Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Jaunzēlande, Anglija un DĀR uzvar vasaras pārbaudes maču sērijās

Juris Miņins
Juris Miņins

Jaunzēlande, Anglija un DĀR uzvar vasaras pārbaudes maču sērijās
Jaunzēlandes izlases kapteinis Kīrans Rīds
Foto: AFP/Scanpix

Šajā nedēļas nogalē tiek izspēlēti pēdējie starptautiskā regbija pārbaudes mači un noskaidrojas arī pārbaudes spēļu sēriju uzvarētāju. Tā Jaunzēlande un Anglija, kuri uzvaras panāca jau pirms nedēļas, pārbaudes maču ciklu noslēdza ar sausajām uzvarām, bet DĀR prata atspēlēties pret Īriju.

Dienas pirmajā pārbaudes mačā savu trešo cīņu aizvadīja Velsas un Jaunzēlandes izlases. Šajā sērijā uzvarētājs bija noteikts jau iepriekš, jo pirmajos divos mačos mājnieki velsiešiem nebija zaudējuši, tāpēc pēdējā cīņā britu salu komandai bija jāsaņemas un jācīnās par savas nācijas godu. Cīņa gan nesanāca, jo "All Blacks" klasiskā uzbrūkošā regbija manierē, gūstot sešus piezemējumus, izskoloja Velsas komandu un pārspēja to ar 46:6.

Jāsaka, ka šajā spēlē, kā visā sērijā, velsieši turējās braši pirmajā puslaikā, taču beigās nespēja tikt galā ne tikai ar mājnieku uzbrūkošo regbiju, bet arī ar ciešo aizsardzību.

Jaunzēlandes komandai šī uzvara palīdzēja pārrakstīt dažas vēstures lappuses. Pirmkārt, tā bija 29. uzvara pēc kārtas mačos ar velsiešiem, tāpat viņu oponenti kļuva par ceturto komandu (pēc Francijas, Austrālijas un DĀR) pret kuru "All Blacks" kopsummā ir guvuši vismaz 1000 punktus. Visbeidzot, šī bija Jaunzēlandes izlases 41. uzvara savā laukumā pēc kārtas.

Dienas otrais mačs tika gaidīts ar īpašu nepacietību, jo, lai arī šajā sērijā uzvarētājs bija zināms, Anglijas tūrē pa Austrāliju mājnieku izlase vēl nebija tikusi pie uzvaras un Sidnejā viņiem vajadzēja gūt prestiža panākumu.

Arī šajā spēlē brīnumi nenotika un Anglija izcīnīja vēsturisku uzvaru pār Austrāliju, triju maču sērijā atstājot mājniekus bez panākumiem. Tiesa, atšķirībā no dienas pirmā mača, Austrālijas un Anglijas cīņa gāja punkts punktā un angļi, lai arī vairākas iespējas varēja padoties, to nedarīja, parādīja raksturu un pateicoties Ovena Farela sitieniem panāca savu – uzvaru ar 44:40.

Austrālijas izlasei šis bija pirmais "sausais" zaudējums triju maču sērijā kopš 1971. gada, kad viņi bez ierunām piekāpās DĀR valstsvienībai.

Pie otrās uzvaras divos mačos tika Skotija, kas ar 21:16 pārspēja Japānu un tādējādi atstāja uzlecošās saules zemes pārstāvjus bešā. Šajā mačā mājnieki pat prata gūt vienu piezemējumu, taču skoti paļāvās uz Greigu Leidlovu un Henriju Pirgosu, kuri septiņas reizes bija precīzi soda sitienos.
Tomēr, neskatoties uz iepriekšējo maču dalībkomandu prestižu un sasniegumiem, visgaidītākā šīs dienas cīņa bija starp Īriju un DĀR, jo tā bija vienīgā triju maču sērija, kurā intrigu izdevās saglabāt līdz galam. Pirmajā sērijas mačā triumfēja īri, taču otrajā, ar lieliem spēkiem DĀR atspēlējās un rezultātu izlīdzināja, tāpēc šodien, pat neskatoties uz būtiskajiem robiem sastāvā pēc otrā mača, mājniekiem bija jāmēģina izraut uzvara. To viņi arī izdarīja – DĀR pārspēja Īriju ar 19:13.

Lai arī vadībā pirmie izvirzījās mājnieki, īri, pateicoties Luka Maršala piezemējumam un Padija Džeksona precīzajiem sitieniem, atspēlējās un panāca septiņu punktu pārsvaru, taču tālākā spēle pagāja DĀR gazeļu zīmē un viņi atbildēja ar Jons Pols Pītersena, bet Edvins Jantjess bija precīzs sitienos pa vārtiem.

Īriem mača pēdējā minūtē pavērās iespēja vēl izraut uzvaru, jo viņi, pēc ilgstoša uzbrukuma, pietuvojās ieskaites zonai gandrīz vai maksimāli tuvu, taču DĀR aizsardzība savu izdarīja – vispirms noturēja īrus ārpus ieskaites zonas, bet vēlāk arī lika viņiem kļūdīties.

Starptautiskās pārbaudes spēles regbijā, 24.-26.06

MājniekiViesiRezultātsSērijā
FidžiGruzija3:142-1-0
JaunzēlandeVelsa46:63-0
AustrālijaAnglija40:440-3
JapānaSkotija16:210-2
DĀRĪrija19:132-1
PortugāleKatalonija------
ArgentīnaFrancija------
ASVKrievija------
KanādaItālija------

Gruzija aizvadīja pārbaudes mačus ar trim Klusā okeāna valstīm – Samoa, Tongu un Fidži, izcīnot divas uzvaras un vienu neizšķirtu.