Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"World Rugby" balsos par spēlētāju naturalizēšanas noteikumu atvieglošanu

Juris Miņins
Juris Miņins

"World Rugby" balsos par spēlētāju naturalizēšanas noteikumu atvieglošanu
Čārlzs Piutau, Foto:SIPA/Scanpix

Starptautiskā regbija savienība ("World Rugby") ir piedāvājusi ieviest izmaiņas spēlētāju "regbija pilsonības" maiņā, šo procesu padarot vienkāršāku. Balsojums par jaunajiem noteikumiem ir ieplānots 24. novembrī.

Starptautiskajā regbija savienībā jau vairākus gadus tika runāts par to, ka, lai uzlabotu gan otrā ešelona izlašu, gan zemāko līmeņu valstsvienību, konkurētspēju, ir jāmaina spēlētāju naturalizācijas noteikumi.

Kā piemērs tika minētas Okeānijas salu valstis, kuras varētu kļūt daudz spēcīgākas, ja "World Rugby" tām ļautu piesaistīt Austrālijas, Jaunzēlandes un citu valstu izlasēs iespēlētos, bet dotajā brīdī šo izlašu kandidātu sarakstos vairs neesošos, regbistus, kuriem vai kuru senčiem ir saknes Fidži, Samoa vai Tongā.

Pēc esošajiem noteikumiem regbija pilsonību brīvāk drīkst mainīt tie spēlētāji, kas nav bijuši iespēlēti izlasēs, jo viņiem pietiek ar faktu, ka viņi paši vai viņu senči (vecāki vai vecvecāki) ir dzimuši konkrētā valstī. Vai, ja tas nav piemērojams, regbistam pietiek trīs gadus (no 2022. gada - piecus) nodzīvot kādā valstī vai desmit sezonas nospēlēt vietējā čempionātā.
Taču tiklīdz regbists ir bijis valsts pirmajā, otrajā vai regbija-7 valstsvienībā, tā ceļš uz citas valsts izlasi viņam ir slēgts.

Tiesa, pēc regbija-7 iekļaušanas olimpisko spēļu programmā, spēlētāju naturalizācijas noteikumos ir parādījušies "caurumi", kas atsevišķos gadījumos caur septītnieka izlasi ļauj mainīt "regbija pilsonību".

Pašlaik "World Rugby" ir tuvu tam, lai noteikumus mainīt un, ja vien spēlētājs var pierādīt "tuvu un pamatotu" saistību (paredzams, ka to nodrošinās paša, vecāku vai vecvecāku dzimšana konkrētajā valstī) ar citu valsti un viņš izlašu līmenī nebūs spēlējis vismaz trīs gadus, tad regbistam būs iespēja mainīt savu "regbija pilsonību". Tiesa, šāds solis katram spēlētājam būs pieļaujams tikai vienu reizi.

Tiesa, lai arī šī noteikumu maiņa vairākām izlasēm, sevišķi jau pieminētajām Okeānijas salu valstīm, kas, pie zināmas apstākļu sakritības, varētu būtiski pastiprināties, ir ļoti gaidīta, tā līdzi nes neizbēgamās problēmas. Piemēram, pastāv liela iespējamība, ka tādā veidā varētu tikt diskriminētas tās valstis un izlases, kuras spēlētāju atlases sistēmu balsta uz pašu audzinātiem spēlētājiem.

Pašlaik tiek spekulēts, ka, piemēram, Tongas izlasē, kas savās rindās ir paņēmusi bijušo Jaunzēlandes izlases spīdekli Malakai Fekitou, varētu papildināt komandu ar vēl vienu bijušo "All Blacks" spēlētāju Čārlzu Piutau, kā arī, iespējams, mēģinās pie sevis pārvilināt uz Anglijas izlasi neizsauktos brāļus Biliju un Mako Vunipolas. Tiesa, paši Vunipolas par šādu iespēju jau iepriekš ir izteikušies skeptiski.

Par noteikumu izmaiņu piedāvājumu "World Rugby" balsos 24. novembrī un, lai tas tiktu pieņemts, "Par" ir jānobalso 75% no visiem balsstiesīgajiem.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport