Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1468, Did:0, useCase: 3

Kad uz mēles ir vārds...

Vai Latvijas sportā notiek dīvainas lietas? Notiek. Raug – viņdien kāds basketbola treneris nesaturēja savu sakāmo pēc pavadas un tagad viņš dīvainā kārtā ir brīvs. Brīvs tādā ziņā, ka viņam klubā vairs nav darba vieta... Kas viņam ir?

Jaunā trenera Kaspara Vilcāna gadījums ir kā īsfilma ar dinamisku sižetu. Atcerieties, ko „Jelgavas” treneris pirms pāris nedēļām teica presei pēc zaudējuma Jēkabpils komandai?

„Bija iespējas. Nekas īsti nepietrūka. Zem katras kritikas ir Andris Justovičs, kas nepilda trenera uzdevumus. Ja iepriekš par totalizatoru nerunāja, tad tagad es par to aizdomātos. Runājot par spēli - kā pa viļņiem, kas mani neapmierina. Mums neaizgāja trīspunktnieki. Beigās bija ļoti rupja kļūda Justoviča izpildījumā.”

Piekritīsiet, treneris neslēpj, ka ir sarūgtināts, saucot gan, viņaprāt, vienu no neveiksmes vainīgajiem, gan retoriski ieminoties par šāda snieguma cēloni. Ja šos teikumus analizētu latviešu valodas eksperti tiesas zālē, viņi neteiktu, ka treneris spēlētāju Justoviču saista ar negodīgām darbībām pie totalizatoru kantoru durvīm. Basketbolists vienkārši nepilda treneru uzdevumu. Savukārt, par azartspēļu ietekmi Vilcāns atklāti aizdomājas... Ievērojiet, „iepriekš” viņš par to nekad nav runājis, bet tagad – „aizdomātos”. To Kaspars Vilcāns pasaka pie pilna saprāta un apziņas. Dažas dienas vēlāk Latvijas basketbola līgas Tehniskā komisija pasauks treneri paskaidrot, ko viņš bija domājis ar saviem neviennozīmīgajiem teikumiem, kas tiešā veidā skar ne tikai viņa pārstāvēto klubu, bet Latvijas basketbola reputāciju kopumā. Vai tiešām Vilcānam ir pierādījumu, ka konkrētās spēles rezultāts ir ticis sarunāts? Tādu nebija un pēc viesošanās LBL mītnē, uzzinājām, ka „Jelgavas” klubam, saskaņā ar konkrētiem sacensību nolikuma punktiem, kas acīmredzot tikuši pārkāpti, pēc šī incidenta ir jāmaksā līgai soda nauda 250 latu apmērā. Kā skan šis nolikuma punkts? Lūdzu:

43.PUNKTS. KLUBU/KOMANDU ATTIECĪBAS AR MASU MEDIJIEM
43.1. Visas radušās problēmas tiek risinātas LBL iekšienē, vadoties pēc šī Nolikuma
un Oficiālajiem basketbola noteikumiem, neizmantojot mediju starpniecību. Pārkāpumu gadījumā par soda piešķiršanu lemj LBL Tehniskā komisija.
43.2. Nevienam LBL dalībniekam vai ar klubu/komandu saistītai oficiālai personai nav tiesības ar masu mediju starpniecību izteikt personīga rakstura aizskarošus komentārus par LBL, tās vadību vai citu LBL dalībnieku. Pārkāpumu gadījumā par soda piešķiršanu lemj LBL Tehniskā komisija.
Pārkāpuma gadījumā – sods LVL 250.

Citiem vārdiem sakot – ja ver vaļā muti, domā, ko runā. Pats treneris pēc tikšanās ar LBL attiecīgo komisiju atzīs, ka konkrētajā situācijā augstāk minēto komentāru sniedzis zaudējuma izraisīto emociju iespaidā, un viņa rīcībā nav faktu, kas apstiprinātu versijas patiesumu. Viņš saka, ka izteikumi „par totalizatora ietekmi bijis muļķīgs pārspīlējums”. Savukārt, pats klubs pēc dažām dienām Vilcānu atbrīvoja no galvenā trenera pienākumiem, protams, nesaistot aprakstīto incidentu ar šo lēmumu... Miers mājās!

Bet tagad mazliet padomāsim, palūkosimies uz šo situāciju no malas, ņemot palīgā sabojātu iztēli. Notiek spēle, viena komanda zaudē un zaudētāju trenerim ir viedoklis. Tajā viņš piemin nevis gripas epidēmiju, sastāva komplektācijas ierobežotās iespējas, komandas pusamatierisko statusu, bet gan liek aizdomāties par manipulācijām ap totalizatoriem. Izrādās, viņam tas bijis mirkļa un emociju vājums. Bet, kas interesanti – viņš laikam ir informēts par totalizatoriem kā tādiem un, ja var noticēt viņa teiktā kontekstam, tīri labi saprot, ka konkrēto spēli totalizatoru rīkotāji ir iekļāvuši savos sarakstos, piedāvājot līdzjutējiem pārbaudīt savu kompetences un azarta līmeni. Jo citādi – no kurienes tik aizdomīga vīzija? Acīmredzot vārds „totalizators” trenerim Vilcānam konkrētajā sarunā ar presi uzpeldēja no zemapziņas nevis kā pirmais, kas uz mēles, bet gan kā konkrēta asociācija. Tātad – treneris Kaspars Vilcāns zina, ko sportā nozīmē totalizators un labi saprot, ko nozīmē šīs azartspēles klātbūtne, ja runa ir par aizdomīgiem rezultātiem, ja runa ir par divu pušu vienošanos vai rezultātu sarunāšanu. Ja nezinātu un nesaprastu, tad runātu, piemēram, par pavasara plūdiem Lielupē. Bet, nē – viņš piemin tieši vārdu „totalizators”. No kurienes viņam šī izpratne par konkrēto azartspēles veidu un tā anomālijām? Pats kādreiz paniekojies ar likmītēm? Gadās... Vai pats kādreiz ir kaut ko veidojis, tādā izpratnē, ka mēģinājis manipulēt ar savā rīcībā esošo informāciju, spēlētājiem vai tamlīdzīgi? Nav pamata tā domāt. Bet tas, ka Kasparam Vilcānam ir vīzija par vārdu „totalizators” un no tā izrietošās kopsakarības vārdu kopai „zaudēta spēle” – tas gan ir saprotams. Vai arī, tajā liktenīgajā vakarā treneris ar savu astrālo ķermeni nav bijis uz šīs planētas...

Atgriežoties pie Vilcāna teiktā, citēju vēlreiz: „Ja iepriekš par totalizatoru nerunāja, tad tagad es par to aizdomātos.” Ļoti labs teikums, kas liecina nevis par zaudējuma iespaidā zaudētām emocijām, kā vēlāk, atsaucoties uz pašu Vilcānu, LBL norādīs preses apskatā, bet gan tieši pretēji – treneris diezgan savākti noformulē savu viedokli. Viņš nesaka – mana komanda šodien spēli pārdeva totalizatorā. Viņš nesaka – spēlētājs Justovičs bija uzlicis uz savas komandas zaudējumu. Viņš nesaka – es zinu, ka šī spēle bija sarunāta! Nekā tāda nav. Kaspars Vilcāns vēlas ar skaidru zemtekstu pateikt, ka viņš zina, ka tādas lietas notiek un, ka pilnīgi iespējams, šī spēle ir no tās sērijas. Viņš saka skaidri – „... tagad es par to aizdomātos” – kas patiesībā ir ironija. Bet ironizēt vari tad, ja vēlies kādam iebakstīt ar pirkstu acī, bet saproti, ka lielāka jēga būs no aizplīvurota mājiena. Treneris Vilcāns zina daudz vairāk, nekā pateica LBL Tehniskajai komisijai. Viņš labi saprata, kam bija domājis savus teikumu par totalizatoru... Protams, ka viņam nav pierādījumu, jo šādās lietās kaut ko pierādīt ir ārkārtīgi grūti. Vien vēlos norādīt, ka Kaspars Vilcāns runāja par lietu, ko saprot, vai vismaz nojauš – tātad, kaut kas Latvijas basketbolā gruzd, kaut kur kādam ik pa brīdim niez nagi, kādi to dara... No kurienes trenerim šī izpratne, vai zemapziņas stereotipi? Kāpēc vārds „totalizators” viņam tomēr pašāvās uz mēles gala? Nejaušība?

Tikai nevajag smīdināt cilvēkus, ka „tā vienkārši sanāca” vai „es tajā brīdī nesapratu, ko runāju”. Pateiktais skaidri parāda, ka Kaspars labi zināja, par ko runāja un, ko vēlas pateikt. Jā, viņš nosacīti pārkāpa LBL nolikumu, tādā ziņā, ka „ar masu mediju starpniecību izteica personīga rakstura aizskarošus komentārus par LBL, tās vadību vai citu LBL dalībnieku”. Šajā gadījumā tas ir Latvijas basketbola reputācijas vai goda svārku jautājums. Tajā pašā laikā vajadzētu tikt skaidrībā, kāpēc, nesavācot emocijas, tieši vārdam „totalizators” ir trenera leksikā ierādīta pirmrindnieka loma? Ja Latvijā kopš zināma laikā ir Sporta spēļu asociācija, kas lielu daļu no sava budžeta vāc pie valsts uzņēmumu kases lodziņiem, tad nenāktu par ļaunu, ka arī šīs organizācijas līmenī „totalizatora lieta” tiktu aktualizēta, iekustināta. Kā? Nu, kaut vai konkrētu pierādījumu formēšanā, informācijas apzināšanā vai vākšanā. Noalgojiet privātdetektīvu, tieciet skaidrībā ar aizdomīgiem personāžiem, gadījumiem. Tas noteikti dos rezultātu. Sadarbojoties ar uzņēmumiem, kas rīko totalizatoru, jo viņi tāpat kā jebkura sporta struktūra, ir ieinteresēta godīgā spēlē. Nesaku, ka vajag kādu linčot par katru cenu, taču pievērsiet uzmanību dīvainībām, kas ir apkārt Latvijas sportam. Cilvēkiem, kas stāsta, ka ir uzņēmēji, ka dod naudu sportam, bet paši nevar nosaukt sava pārstāvētā biznesa nozari... Klubiem, kuru lielākais sponsors ir uzņēmums, kas nodarbojas ar... daiļdārzniecību... Ļaudīm, kas nebūt neskrien uz tiesas zāli, kad viņu uzvārdi tiek asociēti ar negodīgām darbībām...
Dīvaini? Nē, tā ir realitāte.

  -2 [+] [-]

, 2013-03-07 09:25, pirms 11 gadiem
Nu cik var par šito?! Overtime TV par to sāka viņš runāt un tagad vēl!

  +3 [+] [-]

, 2013-03-07 09:59, pirms 11 gadiem
nez kaapeec dazhs labs latvijas totalizatoru kantoris vairs nedod likmes uz liepaajas un jelgavas speeleem?? dereetu paintereseeties tiesiibsargaajoshajaam instanceem tuvaak par dazhu labu speeli ar sho komandu piedaliishanos.

  +8 [+] [-]

, 2013-03-07 10:00, pirms 11 gadiem
hossa2009 rakstīja: Nu cik var par šito?! Overtime TV par to sāka viņš runāt un tagad vēl!
Klau, cilvēkiem tak ir arī dzīve, darbs, hobiji... Visi nevar lasīt netu, skatīties TV un vēl visu, kur grozās Armands un citi sporta žurnālisti. Man pirmā dzirdēšana, nebūtu šis raksts, nezinātu.

P.S.
Studiju gados Ventspils Klondaikā pusdienoju (Tex-Mex restorānā), pie blakus galdiņa ne visai klusi arī kluba seja Vairogs šo to (diezgan gudru, izsmeļošu) par totalizatoriem runāja. Ne jau par likšanu uz spēlēm, nē, bet fakts kā tāds, starp sportistiem tā ir zināma virtuve, zināmas iespējas un sekas.

     [+] [-]

, 2013-03-07 10:42, pirms 11 gadiem
Raitcha rakstīja: Klau, cilvēkiem tak ir arī dzīve, darbs, hobiji... Visi nevar lasīt netu, skatīties TV un vēl visu, kur grozās Armands un citi sporta žurnālisti. Man pirmā dzirdēšana, nebūtu šis raksts, nezinātu.

P.S.
Studiju gados Ventspils Klondaikā pusdienoju (Tex-Mex restorānā), pie blakus galdiņa ne visai klusi arī kluba seja Vairogs šo to (diezgan gudru, izsmeļošu) par totalizatoriem runāja. Ne jau par likšanu uz spēlēm, nē, bet fakts kā tāds, starp sportistiem tā ir zināma virtuve, zināmas iespējas un sekas.
K. Valters jau pat atklāti tvīto, uz ko liks, uz ko ne. Vēl nepavisam nesen pie viena no optilodziņiem viesojās viens no šā brīža LBL komandu GALVENAJIEM TRENERIEM. nu tā - inčīgi mums te iet

     [+] [-]

, 2013-03-07 10:47, pirms 11 gadiem
Kādam muļķim jābūt šai publiskai figūrai, lai ietu pie lodziņa likt likmes, kad netā simtiem iespēju uzlikt skanošo nevienam nepamanīti...?

     [+] [-]

, 2013-03-07 10:49, pirms 11 gadiem
Tas taču ir diezgan loģiski, ka sportisti to pārzin, jo tas taču ir tiešā veidā saistīts ar viņu ikdienas nodarbošanos. Viņiem ir zināšanas par konkrēto sporta veidu un viņi tās izmanto, lai nopelnītu. Nevajag jau uzreiz domāt pašu ļaunāko, ka viņi visi liek likmes tieši uz savām spēlēm (tas gan neizslēdz iespēju, ka kādi tomēr tā dara).

Jebkurā gadījumā, domāju, ka to izkontrolēt ir diezgan nereāli, jo likmes var likt internetā un šie interneta resursi ir izvietoti visdažādākajās vietās pasaulē.

     [+] [-]

, 2013-03-07 10:50, pirms 11 gadiem
tasneesmues rakstīja: Kādam muļķim jābūt šai publiskai figūrai, lai ietu pie lodziņa likt likmes, kad netā simtiem iespēju uzlikt skanošo nevienam nepamanīti...?
Nu tu iebrauci...
Netā liekot agrāk vai vēlāk tevi atsekos, pēc IP adreses kaut vai, ja būsi ar svešu vārdu reģistrējies un tamlīdzīgi. Pēc tam tos logus var mēnešiem ilgi pētīt un izvilkt jebkuru informāciju ārā, kad parādās kas aizdomīgs!
Liekot personīgi Optibet lodziņā, tevi atsekot (pēc dokumentiem) vēlāk nevar, jo gluži vienkārši netiek reģistrēti cilvēki, kas veic likmes!
Atsekot var tikai burtiskā nozīmē, ejot pa pēdām šim cilvēkam.

Tā kā sportistu vidū notiekti jēga ir likt tikai personīgi, jo mazākas izredzes tapt pieķertam.

     [+] [-]

, 2013-03-07 11:22, pirms 11 gadiem
Raitcha rakstīja: izsmeļošu) par totalizatoriem runāja. Ne jau par likšanu uz spēlēm, nē, bet fakts kā tāds, starp sportistiem tā ir zināma virtuve, zināmas iespējas un sekas.
Šai info gūzma, kaut palasot hokeja komentārus par šo lietu uzzināsi, nerunājot jau par entajām relāmām ar ko sportacentrs piekrauts. Starp cilvēkiem kuri neinteresējas par sportu pat es varētu uzmesties par toto lietu zinātāju, pat neskatoties uz to ka neesmu nekad licis.

     [+] [-]

, 2013-03-07 11:53, pirms 11 gadiem
Speletaji liek totalizatoros, tas ir skaidrs, bet uz saviem zaudeejumiem liek tikai idioti...ka tas gadijas diviem Liepajas censoniem...Vilcans pats tik izglitots azartspeles ir, jo pats niekojas ar automatiem un iespejams ari toto

     [+] [-]

, 2013-03-07 12:59, pirms 11 gadiem
Zināt par totalizatora eksistenci jau nu galīgi nenozīmē arī dalību tajā... Kaut kā neuztvēru raksta jēgu. Vai Latvijā izdosies atrast kaut dažus cilvēkus, kuri nezin, ka tāds eksistē? Re kā Armands arī zin, tad viņš pamatojoties uz viņam pieejamu, iespējams dažreiz ekskluzīvu, informāciju, arī šad tad paniekojas? Ja jau zin, ka tāda lieta principā pastāv...

  -1 [+] [-]

, 2013-03-07 14:16, pirms 11 gadiem
prasītos, jau netikai salidzinājumi epiteti ar ko var aizdziedāt ģjinamas faneļu ausis, bet elemtārā situācijas izvērtēšana, nu kaut vai painteresēties par konkrētās spēles koeficentu anomālajām svārstībām, kāpēc tādas notiek, naudas apjomi, iemesli, a tā jau kartējas tukšais salmu kuulis izkults by Puče. Patiesība nogurdinoši paliek, ka katra tēma ir iepīta litērāros izteicienos, līdz mēlē mežgas bet sauso atlikumu ir tik maz.

     [+] [-]

, 2013-03-07 14:38, pirms 11 gadiem
Pie rokas pieķert diezgan grūti. Ja nu vienīgi ar policijas un toto īpašnieku palīdzību. Parasti jau likmes uzliek draugi, kuriem to izdarīt palūdz ar telefona sarunas palīdzību. Protams arī draugs par info pateicīgs un savu naudu nopelna.

  +1 [+] [-]

, 2013-03-07 15:37, pirms 11 gadiem
1. Kontinentālajā Eiropā lielākoties spēlētājiem vispār aizliedz spēlēt toto, ja esi profesionāls sportists aizmirsti. Savukārt Lielbritānijā, pieeja ir daudz liberālāka, aizliegts ir likt tikai uz spēlēm sacensībām kur pats piedalies.

2. Latvijā vienīgais risinājums šai problēmai būs, kad kāda no federācijām, vai kāds no klubiem uzrakstīs iesniegumu policijai, bez iesnieguma nekas nenotiks, jo vienīgais veids, kā šos nodarījumus var pierādīt ir noklausoties aizdomās turētās personas telefonsarunas un kontrolēt viņa darbības internetā. Tikai zinot, kādos apmēros Latvijā spēlē, man ir lielas aizdomas, ka lielākās vai mazākas spēlītēs ir iesaistīti ļoooti daudzi ar sportu saistīti cilvēki, līdz ar to arī neviens nevēlās mest pirmo akmeni.

     [+] [-]

, 2013-03-10 16:49, pirms 11 gadiem
Varu vienu pateikt - Latvijā basketbols pilnīgi tīrs nav. Cik zinu, uz savām spēlēm neliek, bet uzvana draugiem, vaicājot par sastāvu. Paši neliek - bet labākie draugi, priekš viņiem un sevis - gan.