Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:861, Did:0, useCase: 3

Ko nozīmē Neikšāna un Dzirkala uzvara savā klasē?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Ko nozīmē Neikšāna un Dzirkala uzvara savā klasē?
Andis Neikšāns (pa labi) un Pēteris Dzirkals kļuva par pirmajiem Latvijas rallistiem, kuri uzvarēja kādā no klasēm pasaules čempionāta posmā.

Apzīmējums "vēsturisks" jau uzreiz nozīmē kaut ko vēl līdz šim nebijušu un īpaši svarīgu. Latvijas rallistu, LMT rallijas komandas ekipāža Andis Neikšāns/Pēteris Dzirkals pagājušās nedēļas nogalē ar "Mitsubishi Lancer EVO X" auto ieņēma 18. vietu kopējā ieskaitē un uzvarēja N4 grupā pasaules čempionāta posmā Somijā, apsteigdami visus PWRC čempionāta dalībniekus. Nekad līdz šim neviena Latvijas rallija ekipāža pasaules čempionātā rallijā savā klasē vēl nebija uzvarējusi. Cik vēsturiska ir šī uzvara?

Vispirms jāsaprot, kas ir pasaules čempionāts rallijā. Runa nav par to, ka tās pēc F-1 ir otras prestižākās autosporta sacensības, bet gan par pašu čempionāta struktūru - proti, ir WRC jeb apsolūtā ieskaite, ir SWRC (bijusī Super2000 klase) ieskaite, kas tika ieviesta, lai starp PWRC (trešā ieskaite) un WRC nebūtu tik plata aiza, ko daudzi sportisti nespēj pārvarēt. SWRC kļuva kā starpposms starp elites WRC un PWRC jeb rūpnīcu produkcijas ieskaiti, kurā dalībnieki startē ar N4 grupas mašīnām. Tām ir diezgan ierobežoti uzlabojumi, salīdzinājumā ar ielas auto, šajā klasē pilota un ekipāžas meistarības īpatsvars ir daudz lielāks nekā tehniskais pārsvars. Nebrīnaties, ja nevarat atrast Neikšānu/Dzirkali PWRC čempionāta ieskaitē un starp Somijas posma uzvarētājiem PWRC grupā - tajā piedalās tikai tie, kas startē visu sezonu un piedalās čempionāta ieskaitē nevis piedalās tikai dažos pasaules čempionāta posmos. Tā ka PWRC būtībā ir trešā pēc līmeņa klase pasaules čempionātā rallijā. Tāpat, kā, piemēram, motokrosā ir MX1, MX2 un MX3, kā arī ekipāžas, tāpat kā motošosejā ir MotoGP un citas klases, tāpat kā ir F-1, F-3, formula Renault" un tamlīdzīgi. Pasaules čempiona tituls vai uzvara pasaules čempionāta posmā katrā klasē ir vienlīdz prestižs panākums, vienkārši rallijā visas trīs klases (plus vēl WRC Akademy) brauc vienās sacensībās un vienā trasē. Savukārt PWRC ir rallija pasaules čempionāta klase, kurā brauc ar N4 grupas automašīnām.

"Uzvara savā klasē jeb PWRC ieskaitē mums ir svarīgāka nekā 18. vieta absolūtajā ieskaitē, jo tā ir objektīvāka. Ja mēs startētu ar WRC auto, tad gan svarīga būtu tieši absolūtā ieskaite, bet tā daudz objektīvāka ir vieta starp konkurentiem, kas brauc ar mums līdzīgiem auto nevis ar jaudīgākām un ātrākām mašīnām," uzvaru Somijā vērtā Andis Neikšāns. "Man šīs bija piektais starts Somijas rallijā un ja pirmajos pāris gados galvenais bija finišēt, tad tagad jau braucu uz rezultātu - proti, lai iegūtu pēc iespējas augstāku vietu. Neteikšu, ka mēs plānojām uzvarēt, taču par vietu trijniekā cerējām paspēkoties. Tagad brauksim rudenī pasaules čempionāta posmā Velsā, kur līdz šim bijām tikai pierakstīt trasi, bet sacensībās neesam braukuši. Tā atkal būs jauna pieredze, taču mēģināsim būt starp labākajiem arī tur."

Lai bilde būtu vēl skaidrāka un LMT rallija komandas ekipāžas panākums vēl saprotamāks, atliek vien piebilst, ka Neikšāns/Dzirkals par 19,3 s apsteidza līderi PWRC pasaules čempionāta kopvērtējumā jaunzēlandieti Heidenu Padonu, gandrīz par minūti bija priekšā soma Jarko Nikaras ekipāžai '(trešais kopvērtējumā) un par 2:27 apsteidza pagājušā gada pasaules vicečempionu PWRC klasē zviedru Patriku Flodinu. Pilnam komplektam pietrūkst tikai PWRC čempionāta vicelīdera un jaunākā uzvarēja pasaules čempionāta posmos rallijā PWRC klasē (šogad Zviedrijā) čeha Martina Semerāda, kurš Somijā izstājās. Tā ka Neikšāns/Dzirkals pārspēja visu PWRC eliti. Loģisks ir jautājums, kāpēc tad LMT ekipāža nepiedalās PWRC ieskaitē, bet brauc tikai atsevišķos pasaules čempionāta posmos? Atbilde, domāju, jums ir labi zināma... Jācer, ka pienāks laiks, kad Neikšāns/Dzirkals brauks pēc pilnas pasaules čempionāta programmas un spēkosies par augstu vietu PWRC kopvērtējumā. Pierādīts, ka pa spēkam tas viņiem ir.

  +7 [+] [-]

, 2011-08-02 10:09, pirms 13 gadiem
Lielisks sasniegums tikai tā pašvaki atspoguļots mūsu mēdijos.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2011-08-02 10:13, pirms 13 gadiem
Mums ir pasaules Top līmeņa komanda, bet tikai ar vienu mīnusu, ar nepietiekamu finansējumu, lai mēs ieraudzītu WRC pilotu no Latvijas!

  +1 [+] [-]

, 2011-08-02 10:13, pirms 13 gadiem
Anatolij - nu bet ko tad nozīmē šī uzvara? Mēs ta izdomāsim, bet Tavs viedoklis?

Jāsamet piķis, lai var braukt visos posmos? (es tomēr labāk ziedotu Šlegelmilham)
Kādai rūpnīcas komandai vajadzētu viņu ņemt paspārnē? (da beidz...)

bet tā jau čaļi malači - būt vieglāk ar sponsoriem runāt

  -1 [+] [-]

, 2011-08-02 10:16, pirms 13 gadiem
Bet kurattsTanaks tak ar priekšpiedziņu bija aukstāk

  -1 [+] [-]

, 2011-08-02 10:18, pirms 13 gadiem
proti, ir WRC jeb apsolūtā ieskaite, ir SWRC (bijusī Super2000 klase) ieskaite
Anatolij, kas tad nu? Kas tā par aPsolūto ieskaiti?

  -1 [+] [-]

, 2011-08-02 10:18, pirms 13 gadiem
apsolūtā ieskaite
Akademy

Anatolijam ir problēmas ar pareizrakstību, gan latviešu, gan angļu valodā.

  +3 [+] [-]

, 2011-08-02 10:19, pirms 13 gadiem
Finierīte rakstīja: Bet kurattsTanaks tak ar priekšpiedziņu bija aukstāk
Tanaks brauca ar SWRC (S2000) mašīnu un tāpēc bija auGstāk

  -1 [+] [-]

, 2011-08-02 10:36, pirms 13 gadiem
zzk rakstīja: Tanaks brauca ar SWRC (S2000) mašīnu un tāpēc bija auGstāk
labi,tā skaitās tipa labāka,bet tā tak vienalga ir priekšpiedziņa tikai!!!

  +1 [+] [-]

, 2011-08-02 10:42, pirms 13 gadiem
zzx rakstīja: Mums ir pasaules Top līmeņa komanda, bet tikai ar vienu mīnusu, ar nepietiekamu finansējumu, lai mēs ieraudzītu WRC pilotu no Latvijas!
Puse pasaules ar tāda līmeņa pilotiem bet bez finasējumu.
To jau pierāda, ka Elites vietas tukšas nestāv un rezultāti nepaliek sliktāki.
bet mūsējie malači, cerams, ka uzvaras vairosies ar gadiem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-08-02 11:08, pirms 13 gadiem
Finierīte rakstīja: labi,tā skaitās tipa labāka,bet tā tak vienalga ir priekšpiedziņa tikai!!!
pirms raksti šādus komentārus, painteresējies mazliet sīkāk kas un kā. SWRC (S2000) NAV priekšpiedziņa. Tā ir tehniski līdzīga klase WRC, tikai ar atmosfēriskajiem, ne turbo, dzinējiem.

  +1 [+] [-]

, 2011-08-02 11:33, pirms 13 gadiem
Lai brauktu PWRC visu sezonu ir nepieciešams piķis arī no ārzemēm, vai kāda ārzemju komanda vismaz...žēl ka mūsu sportistiem nav tādu iespēju...

  +1 [+] [-]

, 2011-08-02 11:55, pirms 13 gadiem
Raitcha rakstīja: Puse pasaules ar tāda līmeņa pilotiem bet bez finasējumu.
To jau pierāda, ka Elites vietas tukšas nestāv un rezultāti nepaliek sliktāki.
bet mūsējie malači, cerams, ka uzvaras vairosies ar gadiem
Nosauc vismaz dažus, kas ir uzvarējuši N4 pasaules čempionāta atsevišķos posmos, bet nepiedalās pilnu PWRC sezonu, ja jau pus pasaule ar tādiem pilotiem. Nevajag pārspīlēt. Par labu rallistu nevar būt nebraucot, un tie kas brauca tie Somijā bija aiz mūsējiem. Tā kā izdari secinājumus.

  +1 [+] [-]

, 2011-08-02 14:20, pirms 13 gadiem
jā par šo prasījās skaidrojums, tā pilnīgi skaidrs vienalga nekļuva..

vienkāršāk - vai kā uzvara 3.līgā? autiņiem liela atšķirība?

un pirms gadiem - Caune/Šimkus taču posmā kopvērtējumā bija desmitniekā?

  +1 [+] [-]

, 2011-08-02 14:51, pirms 13 gadiem
zigiss rakstīja: un pirms gadiem - Caune/Šimkus taču posmā kopvērtējumā bija desmitniekā?
1997. gadā viņi RAC rallijā Lielbritānijā pirmajā ātrumposmā bija otrie aiz Kolina Makreja. Diemžēl tehnisku problēmu dēļ viņi šajā rallijā nefinišēja, tāpēc vēsturē palika sasniegums tieši šajā vienā ātrumposmā.
eWRC-results.com - results Network Q RAC Rally...

  +1 [+] [-]

, 2011-08-02 17:53, pirms 13 gadiem
Jāskatas, kas notiks Velsā. Ja šeit nostartēs augstā līmenī domājams palīdzību finansiālu lai startētu visus pasaules posmus atrast būs daudz vieglāk kā bija līdz šim.
Tikai ceru, ka neizdomās apdalīt brāli un koncentrēties tikai uz vienu ekipāžu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja