Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Zuments: "Aktīvi jautājām, kāpēc nolikumā ir bardaks, bet atbildi tā arī neesam saņēmuši"

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Zuments: "Aktīvi jautājām, kāpēc nolikumā ir bardaks, bet atbildi tā arī neesam saņēmuši"
Jānis Zuments. Foto: RK "Livonia".

Par piešķirto pēkšņo zaudējumu un sodu Baltijas Top līgas spēlē neizpratni paudis viens no “Livonia” izveidotājiem Jānis Zuments, kurš norādīja, ka ir prasījuši Baltijas Top līgas vadībai neskaidro situāciju ar leģionāru skaitu, bet atbilde tā arī nav saņemta.

Iepriekš informējām, ka Latvijas regbija klubs “Livonia” negaidīti un ar novēlošanos saņēmis strīdīgu un bargu sodu no Baltijas TOP līgas rīkotājiem par nelielu pārkāpumu iepriekšējā līgas spēlē, lai gan pārkāpuma līdzvainīgie ir paši līgas vadības cilvēki ar neskaidriem formulējumiem nolikumā. Livonia” piespriests ne tikai tehniskais zaudējums ar 0-30, bet arī atņemts viens punkts un piespriesta 300 eiro liela soda nauda. Līdz ar to livoniešiem šajā sezonā atlikušajās spēlēs jāpaveic mazs varoņdarbs, lai tiktu pusfinālā.

“Baltijas TOP līga ir viena no retajām juridiskajām regbija organizācijām, kas šogad (arī ņemot vērā pagājušā gada klajus pārkāpumus, kas palikuši nesodīti) pieņēmusi lēmumu ignorēt vairākus “World Rugby” noteikumus un savus komercturnīra noteikumus liek augstāk par “World Rugby”, lai gan sacensības tiek rīkotas saskaņā ar “World Rugby” noteikumiem. Jau pēc pirmās spēles pret “Miesniekiem” bija diskusijas par leģionāru jautājumu. 2. augustā uzrakstījām vēstuli Baltijas TOP līgai jautājumā par leģionāru statusu. Tur sniedzām savu redzējumu par ārzemnieku statusu un kā mēs redzam juridiskās definīcijas. Var jau dažādi filozofēt, bet viens no argumentiem bija sekojošs – šis ir komercturnīrs, kur Lietuvā pēc definīcijas visi ir leģionāri. Līdz ar to loģiski būtu, ka tie spēlētāji, kas Latvijā ir leģionāri, tie ir arī leģionāri TOP līgā. Tāpēc nosūtījām vēstuli ar lūgumu skaidrot situāciju. Gaidījām atbildi, bet arī šobrīd pēc Baltijas TOP līgas lēmuma neesam saņēmuši skaidrojumu,” stāsta Jānis Zuments.

Baltijas TOP līga neieklausījās “Livonia” skaidrojumā par situāciju, kas izvērtās nedaudz kurioza. Kopā ar jau pieminēto maiņu bija pieteikta vēl viena maiņa, bet uz maiņu nākošais spēlētājs tobrīd kārtoja dabiskās vajadzības. Tieši tualetes apmeklējuma dēļ uz nepilnām divām minūtēm “Livonia” laukumā bija ar – pēc TOP līgas uzskatiem – sešiem leģionāriem. Visi “Livonia” minētie argumenti ir fiksēti video kadros, tomēr Baltijas TOP līga to nav ņēmusi vērā. Interesanti, ka viens no komandas līderiem Enco Beltramīno ir līdzīgā situācijā kā zviedrs Helge, tomēr “Čipijs” Baltijā neskaitās kā leģionārs.

“Mēs aktīvi jautājām, kāpēc nolikumā ir bardaks un kāpēc nav pirms sacensībām skaidrots, kuri ir leģionāri un kuri nav. Tas būtu visu atrisinājis, bet tas netika skaidrots. Šobrīd viss atstāts klubu pārstāvju ziņā. TOP līga izmaksā lielu naudu komandām, bet līga neveic skaidrojošo darbu, kas būtu tās pienākums. Vēl vairāk, “Livonia” pati uzprasījās pēc skaidrojuma. Ja TOP līga to visu administrētu, tad arī spēles komisāram būtu vieglāk pieņemt lēmumu un komandas disciplinēt spēles laikā. Ja sezonas sākumā būtu publicēti visi sastāvi ar leģionāru atzīmi, mēs zinātu gan mūsu situāciju, gan citu klubu situāciju. Mums nav informācijas, cik citās komandās ir leģionāri. Mēs pat nezinām, kurš mūsu komandā skaitās leģionārs. Šī nav mūsu pamatlīga, mēs esam viesi, bet nav veikts skaidrojošais darbs,” norāda Zuments.

“Strīda laikā diskutējām arī par soda samērīgumu, kas ir starptautiski zināms jēdziens ne tikai juristiem, bet arī jebkuram sporta tiesnesim. Likuma gars un likuma burts. Jā, likuma burts runā par šiem pieciem leģionāriem, bet konkrētā situācijā lēmums būtu jāpieņem pēc likuma gara. Vai “Livonia guva kādu papildus pārsvaru, vai bija ieguvums no sestā leģionāra? Ieguva punktus, teritoriju? Neko! Mēs situāciju neesam izmantojuši ļaunprātīgi. Baltijas TOP līga gan norādīja uz pilnīgu absurdu – zaudējums būtu piešķirts arī gadījumā, ja epizode būtu bijusi tikai sekundi. Pat krimināllietās ir vainu mīkstinoši apstākļi. Un saskatu vainu mīkstinošus apstākļus šajā lietā– nospēlētais nenozīmīgais spēles laiks, neiegūtais pārsvars un skaidrojums par spēlētāju, kurš vienkārši bija aizgājis uz tualeti.”

Baltijas TOP līgā Disciplinārlietu izskatīšanā piedalās pa vienam pārstāvim no katra kluba. Šajā gadījumā balsojumā nepiedalījās “Livonia” un “Šiauliai”, bet vēl pirms balsojuma notikumi liecinājuši, ka viss ir labi iestudēts pasākums un lēmums pieņemts jau pirms tam. Interesanti, ka Šauļu klubam kopvērtējumā ieskaitīts arī bonus punkts par veiktajiem piezemējumiem, kas fiziski nevar notikt tehniskās uzvaras gadījumā, kas tikai norāda uz līgas vadības “profesionalitāti”. Ne šo, ne citas ar lēmumu saistītās lietas Baltijas TOP līgas vadība atteikusies komentēt.

“Livonia” pietiekami vērienīgi pieiet TOP līgas startiem un daudziem “rīvē sānus”. Šī TOP līgas sezona sākusies neraksturīgi spraigi, jo šajā sezonā sešām no septiņām komandām ir vismaz viens zaudējums. Loģiski, ka pie tik spraigas cīņas neviens no klubiem nav ieinteresēts atbalstīt nelaimē nokļuvušu vienu no līderiem. Nolikumā ir punkts, ka DK lēmums nav pārsūdzams, bet vēl domāsim, ko darīt šajā situācijā. Dzīvē esmu iemācījies nepieņemt lēmumus “uz karstām pēdām”. Ir dažādi varianti, ieskaitot atstāt TOP līgu un atstāt lietuviešus spēlēt ar “Miesnieku” komandu, spēlēt tikai Latvijas Regbija federācijas rīkotajā Baltijas čempionātā (jeb Baltijas 2. līgā) vai arī turpināt spēlēt TOP līgā, lai gan ir apgrūtināta iekļūšana pusfinālā.

Gregors Gorohovskis kluba menedžeris: "Galējo lēmumu par dalības turpināšanu līgā pieņemsim pirmdien. Viennozīmīgi gan kluba vadība, gan spēlētāji ir neizpratnē par tik smaga soda piešķiršanu komandai, protams, ir emocijas un netaisnības sajūta, taču mēģinām situācijai pieiet ar vēsu prātu. Padevies neviens no livoniešiem nav! No atbildības izvairīties nemēģinām un kluba iekšienē, pieaicinot arī speciālistus no malas, aktīvi strādājam pie tā, lai saprastu kā šo mūsu skatījumā neproporcionāli nodarītajam piespriesto sodu padarītu samērīgu tā smagumam".

Zuments arī norāda, ka pretēji ierastajai praksei par lietu izskatīšanu RK "Livonia" nebija dots ne tikai sapratīgs laiks, bet faktiski gandrīz nekāds laiks sagatavoties, jo informācija tika saņemta pirmdienas vakarā, bet Disciplinārlietas komisijas sēde notika jau otrdien pēcpusdienā.

     [+] [-]

, 2024-08-17 11:55, pirms mēneša
Pēc raksta ir tikai viens secinājums. Livonia nodarbojas ar demagoģiju. Es domāju, ka viņi paši saprot, ka noteikumi ir pārkāpti un tagad cenšas lavierēt un meklēt attaisnojumus savai muļķīgajai kļūdai. Visi viņu argumenti un situācijas apraksti būtībā pierāda, ka viņi zināja, kas ir jāievēro. Vienīgais, ko viņi neierēķināja ir tas, ka vienam spēlētājam pēkšņi savajadzēja nolikt kluci un pēc tam paši nespēja ātri noreaģēt, lai nerastos potenciālās problēmas.

Nevaru komentēt sacensību nolikumu, jo neesmu lasījis, bet raksts man liek domāt, ka Livonia tomēr pa lielam bija sapratusi kas ir leģionāri un kas nav.

Teksts, ka sestais leģionārs laukumā komandai neko nedeva, liek pasmaidīt. Ja viņš neko nedeva, tad kāpēc viņš tur vispār atradās? Būtu sēdējis uz soliņa un problēmu nebūtu. Ja viņš atradās laukumā, tad, pat stāvot kā sētas miets, viņš pretinieku komandai traucēja, jo tomēr vajag paspert soli sānis, lai to mietu apskrietu...