Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Kārlsens nosargā pasaules šaha čempiona titulu ātrspēlē, sievietēm uzvar Guņina

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Kārlsens nosargā pasaules šaha čempiona titulu ātrspēlē, sievietēm uzvar Guņina
Magnuss Kārlsens. Foto: Maria Emelianova/Chess.com.

LETA. Mangnuss Kārlsens no Norvēģijas un zem Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) karoga startējošā Valentīna Guņina gada nogalē Samarkandā kļuva par uzvarētājiem pasaules šaha čempionātā ātrspēlē.

"Open" turnīrā Kārlsens 21 kārtā sakrāja 16 punktus, svinot 12 uzvaras un reizi zaudējot, ar melnajām figūrām piekāpjoties francūzim Maksimam Vašjē-Lagravam.

Kopš 2006.gada FIDE atzītās sacensībās par pasaules čempionu ātrspēlē Kārlsens kļuva septīto reizi, aizstāvot pērn Astanā izcīnīto titulu.

Otro un trešo vietu izcīnīja zem FIDE karoga startējošie šahisti. Otrais ar 15,5 punktiem finišēja Daņiils Dubovs, kurš 2016.gadā pasaules čempionātā ieņēma trešo vietu. Viņš svinēja 11 uzvaras un piedzīvoja zaudējumu cīņā ar tautieti Janu Ņepomņaščiju.

Trešais ar 15 punktiem finišēja Vladislavs Artemjevs, pirmoreiz izcīnot medaļu šajās sacensībās. Viņš svinēja 11 uzvaras, turnīru sākot ar sešiem panākumiem, bet divās partijās cieta zaudējumus.

Ceturto vietu ar 14,5 punktiem ieņēma Vašjē-Lagravs, bet vēl četri šahisti sakrāja pa 14 punktiem, piektajā vietā finišējot Ņepomņaščijam un septītajā vietā - ASV pārstāvošajam Armēnijas šahistam Levonam Aronjanam.

Startēja 206 šahisti.

Sievietēm Guņina 118 sportistu konkurencē 17 kārtās sakrāja 14 punktus. Viņa turnīru sāka ar septiņām uzvarām, turnīru beidzot ar 12 uzvarām un vienu zaudējumu bronzas medaļas ieguvējai ķīnietei Džu Dzjiņerai.

Otrā finišēja Šveici pārstāvošā Krievijā dzimusī Aleksandra Kosteņuka, kura sakrāja 13,5 punktus, kura arī uzvarēja 12 partijās, bet zaudēja čempionei un pasaules čempionei ātrajā šahā Anastasijai Bodnarukai, kura startē zem FIDE karoga.

Trešā ar 12,5 punktiem bija Džu, kura arī svinēja 12 uzvaras, taču cieta četrus zaudējumus.

Pagājušā gada uzvarētāja Kazahstānas šahiste Bibisara Asaubajeva ar 11 punktiem ieņēma sesto vietu.

Guņina otro reizi kļuva par čempioni, vēl trīsreiz tiekot pie pasaules čempionāta ātrspēlē medaļām, Kosteņuka bija otrā arī 2021.gadā, bet Džu tā ir pirmā medaļa šajās sacensībās.

Jau ziņots, ka iepriekš Samarkandā notikušajā pasaules čempionātā ātrajā šahā "Open" turnīrā uzvaru svinēja Kārlsens, aizstāvot čempiona titulu, bet sievietēm par uzvarētāju kļuva zem FIDE karoga startējošā Anastasija Bodnaruka.

Latvijas šahisti sacensībās nestartēja.

1988.gadā Kanādas pilsētā Sentdžonā par pirmā neoficiālā pasaules čempionāta ātrspēlē uzvarētāju kļuva rīdzinieks Mihails Tāls.

Izmantotie resursi:
LETA

     [+] [-]

, 2024-01-03 16:03, pirms 4 mēnešiem
Otrais ar 15,5 punktiem finišēja Daņiils Dubovs, kurš 2016.gadā pasaules čempionātā ieņēma trešo vietu. Viņš svinēja 11 uzvaras un piedzīvoja zaudējumu cīņā ar tautieti Janu Ņepomņaščiju.
-----------------------
Būtu forši, ja ne tikai tupa pārkopētu LETAS rakstus, bet vismaz pārbaudītu informāciju. Dubova-Nepomņiaščija mačs ir pietiekami populārs, lai cilvēks, kurš kaut drusku interesējas par šahu, par to būtu dzirdējis.