Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Čempionu kausa ieguvēji "Chiefs" uzvar arī Premjerlīgā

Juris Miņins
Juris Miņins

Čempionu kausa ieguvēji "Chiefs" uzvar arī Premjerlīgā
Henrijs Sleids (ar bumbu) Foto:PA Images/Scanpix

Ekseteras "Chiefs" regbisti, kuri pirms nedēļas uzvarēja Eiropas Čempionu kausā, šodien ar 19:13 Anglijas Premjerlīgas finālā pārspēja Koventrī "Wasps", izcīnot otro Premjerlīgas čempionu titulu kluba pastāvēšanas vēsturē.

Fakts, ka Anglijas Premjerlīgas fināls norisinās nevis vasaras sākumā, bet gan rudens vidū, protams, jau pats pa sevi ir interesants, taču 2020. gads un kovid-realitāte liek pielāgoties jaunajiem apstākļiem. Jāpiebilst, ka kornvīruss varēja atnest vēl vienu pārsteigumu, proti, visu šo nedēļu nebija skaidrības par to vai Koventrī "Wasps" vienība varēs piedalīties finālmačā, jo viņu nometnē tika atklāts Covid-19. Lai arī beigu beigās Premjerlīgas vadība deva zaļo gaismu "Wasps" vienībai, tāpat bija izskanējušas runas, ka Koventrī komandas vietu varētu ieņemt Bristoles "Bears".

Ja runājam par pašu finālu, tad, jāatzīst, ka pirms mača par izteiktiem favorītiem bija saucami Ekseteras "Chiefs" regbisti, kuri, neskatoties uz diviem zaudējumiem Premjerlīgas regulārās sezonas izskaņā, bija šīssezonas regulārā turnīra labākā komanda. Tāpat arī viņi pirms nedēļas triumfēja Čempionu kausā, pārspējot Parīzes "Racing 92".

Tikmēr "Wasps", lai arī, kā jau minēts, vairāk bija nodarbināti ar cita rakstura jautājumiem, pēdējās sezonās ir pārliecinoša pirmā četrinieka komanda un tāpēc nebija tā, ka Premjerlīgas čempionu kauss tā vien gaidīja, kad Eksetera to paņems pie sevis. Vēl vairāk, "Wasps" finālu sagaidīja ar septiņām uzvarām pēc kārtas un arī pēdējā savstarpējā mačā, kas norisinājās pirms 20 dienām, viņi pārspēja "Chiefs" ar 46:5. Taisnības labad jāatzīmē, ka Ekseteras komanda gatavojās eirokausiem un uz šo spēli izlika ne to labāko sastāvu. Viņiem, visdrīzāk, arī bija papildus motivācija – atriebties par 2017. gada finālu, kurā Koventrī komanda zaudēja pagarinājumā ar 20:23.

Papildus tam interesants fakts bija vērojams statistikas ailēs, jo paskatoties abu komandu cīņas ilgākā laika periodā, varēja secināt, ka kopš 2016./2017. gada sezonas, precīzāk 2016. gada septembra nevienai no komandām nebija izdevies uzvarēt pamatlaikā divus savstarpējos mačus pēc kārtas.

Tvikenhemas stadions abas komandas sagaidīja ar tukšām tribīnēm, kas šogad ir realitāte daudzos čempionātos, kā arī pamatīgu lietusgāzi, kas lika domāt, ka komandām varētu nākties izvēlēties piesardzīgu spēles taktiku, lai nezaudētu bumbu.

Šīs gaidas arī piepildījās, taču tikai pirmajās desmit minūtēs, jo līdz ar rezultāta atklāšanu, ko izdarīja Džeimss Goperts, realizējot sodu, komandas vienalga sāka spēlēt mazliet atvērtāk, kas noveda gan pie biežākām kļūdām, gan, jāatzīst, arī pie interesantas un dažādām epizodēm pilnas cīņas.

"Chiefs" bija nepieciešamas piecas minūtes, lai atspēlētos, kad mača pirmo piezemējumu veica Henrijs Sleids, taču iegūt vērā ņemamu pārsvaru viņiem gan nesanāca, vēl vairāk, spēles 40. minūti ekseterieši sagaidīja pie neizšķirta rezultāta, jo "Wasps" rindās lielisks individuāls reids padevās Džeikobam Umagam.

Pārtraukumā gan Ekseteras "Chiefs" devās ar trīs punktu pārsvaru. Par to viņi "paldies" var pateikt Ekseterā dzimušajam Džo Lončberijam, tiesa, šobrīd viņš ir Koventrī "Wasps" kapteinis un tieši viņš pārkāpa noteikumus kompensācijas laikā, bet Džo Simondss realizēja šo sodu.

Otrajā puslaikā gan komandas atgriezās pie tā scenārija, ko mačam paredzēja redzot laika prognozi – spēlēja bez lieliem izrāvieniem un domājot par bumbas drošību, taču šādā regbijā nospiedošs teritoriālais pārsvars bija Ekseteras komandai.

"Wasps" gan atkal pirmie guva punktus, kad atkal Goperts realizēja sodu, taču drīz vien Džo Simondss atbildēja ar to pašu un atgrieza "Chiefs" komandai minimālu vadību. Tiesa, lietus dēļ ne Ekseteras komanda spēja uzbrukumā izveidot ko bīstamu, ne Koventrī lauzt spēles gaitu, lielāko spēles daļu abām komandām pavadot cīņā un pārkāpjot noteikumus.

Kad Tvikenhemas stadiona tablo sāka spēles pamatlaika pēdējo desmit minūšu atskaiti, "Wasps" atdzīvojās un spēji devās uz priekšu, izmantojot vairākus noteikumu pārkāpumus, līdz beigu beigās (aptuveni piecas minūtes līdz pamatlaika beigām) Koventrī regbisti nonāca desmit metrus no ieskaites zonas, kur viņiem bija jāpieņem lēmums – sist pa vārtiem un, iespējams, izlīdzināt rezultātu vai "iet uz visu banku", t.i., izspēlēt koridoru. Lai arī ar koridoriem "Wasps" šodien nebija lāga, viņi nolēma riskēt un tur arī "apraka" visas savas cerības uz uzvaru. "Chiefs" bumbu ieguva savā īpašumā un, pamazām dodoties uz priekšu, "dedzināja" spēles laiku, kas viss beidzās ar Koventrī pārkāpumu.

Džo Simondss, nogaidījis atlikušās sekundes, realizēja sodu, panākot 19:13, kas ļāva Ekseteras komandai sākt svinības atzīmējot otro uzvaru Premjerlīgā.

Pirmo titulu Ekseteras "Chiefs" izcīnīja 2017. gadā, kad, kā minēts iepriekš, arī tika galā ar "Wasps". Savukārt Koventrī komanda, kas ir dalītajā otrajā vietā tituliem bagātāko Premjerlīgas klubu ieskaitē, savu līdz šim pēdējo titulu izcīnīja 2008. gadā.