Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

ASV izgāšanās un Spānijas muļķība – komandas, kuras nespēlēs 2023. gada PK

Juris Miņins
Juris Miņins

ASV izgāšanās un Spānijas muļķība – komandas, kuras nespēlēs 2023. gada PK
Spāņi priecājas par tikšanu uz 2023. gada PK finālturnīru. Viņu prieki gan bija īsi, jo komanda saņēma sodu un uz Franciju nedosies. Foto: REUTERS/Scanpix

Pēc 100 dienām Parīzē tiks dots starts 2023. gada Pasaules kausa regbijā finālturnīram, kurā piedalīsies 20 planētas labākās komandas. Mēs gan šodien apskatīsim labākās izlases, kuras neiekļuva turnīrā.

Tieši pēc 100 dienām, 2023. gada 8. septembrī Francijas galvaspilsētā Parīzē ar vietējās izlases stāšanos pretī Jaunzēlandes "All Blacks" komandai, tiks atklāts Pasaules kausa regbijā finālturnīrs. Visas dalībvalstis jau laiku kā ir zināmas, šīs komandas arī gatavojas četrgades atbildīgākajam notikumam un vasaras vidū sāks savu testu maču, jeb pārbaudes spēļu, programmu.

Ar 20 planētas labākajām, spēcīgākajām un arī veiksmīgākajām komandām, to ceļu līdz finālturnīram un prognozēm par startu iepazīstināsim laika gaitā, bet rakstu sēriju sāksim ar neveiksminiekiem, jeb tām komandām, kuras vēl iepriekšējos ciklos bija stabilas PK finālturnīru dalībnieces, bet šoreiz pārsteidzošā kārtā neiekļuva 20 labāko komandu sastāvā.

Pretēji, piemēram, futbolam, kur par tiesībām piedalīties Pasaules kausa finālturnīrā ir jācīnās visām komandām, neatkarīgi no iepriekšējo gadu sasniegumiem, regbijā pirmās ceļazīmes uz nākamo turnīru tiek izspēlētas vēl iepriekšējā, proti, jau pēc 2019. gada PK finālturnīra grupu turnīra fāzes bija zināmas tās 12 izlases (katras apakšgrupas trīs labākās komandas), kuras mierīgi un bez pārdzīvojumiem var gatavoties ceļojumam uz Franciju.

Tās bija Japāna, Īrija, Skotija, Jaunzēlande, DĀR, Itālija, Anglija, Francija, Argentīna, Velsa, Austrālija un Fidži. Pārējām izlasēm bija jāpierāda savs varējums lielā mērā gana sarežgītā kvalifikācijas turnīrā. Šajās sacensībās par vietu 20 labāko izlašu pulkā veiksmīgāki bija Namībija, Gruzija, Rumānija, Portugāle, Tonga, Samoa, Urugvaja un arī Čīle, kas starp šīm 20 izlasēm ir vienīgā komanda, kura līdz šim vēl ne reizi nebija tikusi līdz finālturnīram.

Kuras komandas palika "aiz strīpas"? Protams, ka tādas bija vairākas, taču uzmanību vērsīsim uz tām, kuru netikšana uz PK finālturnīru ir uzskatāma par pārsteigumu. Par šī atlases cikla neveiksminiekiem ir jāsauc Kanāda, ASV, Spānija, Honkonga, Kenija un Krievija.

Par Krievijas izlases netikšanu uz PK finālturnīru, domājams, pasaules notikumiem un sporta dzīvei sekojošajiem cilvēkiem nekādu jautājumu nevarētu būt – atlases cikla vidū Krievijas regbija federācija, pēc tam kā Krievija uzsāka karu pret Ukrainu, tika izslēgta no "World Rugby" sacensībām. Uz to brīdi gan nevar teikt, ka krievi bija lieli pretendenti uz spēlēšanu PK, jo izredzes iesaistīties par biļeti uz Franciju vairs nebija diez ko lielas, taču 2019. gadā, lai arī visās spēlēs bija piedzīvoti zaudējumi, kopumā komanda par sevi atstāja tīri labu iespaidu un regbija pasaulē ieguva daudz jaunu līdzjutēju.

Kenija un Honkonga ir līdzīgi stāsti – savu reģionu mērogos tās ir spēcīgas izlases, taču problēma ir tajā, ka šie reģioni, Āfrika un Āzija, pasaules regbijā nav diez ko konkurētspējīgi un komandām trūkst kvalitatīvu "sparinga partneru" ikdienas cīņās, tāpēc, nokļūstos "atklātos ūdeņos" šīs izlases piedzīvo lielus sarežgījumus un, kā rezultātā, arī zaudējumus (noslēdzošajā kvalifikācijas turnīrā abas izlases nespēja konkurēt ar Portugāli un ASV, piedzīvojot smagas sagrāves).

Ja ir jāmeklē lielākie šī atlases cikla neveiksminieki, tad, tomēr, ir jāskatās Ziemeļamerikas virzienā. Kanāda un ASV palika tukšā.

Kanādas izlase bija viena no tām komandām, kura līdz 2023. gada PK nebija izlaidusi nevienu finālturnīru, kas Pasaules reitinga otrā vai pat trešā desmita komandai ir diezgan labs sasniegums. Sērija gan pārtrūka 2022. gada vasarā un iemesli tam ir gan pašu vājais sniegums, gan arī izmaiņas Amerikas zonas kvalifikācijas turnīrā.

Kā izrādījās, vislielākie zaudētāji no šo kvalificēšanās nosacījumu maiņas bija tieši Ziemeļamerikas regbisti, kuriem iepriekš viena vieta PK finālturnīrā bija garantēta.

Šoreiz ziemeļamerikāņiem vieta nebija garantēta, taču bija šķietami izdevīgāks ceļš uz kvalificēšanos, jo paredzēja vairākas iespējas tikt pie biļetes uz Franciju. Vispirms Kanāda un ASV izspēlēja divus savstarpējos mačus, kuros uzvaras dalīja uz pusēm, taču abu rezultātu summā uzvaru izcīnīja ASV.

Kanādieši savu kvalifikācijas ceļu turpināja pa tā saukto "zaudētāju zaru", divos mačos tiekoties jau ar Dienvidamerikas apakšgrupas otro labāko komandu, Čīli. Te kanādiešu ceļš uz PK finālturnīru arī beidzās, jo čīlieši minimāli zaudējuši izbraukumā (21:22), izmantoja sava laukuma priekšrocības un Valparaiso triumfēja ar 33:24, kas, cita starpā, bija arī pirmā čīliešu uzvara pār kanādiešiem.

Tikmēr amerikāņiem uzvara pār Kanādu deva iespēju pirmo reizi cīnīties par vietu Viljama Veba Elisa trofejas pretendenšu pulkā, tiekoties ar Dienvidamerikas zonas labāko komandu, Urugvaju. Arī šeit stāsts bija identisks – minimāla uzvara savā laukumā (19:16) un kapitulācija izbraukumā (15:34). Ceļazīme uz finālturnīru tika Urugvajai, bet ASV devās pie nākamajiem pretiniekiem, Čīles.

Šajā vietā jau var uzdot jautājumu – kā jūs domājat, kā norisinājās šī divu maču sērija? Pareizi! Vispirms amerikāņiem tika minimāla uzvara (22:21), taču otrajā spēlē "Ērgļi" piekāpās čīliešiem – 29:31. Tiesa, šajā amerikāņu stāsta sērijā bija neliela drāma, jo zaudējums, kas Čīlei rokās iedeva biļetes uz Franciju, tika piedzīvots savās mājās.

Amerikāņi bija saskumuši, taču rokas nolaist nebija ļauts, jo viņi vēl varēja piedalīties tā sauktajā "Pēdējās cerības turnīrā", proti, noslēdzošajā kvalifikācijas turnīrā, kur katras kvalifikācijas zonas labākās, bet bez vietas PK finālturnīrā esošās, izlases izspēlē viena apļa grupu turnīru, kura uzvarētājs paspēj ielēkt jau braucošā vilcienā – saņem pēdējo kvalifikācijas karti.

Pretiniekos, kā jau minēts iepriekš, bija Kenija, Honkonga un Portugāle. Pretinieki cienījami, bet ne neuzvarami. Pirmajās divās cīņās viss noritēja pēc amerikāņu plāna, taču 2022. gada 18. novembrī, Dubaijā notika amerikāņu regbija krahs – neizšķirts (18:18) pret Portugāli, kas pārvilka svītru pār visām amerikāņu cerībām uz iekļūšanu PK dalībnieču sarakstā. Turklāt, amerikāņi neaizbrauca uz Pasaules kausu sliktākas gūto un zaudēto punktu attiecības dēļ.

Kvalifikācijas turnīra ASV un Portugāles mača labākās epizodes

Trīs iespējas kvalificēties regbija Pasaules kausa finālturnīram, trīs izgāšanās – tāda ir ASV regbija izlases bilance šajā četrgades ciklā. Pēc šāda rezultāta, protams, atkāpās izlases galvenais treneris, Garijs Golds, taču 2031. gada PK rīkotājiem šī neveiksme bija ļoti sāpīga gan šodienas, gan arī nākotnes kontekstā, jo valstī regbijs pamazām iegūst (vai atgūst) popularitāti un PK mači to noteikti veicinātu.

Amerikāņi, protams, ir šī atlases cikla lielākie neveiksminieki, bet par lielākajiem, atvainojos, muļķiem vai sliņķiem, var nosaukt Spānijas regbija savienību.

Spānija bija kvalificējusies Pasaules kausa finālturnīram. Komanda jau paspēja nobildēties ar lielformāta simbolisko biļeti uz Franciju un nosvinēt lielo panākumu, kad izrādījās, ka DĀR dzimušajam Gevinam Van Der Bergam īsti nebija likumīga pamatojuma pārstāvēt Spāniju, taču viņš laukumā devās divos kvalifikācijas turnīra mačos (EČ kalpoja kā Eiropas zonas kvalifikācijas turnīrs) pret Nīderlandi. Rezultāts – atņemti visi kopvērtējuma punkti (desmit), ko spāņi šajās spēlēs bija izcīnījuši. Ar to pietika, lai Spānija kopvērtējumā zaudētu savas pozīcijas, priekšā palaižot Rumāniju, kurai tika automātiskā kvalifikācija un Portugāli, kura tika pie iespējas spēlēt jau minētajā "pēdējās cerības" turnīrā. Muļķīga situācija? Protams!

Tas vēl nav viss. Spānija šādā veidā, līdz galam nenokārtojot un nepārbaudot savu spēlētāju dokumentus pirms viņi iesaistās starptautiskā regbija mačos, vietu PK zaudēja jau otro reizi pēc kārtas. Uz 2019. gada PK finālturnīru spāņi neaizbrauca, jo arī neprata nokārtot dokumentus vairākiem Francijā dzimušiem spēlētājiem un viņu vietu tolaik ieņēma Krievija. Slinkums un cerība, ka viss pats kaut kā sakārtosies, maksā dārgi!

Šādi (ne)veicās komandām, kuras savos reģionos ilgus gadus bija dominējošas vai spēlējušas 2019. gada Pasaules kausā. Tiesa, kas vienam ir neveiksme, citam – veiksme. Tā debiju PK finālturnīrā piedzīvos Čīle, bet portugāļi tajā atgriezīsies pirmo reizi kopš 2007. gada. Arī Rumānijai šis būs atgriešanās čempionāts, jo uz Japānu 2019. gadā viņi arī nedevās (naturalizācijas noteikumu pārkāpumu dēļ).

Par šo un arī pārējo komandu ceļu līdz četrgades svarīgākajam turnīram un to perspektīvām – nākošajos rakstos.

     [+] [-]

, 2023-06-01 08:36, pirms 10 mēnešiem
Interesants raksts.