Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Gards kumoss grieķiem?

Gards kumoss grieķiem?
Teofaniss Gekass pret Denisu Ivanovu.
Foto: AP/Scanpix

Mēnesis dažkārt ir krietni īsāks, nekā varētu šķist. Latvijas futbola valstsvienībai vairs nav aiz kalniem nākamās divas spēles Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā. Cerības, ka sezona nu būs ieskrējusies un reizē ar to arī mūsu futbolisti, attaisnojas tikai daļēji. Aizsargam Kasparam Gorkšam droši vien arī ir dilemma – dedzināt vai nē valstsvienību atstājušā grieķu uzbrucēja Teofaņa Gekasa kreklu...

No trim Latvijas valstsvienības vārtsargiem regulāri spēlē vienīgi pirmais numurs Andris Vaņins. Nav šaubu, ka ”Sion” komandas ceturtā vieta šā brīža Šveices čempionāta tabulā ir arī liels Andra nopelns. Tikmēr Aleksandrs Koliņko un Deniss Romanovs deldē rezervistu soliņu. Varbūt Starkovam jāsāk domāt par sastāva atjaunināšanu arī šajā ampluā, trešā numura pozīcijā piesaistot kādu gados jaunāku vārtsargu?

No pamatsastāva aizsargiem regulāri spēlē vienīgi ”centri” Kaspars Gorkšs un Deniss Ivanovs. Lai gan Ivanova pārstāvētais ”Sivasspor” punktus Turcijas čempionātā krāj gausi (5 spēlēs 5 punkti), patīkami, ka pat pēc zaudējumiem ar triju un vairāku vārtu starpību Deniss nezaudē trenera uzticību. Ar malējiem aizsargiem jau cits stāsts. Oskars Kļava Krievijas premjerlīgā tiek laukumā uz maiņu un arī neregulāri. Kopš valstsvienības spēlēm septembra sākumā Pāvels Mihadjuks tikai vienā no trijām ”Liepājas Metalurgs” spēlēm laukumā bijis no zvana līdz zvanam. Un ja spēlēja, tad ne gluži aizsardzības centrā – bija viens no trim liepājnieku aizsargiem un darbojās labajā nevis kreisajā malā.

Vēl bēdīgāk ir attiecībā uz Maksimu Rafaļski, kurš guvis augšstilba savainojumu un kopš spēles ar Maltu laukumā nav gājis. Spēļu praksi un ritmu iegūst partneris centrā Juris Laizāns, kurš iepriekšējā Krievijas 1. līgas čempionāta spēlē pat izdarīja rezultatīvu piespēli. Labāk tā, nekā tukšā, taču ar fonu jābūt piesardzīgiem. Tas tomēr nav tas pats, kas sekmīgi spēlēt Krievijas premjerlīgā, par spēcīgākām līgām, kurās rūdās mūsu nākamie pretinieki grieķi, nemaz nerunājot. Malējie pussargi? Andrejs Rubins regulāri tiek pie vārda Azerbaidžānā, taču ne vienmēr spēlē no zvana līdz zvanam. Par valstsvienības spēlētājiem no ”Skonto” nav ko satraukties, jo galvenais treneris Aleksandrs Starkovs parūpēsies par spēļu praksi. Tāda ir gan Aleksandram Cauņam, cik nepieciešams un veselība kaulos – arī Vitālijam Astafjevam. Taču joprojām bez klubiem un prakses ir centra pussargs Vladimirs Koļesņičenko un malējais pussargs Genādijs Soloņicins. Malās gan vēl ir citas rezerves – Jurijs Žigajevs un Andrejs Perepļotkins, kuri spēlē regulāri.

Uzbrukumā aina nav īpaši mainījusies, ja vien tas, ka Artjoms Rudņevs sevi piesaka arvien skaļāk. Taču tas vēl nenozīmē, ka arī valstsvienībā vārti ”kritīs” tāpat kā Ungārijā un Polijā. Māris Verpakovskis Grieķijā spēlē neregulāri. Visas 90 minūtes laukumā nav bijis. Daži varbūt meklēs sazvērestības teorijas, jo kāpēc gan dot vārdu Grieķijas valstsvienības galvenajam biedam? Iepriekšējā ciklā grieķiem dūša sagriezās ne pa jokam, jo izšķirošā spēlē par ceļazīmi uz finālturnīru Latvijas valstsvienība pēc pirmā puslaika Atēnās bija vadībā ar 2:1, un viesu labā abus vārtus bija guvis Verpakovskis. Vai viņam tagad nedod pārāk daudz spēles laika, lai nepalīdzētu konkurentiem? Droši vien atbilde nebūs pozitīva, jo diezin vai ”Ergotelis” treneri ir sev ienaidnieki. ”Ergotelis” komandai ir savi uzdevumi, bet Grieķijas valstsvienībai – savi. Grūti būtu iedomāties, ka, piemēram, ”Chelsea” galvenais treneris itālietis Karlo Ančeloti laukumā nelaistu Džonu Teriju, Ešliju Kolu un Frenku Lempardu tikai tāpēc, ka itāliešiem nākamā spēle būtu ar Anglijas valstsvienību. Nešaubos, ja Māris būtu galvastiesu pārāks par citiem komandas uzbrucējiem, viņš spēlētu regulāri.

Arī Ģirts Karlsons 90 minūtes Azerbaidžānā nevar uzskatīt par ikdienu, jo regulāri laukumā nāk uz maiņu otrajā puslaikā. Kristaps Grebis sāk atgūt vārtu garšu, taču pa kājām maisās nelieli savainojumi. Pagājušajā nedēļā cieta potīte.

Tāda, lūk, situācija ar Latvijas valstsvienības pamatsastāva spēlētājiem un tuvākajām rezervēm savās darba vietās klubos. Piekritīsiet, ka dažas nedēļas pēc cikla sākuma, kuru sākām ar 0:3 zaudējumu Horvātijai, bet turpinājām ar uzvaru 2:0 Maltā, optimisms uz augšu tik strauji kā līkne dažas labas politiskās partijas reklāmā nav gājis. Tāpēc pavisam piezemētos toņos cikla ievadu un situācija ar valstsvienības kandidātiem intervijā Latvijas Futbola federācijas mājaslapā paudis arī galvenais treneris Aleksandrs Starkovs. Taču, ja Starkovs norāda, ka spēlei ar Horvātiju ne visu līdz galam padarījuši treneri, ja futbolistiem laukumā pietrūcis rakstura, cīņasspara, asākas spēles, tātad ir kur pielikt aspektos, kur tik daudz nevajag meistarību, cik attieksmi.

Varu tikai atkārtoties, ka trešā un ceturtā spēle ciklā būs savā ziņā kā atslēgas cīņas, jo, paliekot tukšā, visticamāk, paliksim tukšā arī visā ciklā. Latvijas valstsvienībai 8. oktobrī viesos jātiekas ar Grieķiju, bet 12. oktobrī uzņemsim Gruziju.

Vai ticat, ka Latvijas valstsvienības futbolisti no Grieķijas pārvedīs vismaz punktu?

  • 52

  • 37


  -1 [+] [-]

, 2010-09-23 14:41, pirms 14 gadiem
Nominatīvs kas Teofaniss
Ģenitīvs kā Teofanisa, Ilvar!

  +1 [+] [-]

, 2010-09-23 15:04, pirms 14 gadiem
Mums ir lielas problēmas, taču jāpaskatās uz situāciju arī no otras puses. Uz papīra grieķiem viss izskatās ļoti jauki un skaisti - praktiski visi regulāri spēlē savos klubos, kas ir krietni pārāki par tām komandām, kurās spēlē mūsējie. Taču pēc trenera maiņas Grieķijas izlasē iestājies ļoti smags posms. Komandā ir iekšējās nesaskaņas, no izlases aizgājuši ne tikai Amanatidis un Kirjakoss, bet nupat to izdarīja arī Gekass un Corvass (savukārt Karagunis, kura loma vidējā līnijā iepriekšējā ciklā bija ļoti liela, sezonas sākumā Panathinaikos rindās nāk uz maiņu, nevis spēlē pamatā). Un aizgāja ne jau tāpēc, ka ir pietuvojušies karjeras beigām un sevi izlasē ir izsmēluši. Grieķijas valstsvienībā šobrīd notiek pārejas posms, taču šāds process vienmēr ir ļoti laikietilpīgs, jo īpaši izlasē, kur spēlētāji nevar darboties kopējā grupā arī ikdienā. To, ka laukumā viss nav tik spoži, kā rāda situācija uz papīra, pierādīja arī 1:1 mājās pret Gruziju. Situācijā, kad abas komandas meklē spēli, var notikt brīnumi. Cikla sākumā grieķi ne tuvu nav neuzvarami, taču diemžēl pret viņiem spēlēsim viesos, nevis mājās. Rīgā kaut punktu aizķert nebūtu nereāli, taču stipri šaubos, ka uz to ir kādas cerības Pirejā.

  +1 [+] [-]

, 2010-09-23 15:04, pirms 14 gadiem
Teniss rakstīja: Nominatīvs kas Teofaniss
Ģenitīvs kā Teofanisa, Ilvar!
Ja jau labojam Ilvaru, tad jāsāk ar to, ka ir Teofanis, nevis Teofaniss.

  -1 [+] [-]

, 2010-09-23 15:51, pirms 14 gadiem
Tieši tā,nez kāpēc sporta lapā mūžīgi ieklīst daži līdz galam nepabeigti "gramatiķi"...

  -4 [+] [-]

, 2010-09-23 16:32, pirms 14 gadiem
ka var nonakta lidz tik slimam aizdomam, ka mari nelizh tapec, lai chalis eiropas kvalifikacijagriekijai nesistu ja nav par ko rakstit ludzu nerksti,atklati sakot aboneju sa+ tikai delj intervijam un puces rakstiem
parejais nozelojami !!!!!

     [+] [-]

, 2010-09-23 17:35, pirms 14 gadiem
Mani personīgi visvairāk uztrauc centra pussargs blakus Laizānam un kreisais aizsargs. Pārējie daudz maz vēl kautko var.
Un jāsaka vecā, garlaicīgā, banālā frāze - futbola viss kas var būt

     [+] [-]

, 2010-09-24 02:08, pirms 14 gadiem
suvass rakstīja: Mums ir lielas problēmas, taču jāpaskatās uz situāciju arī no otras puses. Uz papīra grieķiem viss izskatās ļoti jauki un skaisti - praktiski visi regulāri spēlē savos klubos, kas ir krietni pārāki par tām komandām, kurās spēlē mūsējie. Taču pēc trenera maiņas Grieķijas izlasē iestājies ļoti smags posms. Komandā ir iekšējās nesaskaņas, no izlases aizgājuši ne tikai Amanatidis un Kirjakoss, bet nupat to izdarīja arī Gekass un Corvass (savukārt Karagunis, kura loma vidējā līnijā iepriekšējā ciklā bija ļoti liela, sezonas sākumā Panathinaikos rindās nāk uz maiņu, nevis spēlē pamatā). Un aizgāja ne jau tāpēc, ka ir pietuvojušies karjeras beigām un sevi izlasē ir izsmēluši. Grieķijas valstsvienībā šobrīd notiek pārejas posms, taču šāds process vienmēr ir ļoti laikietilpīgs, jo īpaši izlasē, kur spēlētāji nevar darboties kopējā grupā arī ikdienā. To, ka laukumā viss nav tik spoži, kā rāda situācija uz papīra, pierādīja arī 1:1 mājās pret Gruziju. Situācijā, kad abas komandas meklē spēli, var notikt brīnumi. Cikla sākumā grieķi ne tuvu nav neuzvarami, taču diemžēl pret viņiem spēlēsim viesos, nevis mājās. Rīgā kaut punktu aizķert nebūtu nereāli, taču stipri šaubos, ka uz to ir kādas cerības Pirejā.
Nu negribeetos piekrist, ka mums ir probleemas....taa ir reaalaa situaacija uz sodienu un veel paardemit gadiem uz prieksu.....da Griekji vareetu savaakt vismaz 3 izlases kas muus vinneetu bez variantiem.....C'mon....kaada Latvija, padomaajiet reaali, kur speelee muusu talanti? Mums Vanins ar Gorksu skaitaas staari, bet gan Griekijai, gan Gruzijai taadu Vaninu ir desmitiem..... Protams, muusdienaas pat pundurvalstis staavot aizsardziibaa punktus dabuj, bet nu peec speeles ar Croatiu man viss skaidrs.....liimenju atskiriiba ir milziiga....var protams noveikties un pa divaam speeleem kaadu nicaaku dabuut, bet nu ljoti par to saubos.....
Bet par Rudnevu prieks, moska buus kaads kas Pahara laikus atgaadinaas....

     [+] [-]

, 2010-09-24 08:33, pirms 14 gadiem
Kadrs23 rakstīja:
Kāda starpība, cik grieķi varētu uzlikt sastāvus? Spēle notiek laukumā, nevis uz papīra. Ar to, ka tu uzlaid laukumā it kā labākus spēlētājus, vēl nepietiek - komandai jābūt arī saspēlētai, tai jābūt saviem līderiem. Lielisks piemērs ir Francija. Blāns ar otro sastāvu mājās zaudēja baltkrieviem...Lai cik individuāli grieķi būtu pārāki par mūsējiem, Grieķijas izlase šobrīd buksē un laukumā ne tuvu nav tik stipra, kā uz papīra.
Ja viss notiktu uz papīra, tad Real katru sezonu nemainītu treneri.

Un vēl es īsti neiebraucu šajā teikumā "Nu negribeetos piekrist, ka mums ir probleemas....taa ir reaalaa situaacija uz sodienu un veel paardemit gadiem uz prieksu...." Ko tu ar to gribēji pateikt? Problēmas vienmēr ir reālā situācija.

  -1 [+] [-]

, 2010-09-24 10:11, pirms 14 gadiem
suvass rakstīja: Kāda starpība, cik grieķi varētu uzlikt sastāvus? Spēle notiek laukumā, nevis uz papīra. Ar to, ka tu uzlaid laukumā it kā labākus spēlētājus, vēl nepietiek - komandai jābūt arī saspēlētai, tai jābūt saviem līderiem. Lielisks piemērs ir Francija. Blāns ar otro sastāvu mājās zaudēja baltkrieviem...Lai cik individuāli grieķi būtu pārāki par mūsējiem, Grieķijas izlase šobrīd buksē un laukumā ne tuvu nav tik stipra, kā uz papīra.
Ja viss notiktu uz papīra, tad Real katru sezonu nemainītu treneri.

Un vēl es īsti neiebraucu šajā teikumā "Nu negribeetos piekrist, ka mums ir probleemas....taa ir reaalaa situaacija uz sodienu un veel paardemit gadiem uz prieksu...." Ko tu ar to gribēji pateikt? Problēmas vienmēr ir reālā situācija.

Nu gribeeju pateikt to, ka peec taa milziigaa briinuma, kad muuseejie tika uz Eiropas cempi, daudzi uzskata ka tagad mees vislaik ciiniisimies par kau kaadaam Top vietaam atlases grupaas un ja taa nenotiek, tad raxta ka "mums ir probleemas" jo redz nevaram panjemt punktus pret Horvaatiem vai Gruziju maajaas..... Bet taas nav probleemas, taa ir skarbaa realitaate, mees futbolaa esam Lihtensteinas un Maltas liimenja valsts, kam reaali jaaciinaas lai izgrauztu tos punktus no outsideriem, nevis optimistiski jaacer ka moska aizkjersim 3so vai 4to vietu grupaa..... Ok, tas ka vinneejaam Maltu izbraukumaa, tas man bija ljooti liels paarsteigums, bet nu ok, zna4it peedeejie visdrizaak nebuusim, bet nu taadas izlases kaa Griekija un Gruzija ir galvastiesu paaraakas par mums tiesi sastaava zinjaa, ok protams, piekriitu tam, ka futbols netiek speeleec uz papiira, bet uzskatu, ka kau kaadas likumsakariibas tomeer vareetu atrast starp komandas sniegumu un klubiem, kaados speelee izlases speeleetaaji.....Ja mums ir paaris normaala liimenja spiileri (kas ir vaartsargs un divi aizsargi) nu nevajadzeetu naivi cereet ka tomeer ar pashatdevi mees visus sakapaasim.....nu meistariibai kaut vai mazliet ir jaabuut......Tas pac Zigajevs.....jaa, normaals kekss utt., bet kaapeec savos 25 gados veel neko vairaak par Vpili nav sasniedzis?? Un taa ir izlases naakotne...... Ja agraak veel Virsliiga daudz maz ok liimenii bija, tad tagad taa vienkaarsi ir kljuvusi par seetas turniiru....... (to pieraada gan rezultaati Eirokausos /ja Skonto agraak paziznji atveda Celsiju vai Interu uz Riigu, tad tagad taalaak par Ziiru klubiem netiek diemzeel/, gan kvalitaate laukumaa (diezgan biezi apmekleeju Virsliigas speeles) Protams, piekriitu ka mazliet pesimistisks man tas viedoklis, bet nu tuvaaks realitaatei nekaa te vairaakumam tocna.....Kaa Latvija var paarvest punktu, ja pret Horvaatiem savaas maajaas paari laukuma centram netika kameer 0-2 nebija dabujusi??? Ja pa vaartiem ne reizi neuzita????

  -1 [+] [-]

, 2010-09-24 15:57, pirms 14 gadiem
Kadrs23 rakstīja:
Tu no sākuma vispirms izlasi rakstu, tad varbūt pieleks par kādām problēmām vispār tiek runāts. Problēma nav tā, ka mēs bez variantiem zaudējām Horvātijai. Problēmas ir tās, ka daudzi izlases pamata veči netiek laukumā vai ārstē savainojumu, vai nav atguvuši sportisko formu.

Vēlreiz saku. Spēle notiek laukumā, nevis uz papīra. Tas, ka tev ir potenciāli labāks sastāvs, neko nenozīmē. Gruzijai sastāvs vienmēr ir bijis krietni labāks nekā mums, Gruzijai sastāvā vienmēr bijis krietni vairāk pat Eiropas līmeņa zvaigžņu. Bet vai tāpēc Gruzija ir labāka izlase? Pilnīgi pretēji. Paskaties pēdējos trīs ciklus. Gruzija allaž palika sestajā vietā (divreiz grupā bija septiņas komandas, pagājušajā ciklā tikai sešas), kamēr mums tikpat komandu konkurencē ir attiecīgi piektā, piektā un trešā vieta. Tikpat mačos, cik Gruzija, esam ieguvuši par 21 (!!!) punktu vairāk (44 pret 23). Tiesa, jāpiebilst, ka gruzīniem nu nepagalam neveicas ar izlozi, jo arī no zemākajiem groziem viņiem parasti ielozējas ļoti sīksti pretinieki.

Uz papīra Gruzija ir pārāka par Latviju, taču vai tā būs laukumā? To rādīs tikai laiks. Kecbajas vadībā Gruzijai ir lielas ambīcijas, taču tā tas bijis katru ciklu. Varbūt šoreiz Gruzija beidzot realizēs potenciālu, taču tikpat labi varbūt atkal paliks ar garu degunu. Par Grieķiju runājot. Tu, šķiet, tā arī nesaprati mana komentāra jēgu. Grieķijas izlasei šobrīd ir ļoti lielas problēmas. Tā šogad ne tuvu nav un nebūs tādā līmenī kā bija play-off mačos pret Ukrainu vai kaut PK, kur nospēlēja stipri viduvēji. Otrajā aplī Grieķija, domājams, pamazām sāks atgūt spēku, taču konkrēti šobrīd grieķi nav gatavi spēlēt tādā līmenī, kādā vajadzētu tādas klases futbolistiem.

Un, lūdzu, nesalīdzini horvātus ar grieķiem. Horvātija mūsu grupā ir galvastiesu pārāka pār jebkuru pretinieku. Kā var salīdzināt komandas, kurās ir absolūti cita situācija - horvātiem amatā palika Biličs, tā ir tā pati komanda, kas pagājušajā ciklā (turklāt krietni spēcīgāka), toties grieķiem šobrīd notiek pārejas posms un tā ir pavisam cita komanda, kas bija iepriekšējā ciklā (un šobrīd ievērojami vājāka).

P.s. Ja viss notiktu tā, kā tam loģiski un uz papīra vajadzētu būt, Latvija katrā ciklā mīcītos pa tabulas pašu apakšu.