA+ rakstam!
Par veelu.

  +4 [+] [-]

, 2010-02-14 13:50, pirms 14 gadiem
Kristaps Zālītis rakstīja: olimpiādes laikā nedaudz savādāk viss notiek
Milzīgs paldies, Kristap, par to! Jūs esat tik saprotoši un iecietīgi! Jūtos aizkustināts...

  -2 [+] [-]

, 2010-02-14 13:51, pirms 14 gadiem
Neesmu nekāds speciālists, taču man likās, ka Silovam ir ļoti plats solis, viņš slidojot taisīja ļoti garu soli, kas it kā ir ok, bet tai pat laikā viņš aizgāja tādā platākā leņķī, nekā citiem, respektīvi uz sāniem, nevis uz priekšu.

     [+] [-]

, 2010-02-14 13:51, pirms 14 gadiem
kemrausis rakstīja: Superstārs Matulis.

Varēji vilkties atpakaļ uz savu Lauku Avīzi (no kurienes nācis). Pilnīgi nekorekts un neprofesionāls raksts. Laikam atklimatizācijas problēmas vai alkohols.
relax

     [+] [-]

, 2010-02-14 14:12, pirms 14 gadiem
kasagrande rakstīja: Neesmu nekāds speciālists, taču man likās, ka Silovam ir ļoti plats solis, viņš slidojot taisīja ļoti garu soli, kas it kā ir ok, bet tai pat laikā viņš aizgāja tādā platākā leņķī, nekā citiem, respektīvi uz sāniem, nevis uz priekšu.
eksperts.......

  +3 [+] [-]

, 2010-02-14 14:41, pirms 14 gadiem
Silovs tiesham ir unikaals atleets.
Ljoti ceru,ka turpinaas progreseet un bus iespeja vinjam just liidzi abaas distancees arii nakamajas OS!
Ir gan talants,gan pareizaa attieksme.
Kas zin,varbuut pec 4 gadiem,bus pirmais OS veesturee,kursh iekljuus divos dazhaados sporta veidos olimpiskajaa seshiniekaa To arii noveelu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-02-14 14:55, pirms 14 gadiem
Malacis. Džekam galva uz pleciem ir, tā kā domāju ka nākotnē būs vēl tiki progres un tās īstās varētu būt jau Soču OS.

     [+] [-]

, 2010-02-14 14:57, pirms 14 gadiem
Silovs jau tagad ir izpildījis savu programmupar 100%. Sevišķi man patika viņa vēsais miers.Malacis! 500m mazliet vairāk eksplozijas un viss var notikt!

     [+] [-]

, 2010-02-14 14:57, pirms 14 gadiem
lkrnpk_2 rakstīja: ir cilveki, kas divos dazados sporta veidos un pat OS (vasaras un ziemas) ir medaljas dabujusi... un nemaz tik sen
Vienās un tajās pašās spēlēs?

     [+] [-]

, 2010-02-14 15:12, pirms 14 gadiem
Skatījos ātrslidošanu-tas,kā viņš lidoja man patika,ļoti līgani,spēcīgi un pārliecināti,un ja viņš būtu nedaudz ātrāk sācis,tad būtu ļoti labs rezultāts,varēja redzēt,ka spēka viņam pietiek!
Malacis!Lai viņam veicas!

     [+] [-]

, 2010-02-14 15:31, pirms 14 gadiem
Kas ir Matuļu Jāni!? Nebiji alu sadzēries tpc migi ciet???

  +6 [+] [-]

, 2010-02-14 16:19, pirms 14 gadiem
jā protams, liels prieks, ka Matuļa Jāņa pērles tagad ir pieejamas arī bez maksas, jo pat 15 santīmus par vienkāršu vārdu savirknējumu, kas lepni tiek saukts par rakstu, maksāt būtu tomēr par daudz, bet nu ja galu galā ātrslidošana Matuļa kungam liekas tik garlaicīgs pasākums, kāpēc tad vispār būtu jāpamet jauki iesildītā vietiņa pie bāra letes, tur vismaz nebūs jācīnās ar garlaicību lūrot kaimiņa monitorā, bet varēs jauki saskandināt kausus ar citiem melņiem, tāpēc būtu jau nu jāpainteresējas pirms izteikt savu diletantisko viedokli par Silova sasniegto rezultātu, ka šis rezultāts ir labākais kādu viņš ir sasniedzis līdzenuma stadionos un vērtēt to pēc personiskā rekorda rezultāta minētajā distancē ir muļķīgi, kā arī jāpainteresējas par citu pirms tam startējušo dalībnieku personiskajiem rekordiem un uzrādītajiem rezultātiem, kas apliecināja, ka konkrētajā stadionā ledus ir visai lēns, bet neskatoties uz to tomēr tika sasniegts OR, kuru acīmredzot Matuļa kungs nesagaidīja, jo bija jāsteidz izskalot rīkle, bet par Silovu prieks, laba debija ātrslidošanas disciplīnā

  +2 [+] [-]

, 2010-02-14 18:01, pirms 14 gadiem
Oskars labs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-02-15 13:26, pirms 14 gadiem
kasagrande rakstīja: Neesmu nekāds speciālists, taču man likās, ka Silovam ir ļoti plats solis, viņš slidojot taisīja ļoti garu soli, kas it kā ir ok, bet tai pat laikā viņš aizgāja tādā platākā leņķī, nekā citiem, respektīvi uz sāniem, nevis uz priekšu.
Tu, buutu kko vairaak paintereseejies par aatrslidoshanas tehniku, Haraldam taisnes tehnika ir loti laba, ir jaamaak sliideet & izmantot viss savs keermena svars, ne tikai atsperties ir jaamaak! Taapat arii pagrieziens ir gana labs.

Harrim ir daudz kur pielikt, liidz ar to vinsh ir unikaals, ka ar tagadeejo slidoshanas tehniku ir speejiigs ciiniities ar pasaules grandiem, kas ar sho sporta veidu nodarbojas jau no beerna kaajas, kaa piem Svens Kramers, kuram jau shuupulii piemeeriija aatrslidoshanas slidas!