Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Eh, Princi... Eh, Bikše...

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Eh, Princi... Eh, Bikše...
NHL sapņu piepildījums - ''Liepājas metalurgs'' Baltkrievijas atklātajā čempionātā...
Foto:skliepajasmetalurgs.lv

Tautas gudrība māca, ka gudrais mācās no svešām kļūdām, bet muļķis - tikai no savām. Saka arī, ka hokejs esot gudru cilvēku spēle, taču man pēdējā laikā liekas, ka Latvijā katra komanda, katrs klubs, katrs treneris un katrs funkcionārs atrod tikai savu grābekli, neko nemācoties no iepriekšējām paaudzēm.

Ar nedēļas intervālu mūs iepriecināja divas spožas ziņas par Latvijas hokeja panākumiem Eiropā. Vispirms Prāgā "Bauer" turnīrā augsto 2. vietu izcīnījusi hokeja skolas "Dinamo U-12" komanda (2002. dz. gads) , bet pēc tam Nīčepingā U-11 vecuma grupā "Nordic cup" pirmo reizi uzvarējusi Latvijas komanda HK "Rīga" trenera Renāra Prinča vadībā.

Skaidrs, ka bērniem, kas trenējas hokejā, ir jāsacenšas ar citvalstu komandām, taču mulsina fakts, ka abi panākumi gūti no sērijas par katru cenu, savus apcirkņus izdaiļojot ar svešām spalvām. Tā Prinča komandu svarīgajā AAA turnīrā (nu gandrīz vienā līmenī ar Stenlija kausu vai Soču olimpiādi!) papildinājuši četri liepājnieki un viens hokejists no "Sāgas". "Dinamo U-12" papildinājums skaitliski bijis mazāks, taču vērtīgāks - no uzbrucēju 21 gūtajiem vārtiem ducis abiem viesspēlētājiem no Jelgavas un HS "Rīga". Un HS "Dinamo" direktors Raitis Bikše vēl gudri filozofē, ka "mēs nemākam spēlēt play-offus." Izslēgšanas spēles vajagot ieviest jau bērnu vecuma Latvijas čempionātos. Bikšes un otra hokeja "profesora" Ķirsona atklāsmes esmu dzirdējis jau pērn LHF kongresā, kur abi jaunie hokeja "speciālisti" deva tik daudz padomu, it kā būtu atbraukuši no Kanādas uz Mozambiku, kur neviens nekad nav spēlējis hokeju.

Maza liriska atkāpe.
Kopš 2009. gada 12. janvāra esmu parādā atbildi "SA+" lasītājam Bugivugi: " Jāni! Vairākus gadus atpakaļ, lasīju, ka mūsējie (liekas ka LM) 11 - 12 gadīgie Kanādā rādīja baigi labo spēli vienā no turnīriem, kur sita visus pēc kārtas un tad sākās runas, ka, vot no tās komandas točna puse būs NHL draftā. Ja nemaldos, tas bija LM 91. vai 92. gads. Tu varētu padalīties ar savām atmiņām, kas tas īsti bija par turnīru Kanādā un cik tad nopietni bija tie pretinieki? Ja nemaldos tad vai tik gadījumā nebija rīkjots Tretjaka turnīrs? Te Latvijā tas bez maz vai tika pasniegts tā, it kā LM puikas būtu sasituši Kanādas U-11, vai U-12. Vairs neatceros, cik tad gadu viņiem īsti bija... Pie velna! Kkur tad ir tie mūsu superšpīleri?"

Un vēl viena liriska atkāpe. No "Delfi.lv" arhīva. 2002. gada 9. janvāris

"Svētdien ar uzvaru no Veina Grecka hokeja turnīra no Kanādas atgriezās FHK “Liepājas metalurgs” 1991./92. gadā dzimušo zēnu hokeja komanda, DELFI informēja "Liepājas metalurga"’ preses sekretāre Laila Millere.

Kad Hamiltonas televīzijas reportieris FHK "Liepājas metalurgs" 1991./92.gadā dzimušo zēnu hokeja komandas labākajam uzbrucējam Andrejam Jakušinam uzdeva jautājumu, - kas ir tavs sapnis, viņš nevilcinoties atbildēja, - spēlēt NHL!
Kanādas televīzijas programmās un lielāko sporta avīžu pirmajās lappusēs liela uzmanība tika veltīta FHK "Liepājas metalurgs" zēnu uzvarai pasaules mēroga hokeja zvaigznes Veina Grecka hokeja turnīrā.

Ko kanādiešiem nozīmē vinnēt Veina Grecka turnīrā un iegūt galveno balvu? To pašu, ko, piemēram, uzvara kādā no prestižākajiem Anglijas Karalienes konkursiem vai Pelē Kausa izcīņa futbolā.

Lielāko sporta avīžu slejās "Liepājas metalurga" puikas tika dēvēti par “lielajiem un ātrajiem latviešiem” , kas “ nāca virsū kā zilā lavīna” ! Ne velti mūsu puikas saņēma medaļas par tehniskāko spēli šajā turnīrā, kur dalību ņēma 148 komandas no tādām ‘ledus valstīm’ kā Amerika, Zviedrija un Somija un Kanāda.

Zēnu vecuma grupā startēja astoņas komandas. Turnīra finālā, ar rezultātu 3:0, tika pieveikta arī V.Grecka vārdā nosauktā vienaudžu komanda "V. Greckis`99"."

Kas tas 2002. gadā bija par turnīru? Viens no daudzajiem, kādi Kanādā un ASV notiek bieži. Vai turnīram bija kāds sakars ar Grecki? Protams! Vismaz viena komanda tā saucās. Liepājas puikas tad gan spēlēja pēc spēka vājākajā - A turnīrā, kur pēc mūsu bijušajiem mērogiem sāncenšos ir "Zelta ripas" līmeņa komandas. Ziemeļamerikā vienkārši tik jauni hokejisti ripu vēl nedzenā profesionāli, viņiem vēl nav notikusi atlase - spēlē visi, kas grib...

Droši vien "SA+" lasītājiem tas arī nav jāzina, ka pēc šā vēsturiskā panākuma "LM" preses sekretāre bombardēja visu lielāko avīžu redakcijas. Sporta ziņās laikam pa rindiņai bija, bet ne vairāk. Un tad "LM" nopirka reklāmas laukumu "Dienas" pirmajā lapā...

Ko tad vēlāk hokejā sasniedza šie Grecka kausa ieguvēji? Negribas nevienu no puikām nosaukt par tukšziedu, taču, vērtējot viņus kā HOKEJISTUS, tā gada "LM" puikas ir pazuduši pusceļā, izvēlējušies citas nodarbes, bet hokejā griesti bijuši Baltkrievijas atklātais čempionāts. Pat Jakušins, kurš runāja par NHL un ir gadu vecāks par pārējiem (1990.), pēc divām sezonām Latvijas čempionātā nu jau trīs gadus nav hokejā...
"LM-91" 2001./2002. gada modelis

Egils Kalns (1991.), viens U-18, viens U-20 PČ, 122 spēles BAČ
Bruno Zabis (1991.), viens U-20 PČ, nākamgad Vācija-3, 114 spēles BAČ
Raimonds Tūbelis (1991.), viens U-20 PČ, 101 spēle BAČ, arī pērn
Gļebs Ragoza (1991.), viens U-18 PČ, it kā Dānijā, bet hokeju nespēlē jau divus gadus
Edgars Āboliņš (1991.), viens U-18 PČ, studē, hokeju nespēlē jau divus gadus
Nils Semjonovs (1991.) - viens U-18 PČ, ceturto gadu ASV, šogad otrais studiju gads
Reinis Demiters (1991.) - 89 spēles BAČ, arī pērn
Dāvis Paipa (1991.) - Dānija-2 (pērn), "Arhus U-17" treneris
Gatis Brūders (1991.) - Somija-4 (pērn)
Romāns Ševčenko (1991.) - nespēlē vismaz jau divas sezonas
Rodžers Stončus (1991.), nespēlē vismaz četrus gadus,
Juris Putniņš - ?
Roberts Penezis - ?
Edvīns Bunka - ?
Aleksandrs Daņilovs - ?

Kāda rakstam morāle?
1. Hokejs bērniem ir jāspēlē, taču, ja to no desmit gadu vecuma (vai agrāk) jau spēlē uz rezultātu, tad daudzi puikas 16 gadu vecumā hokeju ir atēdušies. Jo visas emocijas jau guvuši un visus kausus izcīnījuši.
2. Jauno hokejistu tēviem un dažiem hokeja funkcionāriem nevajadzētu uzskatīt, ka pasaule sākusies tikai ar viņiem. Bezsakarīgi pumpējot iekšā mazajos hokejistos naudu, var iznākt vilties, jo NHL miljonārs nav izaudzis. Bieži vien nav izaudzis pat Latvijas U-18 un U-20 izlašu spēlētājs.
3. Droši vien LHF vēl stingrāk ir jāseko līdzi, kā notiek spēlētāju pārejas no kluba uz klubu arī bērnu un jauniešu vecumā.
4. Tagad, kad arvien populārāki kļūst dažāda vecuma select turnīri Eiropā un Amerikā, būtu tikai korekti, ja komandas nesauktos Latvia select (ja to nav veidojusi LHF) vai HK "Rīga", "Dinamo" vai tamlīdzīgi, ja tur ir citu komandu vai klubu spēlētāji.
5. Cilvēkiem vispār vajag domāt.

  +2 [+] [-]

, 2013-08-27 19:30, pirms 11 gadiem
Desmitniekā, Jāni! Pilnīgi manas domas

  +1 [+] [-]

, 2013-08-27 22:09, pirms 11 gadiem
arii LV basketa problema/as

  +2 [+] [-]

, 2013-08-28 09:09, pirms 11 gadiem
Viens no labākajiem J.Matuļa rakstiem, vismaz pēdējā laikā!!!
Vecākiem mūsdienu pasaulē diemžēl ir problēmas ar domāšanu un tieksme savus nepiepildītos sapņus realizēt caur saviem bērniem..

     [+] [-]

, 2013-08-28 10:58, pirms 11 gadiem
Valmiermuižnieks Matulim.

  -1 [+] [-]

, 2013-08-28 12:05, pirms 11 gadiem
Kādreiz liepājniekus Rīgas treneri nemaz "neievēroja" un nelikās ne zinis, jo viņi bija vairākkārtējie Latvijas čempioni, un "mazgāja" Rīgas komandas, tapēc arī izlasē nespēlēja, jo valstsvienības treneri bija rīdzinieki un ņēma tik savus puišus! tāds nu ir mans skatījums, varbūt kļūdos!

  +2 [+] [-]

, 2013-08-28 12:07, pirms 11 gadiem
Re ku arī ir viss tas LM krutās "piramīdas" labums.... jēgas patiesībā nav nekādas kā tik audzināt (labākajā gadijumā) spēlētājus dažādām joberlīgām vai vietējam čempim vai vispār.... gaļas veikaliem gaļas izcirtējus.... līdz top līmenim praktiski neviens netiek vai nevar tur noturēties. Redzēs kas būs ar Kurzmenkovu. Iespējams būs rets izņēmums šajā LM "piramīdas" sarakstā.

  +2 [+] [-]

, 2013-08-28 12:59, pirms 11 gadiem
lhf1 rakstīja: Kādreiz liepājniekus Rīgas treneri nemaz "neievēroja" un nelikās ne zinis, jo viņi bija vairākkārtējie Latvijas čempioni, un "mazgāja" Rīgas komandas, tapēc arī izlasē nespēlēja, jo valstsvienības treneri bija rīdzinieki un ņēma tik savus puišus! tāds nu ir mans skatījums, varbūt kļūdos!
tapec jau ari mazgaja un bija cempioni , ka pie 91 pirmajiem vienmer speleja vecaki speletaji vienmer vartos bija Reps 90 gads.......tas pats Jakusins Canada speleja 91 pirma gada turnira.....tas padstavas ne pie ka laba nav novedusas.....

  +1 [+] [-]

, 2013-08-29 20:55, pirms 11 gadiem
Bēdīgākais jau arī ir tas, ka, ja ir pirmās vietas, tad kliedz par uzvarām; ja nav augšgalā, tad pat rezultātus nevar ievietot Wallachian Puck Vsetinā - Jaunumi - DinamoBerni
Atkāpei: uz nākošo lielo turnīru Čikāgā jau atkal kandidātu sarakstā jaunieši no citiem klubiem. Mani gan izbrīna arī vecāki, kas atlauj un atbalsta šādu miksesanu.

  +1 [+] [-]

, 2013-08-30 09:02, pirms 11 gadiem
Bingo!

     [+] [-]

, 2013-09-02 21:38, pirms 11 gadiem
Juris Putnins,
Ir tads mazs ciems Pavilostas novada,Cirava,tur ari vins tagat mitinas un hokeju varbut ziema uz dika uzspele!!

     [+] [-]

, 2013-10-23 10:57, pirms 11 gadiem
"Mulsina fakts, ka abi panākumi gūti no sērijas par katru cenu, savus apcirkņus izdaiļojot ar svešām spalvām" - kā var mulsināt fakts, ka sportists iziet laukumā, lai uzvarētu par katru cenu. Tas ir sports! Ja lielajā sportā ir vesela industrija, kas komplektē komandas, lai uzvarētu par katru cenu, tad kurā brīdī Jūs grasāties pārstādīt bērnu smadzenes uz "iziet laukumā lai uzvarētu". Kas ir savi apcirkņi uz Latvijas apcirkņu izmēra uz pasaules hokeja lielvalstu apcirkņu izmēra fona?! Un kas ir tās "svešās spalvas"? Leģionāri vai tomēr mūsu pašu puiši? Minētajā piemērā Jūs esat pavaicājis tiem LM puišiem, kāpēc viņu vairs nav hokejā? U18 vecumā beidzas bērnu hokejs un, ja Tu gribi to visu turpināt, tas vairs nemaksā 70 LVL mēnesī. Vecāku finanšu resursi beidzas, bet lielākus ieguldījumus var atļauties tikai retais. Nu nav tas hokejs tikai turīgu vecāku atvašu sports, Jūs bieži vien pat iedomāties nevarat, no kā ģimenes atsakās, lai varētu salauztās nūjas vietā nopirkt jaunu!