Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Saasinās cīņa par Sešu nāciju čempionu titulu

Juris Miņins
Juris Miņins

Saasinās cīņa par Sešu nāciju čempionu titulu
Foto:AFP/Scanpix

Šodien Sešu nāciju čempionātā Francija ar 32:21 pārspēja Skotiju, kļūstot par trešo komandu, kurai trīs spēlēs ir pa diviem panākumiem un par vienu no četrām, kas vēl reāli pretendē uz uzvaru visā turnīrā.

Pēc nedēļas pauzes vadošās Eiropas regbija izlases atsāka savas cīņas Sešu nāciju čempionātā. Pirmajā spēlē, Romā, Itālija uzņēma Īriju, kuri pašlaik ir Pasaules reitinga līderi. Jāsaka, ka mājiniekiem nekāda respekta pret oponentu draudīgajiem tituliem un regālijām nebija, jo itāļi kārtējo reizi parādīja, ka viņi ir būtiski uzlabojuši sniegumu un jau var būt konkurētspējīgi katrā mačā.

Šajā spēlē, lai arī īrus uzskatīja par nospiedošiem favorītiem, itāļi visas spēles garumā spēja uzturēt intrigu. Abas vienības jau no pirmajām minūtēm spēlēja interesantu un gana atklātu spēli, ātri arī apmainījās ar piezemējumiem, taču, īriem sanāca izmantot itāļu kļūdas un izvirzīties vadībā, lai arī puslaiks tika noslēgts ar lielisku Pjēra Bruna reidu pāri vairāk kā pusei laukuma, kas samazināja rezultāta starpību līdz viena piezemējuma tiesai.

Otrajā puslaikā komandas vairs nebija tik rezultatīvas, taču arī tajā īri, lai arī ne bez grūtībām, prata panākt sev labvēlīgu iznākumu. Spēle noslēdzās ar rezultātu 34:20, taču itāļi vēlreiz apliecināja, ka viņu konkurētspēja ir augusi un, iespējams, ka arī šogad no viņu rokas varētu krist kāds "grands".

Dienas otrajā spēlē Anglija viesojās Velsā. Jāsaka, ka abas komandas šo turnīru gaidīja ar zināmu piesardzību, jo abas 2022. gada beigās nomainīja galvenos trenerus, taču, ja Anglijai tā bija taktiska maiņa un vēlme "sapurināt" komandu, tad Velsas regbijs pašlaik pārdzīvo tumšus laikus un skandālus.

Pirms sestdienas mača viens no skandāliem, kas skāra spēlētāju un funkcionāru attiecības, bija tik samilzis, ka regbisti apsvēra iespēju boikotēt spēli pret angļiem. Tiesa, pēdējā mirklī abas puses nonāca pie kopsaucēja un velsieši sāka gatavoties spēlei.

Protams, ka ar šādu "fonu", velsieši nez vai varēja cerēt uz labvēlīgu spēles iznākumu un uz to norādīja arī komandas galvenais treneris Vorens Getlends. Viņa slēdziens par spēli bija vienkāršs: "Ne tik daudz pretinieki, kā mēs paši sagādājām sev problēmas."

Problēmu bija tiešām daudz, jo angļi, kuri arī šobrīd nerāda savu labāko spēli, tomēr, prata gūt trīs piezemējumus uz ko Velsa atbildēja vien ar Luisa Rīsa-Zemita pieciem punktiem. Mača gala rezultāts – 20:10 par labu viesiem.

Visbeidzot šodien Francija Parīzē uzņēma Skotiju. Jāsaka, ka mačs bija gaidīts, jo tam bija jāatbild uz galveno jautājumu – cik ļoti šajā turnīrā ir jāņem vērā Skotijas ambīcijas. Viņi uz Franciju devās ar diviem panākumiem divās spēlēs un uzvara pār "Les Bleus" pavērtu viņiem labas perspektīvas ja ne uz "Grand Slam", tad uz iespēju pacīnīties par titulu.

Francūži pirmie guva punktus un spēles sestajā minūtē arī, kā likās, palika vairākumā, taču četras minūtes vēlāk arī viņu rindas tika saīsinātas par vienu spēlētāju un lielāko spēles daļu komandas pavadīja 14-pret-14 formātā.

Lai arī francūži visu laiku bija vadībā, jo jau līdz mača 19. minūtei bija guvuši trīs piezemējumus, skotu rindās Hjūvs Džonss (divreiz) un Fins Rasels ienesa bumbu ieskaites zonā, kas nodrošināja diezgan smagu un nervozu mača atrisinājumu, kas rezultējās Žila Fikū piezemējumā jau spēles 80. minūtē, atstājot skotus bez bonusa punkta.

Pēc trim spēļu kārtām 2023. gada Sešu nāciju čempionātā ir izveidojusies diezgan interesanta situācija, jo Īrijai ir trīs uzvaras, bet Skotijai, Francijai un Anglijai – pa divām. Tas nozīmē, ka galīgais vietu sadalījums izšķirsies divās pēdējās kārtās, turklāt tiešā cīņā. Tāpat jau pirmspēdējā kārtā, visdrīzāk, noskaidrosies kura izlase šogad saņems "koka karoti", t.i., paliks pēdējā, jo Itālija un Velsa aizvadīs savstarpējo maču.

2023. gada Sešu nāciju čempionāts, 3. kārta

MājiniekiViesiRezultāts
ItālijaĪrija20:34
VelsaAnglija10:20
FrancijaSkotija32:21
#KomandaSUNZP
1.Īrija330015
2.Skotija320110
3.Anglija320110
4.Francija320110
5.Itālija30031
6.Velsa30030

Atlikušās spēles

DatumsMājiniekiViesi
11.03.ItālijaVelsa
AnglijaFrancija
12.03.SkotijaĪrija
18.03.SkotijaItālija
FrancijaVelsa
AnglijaĪrija