Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Gruzija 15. reizi triumfē regbija EČ

Juris Miņins
Juris Miņins

Gruzija 15. reizi triumfē regbija EČ
Foto:EPA/Scanpix

Gruzijas regbija izlase vakardien Eiropas čempionāta finālmačā ar 38:11 pārspēja Portugāles izlasi un sesto reizi pēc kārtas triumfēja šajā turnīrā. Kopumā viņiem šis bija jau 15. EČ čempionu tituls.

Vakardien tika aizvadītas izšķirošās Eiropas regbija čempionāta cīņas pēc kurām tika noskaidrots galīgais vietu sadalījums 2023. gada turnīrā. Jāatgādina, ka šogad EČ formāts bija izmainīts – palielināts dalībnieču skaits līdz astoņām komandām, kā arī vienas grupas vietā bija izveidotas divas. Tika arī ieviestas izslēgšanas spēles, jo iepriekš čempionu noteica pēc viena apļa grupu turnīrā savāktajiem punktiem. Šoreiz – katras grupas divas labākās komandas cīnījās par vietu finālā un, protams, aizvadīja arī finālmaču.

Pēc pārliecinoša snieguma grupu turnīrā un pusfinālā, līdz finālmačam nonāca Gruzijas un Portugāles komandas. Tiesa, ja Gruzijas atrašanās finālā bija loģiska, tad portugāļu tikšana tik tālu drīzāk bija patīkams pārsteigums un svaigas vēsmas diezgan konservatīvajā EČ vidē.

Uz finālu katra komanda bija sagatavojusi savu spēles plānu, taču jāsaka, ka tas bija diametrāli pretējs – portugāļi cerēja atrast laimi ātrā spēlē, bet gruzīni neko jaunu neizdomāja un, kā vienmēr, lielāko uzsvaru lika uz uzbrukuma līnijas pārspēku.

Jāatzīst, ka pirmā komanda, kas ieraudzīja sava "mājasdarba" rezultātus, bija Portugāle, kas ātri, izmantojot nelielu apjukumu gruzīnu aizsardzībā, piezemēja bumbu. Veiklāks par visiem bija "Os Lobos" kapteinis Tomass Apeltons. Gruzīni gan ilgi par šo neveiksmi nepārdzīvoja un paši sāka kāpināt savas spēles tempu un tas noveda pie diviem Akakija Tabutsadzes piecu punktu uzbrukuma noslēgumiem. Gruzīni pārņēma spēles vadības grožus un neatdeva tos līdz pat spēles beigām, lai gan, tas nenozīmē, ka vairāk nekas interesants laukumā nenotika.

Paši gruzīni nopelnīja dzelteno kartīti un soda izciešanas laikā portugāļi no 5:12 panāca 11:12, kas bija arī puslaika rezultāts, bet otrajā spēles cēlienā, par nekārtību izraisīšanu laukumā, pa "plāksterim" saņēma abu komandu devītie numuri.

Gruzīniem, kuri šajā EČ spēlēja diezgan "netīri" par ko regulāri dabūja dzeltenās kartītes, gan šādi notikumu pavērsieni, kā izrādījās, nāca par labu un viņi, mainot spēles tempu un situācijas, atkal spēja uzaudzēt rezultāta pārsvaru un svinēt uzvaru ar 38:11.

Gruzijas izlasei šis ir jau 15. Eiropas čempionu tituls un sestais tituls pēc kārtas. Tāpat ir jāatzīmē, ka gruzīni ir uzvarējuši 14 no pēdējām 16 Eiropas čempionāta izspēlēm un kopš 2000. gada tikai vienreiz ir ieņēmusi vietu, kas nav pirmā vai otrā, jo 2004. gadā viņi palika trešie.

Tāpat ir jāatzīmē, ka Gruzijas izlase Eiropas čempionātā nav piedzīvojusi nevienu zaudējumu kopš 2017. gada 19. marta (30 nezaudētu spēļu sērija), kad viņi izbraukumā piekāpās Rumānijai ar 7:8.

Tāpat tika aizvadītas arī spēles par galīgo vietu sadalījumu. Tā cīņā par trešo vietu Rumānija ar 31:25 pārspēja Spāniju un var teikt, ka šāds iznākums ir loģisks, tā kā rumāņi rudenī dosies uz Pasaules kausu, kamēr spāņi savu iespēju otro reizi pēc kārtas palaida garām.

Piektajā vietā ierindojās Nīderlande, kas pēc iespaidīga mača sākuma (27:0), prata novest cīņu pret Vāciju līdz uzvarošajiem 50:28. Savukārt spēlē, kurā noskaidrojās, kura komanda saņems "koka karoti", Beļģija ar 18:17 pārspēja Poliju. Jāpiebilst gan, ka savstarpējā grupu turnīra spēlē uzvaru bija izcīnījuši poļi.

Jāpiebilst, ka galīgajam vietu sadalījumam ir būtiska nozīme, jo par katru ieņemto vietu komandas saņem punktus. To summa divu gadu griezumā arī noteiks kura izlase būs spiesta pamest spēcīgāko divīziju un nolaisties uz Kausa divīziju.

2023. gada Eiropas čempionāts regbijā

MājiniekiViesiRezultāts
BeļģijaPolija18:17
NīderlandeVācija50:28
RumānijaSpānija31:25
GruzijaPortugāle38:11
#KomandaP
1.Gruzija10
2.Portugāle8
3.Rumānija6
4.Spānija5
5.Nīderlande4
6.Vācija3
7.Beļģija2
8.Polija1

Izmantotie resursi:
https://www.rugbyeurope.eu/

     [+] [-]

, 2023-03-20 20:56, pirms gada
Vai ir info kāda Gruzijai proporcija starp vietējiem un naturalizētajiem? joprojām pārsvarā no Francijas?

  +2 [+] [-]

, 2023-03-20 21:06, pirms gada
Daniel rakstīja: Vai ir info kāda Gruzijai proporcija starp vietējiem un naturalizētajiem? joprojām pārsvarā no Francijas?
Gurzijā nav NEVIENA naturalizēta regbista. Visi ir vietējie.
Daudzi gan spēlē Francijas klubos, jā.

     [+] [-]

, 2023-03-20 22:23, pirms gada
Gruzijas lepnums - viņu regbija izlase. Ja futbolistiem nav izdevies
priecēt ar panākumiem, tad regbisti tur latiņu augstu ilgtermiņā.

     [+] [-]

, 2023-03-20 23:22, pirms gada
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Gruzijas lepnums - viņu regbija izlase. Ja futbolistiem nav izdevies
priecēt ar panākumiem, tad regbisti tur latiņu augstu ilgtermiņā.
Viss ir relatīvi. Ar visu dominējošo sniegumu EČ, viņi ir otrā desmita izlase pasaules reitingā. Un, ja godīgi, ar visai mazām iespējām pārskatāmā nākotnē pacelties būtiski augstāk.

     [+] [-]

, 2023-03-21 00:57, pirms gada
Juri, Tev nu gan vajadzēja zināt, ka nosaukuma "Gruzija" vietā ir jālieto Sakartvelo!

     [+] [-]

, 2023-03-21 01:00, pirms gada
Cik nozīmīgs šis pasākums ir regbija pasaulē? Kura vieta reāli Eiropas rangā ir Sakartvelo? Septītā?

     [+] [-]

, 2023-03-21 07:20, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Juri, Tev nu gan vajadzēja zināt, ka nosaukuma "Gruzija" vietā ir jālieto Sakartvelo!
Nē, nav.