Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

No kā jāizvēlas Starkovam?

No kā jāizvēlas Starkovam?
Igors Tarasovs
Foto: Romans Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Latvijas U-21 futbola izlase ir kā jauno rezervju kalve Latvijas valstsvienībai. Tā vismaz vajadzētu būt. Laikā, kad valsts pirmajai komandai atsevišķās pozīcijās jāliek ielāpi vai ar bažām jāuzlūko īsais rezervistu soliņš, derētu apskatīt, kas ir aiz pirmās komandas futbolistu mugurām U-21 izlasē.

Vārtsargi

Šķiet, par vārtsargiem tuvākajā laikā galvu vajadzēs lauzīt vismazāk. Galvenokārt tādēļ, ka lielajā valstsvienībā ar labu pieredzi un meistarību ir visi trīs. Tiesa, nekas nav mūžīgs un nemainīgs. Ja melns kaķis pārskries pāri ceļam Andrim Vaņinam (sitam trīs reizes pie koka, lai tā nebūtu), ja Aleksandrs Koliņko netiks pie prakses Krievijā un pēc sezonas tur vairs nebūs vajadzīgs (nav izslēgts, ka pēc tam nebūs vajadzīgs arī Ventspilī vai citur Latvijā), ja Deniss Romanovs pazaudēs ritmu un motivāciju Azerbaidžānā, var nākties lūkoties arī pēc tālākām rezervēm. Tādas gan nav tikai U-21 izlasē, taču ir arī tur.

Latvijas U-21 izlase septembrī noslēdza Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklu, finišējot ceturtajā vietā visai tālu aiz abām vadošajām komandām Rumānijas un Krievijas. 10 cikla spēlēs pie vārda tika ”Skonto” vārtsargs Kaspars Ikstens un Jevgēņijs Sazonovs, kurš karjeru turpina Kiprā. Rezervē bija Artūrs Vaičulis, kurš talantu slīpē Skotijā.

Aizsargi

Ja par centra aizsargiem galva valstsvienībā nesāp (Kaspars Gorkšs, Deniss Ivanovs – vajadzības gadījumā ir arī rezerves), papildināt malējo aizsargu rezerves nudien nenāktu par skādi. Labajā malā solīdu pieredzi iekrājis Oskars Kļava, taču līdzvērtīgu aizstājēju viņam nav. Vēl čābīgāka situācija ir kreisajā malā, kur jāiejūtas nominālajam centra pussargam Pāvelam Mihadjukam. Viņam jāaizstāj Deniss Kačanovs, kurš atgūst formu pēc savainojuma. Viņam arī jālauza galvu, kur spēlēt, jo FK ”Ventspils” pēc visiem skandāliem acīmredzot būs pēdējais, kas uzaicinās Denisu spēlēt savā komandā. Labi, ka Aleksandrs Starkovs un ”Skonto” neliedz iespēju trenēties kopā ar komandu, kad kāds no valstsvienības kandidātiem ir nonācis grūtībās.

U-21 izlasē labajā malā regulāri spēlē Glāzgovas ”Celtic” otrās komandas pārstāvis Antons Kurakins, bet kreisajā – ”skontietis” Vitālijs Maksimenko. Abi ar potenciālu, ko attiecīgi apliecina gan ”Celtic” dotā uzticība Kurakinam, šo spēlētāju uzaicinot pie sevis, gan Maksimenko stabilais spēles laiks ”Skonto” sastāvā. Abi ir gana ātri un nepiekāpīgi, lai būtu ”interesanti” Starkovam valstsvienības kontekstā nākotnē. Turklāt Maksimenko jau ir izpelnījies Starkova uzticību klubā, un arī stils ir līdzīgs valstsvienības aizsargu manierei – bez lieka riska tālas piespēles uzbrucējiem. Labajā malā spēlējis arī Vadims Gaiļus, taču neizturējis konkurenci ”Skonto” līdzīgs liktenis viņu piemeklēja arī U-21 sastāvā.

Aizsardzības centrā regulāri spēlē Kaspars Dubra (”Skonto”) un Jevgēņijs Kazura (FK ”Jelgava”). Nebūs pārsteigums, ja šie uzvārdi tuvākajā laikā figurēs Starkova pagarinātajā rezervistu sarakstā. Varbūt tas tā ir jau tagad, bet mēs to nezinām.

Pussargi

Valstsvienībā centra pussargu nasta pagaidām visai pasmaga ir Jurim Laizānām duetā ar Maksimu Rafaļski. Turklāt nevar zināt par līdzšinējo vilcēju Vitālija Astafjeva un Vladimira Koļesņičenko tuvākiem un tālākiem nākotnes plāniem.

Raugoties U-21 izlases virzienā, sastopamies arī ar valstsvienībā jau redzētām sejām – FK ”Ventspils” pussargu Jevgēņiju Kosmačovu un Igoru Tarasovu no ”Skonto”. Cikla izskaņā U-21 centrā uzspēlēja arī Artūrs Zjuzins, kurš jau izpelnījies FK ”Ventspils” kapteiņa godu un pēdējā laikā spēlē biežāk un vairāk nekā Kosmačovs. Jevgēņija progress šogad nedaudz piestājis.

No malējiem pussargiem Aleksandrs Starkovs jau ir paņēmis labāko. Aleksandrs Cauņa jau ir pilntiesīgs valstsvienības spēlētājs. Vadims Žuļevs, Aleksandrs Gramovičs, Alans Siņeļņikovs un citi malējie pie lielās izlases durvīm vēl neklauvē.

Uzbrucēji

Latvijas valstsvienībā noderētu vēl kāds palīgs Mārim Verpakovskim. U-21 izlasē bija divi izteikti uzbrukuma līderi – Artjoms Rudņevs un Edgars Gauračs. Rudņevs izpelnījies Starkova interesi, taču pagaidām individuālās veiksmes Polijā nespēj pārnest uz valstsvienību. Gauračs teju visu šo gadu ir pavadījis ārstējot savainojumu. Ja būs rezultatīvs Moldovā, var kļūt apspriešanas vērts. Par ko vairāk runāt šobrīd nav pamata. Vēl vienam uzbrucējam Eduardam Višņakovam jākļūst par uzbrukuma līderi Ventspilī, un tikai tad varēs diskutēt, cik cienīgs kandidāts viņš ir.

Ja kāds uzstātu taustīties prognozēs, nebūtu pārsteigts, ja nākamā gada laikā Starkovs kandidātu pulkā no pašreizējās U-21 izlases iekļautu aizsargus Dubru un Maksimenko, kā arī centra pussargus Tarasovu un Zjuzinu. Laiks rādīs, vai šādam minējumam bijis pamats.

     [+] [-]

, 2010-09-15 16:42, pirms 14 gadiem
Raivis Hščanovičs gan nav šajā kategorijā(U-21), taču domāju, ka būtu laiks viņam dot iespēju problemātiskajā aizsardzības kreisajā malā!

  +3 [+] [-]

, 2010-09-15 16:50, pirms 14 gadiem
Tieši tā par Hšanoviču - ņemot vērā, ka viņš atbilst mūsdienu futbola malējā aizsargam t.i. pietiekoši labs arī pretinieku laukuma pusē. Spēlēt ar 4 centra aizsargiem un cerēt uz nopietnu rezultātu - tas ir nenopietni.

  +1 [+] [-]

, 2010-09-15 16:53, pirms 14 gadiem
Vaičulis gan jau kā laiciņu nespēlē Skotijā, iepriekšējā sezona tika pavadīta uz beņķa Kiprā,bet tagad manuprāt skaitās brīvais agents..

  +1 [+] [-]

, 2010-09-15 17:08, pirms 14 gadiem
Ja runājam par vārtsargiem, tad situācija pēc Vaniņa nav nemaz tik laba:Kolinko uz beņķa,Romanovs uz beņķa,Pavlovs uz beņķa,Davidovs uz beņķa,tad jau drīzāk Doroševs,kurš pat ticis pie kapteiņa goda..

par Ikstenu,Šteinboru,Eltermani nemaz nerunājot,jo pārāk nestabīli..

  +1 [+] [-]

, 2010-09-16 09:35, pirms 14 gadiem
Nez kā Hščanovičam būs ar laika joslu pārvarēšanu. Un ja jau Skonto viņš neesot bijis vajadzīgs, tad nez vai Sarkovs tik talu skatīsies...