Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Sešu nāciju čempionāta ievadā Francija noslāna angļus

Juris Miņins
Juris Miņins

Sešu nāciju čempionāta ievadā Francija noslāna angļus
Foto: AFP/Scanpix

Aizvadītajā nedēļas nogalē tika dots starts 2020. gada Sešu nāciju čempionātam regbijā un jau pirmajā tā kārtā no cīņas par “Grand Slam” titulu izstājās Anglija, kas Parīzē ar 17:24 piekāpās Francijas valstsvienībai.

2020. gada Sešu nāciju čempionāts bija pirmais lielais turnīrs pēc 2019. gada Pasaules kausa finālturnīra, tāpēc tas tika gaidīts jo īpaši, sevišķi tamdēļ, ka teju visām Ziemeļu puslodes vadošajām regbija izlasēm bija ko teikt un ko pierādīt.

Anglijas izlase vēlējās visiem parādīt, ka, neskatoties uz zaudējumu finālā, viņi vēl aizvien ir pasaules labākā izlase, Īrija, Velsa, Francija un Itālija šo četrgades ciklu sāk ar jauniem galvenajiem treneriem, tāpēc viņu motivācija ir acīmredzama, bet skoti, kā jau ierasts, vēlas parādīt un pierādīt, ka nav ne ar ko sliktāki par saviem kaimiņiem, turklāt, šogad viņiem ir jārevanšējas par neveiksmi Pasaules kausā, kad Gregora Taunsenda komanda neiekļuva izslēgšanas mačos.

Pirmā maču kārta sākās ar Velsas un Itālijas dueli, kas, lai piedod itāļu atbalstītāji, bija bez lielas intrigas vēl pirms tā sākuma, bet notikumi laukumā to tikai pastiprināja – Dens Bigars, trīsreiz raidot bumbu vārtos, izvirzīja velsiešus vadībā ar 9:0, bet pēc tam sākās arī piezemējumi un beigās Džošs Adamss maču noslēdza ar hettriku, bet Velsa – ar 42:0 uzvaru.

Otrajā mačā, kas norisinājās sestdien, pie Īrijas izlases stūres debitēja Endijs Farels, kurš iepriekš strādāja kā Džo Šmita asistents. Pretinieki īriem arī bija gana principiāli – Skotijas izlase.

Kā jau šādās līdzvērīgu komandu spēlēs bieži var novērot, cīņas bija vairāk nekā pašas spēles, taču Farela komanda veiksmīgāk darbojās aizsardzībā, savu ieskaites zonu tā arī atstājot neskartu, kamēr Džonatans Sekstons guva visus savas komandas punktus un nodrošināja uzvaru ar 19:12.

Visbeidzot, trešajā spēlē, kurā Anglijas izlase viesojās Francijā, viss sākās angļiem par labu un tieši viņi bija noorganizējuši pirmo bīstamo uzbrukumu, taču ar to bija par maz, jo savas iespējas ir jārealizē un šajā aspektā mājnieki angļiem pasniedza labu privātstundu- Vensāns Ratezs noslēdza franču aizmugurējās līnijas virzīto uzbrukumu, bet 14 minūtes vēlāk apjukumu un tiesneša svilpes gaidīšanu izmantoja Francijas kapteinis Čārlzs Oviljons, nogādājot bumbu ieskaites zonā vēl vienu reizi.

Mača 20. minūtē rezultāts jau bija kļuvis 17:0 un nevar teikt, ka laukumā būtu bijusi redzama angļu apņemšanās šo oponentu skrējienu apturēt, jo kļūdas, paviršības un noteikumu pārkāpumi “nogalināja” katru labo epizodi.

Otro puslaiku angļi atkal sāka ar savu uzbrukumu, kas gan bija ilgāks, taču, tāpat kā mača pirmā ofensīva, “nogrima” tiešā ieskaites zonas tuvumā un tieši tāpat kā pirmajā puslaikā, Francija pretiniekus sodīja, kad Antonijs Duponts uzbrukuma smailē izvirzīja Oviljonu, kurš atkal nogādāja bumbu ieskaites zonā, bet rezultāts kļuva 24:0.

Atlikušajā mača daļā Edija Džonsa padotie spēja beidzot gūt punktus, kad divreiz savas ātruma īpašības nodemonstrēja Džonijs Mejs, taču pat ar mača izskaņā Ovena Farela realizēto sodu izrādījās par maz, lai pretendētu uz pozitīvu iznākumu šajā spēlē, tāpēc Pasaules kausa finālisti zaudēja maču ar 17:24.

2020. gada Sešu nāciju čempionāts

1. kārta

MājniekiViesiRezultāts
VelsaItālija42:0
ĪrijaSkotija19:12
FrancijaAnglija24:17

#KomandaSUNZP
1.Velsa11005
2.Francija11004
3.Īrija11004
4.Anglija10011
5.Skotija10011
6.Itālija10010