Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Ķīniete Dzjui nosargā pasaules čempiones troni šahā

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Ķīniete Dzjui nosargā pasaules čempiones troni šahā
Foto: Imago/Scanpix

LETA. Ķīniete Dzjui Veņdzjuņa nedēļas nogalē Ķīnas pilsētā Čuncjinā nosargāja pasaules šaha čempiones troni, ceturto reizi kļūstot par pasaules čempioni.

Pirmās sešas partijas norisinājās Šanhajā, kur divu Ķīnas sportistu cīņā pēc Dzjui pretinieces Lei Tindzje uzvaras piektajā cīņā vadībā ar 3,5:2,5 izvirzījās titula pretendente.

Čempione atspēlējās Čuncjinā, astotajā un 12.partijā uzvarot ar baltajām figūrām un svinot panākumu mačā ar 6,5:5,5.

Lei pie iespējas cīnīties ar Dzjui tika pērnā gada nogalē Čuncjinā, kur uzvarēja pretendenšu turnīrā.

Finālcīņas balvu fonds bija 500 000 eiro, no kuriem 300 000 eiro tika uzvarētājai.

31 gadu vecā Dzjui par pasaules čempioni kļuva 2018.gada pavasarī, pēc tam trīsreiz nosargājot titulu.

Vairāk titulu ir tikai Čehoslovākijas šahistei Verai Menčikai, kura uzvarējusi astoņas reizes, un Gruzijas šahistēm Nonai Gaprindašvili un Maijai Čiburdanidzei, kurām izdevās uzvarēt pa piecām reizēm.

Par pasaules čempionēm kopumā kronētas 17 šahistes, no kurām sešas bijušas Ķīnas pārstāves.

Izmantotie resursi:
LETA

  -1 [+] [-]

, 2023-07-25 23:41, pirms gada
Nesaprotu, kāpēc pat tādā sporta veidā kā šahs sievietes jānodala no vīriešiem? Nu, ok, ir zinātniski pierādits, ka sieviešu smadzenes ir mazākas, bet vai viņas tiešām tāpēc ir glupākas?
Bet nu pamēģini kādai bāleliņu emancipētajai kvīrei ko tādu teikt, galvu nokodīs!

  +1 [+] [-]

, 2023-07-26 01:19, pirms gada
Zemessargs rakstīja: Nesaprotu, kāpēc pat tādā sporta veidā kā šahs sievietes jānodala no vīriešiem? Nu, ok, ir zinātniski pierādits, ka sieviešu smadzenes ir mazākas, bet vai viņas tiešām tāpēc ir glupākas?
Bet nu pamēģini kādai bāleliņu emancipētajai kvīrei ko tādu teikt, galvu nokodīs!
Šahā mūsdienās tiek domats par dzimumu līdztiesību.
Pastāv 2 kategorijas oficiāli:
Open (Atvērtā) - tā ir Vīriešu, bet drīkst arī sievietes piedalīties, un tas bieži notiek;
un ir Sieviešu kategorija.
Sieviešu kategorija ir domāta "lai veicinātu šaha izplatību starp sievietēm"
Sieviešu -šahistu ir daudz mazāk kā vīriešu, un arī līmenis ir zemāks, bet arī viņām gribas savas medaļas un goda nosaukumus...
To parasti saista ar to - ka sieviešu ir daudz mazāk šahā, līdz ar to pastāv varbūtība ka apkārt klaiņo gudras sievietes, bet nenodarbojas nopietni ar šahu.
Kasparovs saistīja sieviešu šaha līmeni ar atbilstošām rakstura iezīmēm - Šahs - tam ir vajadzīga liela enerģija, agresīvs cīņasspars, cīņa par iniciatīvu spēlē, u.tml. Un tā sievietēm ir mazāk, un tas atspoguļojas domāšanā jeb "sievišķīgākā domāšanā"...

     [+] [-]

, 2023-07-26 10:50, pirms gada
Zemessargs rakstīja: Nesaprotu, kāpēc pat tādā sporta veidā kā šahs sievietes jānodala no vīriešiem? Nu, ok, ir zinātniski pierādits, ka sieviešu smadzenes ir mazākas, bet vai viņas tiešām tāpēc ir glupākas?
Bet nu pamēģini kādai bāleliņu emancipētajai kvīrei ko tādu teikt, galvu nokodīs!
Nebūs gan tik vienkārši, ka "vīrieši gudrāki". Galu galā, daudzi no mums ir pieredzējuši pat skolā, ka meitenes mācās labāk, bet lielākā daļa pēc tam dara "sievišķīgākas" lietas.

Arī šahā ļoti daudz nosaka tradīcijas, attieksme. Atceries slavenās māsas Polgaras - piedalījās vīriešu turnīros, bet bija tik ļoti spēcīga pretestība no visām pusēm(ieskaitot pat savu - Ungārijas - federāciju, kas gribēja, lai viņas krāj uzvaras sieviešu konkurencē), ka izturēja tikai tāpēc, ka bija māsas, kas dara kopīgu lietu. Sūzana par to ir runājusi visvairāk - kā meitenei vispār ir neiespējami normāli piedalīties vīriešu turnīros. Ja, arī seksuāla uzmākšanās un daudz un bieži. Un tiklīdz sūdzies, tā pati "melnajā sarakstā", tevi vairs neaicina uz to turnīru. Bračku tusiņš viens otru aizstāv.- Un tie uzmākšanās skandāli ir pavisam svaigi arī, ir tāds Alejandro Ramirez, kurš hz kādā sakarā bija ASV meiteņu treneris, par viņu gadiem bijušas sūdzības, pat līdz tādam absurdam, ka kolēģi brīdinājuši vecākus, nu ka tur var kaut kas tāds būt. Pavisam nesen tikai noņēma no distances.

Attiecīgi arī meitenes negrib vīriešu tusiņos piedalīties. No tā arī izriet, ka mērķi zemāki - kļūt par čempionēm tikai savā konkurencē. Tas arī neveicina attīstību. Un jā, daudzas izvēlas darīt citu lietu dzīvē, sieviešu šahistu vnk ir stipri mazāk.

     [+] [-]

, 2023-07-26 10:55, pirms gada
oxa rakstīja: Kasparovs saistīja sieviešu šaha līmeni ar atbilstošām rakstura iezīmēm - Šahs - tam ir vajadzīga liela enerģija, agresīvs cīņasspars, cīņa par iniciatīvu spēlē, u.tml.
šis ir viens no aspektiem, kāpēc neticu, ka sieviete būs nr1 - pasaules čempione. Jo tur jābūt dzelzs nerviem, Magnusam tādi ir.

Kaut gan turpat blakus var būt psiholoģiski ļoti nenoturīgi tipiņi - tas pats krievs Nepo. Un ķīnietis Dings jau nebija daudz labāks šajā ziņā. Un re - kā Magnuss pagāja nost, tā iespēja parādījās vienam no tiem nervu kamoliem kļūt par čempionu.