Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Ko slēpj Latvijas futbola klubi?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Ko slēpj Latvijas futbola klubi?
Ka tik kāds kaut ko neuzzina... Šādā veidā vairāki Latvijas futbola klubi grib palielināt interesi par sevi un par futbolu?

Tas viss patiesībā jau kļūst smieklīgi - pēc kārtējās kādas Latvijas virslīgas futbola komandas pārbaudes spēles tās atreferējumā vai pat komandas sastāvā pārādās kārtējais "...un vēl trīs (pieci, seši vai divi - tas nav vairs svarīgi) futbolisti, kas atrodas komandā uz pārbaudes laiku." Vai tad šiem spēlētājiem nav vārdu un uzvārdu, nav tautības un viņi nekur iepriekš nav spēlējuši? Varbūt viņi Latvijā iebraukuši slepeni? Domā, ko gribi.

Latvijas labāko futbola klubu rocība pašreiz nav tik liela un tā nekad nav bijusi tik liela, lai šādā veidā slēptu no konkurentiem potenciālu jaunieguvumu - ja jaunais spēlētājs būt patiešām ļoti labs vai talntīgs, tad daudz bagātākais klubs to tik un tā nopirks (tiesa, tad jau varēs arī nopelnīt, taču tā ir tikai baltiem diegiem šūta teorija). Laikā starp futbola sezonām, kad komandas trenējas un aizvada pārbaudes spēles, kad to sastāvos notiek lielākās pārmaiņas, līdzjutēju intereses uzturēšana ir tieši tamlīdzīgas informācijas parādīšanās - kas un no kurienes atbraucis uz pārbaudi, kas varētu kļūt par komandas jauno spēlētāju. Katra jauna spēlētāja pieminēšana - tā ir ēsma līdzjutēju dīķī, tā ir papildus intereses radīšana par savu komandu, tā ir intereses uzturēšana par komandu līdzjutēju vidū. Ja reiz tas viss ir tik slepeni, ja reiz klubam ir vienalga un ja reiz tas neuzskata par nepieciešamu savus līdzjutējus informēt par aktivitātēm sezonu mijā, tad nevajag brīnīties, ka līdzjutējiem būs vienalga sezonas laikā. Tās būs (jau ir) sekas.

Šķiet, ka tamlīdzīga "futbolistu uz pārbaudes laiku" masveidīga pieminēšana ir raksturīga tikai Latvijas klubiem. Nav iespējams iedomāties, lai kaut kas tamlīdzīgs notiktu, piemēram, kādā no futbola lielvalstīm un kaut vai to trešās līgas klubos. Ja ir problēmas ar angļu, vācu, franču, spāņu, itāļu, poļu, čehu vai vēl kādu valodu, tad daži mūsu futbola treneri varētu uzmanīgāk ieskatīties sev tik iecienītajā krievu laikrakstā "Sport Ekspress" - tur tādu brīnumu nav, tur pat attiecībā uz 2. divizona klubiem tiek minēti visi spēlētāji, kas ierodas un ko tuvākajā laikā pārbaudīs, kā arī spēlētāji, par kuriem tiek izrādīta interese. Kas te būtu slēpjams? Tas taču interesē katru līdzjutēju! Kā absurda kalngals bija gadījums ar lietuvieti Ēvaldu Razuli, kurš parādījās "Skonto" rindās pārbaudes mačā ar Daugavpils "Daugavu" un kura vārdu skontiešu pārstāvji turēja aiz zobiem kā valsts noslēpumu, kaut gan iepriekš kluba fanu mājaslapā jau bija uzrakstīts, ka šis uzbrucējs ieradies "Skonto"...

No klubu treneriem un pārstāvjiem savulaik Ir nācies dzirdēt pārmetumu formā izteiktus ieteikumus daudz vairāk rakstīt par futbolu, par klubiem, par spēlētājiem, kā piemērs tika minēts jau nosauktais "Sport Ekspress" un citi izdevumi, taču - no klubu puses - tiek slēpta jebkāda informācija par jauniem spēlētājiem, kas ierodas komandā uz pārbaudes laiku. Vajag ļoti necienīt savus līdzjutējus, lai apzināti turētu viņus bez ziņām, lai viņu interesi uzskatītu par otršķirīgu. Neapskaužu klubu preses sekretārus, kuriem jāinformē par jaunumiem komandā, bet kuri neko konkrētu un patiešām jaunu nedrīkst izpaust...

Nespēju iedomāties, kādi ir tie iemesli, kas liek tā rīkoties. Klubu treneri un vadītāji ir gudri cilvēki, lielākā daļa no viņiem sen ir futbolā, viņi zina (vismaz paši uzskata, ka zina), kas un kā jādara, bet spēlē paslēpes bērnudārza līmenī. Vēl vairāk - kolēģi gribēja uzzināt kaut vai no mūsu labākajiem klubiem, kuriem tad futbolistiem vēl ir spēkā līgums, kuri jau līdz ar to ir komandas sastāvā, lai varētu ik pa laikam publicēt komandu sarakstu ar sastāviem un iespējamajām futbolistu pārejām - pēc principa "kas aizgājis, kas atnācis", bet... Izrādās, arī tas ir liels noslēpums (turklāt neviens nemaz neprasīja uzrādīt līgumus). Jo vairāk neizskaidrojamu noslēpumu, jo vairāk... Pareizi - jo vairāk aizdomu par to, ka notiek kaut kādas "netīras" lietas." Žurnālista fantāzijas? Iespējams. Tad, esiet tik laipni, neļaujiet rasties tamlīdzīgām fantāzijām. Un cieniet savus līdzjutējus, neturiet viņus informācijas badā (ko gan jaunu līdzjutējs var uzzināt un kā gan viņam var tikai palielināties vēlme sekot savai komandai pēc kārtējo "futbolistu uz pārbaudes laiku" pieminēšanas pat starp vārtu guvējiem?), jo citādi jums to kļūs vēl mazāk.

  +4 [+] [-]

, 2011-01-27 15:29, pirms 14 gadiem
Principā, ja interesē, tad var jau uzprasīt pašam kā sauc. Ja vien kluba vadība nav aizliegusi runāt. Bet smieklīgi jau ir
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-01-27 15:42, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Slēpj tāpēc, ka maksā "uz rokas", nevis oficiāli. Līdz ar to šie spēlētāji spēlē apejot LV likumdošanu par darba atļaujām un tamlīdzīgas lietas. Līdzekļu ekonomija, ne jau konkurentu maldināšana šeit ir.
Šeit gan domāju, ka tā nav, jo visi spēlētāji, kas piedalās oficiālajās spēlēs tomēr ir jāpiesaka/jāreģistrē utt.. Bet par pārbaudes spēlēm - kas zina vai vispār kādam ko maksā ... Varbūt atmaksā ceļa un dzīvošanas izdevumus, bet vietējiem diez vai pat to.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-01-27 15:57, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Bet pēc LV birokrātijas tas nemaz nav vienas dienas un pat nedēļas jautājums, piereģistrēt spēlētāju legāli. Lai viņš var to spēli spēlēt, pēc kuras varbūt nemaz nebūs vajadzīgs. Tāpēc iespējams, ka klubi nemaz nevēlas to atļauju kārtot, un neafišē.
Cik nez sanāk maksāt sodu VID par šādu pārkāpumu "uz ķepas"? Faktiski jau VID tad vajadzētu būt biežiem pārbaudes spēļu apmeklētājiem, stabili ienākumi

  +2 [+] [-]

, 2011-01-27 16:31, pirms 14 gadiem
es pat teiktu traģiski

  +2 [+] [-]

, 2011-01-28 08:59, pirms 14 gadiem
Kaut kā dīvaini. Piemēram, grūti iedomāties LBL klubu spēli, kur spēlētu nevienam nezināms spēlētājs. Nav pelnījuši Latvijas virslīgas futbola klubi līdzjutējus, izņemot protams Jelgavu.

     [+] [-]

, 2011-01-29 00:21, pirms 14 gadiem
Teorētiski man varbūt tie spēlētāji, kas ir paņemti uz pārbaudes laiku, ir pie vienas vietas - bet tas, ka informācijas pasniegšana un pieejamība līdzjutējiem ir zem katras kritikas, tas gan ir nenoliedzams fakts un klubiem būtu pie tā nopietni jāpiedomā. Jo nevajag pat nekādu super-duper-mega krutu mājas lapu pa n-tiem tūkstošiem, pietiek ar normālu, daudz maz gaumīgu, bet galvenais funkcionālu mājaslapu ar regulāri atjaunotu informāciju.