Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:890, Did:0, useCase: 3

Vai pieredze (Metalurgs) uzvarēs jaunību (Skonto)?

Vai pieredze (Metalurgs) uzvarēs jaunību (Skonto)?
"Skonto" vārtsargs Kaspars Ikstens (pa kreisi) pret "Liepājas metalurgs" snaiperi Kristapu Grebi - kurš kuru? Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Lai spēles galotnē panāktu vēlamo rezultātu, treneri biežāk uzticas pieredzējušajiem spēlētājiem. Tā teikt, lai darbojas ar vēsu prātu, nevis ķer karstu, kas nereti raksturīgi gados jauniem spēlētājiem. Šis aspekts trešdien kārtējai izšķirošai spēlei par LMT virslīgas zeltu starp "Liepājas metalurgs" un "Skonto" komandām piemet papildu intrigas liesmu. Parēķināju, ka mājinieku starta sastāva vidējais vecums varētu būt septiņus gadus lielāks. Vairāki faktori liecina, ka tam var būt būtiska loma, bet vai izšķiroša?

LMT virslīgas sezonas finišu simboliski arī varētu uzskatīt par tādām kā spēles beigām jeb tās galotni. Ko no tā visa var izlobīt? To, ka pēdējā riņķī no trim favorītēm vissekmīgāk spēlē komanda, kurai ir lielākais vidējais vecums... Šī komanda ir "Liepājas metalurgs", kam bilance trešajā riņķī ir 5 uzvaras un 1 neizšķirts. Vienīgie punkti zaudēti pret Daugavpils "Daugavu" (4 uzvaras, 1 neizšķirts un 1 zaudējums), kam pamatsastāva vidējais vecums arī ir augstāks nekā "Skonto" (5 uzvaras un 1 zaudējums) un FK "Ventspils" (5 uzvaras un 1 zaudējums).

Iepriekšējā kārta bija zīmīga ar to, ka klupa abi galvenie zelta medaļu pretendenti. "Skonto" zaudēja "Daugavai" (0:1), bet FK "Ventspils" piekāpās "Liepājas metalurgam" (0:1). Izvēlējos šo četru komandu starta sastāvus un aprēķināju vidējo vecumu. Rezultāti sekojoši: "Liepājas metalurgs" - 29,1, "Daugava" - 26, FK "Ventspils" - 22,6, bet "Skonto" - 21,9 gadi. Liepājnieku starta sastāvā nebija neviena, kurš būtu jaunāks par 24 gadiem, bet skontiešiem - neviena, kurš vecāks par 25 gadiem... Ar šo visu negrasos apgalvot, ka allaž uzvar vecākās/pieredzes bagātākās komandas (ja tā būtu, otro gadu pēc kārtas par čempioniem kronētu "Liepājas metalurgu"...), taču šajā brīdī tam var būt lielāka nozīme nekā jebkurā citā periodā šosezon. Tātad jācenšas spēlēt ar vēsu prātu, nevis ķert karstu. Pārfrāzējot slavenā Luī van Gāla vārdus, varētu teikt, ka zeltu medaļas iegūs komanda, kurai laukumā būs labākais vienpadsmitnieks nevis vienkārši kluba labākie vienpadsmit futbolisti... "Skonto" galvenajam trenerim Aleksandram Starkovam uz šo lietu mēdz būt ķēriens.

Tomēr pēc zaudējuma daugavpiliešiem Rīgas "Skonto" nometnē nebija grūti pamanīt satraukuma pazīmes, un būtu dīvaini, ja to vispār nebūtu. Jā, tikai otrais zaudējums sezonā, taču tas pamatīgi iecirta gados jaunā sastāva pārliecībai. Priekšā vēl cīņas ar niknākajiem sāncenšiem. Skontieši labi zina, ka ir divus soļus priekšā ventspilniekiem, taču šie soļi būs gaužām smagi. Situācija gandrīz kā snaiperim, kurš nedrīkst kļūdīties. Zaudējums trešdien Liepājā nozīmēs, ka viss izšķirsies svētdien Rīgā pret FK "Ventspils". Nav patīkami, ja kāds nemitīgi min uz papēžiem. Liepājnieki noteikti būs motivēti - tabulā labāk būt otrajiem, turklāt, iespējams, atmaigs kluba prezidenta sirds un sudraba izcīnīšanas gadījumā "nospīd" arī prēmija.

"Skonto" spēlētājiem jānes visai smaga atbildība nasta. Puiši apzinās, ka izlaists tituls no rokām, kas ir tik tuvu, neko labu par viņiem neliecinās. Atbildība ir arī galvenā trenera Aleksandra Starkova priekšā. Viņš virslīgas ietvaros radis būt uzvarētājs, un būs vīlies, ja zelts ies secen. Ja Starkovs nepratīs izcīnīt zeltu tik labvēlīgā situācijā, tas būs akmens viņa trenera psihologa/noskaņotāja/sagatavotāja dārziņā. Arī to puiši diezin vai grib pieļaut.

Trešdien centrālajā mačā liela loma būs arī rezervistu soliņam. Pašreizējiem valsts čempioniem tas ir garāks un pieredzes bagātāks. Tas izpaudās arī iepriekšējā kārtā Kurzemes derbijā, kad Rīdigers Abramčiks vēsā mierā palielināja jaudu uzbrukumā, bet FK "Ventspils" galvenajam trenerim Nuncio Cavetjēri nebija ko likt pretī. Spēles beigu daļā, kad prasīt prasījās agresīva ventspilnieku došanās uzbrukumā, starta sastāvam vairs nebija iekšā, bet jaunu asiņu vienkārši nebija.

Lai "Skonto" garantētu čempionu titulu, atlikušajās trijās spēlēs jāizcīna četri punkti. Pēdējā kārtā pret "Jaunību" diezin vai būs lielas grūtības ierakstīt trīs punktus, taču vēl viens punktiņš gan būs jāizskrāpē no spēlēm pret Kurzemes komandām.

Slēpts komentārs: maris777
Slēpts komentārs: Grafīts

  +3 [+] [-]

, 2010-10-27 10:30, pirms 13 gadiem
paldies par rakstu...

  +3 [+] [-]

, 2010-10-27 11:12, pirms 13 gadiem
Labi vismaz, ka pa TV rāda!

  -1 [+] [-]

, 2010-10-27 11:30, pirms 13 gadiem
Tas ka Skonto ir jauni, knapi pilngadiigi puikas var ari nospeeleet lielu lomu un punktinju no Kurzemniekiem nedabuut

     [+] [-]

, 2010-10-27 12:16, pirms 13 gadiem
Starkova ķēriens ir tiesnešu labvēlība un LFF ietekme.