Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

Marejam Parīzē pirmais mačs uz māla pēc trīs gadu pārtraukuma – pret eksčempionu Vavrinku

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Marejam Parīzē pirmais mačs uz māla pēc trīs gadu pārtraukuma – pret eksčempionu Vavrinku
Stens Vavrinka nupat uzvarējis Endiju Mareju 2017. gada pusfinālā. Foto: AFP/Scanpix

Šodien startēs no maija pārceltais "French Open", kur pirmajā dienā visvairāk gaidīta ir bijušā čempiona Stena Vavrinkas tikšanās ar kādreizējo ATP ranga līderi Endiju Mareju, kurš uz māla nav spēlējis kopš zaudējuma šveicietim šajā turnīrā 2017. gadā. Abi pabeigs pirmās dienas programmu galvenajā arēnā, kas nozīmē mača sākumu aptuveni pēc 18:00.

2015. gada čempiona Stena Vavrinkas (#17) un 2016. gada finālista Endija Mareja (#111) salozēšana jau 1. kārtā radīja izbrīnu – vēl jo vairāk tāpēc, ka turnīra organizatori nekautrējās reklamēt abu trenēšanos kopā pirms turnīra, taču tādas izlozes gadās. Skots Parīzē spēlēs pirmoreiz kopš 2017. gada, kad pusfinālā ar 7:6(6), 3:6, 7:5, 6:7(3), 1:6 zaudēja Vavrinkam. Abi pusfinālā sacentās otro gadu pēc kārtas, un iepriekšējā sezonā ar 6:4, 6:2, 4:6, 6:2 uzvarēja Marejs. Viņam visos dueļos ir 12-8 pārsvars, bet uz māla dominējis Vavrinka (5-1). Marejs uz māla nav spēlējis vairāk nekā trīs gadus – kopš minētā 2017. gadā "French Open" pusfināla pret Vavrinku.

Planētas otrā rakete Simona Halepa ranga līderes un pagājušā gada čempiones Ešlijas Bārtijas prombūtnē izsēta ar pirmo numuru un Parīzē spēlēs galvenās favorītes statusā, kas ne visos turnīros ir atbilstoši rangam, taču par rumānieti kā galveno favorīti šaubu nav. Labākā māla seguma spēlētāja Parīzē ieradās ar 14 uzvaru sēriju, būdama triumfējusi pēdējos trīs turnīros, kuros piedalījās – februārī Dubaijā pirms koronavīrusa pandēmijas radītā piecu mēnešu pārtraukuma un divos turnīros kopš tūres atsākšanās – Prāgā un Romā.

2018. gada čempione pirmajā mačā savā 29. dzimšanas dienā tiksies ar spānieti Sāru Sorivesu Tormo (#70), kura Francijas "Grand Slam" turnīrā uzvarējusi tikai vienā mačā (1-3). Tikpat uzvaru viņai ir arī visas karjeras laikā pret Top 10 spēlētājām (1-5). Soribesa Tormo 7. februārī Federācijas kausā Mursijā uz sev ērtā māla ar 6:0, 6:3 sagrāva 10. numuru Naomi Osaku, kurai savukārt māls nepatīk. Osakai tajā mačā bija 50 nepiespiestās kļūdas 15 geimos.

2018. gada junioru turnīra čempione Koko Gofa (#51) šodien debitēs pieaugušo sacensībās, kur viņai būs tikai otrais WTA turnīrs uz māla seguma. 16 gadus vecā amerikāniete tiksies ar pagājušā gada pusfinālisti Johannu Kontu (#13). Lielbritānijas labākā tenisiste visas piecas uzvaras "French Open" karjerā guva pirms gada, kad pārsteidzoši tika līdz pusfinālam. Konta pirms tam četrus gadus pēc kārtas zaudēja jau 1. kārtā.

Vietējā favorīte Karolīna Garsija (#45.) mājas "Grand Slam turnīrā reti spējusi tika galā ar lielu spiedienu – viņas labākais rezultāts ir ceturtdaļfināls pirms trim gadiem. Garsija šoreiz nav favorīte 1. kārtas mačā, kur viņas pretiniece būs Igaunijas tenisa līdere Anete Kontaveita (#21). Garsijai pret viņu ir 1-2 bilance ar 0-2 uz māla seguma. Abas pēdējoreiz tikās pavisam nesen - 15. septembrī Romā, kur Kontaveita uzvarēja ar 6:3, 7:6(1).

Šodienas programma: https://www.rolandgarros.com/en-us/...