Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"All Blacks" un "Kangaroos" plāno aizvadīt unikālu regbija maču

Juris Miņins
Juris Miņins

"All Blacks" un "Kangaroos" plāno aizvadīt unikālu regbija maču
Jaunzēlandes izlase 2019. gada PK
Foto: AFP/Scanpix

Jaunzēlandes klasiskā regbija izlase un Austrālijas regbija līgas valstsvienība šī gada izskaņā varētu aizvadīt unikālu regbija spēli, kurā dažādo regbija spēles variantu komandas cīnītos pēc unificētiem noteikumiem.

Tā kā 2020. gada starptautiskā regbija sezona, tāpat kā visa sporta sezona, ir izvērtusies pilnīgi ne tā kā bija plānots, izlases cieš no spēļu trūkuma. Vasaras testu mači jau ir atcelti, tāpat nav skaidrības arī par Regbija čempionāta spēlēm. Lai šo tukšumu aizpildītu, Jaunzēlandes regbija savienība un Austrālijas regbija līgas federācija ir uzsākušas darbu, lai gada izskaņā aizvadītu unikālu maču, kurā "All Blacks" komanda, kas ir viena no spēcīgākajām pasaules izlasēm, tiktos ar regbija līgas Pasaules kausa ieguvējiem, Austrālijas izlasi, kas zināma ar nosaukumu "Kangaroos".

Jāatzīmē, ka sarunas par maču, kurš varētu notikt 5. decembrī, risinās jau ilgāku laiku, bet līdz pat šim brīdim bija izdevies tās turēt slepenībā. Ja spēle patiešām notiks šajā datumā, tad tas būs trīs nedēļas pēc tam kā Jaunzēlande jau būs aizvadījusi četrus mačus pret Austrālijas izlasi, tiesa, regbija-15 formātā.

Pašlaik gan sīkākas detaļas par gaidāmo maču netiek atklātas, vien ir zināms, ka tas varētu notikt pēc jauktiem abu spēles veidu noteikumiem, katrai komandai laukumā laižot 14 regbistus.

Atgādināsim, ka sākotnēji regbijs bija viens sporta veids, taču dēļ Anglijas regbija komandu dažādās attieksmes pret profesionālismu, 19. gadsimta beigās sports sašķēlās – klasisko vērtību un amatierisma piekritēji palika pie sava un turpināja spēlēt 15 vīru formātā, bet novatori un profesionālisma atbalstītāji ne tikai sāka maksāt spēlētājiem, bet arī izmainīja spēles noteikumus, tajā skaitā samazināja spēlētāju skaitu līdz 13, lai mači kļūtu skatāmāki, tādējādi cerot piesaistīt lielāku interesi.

Likme uz skatāmāku spēli gan līdz galam nenostrādāja, jo, lai arī Anglijā regbijs-13 (saukts par regbija līgu, t.i., regbiju, kas spēlēts pēc līgas, ne savienības noteikumiem) ir iekarojis savu vietu skatītāju sirdīs, bet Austrālijā tas ir daudz populārāks un finansiāli veiksmīgāks par klasisko spēles variantu, kopumā regbiju-15 nav spējis izkonkurēt.

Jāatzīmē, ka jau pašlaik tiek runāts par to, ka šis mačs kļūs par vienu no grandiozākajiem notikumiem regbija vēsturē, Okeānijas sportā. Tas tāpēc, ka regbijs šajā reģionā ir ārkārtīgi populārs, kā arī Jaunzēlande ir viena no dominējošākajām izlasēm klasiskajā regbijā, kamēr Austrālijai ir tieši tāds pats statuss regbija līgā. Savukārt abu valstu sāncensība sporta arēnās vienmēr ir bijusi īpaši sīva.

Izmantotie resursi:
https://www.planetrugby.com/
https://www.ultimaterugby.com/