Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Pat serveri netiek līdzi jeb šaha pēkšņā milzu popularitāte

Rolands Eliņš

Pat serveri netiek līdzi jeb šaha pēkšņā milzu popularitāte
Lionels Mesi un Krištianu Ronaldu "Louis Vuitton" reklāmas kampaņā. Foto: ANNIE LEIBOVITZ/LOUIS VUITTON

Šaha spēle cilvēcei pazīstama jau vairākus gadsimtus, un nekādi nevar apgalvot, ka iepriekšējo gadu laikā tā būtu kaut kādā veidā piemirsta. Nekādi milzīgi jaunievedumi šajā spēlē vai tās sabiedrībā nav notikuši arī šī gada sākumā, taču lielākais starptautiskais šaha portāls "Chess.com" ziņo par milzīgu aktivitātes pieaugumu. Kā portālam Sportacentrs.com norādīja Latvijas Šaha federācijas ģenerālsekretārs Toms Kalniņš, tas skaidrojams ar vairāku apstākļu kopumu un pēkšņais aktivitātes bums vērtējams kā pārsteidzošs savu lielo apmēru dēļ, taču reizē arī dabisks un pamatots.

"Chess.com" ir pārliecinoši lielākais un atpazīstamākais šaha portāls pasaulē, kas piedāvā iespēju visu līmeņu spēlētājiem aizvadīt šaha spēles internetā gan pret citiem cilvēkiem, gan pret datorprogrammām. Janvārī šo portālu skāra regulāras problēmas, proti, spēlētāji arvien biežāk saskārās ar nepatīkamo paziņojumu, ka šaha portāla serveri ir pārslogoti un spēles šobrīd nav pieejamas. Janvāra izskaņā sekoja oficiāls skaidrojums.

Kā izrādījās, nekādi hakeru uzbrukumi nav bijuši pie vainas, tāpat arī nevajag velt vainu nenomaksātu elektrības rēķinu virzienā vai kādās citās sazvērestības teorijās. "Chess.com" savas problēmas skaidroja ar sev ļoti patīkamu iemeslu, proti, rekordlielo apmeklētāju skaitu un arvien lielāko aktīvo šaha spēlētāju skaitu.

"31. decembrī mūsu portāls pirmoreiz savā vēsturē sasniedza septiņu miljonu aktīvo lietotāju robežu," vēstīts šaha portāla paziņojumā. "Savukārt 20. janvārī mūsu portāla dienas apmeklētāju skaits sasniedza jau desmit miljonus. Lietotāju skaits pusotra mēneša laikā ir dubultojies, un mūsu serveriem ir grūti tikt galā ar šo slodzi."

Ņemot vērā, ka šeit runa ir par jau sen nostabilizējušos spēli un portālu, kas šo divu mēnešu laikā nav piedzīvojis nekādas būtiskas dizaina vai satura pārmaiņas, 50% lietotāju skaita pieaugums trīs nedēļās ir visnotaļ fantastiska lieta. Ja par šādu pieaugumu tiktu runāts slavenā "Netflix" seriāla "Queen`s Gambit" izlaišanas laikā, tad noticēt būtu krietni vieglāk, taču "Chess.com" paziņojumā norādīts, ka arī šī seriāla slavas periodā popularitātes izaugsme bija krietni zemāka – toreiz augstākais punkts tika sasniegts ar 200 tūkstošu jaunu lietotāju dienā (kas pats par sevi ir iespaidīgs fakts teju jebkuram portālam), kamēr šajā janvārī rekords ir vairāk nekā 300 tūkstoši jaunu šaha portāla lietotāju dienā.

Šaha pirmssākumi meklējami jau pirms vairāk nekā tūkstoš gadiem, kamēr tā mūsdienu versija attīstījās jau viduslaiku noslēgumā. Laika gaitā atsevišķi noteikumi ir piekoriģēti un pieslīpēti, taču nevar teikt, ka spēle ir būtiski mainījusies, lai pati par sevi šobrīd piesaistītu jaunu interesi. Tāpat nevar teikt, ka šobrīd norisinātos kāds globāls šaha pasākums, kas šobrīd būtu cilvēkiem mēles galā katrā pasaules malā.

Arī "Chess.com" savā paziņojumā norāda, ka lielajā popularitātes vilnī nespēj norādīt uz vienu konkrētu iemeslu, bet drīzāk uz vairāku apstākļu kopumu. Portāls Sportacentrs.com šeit vērsās pie Latvijas Šaha federācijas ģenerālsekretāra Toma Kalniņa, vaicājot, vai ar līdzīgu uzrāvienu šobrīd saskaras arī Latvijas šaha sabiedrība.

"Par tādu milzīgu kāpumu šomēnes īsti nevar runāt, tas vairāk tomēr attiecas konkrēti uz spēli tiešsaistē, nevis klātienes nodarbībām un sacensībām," sacīja Kalniņš. "Taču arī bez tāda 100% spēlētāju skaita pieauguma kā šim portālam es aktivitāti Latvijas šahā vērtētu ļoti augstu. Šaha federācija organizē daudzus turnīrus dažādās Latvijas vietās, mums tikko bija Latvijas čempionāta zēniem pusfināli sešās vecuma grupās, kurā piedalījās gandrīz 150 dalībnieki (meitenēm fināls būs uzreiz martā, bez priekšsacensībām), un tas ir tikai par jauniešiem."

Protams, Kalniņš šeit atsaucās tikai uz oficiālo sacensību dalībnieku loku, kamēr spēlētāju loks ir krietni plašāks. "Es teiktu, ka šahs kļūst arvien pieejamāks, un "Chess.com" šeit ir lielisks piemērs. Tas viegli un ērti pieejams datorā un telefonā, tur katrs var atrast sev piemērotu līmeni, un arī man tīri no savām sajūtām liekas, ka arvien vairāk cilvēku lieto šaha aplikāciju telefonā. Nesen lidostā man pašam pienāca klāt cilvēks, kurš pamanīja, ka man tobrīd ir jaka ar "Chess.com" simboliku, un uzsāka sarunu, nodemonstrējot, ka pats spēlē šajā portālā," teica LŠF ģenerālsekretārs.

Bet kāpēc tieši šomēnes šāds pieaugums? "Viena lieta būtu tāda, ka "Chess.com" nesen pārņēma šaha superzvaigznes Magnusa Kārlsena "Play Magnus Group", pārņemot arī tās klientu bāzi, bet nu tas tomēr ir tikai daļējs iemesls," norādīja Kalniņš. "Skaidrs, ka izaugsme bija pandēmijas laikā, kad cilvēku ieradumi būtiski mainījās, un tobrīd uzplauka arī šaha e-turnīru popularitāte, kad sacensības notika tiešsaistē, un domāju, ka daudzi cilvēki tobrīd tika iepazīstināti ar ideju, ka šahu var tīri labi un ērti spēlēt internetā. Tāpat salīdzinoši svaigā atmiņā ir arī nesenais "Netflix" seriāls "Queen`s Gambit", kas ne tikai sniedza tobrīdēju popularitātes vilni, bet arī atstāja ilgtermiņa efektu ar savu skaidrojumu par to, kas īsti ir šaha sacensības."

2022. gada noslēgumā arī varēja satraukties, vai šaha reputācija necietīs no lielmeistaru Hansa Nīmana-Magnusa Kārlsena ķildas, kurā Kārlsens apsūdzēja savu pretinieku par krāpšanos. Tas izvērsa plašu diskusiju par krāpšanos šahā, un plašsaziņas medijiem "iepatikās" arī šaha lielmeistara Ērika Hansena joks par to, ka Nīmans varētu būt izmantojis anālās bumbiņas, lai saņemtu signālus no ārpuses, un, ar bezkritisku ķiķināšanu saliekot virsrakstā kopā seksa rotaļlietas ar šahu, arī Latvijas medijos šis stāsts ieņēma visnotaļ redzamu vietu.

"Taču izrādījās, ka arī slikta reklāma ir reklāma," tagad par to pasmaidīja Kalniņš. "Krāpšanās šahā nebūt nav jauna lieta, diemžēl nesen saistīta arī ar Latviju, bet šoreiz šī diskusija izvērtās pavisam plaši. Šaha personībām un strīmeriem bija plaša tēma, ko apspriest, tā piesaistīja arī interesi no malas, un izskatās, ka beigās tomēr radīja papildus interesi arī par pašu spēli. Šahā ir daudz lielisku strīmeru ar interesantu saturu, un arī viņi noteikti ir vērtējami kā iemesls spēles popularitātes pieaugumam."

Kalniņš arī norādīja, ka šaham ir nozīmīga reputācija kā spēlei, kas savā veidā apliecina spēlētāja inteliģenci: "Tas, ka tu proti spēlēt šahu, ir teikums, ko arvien vairāk cilvēkiem patīk teikt par sevi. Šeit interesanti arī atzīmēt vienu no 2022. gada populārākajiem ierakstiem sociālajos tīklos, proti, Pasaules kausa laikā futbola superzvaigznes Krištianu Ronaldu un Lionels Mesi fotogrāfijā sēdēja viens otram pretim un spēlēja šahu."

Vai patiešām tā varētu būt, ka arī šāds viens milzīgi populārs foto atstāj zemapziņas iespaidu uz miljoniem futbola fanu, kuriem prātā paliek doma, ka, ja reiz Ronaldu un Mesi šahu uzskata par kaut ko uzmanības vērtu, tad kāpēc lai gan es nedomātu tāpat? "Sava loģika, protams, tajā ir," pasmaidīja Kalniņš.

     [+] [-]

, 2023-02-01 01:42, pirms gada
Šahā gluži kā Pasaules kausa finālā 2022 - baltie sāka un uzvarēja.